Με αφορμή τη φετινή ημέρα, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.) αναλαμβάνει μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού, συνδυάζοντας επιστημονικό διάλογο και δράσεις ευαισθητοποίησης σε σημεία υψηλής καθημερινής διέλευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ο.Ο. διοργανώνει την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026, στις 10:00 π.μ., στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (Καλλιθέα), το 2ο Οδοντιατρικό Forum, με κεντρικό θεματικό άξονα: «Η ζάχαρη στη διατροφή μας και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία».
Στόχος του Forum είναι να αναδειχθούν, με επιστημονική τεκμηρίωση και δημόσιο διάλογο, οι επιπτώσεις της αυξημένης κατανάλωσης ζάχαρης στη στοματική υγεία και στη συνολική ευεξία, καθώς και να ενισχυθούν η ενημέρωση και η πρόληψη ως βασικοί πυλώνες δημόσιας υγείας.
Κατά τη διάρκεια του Forum θα πραγματοποιηθούν πέντε θεματικά πάνελ με συμμετοχή ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της πολιτικής, ανθρώπων του αθλητισμού και οδοντιάτρων, τα οποία συνθέτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από το ζήτημα, εστιάζοντας στην οδοντιατρική τεκμηρίωση των στοματικών βλαβών που σχετίζονται με τη χρήση ζάχαρης, στις επιπτώσεις της στην υγεία των παιδιών, στη σύνδεσή της με την παχυσαρκία και την ψυχική υγεία, στον ρόλο της ζάχαρης στη βιομηχανία τροφίμων και στη σχέση της με το wellbeing και την άθληση, καθώς και στις επιπτώσεις που έχει η χρήση ζάχαρης στις πολιτικές υγείας, με παράλληλη παρουσίαση σχετικής μελέτης της Ε.Ο.Ο.
Καμπάνια ενημέρωσης
Παράλληλα με το επιστημονικό σκέλος, η Ε.Ο.Ο. υλοποιεί καμπάνια ενημέρωσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με σκοπό το μήνυμα της πρόληψης να φτάσει άμεσα στους πολίτες, εκεί όπου κινούνται καθημερινά. Σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. πραγματοποιείται καμπάνια ενημέρωσης σε σταθμούς του Μετρό με προβολή ενημερωτικού περιεχομένου στις προθήκες των αποβαθρών, ενώ θα προβάλλεται και ενημερωτικό βίντεο στις οθόνες των σταθμών, ενισχύοντας τη δημόσια ενημέρωση για την προστασία της στοματικής υγείας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, ενημερωτικό υλικό προβάλλεται σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ, διευρύνοντας την εμβέλεια της δράσης και υπογραμμίζοντας ότι η στοματική υγεία αφορά κάθε ηλικία και κάθε οικογένεια.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο., Αθανάσιος Δεβλιώτης, δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την πρόληψη και να δώσουμε πρακτικά εργαλεία στον πολίτη. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει πραγματικές επιπτώσεις στη στοματική υγεία και στη συνολική ευεξία. Με το 2ο Οδοντιατρικό Forum και την καμπάνια ενημέρωσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιδιώκουμε το μήνυμα να φτάσει παντού. Όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα και στους φορείς, αλλά κυρίως σε όλους τους πολίτες των πολιτών».
Από την πλευρά του Ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ο.Ο., Δημήτριος Κήττας, δήλωσε: «Η στοματική υγεία είναι θέμα δημόσιας υγείας και πρόληψης. Θέλουμε οι πολίτες να έχουν απλές, κατανοητές πληροφορίες που οδηγούν σε καθημερινές επιλογές με ουσιαστικό αποτέλεσμα. Λιγότερη ζάχαρη, μικρότερη συχνότητα κατανάλωσης, σωστή υγιεινή και τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος. Γι’ αυτό επιλέξαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να φτάσει σε χιλιάδες ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο, μέσα στην καθημερινότητά τους».





