ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες

Διατροφή
Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες
Το καλοκαίρι είναι μεταξύ άλλων και η εποχή που πληθαίνουν τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης καθώς η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με ελλιπή συντήρηση των τροφίμων ευνοούν την αλλοίωση της τροφής που καταναλώνουμε.
Παρασκευή, 21/07/2023 - 09:31
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Πουλερικά, κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια είναι οι συνήθεις ύποπτοι που κρύβονται πίσω από τις τροφικές δηλητηριάσεις της εποχής, χωρίς να λείπουν περιστατικά που σχετίζονται με αλλοιωμένα φρούτα ή λαχανικά.

Μια εμπύρετη γαστρεντερίτιδα είναι το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα της κατανάλωσης ακατάλληλης τροφής ωστόσο οι γιατροί προειδοποιούν ότι υπάρχουν μικρόβια, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Τι συμβαίνει όταν ένα τρόφιμο “χαλάσει”

Φτάνουν λίγες ώρες έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός επικίνδυνων βακτηρίων σε κάποια τροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκούν μόλις 2 ώρες παραμονής εκτός ψυγείου για να ξεκινήσει η αλλοίωση σε ευπαθή τρόφιμα. Ο χρόνος αυτός μειώνεται στην μόλις 1 ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Το καλοκαίρι δεν συγχωρεί λάθη υγιεινής αφού είναι η αγαπημένη εποχή των μικροβίων που κατεξοχήν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες από 30 έως 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τα πιο συχνά λάθη στον χειρισμό των τροφίμων ως εξής:

Πλημμελής καθαριότητα

Για να διασφαλίσουμε επαρκή καθαριότητα χεριών, εργαλείων και επιφανειών κοπής πρέπει να έχει προηγηθεί σαπούνισμα τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων και καλό ξέβγαλμα με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Ο χρόνος πλυσίματος ισχύει και για τα φρούτα ακόμα κι αν πρόκειται να καταναλωθούν χωρίς την φλούδα τους. Το πλύσιμο τους πρέπει να γίνεται με μεγάλη επιμέλεια, κυρίως στην περιοχή κοντά στο κοτσάνι, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν στην επιφάνεια βακτήρια που θα μεταφερθούν στην σάρκα του φρούτου όταν το ξεφλουδίσουμε.

Καθυστέρηση στην ψύξη

Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο λάθος να παραμείνει το γάλα ή το τυρί που αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ εκτός ψυγείου μέχρι να πάμε σπίτι μας, όμως αυτό ισχύει μόνο τον χειμώνα όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή ώστε τα τρόφιμα αυτά να αντέξουν μέχρι να μπουν στο οικιακό ψυγείο.

Αν το κατάστημα τροφίμων δεν είναι κυριολεκτικά δίπλα στο σπίτι, μεριμνήστε να μεταφέρετε τα γαλακτοκομικά σας σε ισοθερμικές τσάντες κάνοντας χρήση παγοκύστης ώστε να μην αποθηκεύσετε τελικά ένα τρόφιμο που ίσως έχει ήδη αλλοιωθεί.

Κακή αποθήκευση

Πόσες φορές έχει τύχει να τοποθετήσετε πρόχειρα στο ψυγείο σας την σακούλα από το κρεοπωλείο όπως ακριβώς την πήρατε από το κατάστημα.. και ενώ στο ίδιο ράφι βρίσκονται εκτεθειμένα δίπλα δίπλα λαχανικά ή φρούτα.

Η αποθήκευση νωπών τροφίμων στην συντήρηση του ψυγείου πρέπει να γίνεται σε καλά κλεισμένο δοχείο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης των υπολοίπων τροφίμων.

Τι να προσέξουμε στο μαγείρεμα

  • Σωστό ψήσιμο

Κρέας και πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται με επιμέλεια και ομοιόμορφα μέχρι το κέντρο τους. Πολύ συχνά, ένα κομμάτι κρέας φαίνεται να έχει ψηθεί καλά εξωτερικά ενώ στο εσωτερικό είναι ακόμα ωμό. Η κατανάλωση τους είναι ασφαλής μόνο όταν έχουν ψηθεί σε θερμοκρασία τέτοια που δεν επιτρέπει την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών, δηλαδή περίπου από τους 75-80 βαθμούς και επάνω. Σε αυτή την περίπτωση είναι χρήσιμο ένα θερμόμετρο φαγητού. Εμπειρικά μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το κρέας ή το πουλερικό έχει ψηθεί καλά όταν οι χυμοί του καθώς το κόβουμε είναι διαυγείς και όχι ροζ.

  • Αποθήκευση μαγειρεμένου φαγητού

Το φαγητό θα πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο αμέσως μόλις κρυώσει και σίγουρα όχι αργότερα της παρέλευσης 2 ωρών. Η πρακτική να μένει το μαγειρεμένο φαγητό στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσει εντελώς δεν είναι ασφαλής. Είναι προτιμότερο να χωρίζεται το φαγητό σε μικρότερες ποσότητες σε διαφορετικά σκεύη αποθήκευσης ώστε να κρυώσει γρηγορότερα και να μπει εγκαίρως στο ψυγείο.

  • Πώς ξαναζεσταίνουμε το μαγειρεμένο φαγητό;

Το φαγητό που έχει μείνει στην συντήρηση του ψυγείου πρέπει να ξαναζεσταίνεται μόνο μια φορά πριν καταναλωθεί και σε θερμοκρασία υψηλότερη των 75 βαθμών, με ομοιόμορφο τρόπο ώστε η θερμότητα να διαχέεται σε όλο το περιεχόμενο. Αν ξαναζεστάνουμε ένα φαγητό πάνω από μια φορά ρισκάρουμε την επιβίωση κάποιων ανθεκτικών μικροβίων καθώς η αλλοίωση των τροφών είναι μια αλυσίδα την οποία δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε εντελώς, μόνο να την επιβραδύνουμε ώστε το τρόφιμο να καταναλωθεί πριν γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας.

Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στην σωστή θέση του ψυγείου ανάλογα με το πόσο ευπαθή είναι. Το κάτω ράφι του ψυγείου έχει θερμοκρασία που κυμαίνεται από 2-4 βαθμούς Κελσίου, το μεσαίο 4-5 και το υψηλότερο 7-8. Στην πόρτα του ψυγείου η θερμοκρασία είναι ακόμα μεγαλύτερη, γύρω στους 10-12 βαθμούς, για αυτό αποφεύγουμε να τοποθετούμε εκεί γάλα ή αυγά.

Χρήσιμος σύνδεσμος: eody.gov.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 21/07/2023 - 09:24
  • ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
  • ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
  • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΦΑΓΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κι όμως ένας χυμός μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας
Κι όμως ένας χυμός μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας 20 Ιουλίου 2023
ΕΦΕΤ: Ανάκληση γλυκισμάτων, ενέχουν κίνδυνο πνιγμού 21 Ιουλίου 2023
ΕΦΕΤ: Ανάκληση γλυκισμάτων, ενέχουν κίνδυνο πνιγμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν
Διατροφή
11/09/2025 - 18:00

Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν

Οι καύσωνες μάς γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
26/08/2025 - 09:30

Οι καύσωνες μάς γερνούν πιο γρήγορα

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζιά: Βασικός ύποπτος ο νοροϊός
Επικαιρότητα
24/08/2025 - 10:33

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζιά: Βασικός ύποπτος ο νοροϊός

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Οι «καλές» επιλογές που υπάρχουν και πως θα εντοπίσουμε τις διαφορές
Διατροφή
18/08/2025 - 16:21

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Οι «καλές» επιλογές που υπάρχουν και πως θα εντοπίσουμε τις διαφορές

Καύσωνας και φωτιές καίνε χωρίς ανάσα τη νότια Ευρώπη
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 14:24

Καύσωνας και φωτιές καίνε χωρίς ανάσα τη νότια Ευρώπη

Προειδοποίηση ειδικού για τον Ιό του Δυτικού Νείλου: «Είναι η νέα αόρατη απειλή για την Αττική»
Υγεία
08/08/2025 - 13:22

