ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες

Διατροφή
Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες
Το καλοκαίρι είναι μεταξύ άλλων και η εποχή που πληθαίνουν τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης καθώς η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με ελλιπή συντήρηση των τροφίμων ευνοούν την αλλοίωση της τροφής που καταναλώνουμε.
Παρασκευή, 21/07/2023 - 09:31
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Πουλερικά, κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια είναι οι συνήθεις ύποπτοι που κρύβονται πίσω από τις τροφικές δηλητηριάσεις της εποχής, χωρίς να λείπουν περιστατικά που σχετίζονται με αλλοιωμένα φρούτα ή λαχανικά.

Μια εμπύρετη γαστρεντερίτιδα είναι το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα της κατανάλωσης ακατάλληλης τροφής ωστόσο οι γιατροί προειδοποιούν ότι υπάρχουν μικρόβια, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Τι συμβαίνει όταν ένα τρόφιμο “χαλάσει”

Φτάνουν λίγες ώρες έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός επικίνδυνων βακτηρίων σε κάποια τροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκούν μόλις 2 ώρες παραμονής εκτός ψυγείου για να ξεκινήσει η αλλοίωση σε ευπαθή τρόφιμα. Ο χρόνος αυτός μειώνεται στην μόλις 1 ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Το καλοκαίρι δεν συγχωρεί λάθη υγιεινής αφού είναι η αγαπημένη εποχή των μικροβίων που κατεξοχήν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες από 30 έως 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τα πιο συχνά λάθη στον χειρισμό των τροφίμων ως εξής:

Πλημμελής καθαριότητα

Για να διασφαλίσουμε επαρκή καθαριότητα χεριών, εργαλείων και επιφανειών κοπής πρέπει να έχει προηγηθεί σαπούνισμα τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων και καλό ξέβγαλμα με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Ο χρόνος πλυσίματος ισχύει και για τα φρούτα ακόμα κι αν πρόκειται να καταναλωθούν χωρίς την φλούδα τους. Το πλύσιμο τους πρέπει να γίνεται με μεγάλη επιμέλεια, κυρίως στην περιοχή κοντά στο κοτσάνι, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν στην επιφάνεια βακτήρια που θα μεταφερθούν στην σάρκα του φρούτου όταν το ξεφλουδίσουμε.

Καθυστέρηση στην ψύξη

Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο λάθος να παραμείνει το γάλα ή το τυρί που αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ εκτός ψυγείου μέχρι να πάμε σπίτι μας, όμως αυτό ισχύει μόνο τον χειμώνα όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή ώστε τα τρόφιμα αυτά να αντέξουν μέχρι να μπουν στο οικιακό ψυγείο.

Αν το κατάστημα τροφίμων δεν είναι κυριολεκτικά δίπλα στο σπίτι, μεριμνήστε να μεταφέρετε τα γαλακτοκομικά σας σε ισοθερμικές τσάντες κάνοντας χρήση παγοκύστης ώστε να μην αποθηκεύσετε τελικά ένα τρόφιμο που ίσως έχει ήδη αλλοιωθεί.

Κακή αποθήκευση

Πόσες φορές έχει τύχει να τοποθετήσετε πρόχειρα στο ψυγείο σας την σακούλα από το κρεοπωλείο όπως ακριβώς την πήρατε από το κατάστημα.. και ενώ στο ίδιο ράφι βρίσκονται εκτεθειμένα δίπλα δίπλα λαχανικά ή φρούτα.

Η αποθήκευση νωπών τροφίμων στην συντήρηση του ψυγείου πρέπει να γίνεται σε καλά κλεισμένο δοχείο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης των υπολοίπων τροφίμων.

Τι να προσέξουμε στο μαγείρεμα

  • Σωστό ψήσιμο

Κρέας και πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται με επιμέλεια και ομοιόμορφα μέχρι το κέντρο τους. Πολύ συχνά, ένα κομμάτι κρέας φαίνεται να έχει ψηθεί καλά εξωτερικά ενώ στο εσωτερικό είναι ακόμα ωμό. Η κατανάλωση τους είναι ασφαλής μόνο όταν έχουν ψηθεί σε θερμοκρασία τέτοια που δεν επιτρέπει την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών, δηλαδή περίπου από τους 75-80 βαθμούς και επάνω. Σε αυτή την περίπτωση είναι χρήσιμο ένα θερμόμετρο φαγητού. Εμπειρικά μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το κρέας ή το πουλερικό έχει ψηθεί καλά όταν οι χυμοί του καθώς το κόβουμε είναι διαυγείς και όχι ροζ.

  • Αποθήκευση μαγειρεμένου φαγητού

Το φαγητό θα πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο αμέσως μόλις κρυώσει και σίγουρα όχι αργότερα της παρέλευσης 2 ωρών. Η πρακτική να μένει το μαγειρεμένο φαγητό στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσει εντελώς δεν είναι ασφαλής. Είναι προτιμότερο να χωρίζεται το φαγητό σε μικρότερες ποσότητες σε διαφορετικά σκεύη αποθήκευσης ώστε να κρυώσει γρηγορότερα και να μπει εγκαίρως στο ψυγείο.

  • Πώς ξαναζεσταίνουμε το μαγειρεμένο φαγητό;

Το φαγητό που έχει μείνει στην συντήρηση του ψυγείου πρέπει να ξαναζεσταίνεται μόνο μια φορά πριν καταναλωθεί και σε θερμοκρασία υψηλότερη των 75 βαθμών, με ομοιόμορφο τρόπο ώστε η θερμότητα να διαχέεται σε όλο το περιεχόμενο. Αν ξαναζεστάνουμε ένα φαγητό πάνω από μια φορά ρισκάρουμε την επιβίωση κάποιων ανθεκτικών μικροβίων καθώς η αλλοίωση των τροφών είναι μια αλυσίδα την οποία δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε εντελώς, μόνο να την επιβραδύνουμε ώστε το τρόφιμο να καταναλωθεί πριν γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας.

Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στην σωστή θέση του ψυγείου ανάλογα με το πόσο ευπαθή είναι. Το κάτω ράφι του ψυγείου έχει θερμοκρασία που κυμαίνεται από 2-4 βαθμούς Κελσίου, το μεσαίο 4-5 και το υψηλότερο 7-8. Στην πόρτα του ψυγείου η θερμοκρασία είναι ακόμα μεγαλύτερη, γύρω στους 10-12 βαθμούς, για αυτό αποφεύγουμε να τοποθετούμε εκεί γάλα ή αυγά.

Χρήσιμος σύνδεσμος: eody.gov.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 21/07/2023 - 09:24
  • ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
  • ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
  • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΦΑΓΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κι όμως ένας χυμός μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας
Κι όμως ένας χυμός μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας 20 Ιουλίου 2023
ΕΦΕΤ: Ανάκληση γλυκισμάτων, ενέχουν κίνδυνο πνιγμού 21 Ιουλίου 2023
ΕΦΕΤ: Ανάκληση γλυκισμάτων, ενέχουν κίνδυνο πνιγμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
Υγεία
28/11/2025 - 13:00

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια

Οι καύσωνες συνδέονται με αύξηση των κρουσμάτων αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην Ευρώπη
Υγεία
29/10/2025 - 12:00

Οι καύσωνες συνδέονται με αύξηση των κρουσμάτων αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην Ευρώπη

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 08:14
Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56
Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
13/12/2025 - 08:40
Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:21
Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12
Οι παθήσεις του μαστού και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
12/12/2025 - 10:57
ΗΠΑ: Το ChatGPT κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ψυχιατρικό ασθενή να σκοτώσει την 83χρονη μητέρα του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 18:57
Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo