ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7+1 tips που προσθέτουν περισσότερα καλά χρόνια στη ζωή μας

Ψυχική Υγεία
7+1 tips που προσθέτουν περισσότερα καλά χρόνια στη ζωή μας
Μια μακρόχρονη, υγιής καλή ζωή είναι ο στόχος που καλό θα είναι να έχουμε όλοι. Οι Αμερικανοί πάντως αυτό επιθυμούν σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο BMJ.
Τετάρτη, 21/09/2022 - 15:25
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ έπεσε από τα 78,8 χρόνια το 2019 στα 76,1 χρόνια το 2021, γεγονός που πρόκειται για την πιο απότομη μείωση που έχει γίνει μέσα σε έναν αιώνα. Η έρευνα δείχνει ότι το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιολογικά προβλήματα, ο διαβήτης, η άνοια και η οστεοπόρωση, αυξάνεται με την ηλικία επίσης.

Παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το ρίσκο εμφάνισης αυτών των ασθενειών. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουμε να ζήσουμε μια καλύτερη και μακρόχρονη ζωή.

Tips που προσθέτουν χρόνια...καλά στη ζωή σου

1.Επένδυσε στην φυσική δραστηριότητα

Η συχνή φυσική δραστηριότητα έχει δείξει ότι συμβάλει στην φυσιολογική γήρανση των μυών και βοηθά στην διατήρηση της μυϊκής μάζας. Οι ενήλικες χρειάζονται τουλαχιστομ 150 με 300 λεπτά άσκηση μέτριας αεροβικής δραστηριότητας (όπως είναι το γρήγορο περπάτημα ή ο γρήγορος χορός) κάθε εβδομάδα όπως επίσης και γυμναστική που ενδυναμώνει τους μύες, όπως να σηκώνουν βάρη ή να κάνουν πους απς, τουλάχιστον δύο φορές κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες που προτείνει το President’s Council on Physical Fitness.

Αυτό αντιστοιχεί σε μισή ώρα την ημέρα και δεν χρειάζεται να είναι κάποια δραστηριότητα που γίνεται στο γυμναστήριο. Επίσης, είναι προτιμότερο να χωρίζεις την δραστηριότητά σου, να μην τα κάνεις όλα μαζί μέσα σε μια, δύο μέρες δηλαδή. Καλό είναι να βρεις κάτι που σου φαίνεται διασκεδαστικό ώστε να μην τα παρατήσεις στο τέλος. Αν κάτι μας αρέσει είναι πιο πιθανό να γίνει συνήθεια.

2.Κάνε τις εξετάσεις σου, την ώρα που πρέπει

Καλό είναι να κάνουμε τις εξετάσεις μας όσο συχνά χρειάζεται. Οι εξετάσεις ρουτίνας μπορεί να μειώσουν το ρίσκο πρόωρου θανάτου εγκαίρως σύμφωνα με το Γραφείο Πρόληψης Νοσημάτων και Προαγωγής Υγείας.
Όσο περνάνε τα χρόνια οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει κανείς αλλάζουν, οπότε καλό είναι να είμαστε σε επικοινωνία με τον γιατρό μας.

3.Περιόρισε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας

Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει τη χορτοφαγική διατροφή με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Δεν σημαίνει ότι είναι ανάγκη να κόψουμε τελείως το κρέας καθώς οι ενδείξεις που υπάρχουν ποικίλουν. Το κόκκινο κρέας δεν προτείνεται, αλλά το κοτόπουλο και άλλα είδη κρέατος συστήνονται συχνά καθώς είναι καλές πηγές πρωτεϊνών.

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις καλύτερες που μπορεί να ακολουθήσει κανείς καθώς δίνεται έμφαση στα ψάρια και το κοτόπουλο, ενώ η πρόσληψη κόκκινου κρέατος είναι περιορισμένη, το ίδιο και σε ότι αφορά το επεξεργασμένο κρέας. Η διατροφή αυτή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μεταβολικών νοσημάτων και κάποιων τύπου καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients το 2021.

4.Χτίσε και διατήρησε ένα ισορροπημένο και δυνατό κορμί

Οι πτώσεις είναι αυξημένες στις ηλικίες άνω των 65 και σχετίζονται με αυξημένη εμφάνιση θανάτου και οι θάνατοι από πτώση έχουν χειροτερέψει, ειδικά σε άτομα άνω των 85 ετών.
Για αυτό είναι καλό να δυναμώσουμε τον κορμό μας. Μπορούμε να δοκιμάσουμε κάτι πολύ απλό όπως να σκεκόμαστε σε ένα πόδι κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργήσει προληπτικά ενδυναμώνοντας τον οργανισμό μας.

5.Σήκω!

Όταν περνάει κανείς πολλές ώρες καθιστός αυξάνεται το ρίσκο ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών και διαβήτη, ακόμα και αν γυμνάζεσαι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Preventive Medicine το 2019.

Αν εργάζεστε από το σπίτι πρέπει να κάνετε μια έξτρα προσπάθεια να προσθέσετε περισσότερη άσκηση μέσα στην ημέρα. Καλό είναι να κάνετε περισσότερα διαλείμματα, να περπατάτε μέσα και έξω από το κτίριο στο οποίο εργάζεστε, να μιλάτε με συναδέλφους από κοντά ή να πηγαίνετε μέχρι την αίθουσα συναντήσεων για να περπατάτε λίγο παραπάνω.

Μπορείτε για παράδειγμα να θέλετε να περπατάτε γύρω από το τετράγωνο, να κάνετε δουλειές του σπιτιού που μπορεί να παραλείπετε όπως να στρώνετε το κρεβάτι και κάποιες ασκήσεις γιόγκα. Μια μετα - ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022 στο The Lancet Public Health, έδειξε ότι σε ότι αφορά τη μείωση θνητότητας, τα ιδανικά βήματα την ημέρα είναι μεταξύ 6.000 βημάτων και 8000 βημάτων για μεγαλύτερους ενήλικες και ανάμεσα σε 8.000 και 10.000 για νεότερους ενήλικες. Ακόμα και αν δεν είσαι τύπος που συνηθίζει να μετράς τα βήματά του και την υγεία του αν φροντίσεις να περπατάς περισσότερο την ημέρα είναι σημαντικό, ακόμα και αν είναι για ένα λεπτό κάθε ώρα.

6.Κοιμήσου…καλύτερα και με πρόγραμμα

Δεν χρειάζεται να κοιμάσαι περισσότερο αλλά να κοιμάσαι καλά, τις ώρες που χρειάζεται. Μια μελέτη παρατήρησε όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες ή περισσότερο από 8 ώρες τη νύχτα το ρίσκο θνητότητας αυξάνεται κατά 24% και 17% αντίστοιχα. Οι επίσημες προτάσεις ποικίλουν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα, όχι πόσο θα κοιμηθεί κανείς. Το CDC προτείνει τα άτομα 18 -60 ετών να κοιμούνται 7 και περισσότερες ώρες και τα άτομα από 61 - 64 να κοιμούνται 7 -9 ώρες και κάποιος που είναι 65 και ανω από 7 μέχρι 8 ώρες.

Καλό είναι επίσης να μειωθεί η πρόσληψη καφεινης και αλκοόλ ειδικά πριν τον ύπνο, όπως επίσης την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με το Τμήμα μελέτης ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

7.Πάρε χρόνο για να νιώσεις ευγνωμοσύνη

Την ώρα που οι ενδείξεις που εξετάσουν τις επιδράσεις της ευγνωμοσύνης στην υγεία μας είναι περιορισμένες, το να είναι κανείς ευγνώμων, μπορεί να τον βοηθήσει να συμμετέχει σε πιο υγιείς δραστηριότητες όπως είναι η άσκηση και είναι πιο πιθανό να αναζητήσει βοήθεια όταν έχει μια ανησυχία σχετικά με την υγεία του, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια υγείας The Wiley. Μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου και να σκεφτείς τι είναι καλό στον κόσμο, το οποίο και εκτιμάς. Σε ηρεμεί. Αυτό είναι κάτι που κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα.

+1. Βρες χρόνο να δεις τους φίλους σου

Το να έχει κανείς λιγότερους φίλους συνδέεται με μοναξιά, κατάθλιψη, στρες και ανησυχία. Όταν έχει κανείς 2 - 4 κοντινούς φίλους αυτό μειώνει την επικινδυνότητα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Ageing and Society τον Ιούλιο του 2022. Μπορείς να στέλνεις μήνυμα, ή να τηλεφωνείς στους φίλους σου για να κάνετε κοινά σχέδια. Δείξε τους ότι νοιάζεσαι, καθώς με τον τρόπο αυτό αυξάνεις τις πιθανότητες να σου δείξουν ότι νοιάζονται και εκείνοι για σένα και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Με πληροφορίες από το https://www.everydayhealth.com

Τελευταία τροποποίηση στις 21/09/2022 - 15:36
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΕΥΖΩΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

9+1 tips καθαριότητας για σας που δεν αντέχετε την διαδικασία
9+1 tips καθαριότητας για σας που δεν αντέχετε την διαδικασία 20 Σεπτεμβρίου 2022
Καθαριότητα στο σπίτι: Κάντο όπως η γιαγιά σου, οικολογικά και οικοκονομικά 22 Σεπτεμβρίου 2022
Καθαριότητα στο σπίτι: Κάντο όπως η γιαγιά σου, οικολογικά και οικοκονομικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00

Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πέντε λεπτά περισσότερη άσκηση μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Fitness
14/01/2026 - 09:00

Πέντε λεπτά περισσότερη άσκηση μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Η άσκηση είναι εξίσου καλή με την ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
08/01/2026 - 15:00

Η άσκηση είναι εξίσου καλή με την ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου
Υγεία
02/01/2026 - 11:00

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου

Εμμηνόπαυση: Οι μεταβολές του ύπνου και οι σύγχρονες λύσεις υποστήριξης
Pharma News
30/12/2025 - 20:38

Εμμηνόπαυση: Οι μεταβολές του ύπνου και οι σύγχρονες λύσεις υποστήριξης

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ωφελεί τους πάσχοντες η άσκηση ή όχι;
Health Talk
30/12/2025 - 15:42

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ωφελεί τους πάσχοντες η άσκηση ή όχι;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09
ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:32
Νέα υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε διδακτορική φοιτήτρια Χημείας του ΕΚΠΑ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:04
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23
Ξεπέρασε τον κίνδυνο η Σία Κοσιώνη - Πότε θα πάρει εξιτήριο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:01
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Πέτρες στα νεφρά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν έως τώρα άγνωστο βακτηριακό παράγοντα στον σχηματισμό τους
Υγεία
27/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00
Δώρα ζωής από 48χρονη δότρια στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου"
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:28
Βιολάντα: Βρέθηκε απανθρακωμένη και η πέμπτη αγνοούμενη
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Η Γαλλία στα χνάρια της Αυστραλίας: Ξεκίνησε τη διαδικασία μπλοκαρίσματος των social media για τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Αφαίρεση θυρεοειδούς με μικρή τομή: Ταχεία ανάρρωση και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα
Health Talk
27/01/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo