Πρόσφατα ο γνωστός σεφ στη Βρετανία, Heston Blumenthal ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα μενού γευσιγνωσίας για άτομα που κάνουν ενέσεις για απώλεια βάρους. Αυτή η εξέλιξη δείχνει αν μη τι άλλο, την εμπορικά κρίσιμη πληθυσμιακή ομάδα που κάνει πια χρήση αυτών των ενέσεων αλλά και το πόσο αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες όσων τις κάνουν , τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και σε επίπεδο γεύσης.
Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι αλλαγές που συντελούνται στους ανθρώπους που ακολουθούν την θεραπεία με τους ανταγωνιστές της GLP-1;
1. Μειωμένη πείνα
Οι αγωνιστές των υποδοχέων του πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης GLP-1 μιμούμενοι τη δράση μιας ορμόνης , μειώνουν την όρεξη και την αίσθηση της πείνας, επιβραδύνουν την απελευθέρωση της τροφής από το στομάχι και αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού μετά το φαγητό.
Λειτουργεί επιβραδύνοντας την απομάκρυνση της τροφής από το στομάχι – κάνοντας το άτομο να αισθάνεται πιο χορτάτο – και επίσης εμποδίζει μια άλλη ορμόνη από το πάγκρεας να απελευθερώσει περισσότερη ζάχαρη από το συκώτι», εξηγεί ο Δρ Simon Dryden, επικεφαλής των βιοεπιστημών στο London Metropolitan University.
«Επίσης, αυξάνει την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει ένα άτομο, η οποία βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και περισσότεροι υδατάνθρακες εισέρχονται στα όργανα του σώματος». Μελέτες δείχνουν επίσης ότι μειώνουν την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ.
2. Τα ανθυγιεινά τρόφιμα γίνονται λιγότερο ελκυστικά – τουλάχιστον προσωρινά
Επειδή τα GLP-1 μειώνουν την «αξία ανταμοιβής» των λιπαρών, ζαχαρούχων και αλμυρών τροφίμων, καθώς και την όρεξη, πολλοί ασθενείς σταματούν να καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα, δήλωσε ο Alexander Miras, καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ulster. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, η οποία τους βοηθά να χάσουν βάρος. Μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, παρατηρείται τουλάχιστον πενταπλάσια αύξηση των ενδογενών GLP-1 που παράγονται φυσιολογικά στο έντερο.
«Γνωρίζουμε ότι αυτή η ορμόνη δρα σε περιοχές του εγκεφάλου που αποφασίζουν πόσο απολαυστική είναι η τροφή και μειώνει την αξία ανταμοιβής της τροφής, ειδικά των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη», δήλωσε ο Miras. Περίπου το 20% των γευστικών υποδοχέων των βαριατρικών ασθενών αλλάζουν τις προτιμήσεις τους σε τρόφιμα μακροπρόθεσμα, ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων βιώνει αυτές τις αλλαγές τους μήνες αμέσως μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση, πριν οι προτιμήσεις σε τρόφιμα και η γευστική αντίληψη επανέλθουν στο φυσιολογικό. «Αυτό που βλέπουμε τώρα με τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να αντικατοπτρίζει την εμπειρία μας με τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση», είπε ο Miras.
3. "Αλλοιωμένος ουρανίσκος"
Ως είδος, είμαστε προγραμματισμένοι να μας αρέσουν πράγματα που ήταν σπάνια από εξελικτική άποψη – συγκεκριμένα μεγάλες ποσότητες λίπους και ζάχαρης. Εάν η απόλαυση από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων μειωθεί με τη λήψη GLP-1, αυτό μπορεί να ανοίξει την παλέτα του ουρανίσκου σας και να σας επιτρέψει να εκτιμήσετε άλλες γεύσεις, δήλωσε ο καθηγητής Jason Halford, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας. Αφαιρώντας αυτόν τον θόρυβο και την επιθυμία για ζάχαρη και λίπος, αλλάζει η σχέση σας με το φαγητό και αλλάζει η σχέση σας με τις γεύσεις. Έτσι, αναζητάτε άλλα πράγματα που θα σας ενδιαφέρουν, επειδή δεν έχετε πλέον αυτή την ικανοποίηση».
4. Όλα μπορούν να γίνουν πιο αλμυρά ή πιο γλυκά
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους φαίνεται επίσης να αλλάζουν τη γεύση των τροφίμων. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, περίπου ένας στους πέντε ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα αναφέρουν ότινιώθουν πιο έντονα την αλμυρή ή την γλυκιά γεύση , αλλά η αντίληψη της πικρίας ή της οξύτητας παρέμεινε αμετάβλητη.
Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι τα τρόφιμα είχαν πιο αλμυρή ή πιο γλυκιά γεύση ήταν επίσης δύο φορές πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αισθάνονταν πιο χορτάτοι, σε σύγκριση με εκείνους που δήλωσαν ότι η αντίληψή τους για την αλμυρότητα ή τη γλυκύτητα δεν είχε αλλάξει. Εκείνοι που βρήκαν τα τρόφιμα πιο γλυκά ήταν επίσης 67% πιο πιθανό να αναφέρουν μείωση της όρεξης και 85% πιο πιθανό να αναφέρουν μείωση των επιθυμιών, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η αντίληψη της γλυκύτητας παρέμεινε αμετάβλητη.
«Αυτά τα φάρμακα δρουν όχι μόνο στις περιοχές του εντέρου και του εγκεφάλου που ελέγχουν την πείνα, αλλά και στα κύτταρα των γευστικών υποδοχέων και στις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γεύση και την ανταμοιβή», δήλωσε ο καθηγητής Othmar Moser, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Bayreuth στη Γερμανία. «Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αλλάξουν ελαφρώς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις έντονες γεύσεις, όπως η γλυκύτητα ή η αλμυρότητα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει την όρεξη».
5. Ο γαστρικός ερεθισμός μπορεί να αυξηθεί
Οι γεύσεις μπορεί να αλλάξουν επειδή τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε αδιαθεσία αν τρώτε ανθυγιεινά τρόφιμα. Οι γαστρεντερικές επιδράσεις, όπως ναυτία, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα, είναι από τις πιο συχνές παρενέργειες των GLP-1. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να επιδεινωθούν από όξινα, πικάντικα ή λιπαρά τρόφιμα και ποτά.
«Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να τρώνε τροφές με υψηλή ενεργειακή αξία ενώ λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, αρχίζουν επίσης να αισθάνονται αδιαθεσία», δήλωσε ο Miras. «Επομένως, δεν είναι μόνο ότι αυτές οι ορμόνες μειώνουν την απόλαυση αυτών των τροφών, αλλά και ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυτό που ονομάζουμε παρενέργειες μετά την κατάποση. Έτσι, μπορεί να αποφεύγουν [τις ανθυγιεινές τροφές] απλώς και μόνο επειδή τους προκαλούν αδιαθεσία».
Πηγή: Guardian