Προειδοποίηση ειδικού για τον Ιό του Δυτικού Νείλου: «Είναι η νέα αόρατη απειλή για την Αττική»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προδιαβήτης και παχυσαρκία: Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;
Health Talk
15/09/2025 - 20:36
Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου το InnoHealth Forum 2025 στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 20:08
Ο καθηγητής Γιαμαρέλλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Global Sepsis Alliance
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 19:49
Συνεργασία-ορόσημο με την Cleveland Clinic για τη Rafarm
Pharma News
15/09/2025 - 19:32
Στην Αθήνα το 34ο διεθνές συνέδριο ενδοσκοπικής χειρουργικής
Health Talk
15/09/2025 - 19:14
«GΟal στην Πρόληψη, Άμυνα στον Καρκίνο!» - Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου γυναικών στο Χαϊδάρι
Patient Talk
15/09/2025 - 18:52
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Affidea και ΕΣΑΕ για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
15/09/2025 - 18:34
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
Τροφικές Αλλεργίες: Τα φρούτα που πρέπει να προσέχουμε το φθινόπωρο!
Διατροφή
15/09/2025 - 17:58
«Οι Επισκέπτες Υγείας αναγκαίος κρίκος στην αλυσίδα ενός ισχυρού και ανθρωποκεντρικού συστήματος»
Υγεία
15/09/2025 - 17:37
PIF: Απειλή για ασθενείς και δημόσια υγεία ο εκτροχιασμός του νοσοκομειακού clawback
Pharma News
15/09/2025 - 17:19
«Light It Green»: Η εκστρατεία που δίνει φως στη μάχη κατά του λεμφώματος
Pharma News
15/09/2025 - 17:01
Αρναούτογλου: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποσπασματικά την ευλογιά των αιγοπροβάτων»
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 16:34
Καρδιακή ανεπάρκεια: Από την επιβράδυνση της νόσου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με τις νέες λύσεις της Bayer
Pharma News
15/09/2025 - 16:18
Σήψη: Ένας θάνατος στον κόσμο κάθε 2,8 δευτερόλεπτα
Υγεία
15/09/2025 - 15:57
ChatGPT: Οι «συνομιλίες» μας με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ερωτήματα που ανακύπτουν
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 15:31
Μήνας ευαισθητοποίησης για τις αιματολογικές κακοήθειες ο Σεπτέμβριος
Υγεία
15/09/2025 - 15:13
Οι οφθαλμολογικοί έλεγχοι μπορεί να αναδείξουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του αίματος εντός δεκαετίας
Υγεία
15/09/2025 - 15:00
Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00
Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες: Εκστρατεία της ΕΕ για την υπεύθυνη χρήση σκευασμάτων χωρίς συνταγή
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 13:42
Επιτυχημένο το 3ο σεμινάριο από την Osteon Orthopedic & Spine Clinic σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 13:10
Όταν τα βακτήρια των όγκων γίνονται σύμμαχοι για την εξόντωση τους
Υγεία
15/09/2025 - 13:00
Δίκη για τη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 μηνών και και 33 μηνών σε «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 12:48
To «Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Είναι πραγματικό και μπορεί να είναι και θανατηφόρο
Υγεία
15/09/2025 - 12:20
Τέσσερις «καλές συνήθειες» που απειλούν την υγεία της καρδιάς
Υγεία
15/09/2025 - 12:00
Τεχνητή νοημοσύνη, παλιά φάρμακα με νέα δράση και εμβόλια φέρνουν καλά νέα στη μάχη κατά των καρδιοπαθειών
Υγεία
15/09/2025 - 11:30
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Ξεκινά η συστηματική κάλυψη των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 10:33
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνουν το πρόβλημα της ταξιδιωτικής ναυτίας
Υγεία
15/09/2025 - 10:00
Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Σκοτώνει περισσότερους άνδρες από ό,τι ο καρκίνος του μαστού σκοτώνει γυναίκες
Υγεία
15/09/2025 - 09:00
Οι τρεις νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης
Health Talk
15/09/2025 - 08:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε δικαιούχο το προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης ΦΥΚ: Για εμένα ήταν θέμα αρχής
Πολιτική Υγείας
13/09/2025 - 11:01
Πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 21:00
Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης
Health Talk
13/09/2025 - 10:00
Πάνω από 7 στους 10 με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές
Υγεία
14/09/2025 - 08:32
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνουν το πρόβλημα της ταξιδιωτικής ναυτίας
Υγεία
15/09/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo