ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7+1 tips που προσθέτουν περισσότερα καλά χρόνια στη ζωή μας

Ψυχική Υγεία
7+1 tips που προσθέτουν περισσότερα καλά χρόνια στη ζωή μας
Μια μακρόχρονη, υγιής καλή ζωή είναι ο στόχος που καλό θα είναι να έχουμε όλοι. Οι Αμερικανοί πάντως αυτό επιθυμούν σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο BMJ.
Τετάρτη, 21/09/2022 - 15:25
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ έπεσε από τα 78,8 χρόνια το 2019 στα 76,1 χρόνια το 2021, γεγονός που πρόκειται για την πιο απότομη μείωση που έχει γίνει μέσα σε έναν αιώνα. Η έρευνα δείχνει ότι το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιολογικά προβλήματα, ο διαβήτης, η άνοια και η οστεοπόρωση, αυξάνεται με την ηλικία επίσης.

Παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το ρίσκο εμφάνισης αυτών των ασθενειών. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουμε να ζήσουμε μια καλύτερη και μακρόχρονη ζωή.

Tips που προσθέτουν χρόνια...καλά στη ζωή σου

1.Επένδυσε στην φυσική δραστηριότητα

Η συχνή φυσική δραστηριότητα έχει δείξει ότι συμβάλει στην φυσιολογική γήρανση των μυών και βοηθά στην διατήρηση της μυϊκής μάζας. Οι ενήλικες χρειάζονται τουλαχιστομ 150 με 300 λεπτά άσκηση μέτριας αεροβικής δραστηριότητας (όπως είναι το γρήγορο περπάτημα ή ο γρήγορος χορός) κάθε εβδομάδα όπως επίσης και γυμναστική που ενδυναμώνει τους μύες, όπως να σηκώνουν βάρη ή να κάνουν πους απς, τουλάχιστον δύο φορές κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες που προτείνει το President’s Council on Physical Fitness.

Αυτό αντιστοιχεί σε μισή ώρα την ημέρα και δεν χρειάζεται να είναι κάποια δραστηριότητα που γίνεται στο γυμναστήριο. Επίσης, είναι προτιμότερο να χωρίζεις την δραστηριότητά σου, να μην τα κάνεις όλα μαζί μέσα σε μια, δύο μέρες δηλαδή. Καλό είναι να βρεις κάτι που σου φαίνεται διασκεδαστικό ώστε να μην τα παρατήσεις στο τέλος. Αν κάτι μας αρέσει είναι πιο πιθανό να γίνει συνήθεια.

2.Κάνε τις εξετάσεις σου, την ώρα που πρέπει

Καλό είναι να κάνουμε τις εξετάσεις μας όσο συχνά χρειάζεται. Οι εξετάσεις ρουτίνας μπορεί να μειώσουν το ρίσκο πρόωρου θανάτου εγκαίρως σύμφωνα με το Γραφείο Πρόληψης Νοσημάτων και Προαγωγής Υγείας.
Όσο περνάνε τα χρόνια οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει κανείς αλλάζουν, οπότε καλό είναι να είμαστε σε επικοινωνία με τον γιατρό μας.

eksetaseis

3.Περιόρισε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας

Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει τη χορτοφαγική διατροφή με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Δεν σημαίνει ότι είναι ανάγκη να κόψουμε τελείως το κρέας καθώς οι ενδείξεις που υπάρχουν ποικίλουν. Το κόκκινο κρέας δεν προτείνεται, αλλά το κοτόπουλο και άλλα είδη κρέατος συστήνονται συχνά καθώς είναι καλές πηγές πρωτεϊνών.

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις καλύτερες που μπορεί να ακολουθήσει κανείς καθώς δίνεται έμφαση στα ψάρια και το κοτόπουλο, ενώ η πρόσληψη κόκκινου κρέατος είναι περιορισμένη, το ίδιο και σε ότι αφορά το επεξεργασμένο κρέας. Η διατροφή αυτή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μεταβολικών νοσημάτων και κάποιων τύπου καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients το 2021.

4.Χτίσε και διατήρησε ένα ισορροπημένο και δυνατό κορμί

Οι πτώσεις είναι αυξημένες στις ηλικίες άνω των 65 και σχετίζονται με αυξημένη εμφάνιση θανάτου και οι θάνατοι από πτώση έχουν χειροτερέψει, ειδικά σε άτομα άνω των 85 ετών.
Για αυτό είναι καλό να δυναμώσουμε τον κορμό μας. Μπορούμε να δοκιμάσουμε κάτι πολύ απλό όπως να σκεκόμαστε σε ένα πόδι κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργήσει προληπτικά ενδυναμώνοντας τον οργανισμό μας.

5.Σήκω!

Όταν περνάει κανείς πολλές ώρες καθιστός αυξάνεται το ρίσκο ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών και διαβήτη, ακόμα και αν γυμνάζεσαι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Preventive Medicine το 2019.

Αν εργάζεστε από το σπίτι πρέπει να κάνετε μια έξτρα προσπάθεια να προσθέσετε περισσότερη άσκηση μέσα στην ημέρα. Καλό είναι να κάνετε περισσότερα διαλείμματα, να περπατάτε μέσα και έξω από το κτίριο στο οποίο εργάζεστε, να μιλάτε με συναδέλφους από κοντά ή να πηγαίνετε μέχρι την αίθουσα συναντήσεων για να περπατάτε λίγο παραπάνω.

Μπορείτε για παράδειγμα να θέλετε να περπατάτε γύρω από το τετράγωνο, να κάνετε δουλειές του σπιτιού που μπορεί να παραλείπετε όπως να στρώνετε το κρεβάτι και κάποιες ασκήσεις γιόγκα. Μια μετα - ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022 στο The Lancet Public Health, έδειξε ότι σε ότι αφορά τη μείωση θνητότητας, τα ιδανικά βήματα την ημέρα είναι μεταξύ 6.000 βημάτων και 8000 βημάτων για μεγαλύτερους ενήλικες και ανάμεσα σε 8.000 και 10.000 για νεότερους ενήλικες. Ακόμα και αν δεν είσαι τύπος που συνηθίζει να μετράς τα βήματά του και την υγεία του αν φροντίσεις να περπατάς περισσότερο την ημέρα είναι σημαντικό, ακόμα και αν είναι για ένα λεπτό κάθε ώρα.

yoga

6.Κοιμήσου…καλύτερα και με πρόγραμμα

Δεν χρειάζεται να κοιμάσαι περισσότερο αλλά να κοιμάσαι καλά, τις ώρες που χρειάζεται. Μια μελέτη παρατήρησε όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες ή περισσότερο από 8 ώρες τη νύχτα το ρίσκο θνητότητας αυξάνεται κατά 24% και 17% αντίστοιχα. Οι επίσημες προτάσεις ποικίλουν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα, όχι πόσο θα κοιμηθεί κανείς. Το CDC προτείνει τα άτομα 18 -60 ετών να κοιμούνται 7 και περισσότερες ώρες και τα άτομα από 61 - 64 να κοιμούνται 7 -9 ώρες και κάποιος που είναι 65 και ανω από 7 μέχρι 8 ώρες.

Καλό είναι επίσης να μειωθεί η πρόσληψη καφεινης και αλκοόλ ειδικά πριν τον ύπνο, όπως επίσης την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με το Τμήμα μελέτης ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

7.Πάρε χρόνο για να νιώσεις ευγνωμοσύνη

Την ώρα που οι ενδείξεις που εξετάσουν τις επιδράσεις της ευγνωμοσύνης στην υγεία μας είναι περιορισμένες, το να είναι κανείς ευγνώμων, μπορεί να τον βοηθήσει να συμμετέχει σε πιο υγιείς δραστηριότητες όπως είναι η άσκηση και είναι πιο πιθανό να αναζητήσει βοήθεια όταν έχει μια ανησυχία σχετικά με την υγεία του, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια υγείας The Wiley. Μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου και να σκεφτείς τι είναι καλό στον κόσμο, το οποίο και εκτιμάς. Σε ηρεμεί. Αυτό είναι κάτι που κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα.

+1. Βρες χρόνο να δεις τους φίλους σου

friends

Το να έχει κανείς λιγότερους φίλους συνδέεται με μοναξιά, κατάθλιψη, στρες και ανησυχία. Όταν έχει κανείς 2 - 4 κοντινούς φίλους αυτό μειώνει την επικινδυνότητα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Ageing and Society τον Ιούλιο του 2022. Μπορείς να στέλνεις μήνυμα, ή να τηλεφωνείς στους φίλους σου για να κάνετε κοινά σχέδια. Δείξε τους ότι νοιάζεσαι, καθώς με τον τρόπο αυτό αυξάνεις τις πιθανότητες να σου δείξουν ότι νοιάζονται και εκείνοι για σένα και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Με πληροφορίες από το https://www.everydayhealth.com

Τελευταία τροποποίηση στις 21/09/2022 - 15:36
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΕΥΖΩΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

9+1 tips καθαριότητας για σας που δεν αντέχετε την διαδικασία
9+1 tips καθαριότητας για σας που δεν αντέχετε την διαδικασία 20 Σεπτεμβρίου 2022
Καθαριότητα στο σπίτι: Κάντο όπως η γιαγιά σου, οικολογικά και οικοκονομικά 22 Σεπτεμβρίου 2022
Καθαριότητα στο σπίτι: Κάντο όπως η γιαγιά σου, οικολογικά και οικοκονομικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες

Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00

Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα

Επτά τρόποι για να κοιμηθείτε καλύτερα όταν το μυαλό σας αρνείται να ηρεμήσει
Υγεία
27/06/2025 - 19:06

Επτά τρόποι για να κοιμηθείτε καλύτερα όταν το μυαλό σας αρνείται να ηρεμήσει

Γιατί ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος το καλοκαίρι;
Υγεία
26/06/2025 - 16:04

Γιατί ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος το καλοκαίρι;

Σας «τρέχουν» τα σάλια όταν κοιμάστε; Οι ειδικοί ξέρουν τι σας συμβαίνει
Υγεία
25/06/2025 - 20:14

Σας «τρέχουν» τα σάλια όταν κοιμάστε; Οι ειδικοί ξέρουν τι σας συμβαίνει

Ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι μπροστά από την οθόνη συνδέεται με την έλλειψη ύπνου και αλλαγές στον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/06/2025 - 14:00

Ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι μπροστά από την οθόνη συνδέεται με την έλλειψη ύπνου και αλλαγές στον εγκέφαλο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων
Pharma Policy
08/07/2025 - 11:00
Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%
Υγεία
08/07/2025 - 10:00
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10
Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00
Τρικάκια και μπογιές στο γραφείο του Δ. Βαρτζόπουλου από τον Ρουβίκωνα
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:23
Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Καύσωνας: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει θερμοπληξία - Οι σωτήριες αντιδράσεις
Health Talk
07/07/2025 - 11:02
Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo