O κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων είναι υψηλότερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή τα βακτήρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε συνθήκες ζέστης. Επιπλέον, οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν πιο συχνά μπάρμπεκιου και υπαίθριες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν φαγητό. Η ακατάλληλη προετοιμασία ή η παραμονή των τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα μπορεί να οδηγήσει σε τροφικές λοιμώξεις.
Επιπλέον, κάποια τρόφιμα ακόμα και σε επίπεδο φύλαξης χρειάζονται άλλη διαχείριση γιατί λόγω υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να υποστούν αλλοιώσεις.
Οι ειδικοί λοιπόν ζητούν αυστηρή τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας των τροφίμων η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή κυρίως από επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης, που έχουν την ευθύνη της υγείας πολύ κόσμου αλλά και από καθέναν μας ξεχωριστά.
Όπως επισημαίνει η Dr. Leana Wen, γιατρός εκτάκτων περιστατικών και βοηθός καθηγήτρια στο George Washington University, οι βέλτιστες πρακτικές περιλαμβάνουν "το πλύσιμο των προϊόντων όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, ακόμη και αν τελικά τα ξεφλουδίζετε. Φροντίστε να μαγειρεύετε το κρέας και το ψάρι στην συνιστώμενη θερμοκρασία."
Υπογραμμίζει ότι πρέπει να προσέχουμε ώστε τα σκεύη και τα πιάτα που χρησιμοποιούμε για το ωμό κρέας και το ψάρι και μην τα χρησιμοποιούμε για άλλα τρόφιμα.
"Να θυμάστε ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Δύο ώρες είναι το όριο για να αφήσετε τα τρόφιμα έξω πριν τα πετάξετε ή τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή τον καταψύκτη. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, μειώστε το όριο σε μία ώρα.
Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφεύγετε το μη παστεριωμένο ή «ωμό» γάλα και τα ωμά αυγά. Φυσικά, φροντίστε να πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Τα άτομα που έχουν διάρροια, εμετό και κράμπες στο στομάχι δεν πρέπει να προετοιμάζουν φαγητό. Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και οι έγκυες γυναίκες ή τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τις τροφικές δηλητηριάσεις, όπως και με άλλες λοιμώξεις.", τονίζει.
Τα τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο το καλοκαίρι
Ωστόσο, πριν καν σκεφτείτε το μαγείρεμα, οι ειδικοί συνιστούν να αναδιοργανώσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας.
Κατά τη διάρκεια καύσωνα, ορισμένα τρόφιμα που συνήθως αποθηκεύονται στο ντουλάπι ενδέχεται να μην είναι πλέον ασφαλή εκεί και θα πρέπει να μεταφερθούν στο ψυγείο.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαφωνία, οι ειδικοί λένε ότι το κέτσαπ, το οποίο συνήθως μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο κατά τη διάρκεια των καυτών περιόδων.
Το φυστικοβούτυρο – ένα βασικό προϊόν του πρωινού που πολλοί έχουν στο ντουλάπι της κουζίνας τους – πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, καθώς μπορεί να "ταγγίσει" γρηγορότερα στη ζέστη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η σοκολάτα, η οποία μπορεί να λιώσει και να αναπτύξει μια «λευκή επίστρωση» όταν κρυώσει ξανά, είναι επίσης καλύτερο να φυλάσσεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Αν και η αποθήκευση του ψωμιού στο ψυγείο μπορεί να το κάνει να χαλάσει γρηγορότερα, είναι καλύτερο από το να μουχλιάσει στο ντουλάπι.
Τα καρυκεύματα – όπως το κέτσαπ, η μουστάρδα και η μαρμελάδα – «συνήθως δεν έχουν πρόβλημα» στο ντουλάπι, αλλά διατηρούνται περισσότερο στο ψυγείο κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών.
Οι ανοιχτές σάλτσες και τα αλείμματα πρέπει να μεταφέρονται στο ψυγείο, και ακόμη και οι κλειστές σάλτσες μπορεί να ωφεληθούν από μια πιο δροσερή θερμοκρασία
Τέλος, τα κέικ και τα γλυκά με κρέμα ή γλάσο – τα οποία είναι πολύ πιο επιρρεπή σε αλλοίωση – πρέπει επίσης να φυλάσσονται στο ψυγείο.
Επίσης, είναι φρόνιμο τα ευαίσθητα τρόφιμα να μεταφέρονται σε ειδικές θερμομονωτικές σακούλες ή ψυγειάκια από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι για την αποφυγή της παραμονής των τροφίμων σε ζεστό αυτοκίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να χρησιμοποιούνται θερμόμετρα για να διασφαλίζεται ότι τα ψυγεία και οι καταψύκτες βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία – 5 °C και -18 °C αντίστοιχα.
Συμβουλές για την αποφυγή της τροφικής δηλητηρίασης
1. Διατηρήστε την επιφάνεια εργασίας καθαρή
Τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν σε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας, επομένως είναι απαραίτητο να διατηρείτε καθαρό τον χώρο μαγειρέματος και τα χέρια σας.
2. Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση
Το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, εάν δεν φυλάσσονται χωριστά.
Το CDC συνιστά τη χρήση ξεχωριστών ξύλων κοπής και πιάτων κατά το χειρισμό αυτών των συστατικών.
Θα πρέπει επίσης να αποθηκεύονται ξεχωριστά στο ψυγείο.
3. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο
Για να μαγειρέψετε τα τρόφιμα με ασφάλεια, η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι αρκετά υψηλή ώστε να σκοτώσει τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Η σωστή εσωτερική θερμοκρασία ποικίλλει ανάλογα με το συστατικό και ο μόνος σίγουρος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν τα τρόφιμα έχουν μαγειρευτεί με ασφάλεια είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο τροφίμων.
4. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σωστά
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων.
Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να ψύχονται εντός δύο ωρών από την αγορά τους.
5. Μην βασίζεστε αποκλειστικά στις ημερομηνίες λήξης
Οι ημερομηνίες λήξης δεν είναι η μόνη ένδειξη για το πότε πρέπει να πεταχτεί ένα τρόφιμο.
Εάν κάτι έχει περίεργη μυρωδιά ή χρώμα, είναι προτιμότερο να το πετάξετε για να είστε σίγουροι.
6. Μην ξεπαγώνετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας
Το ξεπάγωμα των κατεψυγμένων τροφίμων στον πάγκο της κουζίνας επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν γρήγορα στα εξωτερικά μέρη καθώς φτάνουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα πρέπει να ξεπαγώνουν στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Πηγές: cnn.com, mailonline