ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς συνδέεται το κάπνισμα με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Health Talk
Πώς συνδέεται το κάπνισμα με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου εορτάζεται κάθε χρόνο από τις 25 έως τις 31 Μαΐου, με στόχο να αυξήσει την ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου και τα ύποπτα συμπτώματα, να προωθήσει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και να υποστηρίξει καλύτερα τους πάσχοντες από τη νόσο.
Σάββατο, 31/05/2025 - 08:22
News4Health Team News4Health Team

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου, ώστε να συμπίπτει χρονικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Το κάπνισμα προκαλεί το 20% όλων των καρκίνων και το σχεδόν 30% των θανάτων από καρκίνο. Αν και πιο γνωστή είναι η αιτιολογική συσχέτισή του με τον καρκίνο του πνεύμονα, όπου προκαλεί το 80% των κρουσμάτων και των θανάτων, εμπλέκεται και σε πολλές άλλες μορφές της νόσου.

Ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος

Μία από αυτές τις μορφές είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, ο οποίος προσβάλλει κάθε χρόνο 120.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 5.100 άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας.
«Παρά την αυξημένη συχνότητά του, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως συχνά παραβλέπεται από το κοινό. Η ενημέρωση για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου του είναι χαμηλή, με συνέπεια καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία. Ενώ στα πρώιμα στάδια ο καρκίνος αυτός είναι ιάσιμος, πιο προχωρημένα στάδια χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά υποτροπής μετά τις εφαρμοζόμενες θεραπείες, απαιτούν πολύπλοκη αντιμετώπιση και φροντίδα και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την ανάγκη για δράση προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πιο επείγουσα παρά ποτέ. Πόσο μάλλον τώρα που πλέον διαθέτουμε καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους ασθενείς», αναφέρει ο Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας ΕΚΠΑ Αριστοτέλης Μπάμιας, πρόεδρος της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας ΟυροΓεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ) και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ).

Ο κίνδυνος για τους καπνιστές

Το κάπνισμα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Οι καπνιστές διατρέχουν 2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές να τον αναπτύξουν. Επιπλέον, ιστορικό καπνίσματος έχουν οι μισοί άνδρες ασθενείς και τουλάχιστον η μία στις τρείς γυναίκες που πάσχουν από αυτόν.

Η χώρα μας, που επί δεκαετίες είχε αρνητική πρωτιά στην ΕΕ σε ποσοστό καπνιστών, είναι και η πρώτη στην ΕΕ σε αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Καρκίνου (Global Cancer Observatory) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος της κύστης είναι ο 4ος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες στην Ελλάδα. Ετησίως διαγιγνώσκονται πάνω από 4.200 περιστατικά (πρώτος είναι ο καρκίνος του προστάτη με 7.000 περιστατικά).

Στις γυναίκες της χώρας μας καταγράφονται περίπου 900 περιστατικά ετησίως.

Επιπλέον, και στα δύο φύλα καταγράφονται κάθε χρόνο και 1.500 θάνατοι από τη νόσο.

Η απέκκριση των τοξινών

Πώς μπορεί, όμως, το κάπνισμα να οδηγεί στον καρκίνο της κύστης; Η απάντηση κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο απεκκρίνει ο ανθρώπινος οργανισμός τις τοξίνες, απαντά ο κ. Μπάμιας. «Το ουροποιητικό σύστημα έχει ως κύρια λειτουργία την διήθηση (φιλτράρισμα) του αίματος και την παραγωγή των ούρων, τα οποία περιέχουν άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και τοξίνες. Τα ούρα παράγονται στους νεφρούς και εν συνεχεία αποβάλλονται από το αποχετευτικό τμήμα του ουροποιητικού που συμπεριλαμβάνει την ουροδόχο κύστη. Ωστόσο τα ούρα συσσωρεύονται στην κύστη έως ότου αναπτυχθεί η ανάγκη κένωσής της. Η συνέπεια είναι να εκτίθεται η εσωτερική επιφάνειά της (ο βλεννογόνος) στις τοξίνες των τσιγάρων επί πολλές ώρες καθημερινά», εξηγεί.

Η έκθεση αυτή οδηγεί συχνά στον καρκίνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 50% έως 65% των περιστατικών καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Για τη χώρα μας, αυτό αναλογεί σε 2.550 έως 3.300 περιστατικά από τα συνολικά 5.100 κάθε χρόνο. Ακόμα όμως και αν διακόψει ένας καπνιστής το κάπνισμα, θα κινδυνεύει για πολλά χρόνια να εκδηλώσει τη νόσο. Έχει βρεθεί ότι οι πρώην καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.

Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης έχει υψηλό ποσοστό ίασης, όταν γίνεται αντιληπτός νωρίς. Όταν, π.χ., εντοπίζεται στο πιο αρχικό στάδιο (επιφανειακό καρκίνωμα in situ ή όγκος που δεν φθάνει στον μυϊκό χιτώνα του οργάνου), το 90% των ασθενών ξεπερνούν το ορόσημο των 5 ετών από τη διάγνωση. Όταν ο καρκίνος εισδύει στο τοίχωμα της κύστης το ποσοστό αυτό είναι 50%-70%, ενώ όταν είναι πιο προχωρημένος η πρόγνωση είναι λιγότερο ευνοϊκή.

Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να συμβουλεύονται αμέσως τον γιατρό τους όσοι παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα. Τα πρώιμα συμπτώματα φαίνονται στα ούρα. Έστω και λίγο αίμα να δει κάποιος στα ούρα του ή μια μικρή κοκκινωπή αλλαγή στο χρώμα τους πρέπει αμέσως να μιλήσει με τον ουρολόγο ιατρό. Το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για καρκίνο, γιατί είναι πολλές οι καταστάσεις που προκαλούν αιματουρία, διευκρινίζει ο καθηγητής. Δεν πρέπει όμως να το διακινδυνεύσει. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο (αλλά όχι μόνο) σε όσους έχουν ηλικία άνω των 50-55 ετών, αφού τα εννέα στα δέκα περιστατικά είναι μεσήλικες και ηλικιωμένοι.

Η διάγνωση σε αρχικό στάδιο

Όταν ο καρκίνος της κύστεως διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αφαιρεθεί με διουρηθρική εκτομή. Εάν είναι πιο προχωρημένος, μπορεί να χρειασθεί αφαίρεση της κύστεως ή/και ακτινοβολία. Μπορεί επίσης να χρειασθεί συστηματική θεραπεία, με χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή/και στοχευμένες θεραπείες.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο στις θεραπείες, όμως, τα πιο προχωρημένα στάδια συχνά επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος να επανεμφανισθεί η νόσος. Τα ποσοστά υποτροπών κυμαίνονται από 50% έως 80% των περιπτώσεων, όταν ο καρκίνος έχει φθάσει στον μυϊκό χιτώνα του τοιχώματος της κύστης. Ωστόσο η υποτροπή δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα γίνει επικίνδυνος για τη ζωή, αρκεί να γίνει αντιληπτός εγκαίρως. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η τακτική παρακολούθηση μετά την αρχική θεραπεία.

Ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγαλύτερος στους καπνιστές, ειδικά όταν συνεχίζουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της νόσου, διότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Επομένως καθιστά πιθανότερη την υποτροπή και τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Εξίσου σημαντικό, τέλος, είναι να μην εκτίθενται οι ασθενείς στον καπνό των τσιγάρων άλλων ατόμων (παθητικό κάπνισμα).

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει ανενεργά τα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει ανενεργά τα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου 30 Μαϊος 2025
Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Νέες θεραπείες με εμβόλιο τύπου mRNA για τον καρκίνο 03 Ιουνίου 2025
Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Νέες θεραπείες με εμβόλιο τύπου mRNA για τον καρκίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00

Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως

Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52

Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού εν όψει ευρωπαϊκής φοροκαταιγίδας
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 11:23

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού εν όψει ευρωπαϊκής φοροκαταιγίδας

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απειλούν την αντικαπνιστική καμπάνια προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
24/06/2025 - 11:00

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απειλούν την αντικαπνιστική καμπάνια προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κάπνισμα: Ανησυχεί η ηλικία έναρξης - Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στη διακοπή του
Health Talk
23/06/2025 - 08:30

Κάπνισμα: Ανησυχεί η ηλικία έναρξης - Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στη διακοπή του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μύκητες ποδιών και νυχιών: 11+1 συμβουλές για να τους αποφύγετε το καλοκαίρι
Health Talk
17/07/2025 - 12:00
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα: Αιτίες και διάγνωση
Health Talk
17/07/2025 - 11:42
Γεωργιάδης: Η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να είναι Χούντα. Η αρχή της Πλειοψηφίας δεν μπορεί να είναι μαγκιά
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 11:13
Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος
Διατροφή
17/07/2025 - 10:00
Επιστήμονες βρήκαν την άκρη του νήματος για σπάνια ασθένεια που προκαλεί παράλυση μετά από γρίπη
Υγεία
17/07/2025 - 09:12
Οκτώ μωρά που ήρθαν στον κόσμο με εξωσωματική και DNA τριών διαφορετικών ανθρώπων είναι απολύτως υγιή
Υγεία
17/07/2025 - 07:54
Γαλανόπουλος: «Πρόκληση και εμπαιγμός η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγεία μέσω SMS»
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 06:52
«Όχι» της ΕΙΝΑΠ στην εφαρμογή των DRGs - «Αποτελεί μέτρο εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 03:24
Δωρεάν σεμινάριο ναυαγοσωστικής στο κολυμβητήριο Γκράβας από τον Δήμο Αθηναίων
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 00:09
Πεπόνι: Το φρούτο που προσφέρει ενυδάτωση και ενέργεια με κάθε μπουκιά μετά την προπόνηση
Διατροφή
16/07/2025 - 21:52
Αγαπηδάκη: Στήριξη στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας – Οι ΚΟΜΥ στην Ευρυτανία
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 21:11
Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα: «Θεραπεύουμε τη νόσο, στεκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο»
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2025 - 20:34
Κυμπουρόπουλος για Μιχελή: «Έπασχε από νόσο παρόμοια με τη δική μου, να ζούμε όσο μπορούμε την κάθε στιγμή»
Επικαιρότητα
16/07/2025 - 18:29
Η θεραπευτική δύναμη των χρωμάτων: Πώς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον οργανισμό μας
Ψυχική Υγεία
16/07/2025 - 17:54
Αχινοί στις ελληνικές θάλασσες: Κίνδυνοι από το πάτημα, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Υγεία
16/07/2025 - 16:59
Τα κουνούπια «σαρώνουν» την περιοχή του Δήμου Νέστου - Φόβοι για μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
16/07/2025 - 16:24
Χυμός φύτρων μπρόκολου: Έχει αντικαρκινική δράση το νέο διατροφικό trend;
Διατροφή
16/07/2025 - 16:02
Προεμμηνόπαυση: Ευεξία με σύμμαχο τη διατροφή και την άσκηση
Health Talk
16/07/2025 - 15:47
Μητσοτάκης από Ευρυτανία: «Η τηλεϊατρική μας επιτρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες ακριβώς την ίδια ποιοτική φροντίδα»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 15:24
Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ
Υγεία
16/07/2025 - 15:06
Θεμιστοκλέους: «Η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες είναι εργαλείο διοίκησης»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 14:48
Διαθέσιμη για κινητά Android και iOS η επαναστατική εφαρμογή LifePuls που σώζει ζωές
Digital Health
16/07/2025 - 14:22
Το υλικό που καθιστά τα κράνη πιο προστατευτικά - Τι έδειξε έρευνα που έγινε για διάφορα αθλήματα
Υγεία
16/07/2025 - 14:04
Αριστείο γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ιουλία Τσέτη
Pharma News
16/07/2025 - 13:47
ΙΣΠ: «Πρωτοφανείς οι αστοχίες του "ποιοτικού rebate" από τον ΕΟΠΥΥ - Κινδυνεύουν οι ιδιωτικές κλινικές»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 13:22
Γεωργιάδης: 3.000 κλήσεις την πρώτη μέρα στο 1566- Δεν καταργείται το 166
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 13:00
Είστε αλλεργικοί στην πενικιλλίνη; Μπορεί και όχι!
Υγεία
16/07/2025 - 12:00
Η Άννα Παπακοσμοπούλου,νέα Head of Communications & Patient Advocacy της Novartis Hellas
Pharma News
16/07/2025 - 11:29
Έρευνα: Για την παχυσαρκία δεν φταίει ο καθιστικός τρόπος ζωής αλλά ότι τρώμε πολύ
Υγεία
16/07/2025 - 11:00
Σοκ στη Βρετανία: Μωρά με δερματίτιδες λόγω χρήσης... μακιγιάζ!
Ομορφιά
16/07/2025 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 13:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo