«Πρέπει πάντοτε να σκεφτόμαστε ότι ο καύσωνας μπορεί να μην είναι μόνος του, καθώς, σε συνδυασμό με την υγρασία, δημιουργούν θερμική δυσφορία», εξήγησε o κ. Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και συνέστησε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις ακόμα και από ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, εκτός από την καλή ενυδάτωση, την διατροφή, την αποφυγή σωματικής άσκησης κατά τις θερμές ώρες, ενδεχομένως να απαιτείται τροποποίηση κάποιων φαρμάκων τα οποία μπορεί να παίρνει ο ασθενής με τα οποία χάνει υγρά.
Συμπτώματα ηλίασης
«Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλίαση ή θερμική επιβάρυνση. Μπορεί κάποιος να νιώσει μια πρόσκαιρη αδυναμία, εφίδρωση, να ανεβούν οι σφίξεις του αλλά θα έχει επαφή με το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση της ηλίασης αφορά άμεση δράση για δροσισμό του σώματος και ενυδάτωση».
Θερμοπληξία
«Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από 39-40 βαθμούς και σε διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, δηλαδή σε μερική ή πλήρη απώλεια επαφής με το περιβάλλον. Πρόκειται για μια συνθήκη η οποία απαιτεί υγειονομική δομή προκειμένου να αντιμετωπιστεί».
Τροποποίηση δοσολογίας φαρμάκων
«Πολλές φορές, φάρμακα τα οποία αφορούν τους ανθρώπους που έχουν υπέρταση ή καρδιολογικά προβλήματα, ενδεχομένως τις μέρες του καύσωνα να χρειάζονται τροποποίηση της δόσης, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό των ασθενών. Επίσης, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να είναι ρυθμισμένοι φαρμακευτικά και σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να επέλθει στην κλινική τους κατάσταση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών».
Παιδιά και ηλικιωμένοι
«Είναι ένας ιδιαίτερα επιρρεπής σε αυτές τις θερμοκρασίες πληθυσμός . Πάντως, οι ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι αρκετά ευαισθητοποιημένες και εκπαιδευμένες στο να προσέχουν αυτές τις μέρες και έχουν ήδη πάρει οδηγίες, προσαρμόζονται στις καταστάσεις και αποφεύγουν από μόνοι τους τις μετακινήσεις», καταλήγει ο κ. Λουκίδης.