ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατανάλωση νερού και απώλεια βάρους: Μύθοι και επιστημονικές αλήθειες

Διατροφή
PEXELS
Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το νερό βοηθάει στην καύση των θερμίδων και στη μείωση της όρεξης και κατά συνέπεια η κατανάλωσή του οδηγεί στην απώλεια βάρους.
Δευτέρα, 21/08/2023 - 12:24
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Μάλιστα σε διάφορες σελίδες στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν και «συμβουλές» για την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει κάποιος που προσπαθεί να αδυνατίσει και η οποία αγγίζει τα 4,5 λίτρα

Όλοι θα ευχόμασταν να ήταν τόσο απλό να χάσουμε βάρος, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα που να συνηγορούν υπέρ αυτών των ισχυρισμών.

Μύθος 1: Το νερό βοηθά στην καύση θερμίδων

Μια μικρή μελέτη, σε 14 νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500ml νερού αύξησε την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (σ.σ.: το ποσό των θερμίδων που καίει το σώμα μας πριν από την άσκηση) κατά περίπου 24%.

Αν και αυτό ακούγεται σπουδαίο, εν τούτοις το αποτέλεσμα αυτό διήρκεσε μόλις για μία ώρα. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μεγάλη διαφορά. Ενας μέσος ενήλικας βάρους 70 κιλών, θα έκαιγε μόνο 20 επιπλέον θερμίδες -ένα τέταρτο ενός μπισκότου- για κάθε 500ml νερού που έπινε.

Αλλη μελέτη σε οκτώ νεαρούς ενήλικες έδειξε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης μόνο όταν το νερό ήταν κρύο -αναφέροντας μια πολύ μέτρια αύξηση 4% στις θερμίδες που κάηκαν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος ή επειδή απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να φιλτράρει το σώμα τον αυξημένο όγκο υγρών μέσω των νεφρών. Και πάλι, αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μόνο για περίπου μία ώρα.

Έτσι, αν και επιστημονικά μπορεί να είναι δυνατό να συμβεί, η πραγματική καθαρή αύξηση των θερμίδων που καίγονται δεν είναι παρά ελάχιστη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλη αυτή η έρευνα έγινε σε νέους υγιείς ενήλικες. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτό το αποτέλεσμα παρατηρείται και σε άλλες ομάδες (όπως μεσήλικες και ηλικιωμένοι ενήλικες).

Μύθος 2: το νερό με τα γεύματα μειώνει την όρεξη

Και αυτός ο ισχυρισμός μοιάζει λογικός, καθώς αν το στομάχι σας είναι τουλάχιστον εν μέρει γεμάτο νερό, υπάρχει λιγότερος χώρος για φαγητό οπότε καταλήγετε να τρώτε λιγότερο. Μάλιστα υπάρχουν και μελέτες που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ιδίως εκείνες που διεξήχθησαν σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο συνιστάται στους ανθρώπους που δεν είναι καλά ή έχουν κακή όρεξη να μην πίνουν πριν από το φαγητό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υποκατανάλωση τροφής.

Αλλά για τους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος, η επιστήμη έχει άλλα να πει.

Μελέτη έδειξε ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι έχασαν 2 κιλά σε διάστημα 12 εβδομάδων όταν έπιναν νερό πριν από τα γεύματα σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου νερό με το γεύμα τους. Οι νεότεροι συμμετέχοντες (ηλικίας 21-35 ετών) από την άλλη πλευρά δεν έχασαν καθόλου βάρος, ανεξάρτητα από το αν έπιναν νερό πριν από το γεύμα τους ή όχι.

Αλλά δεδομένου ότι στη μελέτη δεν χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της τυφλοποίησης (όπου οι πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν τους συμμετέχοντες αποκρύπτονται μέχρι να ολοκληρωθεί το πείραμα), αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να είχαν επίγνωση του λόγου για τον οποίο έπιναν νερό πριν από το γεύμα τους. Αυτό μπορεί να οδήγησε ορισμένους συμμετέχοντες να αλλάξουν σκόπιμα τις ποσότητες του φαγητού που κατανάλωναν με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις αλλαγές τους στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί γιατί δεν παρατηρήθηκε το ίδιο αποτέλεσμα στους νεαρούς ενήλικες, οπότε θα είναι σημαντικό για τις μελλοντικές μελέτες να διερευνήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Η άλλη πρόκληση με πολλές τέτοιου είδους έρευνες είναι ότι εστιάζουν μόνο στο κατά πόσο οι συμμετέχοντες τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια ενός μόνο γεύματος την ημέρα μετά την κατανάλωση νερού. Αν και αυτό μπορεί να υποδηλώνει τη δυνατότητα απώλειας βάρους, υπάρχουν πολύ λίγα ποιοτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μείωση της όρεξης γενικά οδηγεί σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ίσως αυτό να οφείλεται στη βιολογική τάση του σώματός μας να διατηρεί το μέγεθός του. Για το λόγο αυτό, στην Ευρώπη δεν μπορούν να γίνονται τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί σχετικά με τρόφιμα που βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την απώλεια βάρους.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιδράσεις του νερού που μειώνουν την όρεξη, φαίνεται ότι αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια του βάρους, και ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι πρέπει να κάνετε συνειδητές αλλαγές στη διατροφή σας.

Μόνο το νερό δεν είναι αρκετό

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο το νερό από μόνο του δεν είναι τρομερά αποτελεσματικό στη ρύθμιση της όρεξης. Αν το έκανε, οι προϊστορικοί άνθρωποι μπορεί να είχαν πεθάνει της πείνας.

Αλλά ενώ η όρεξη και ο κορεσμός (σ.σ.: το αίσθημα πληρότητας που μας αποτρέπει από την περαιτέρω κατανάλωση φαγητού) δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα μεγέθη με τη δυνατότητα απώλειας βάρους, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης.

Σημαντικό «εργαλείο» στην πρόκληση του αισθήματος κορεσμού είναι το στομάχι. Όταν το φαγητό εισέρχεται στο στομάχι, ενεργοποιεί τους υποδοχείς έκτασης που με τη σειρά τους οδηγούν στην απελευθέρωση ορμονών που μας ενημερώνουν ότι είμαστε χορτάτοι.

Επειδή όμως το νερό είναι υγρό, αδειάζει γρήγορα από το στομάχι μας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μας γεμίζει πραγματικά. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, λόγω του σχήματος του στομάχου, τα υγρά μπορούν να παρακάμψουν οποιοδήποτε περιεχόμενο ημιστερεάς τροφής που χωνεύεται στο κάτω μέρος του στομάχου. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί ακόμα να αδειάσει γρήγορα από το στομάχι. Έτσι, ακόμη και αν καταναλώνετε νερό στο τέλος ενός γεύματος, πιθανότατα δεν παρατείνεται το αίσθημα πληρότητας.

Αν προσπαθείτε να τρώτε λιγότερο και να χάσετε βάρος, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νερού δεν αποτελεί μια καλή λύση. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι όταν το νερό αναμιγνύεται με άλλες ουσίες (όπως φυτικές ίνες, σούπες ή σάλτσες λαχανικών) μπορεί να καθυστερήσει το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι από το περιεχόμενό του, κάτι που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Αλλά ενώ το νερό μπορεί να μη σας βοηθήσει να χάσετε βάρος άμεσα, μπορεί να βοηθήσει σε μια συνδυαστική προσπάθεια, δεδομένου ότι είναι το πιο υγιεινό ποτό που μπορούμε να επιλέξουμε. Η αντικατάσταση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως η σόδα και το αλκοόλ, με νερό μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, γεγονός που μπορεί τελικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Πηγή: Theconversation.com

  • ΝΕΡΟ
  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αγαπημένες φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου
Οι αγαπημένες φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου 18 Αυγούστου 2023
Χουρμάδες: Επτά πολύ καλοί λόγοι για να καταναλώνουμε την καραμέλα της φύσης 21 Αυγούστου 2023
Χουρμάδες: Επτά πολύ καλοί λόγοι για να καταναλώνουμε την καραμέλα της φύσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα

Νέα έρευνα για τα GLP-1: Η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύει καλύτερα τη μυϊκή μάζα από τη τιρζεπατίδη
Υγεία
17/04/2026 - 13:01

Νέα έρευνα για τα GLP-1: Η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύει καλύτερα τη μυϊκή μάζα από τη τιρζεπατίδη

Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1
Υγεία
09/04/2026 - 11:00

Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1

Οι GLP-1 ενέσεις αναμένεται να εκτοξεύσουν τα ποσοστά διαζυγίων: έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/04/2026 - 15:00

Οι GLP-1 ενέσεις αναμένεται να εκτοξεύσουν τα ποσοστά διαζυγίων: έρευνα

Ιστορίες GLP-1 πειραματισμών: Τι είναι το microdosing και γιατί μπορεί να είναι κακή ιδέα
Υγεία
04/04/2026 - 09:10

Ιστορίες GLP-1 πειραματισμών: Τι είναι το microdosing και γιατί μπορεί να είναι κακή ιδέα

Πράσινο φως από τον FDA στο χάπι απώλειας βάρους της Lilly
Pharma Policy
02/04/2026 - 15:14

Πράσινο φως από τον FDA στο χάπι απώλειας βάρους της Lilly

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες
Υγεία
23/04/2026 - 08:13
Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23
Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής στη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων
Health Talk
22/04/2026 - 22:38
Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υγεία
22/04/2026 - 22:13
H URSAPHARM ξεκινά το ταξίδι της στην Ελλάδα με επίκεντρο τη φροντίδα της ξηροφθαλμίας
Υπηρεσίες Υγείας
22/04/2026 - 21:19
Πολυνουκλεοτίδια, εξωσώματα, skin boosters: Οι νέες θεραπείες προσώπου και πως λειτουργούν
Ομορφιά
22/04/2026 - 20:16
ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια
Υγεία
22/04/2026 - 19:49
ICL φακικοί ενδοφακοί: Σύγχρονη αντιμετώπιση υψηλής μυωπίας και άλλων διαθλαστικών προβλημάτων
Health Talk
22/04/2026 - 19:14
Η κατανόηση του αυτισμού ξεπερνά τον προφορικό λόγο, σύμφωνα με ερευνητές που βρίσκονται στο φάσμα
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 18:32
ΕΟΠΑΕ: Σώθηκαν 772 ζωές στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 17:46
Γεωργιάδης από «Αττικόν»: «Έχουμε πολύ μεγάλους ευεργέτες στο ΕΣΥ και τους ευχαριστώ όλους»
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 17:22
Εικόνες και βίντεο από τη μεγάλη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για την Υγεία και την πρόληψη
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 16:48
Ξεστομίζουμε 338 λιγότερες λέξεις καθημερινά - Πώς συνδεόμαστε τελικά μεταξύ μας;
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 16:11
2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: Μηχανισμό για χαμηλότερο clawback προανήγγειλε ο Γεωργιάδης
Pharma Policy
22/04/2026 - 15:44
Γιατί δεν βλέπουμε πράγματα που είναι ...κάτω από τη μύτη μας
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 15:21
Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών
Pharma Policy
22/04/2026 - 14:56
Πόνος στον αγκώνα: Όταν ακόμα και το “κλικ” στο ποντίκι γίνεται επώδυνο
Health Talk
22/04/2026 - 14:00
Γιατί κάποιος όταν δει μπισκότα θα φάει τρία μαζεμένα και κάποιος άλλος δεν θα τα αγγίξει καν
Διατροφή
22/04/2026 - 13:00
Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 11:55
Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία
Pharma News
22/04/2026 - 11:00
Η τακτική κατανάλωση καφέ βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση και καταπολεμά το στρες
Διατροφή
22/04/2026 - 10:00
Η εποχή της γύρης (και των αλλεργιών) στην Ευρώπη έχει επιμηκυνθεί κατά δύο εβδομάδες
Υγεία
22/04/2026 - 09:00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την παρηγορητική και τελική φροντίδα ζωής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 08:19
Επίθεση της ΠΑΣΚ Ιατρών κατά Γεωργιάδη, Πατούλη για τις εκλογές στον ΠΙΣ
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 03:43
Η AstraZeneca στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύοντας στην πρόληψη και την καινοτομία
Pharma News
22/04/2026 - 00:04
Η Procter & Gamble ενισχύει τις υπηρεσίες «Νοσηλεία στο Σπίτι» του Ε.Ε.Σ.
Pharma News
21/04/2026 - 23:17
Υποτροφίες σε φοιτητές του ΕΚΠΑ από το Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος» για ακόμη μία χρονιά
Pharma News
21/04/2026 - 22:27
Βρετανία: «Πέρασε» νόμος που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 21:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος πνεύμονα: Μπορεί η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στους κάτω των 50;
Διατροφή
20/04/2026 - 09:00
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Τρεις χώρες επιτυγχάνουν τον στόχο του 90% για τον εμβολιασμό κατά του HPV
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 11:00
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Διατροφή
20/04/2026 - 12:00
Eli Lilly: Κοντά σε εξαγορά της Kelonia Therapeutics έναντι ποσού που θα ξεπεράσει τα 2 δισ.
Pharma News
20/04/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: «Το νέο κτίριο στο ΑΤΤΙΚΟΝ θα δώσει 52 επιπλέον κρεβάτια στην παθολογική κλινική»
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 15:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo