ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατανάλωση νερού και απώλεια βάρους: Μύθοι και επιστημονικές αλήθειες

Διατροφή
PEXELS
Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το νερό βοηθάει στην καύση των θερμίδων και στη μείωση της όρεξης και κατά συνέπεια η κατανάλωσή του οδηγεί στην απώλεια βάρους.
Δευτέρα, 21/08/2023 - 12:24
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Μάλιστα σε διάφορες σελίδες στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν και «συμβουλές» για την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει κάποιος που προσπαθεί να αδυνατίσει και η οποία αγγίζει τα 4,5 λίτρα

Όλοι θα ευχόμασταν να ήταν τόσο απλό να χάσουμε βάρος, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα που να συνηγορούν υπέρ αυτών των ισχυρισμών.

Μύθος 1: Το νερό βοηθά στην καύση θερμίδων

Μια μικρή μελέτη, σε 14 νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500ml νερού αύξησε την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (σ.σ.: το ποσό των θερμίδων που καίει το σώμα μας πριν από την άσκηση) κατά περίπου 24%.

Αν και αυτό ακούγεται σπουδαίο, εν τούτοις το αποτέλεσμα αυτό διήρκεσε μόλις για μία ώρα. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μεγάλη διαφορά. Ενας μέσος ενήλικας βάρους 70 κιλών, θα έκαιγε μόνο 20 επιπλέον θερμίδες -ένα τέταρτο ενός μπισκότου- για κάθε 500ml νερού που έπινε.

Αλλη μελέτη σε οκτώ νεαρούς ενήλικες έδειξε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης μόνο όταν το νερό ήταν κρύο -αναφέροντας μια πολύ μέτρια αύξηση 4% στις θερμίδες που κάηκαν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος ή επειδή απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να φιλτράρει το σώμα τον αυξημένο όγκο υγρών μέσω των νεφρών. Και πάλι, αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μόνο για περίπου μία ώρα.

Έτσι, αν και επιστημονικά μπορεί να είναι δυνατό να συμβεί, η πραγματική καθαρή αύξηση των θερμίδων που καίγονται δεν είναι παρά ελάχιστη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλη αυτή η έρευνα έγινε σε νέους υγιείς ενήλικες. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτό το αποτέλεσμα παρατηρείται και σε άλλες ομάδες (όπως μεσήλικες και ηλικιωμένοι ενήλικες).

Μύθος 2: το νερό με τα γεύματα μειώνει την όρεξη

Και αυτός ο ισχυρισμός μοιάζει λογικός, καθώς αν το στομάχι σας είναι τουλάχιστον εν μέρει γεμάτο νερό, υπάρχει λιγότερος χώρος για φαγητό οπότε καταλήγετε να τρώτε λιγότερο. Μάλιστα υπάρχουν και μελέτες που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ιδίως εκείνες που διεξήχθησαν σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο συνιστάται στους ανθρώπους που δεν είναι καλά ή έχουν κακή όρεξη να μην πίνουν πριν από το φαγητό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υποκατανάλωση τροφής.

Αλλά για τους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος, η επιστήμη έχει άλλα να πει.

Μελέτη έδειξε ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι έχασαν 2 κιλά σε διάστημα 12 εβδομάδων όταν έπιναν νερό πριν από τα γεύματα σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου νερό με το γεύμα τους. Οι νεότεροι συμμετέχοντες (ηλικίας 21-35 ετών) από την άλλη πλευρά δεν έχασαν καθόλου βάρος, ανεξάρτητα από το αν έπιναν νερό πριν από το γεύμα τους ή όχι.

Αλλά δεδομένου ότι στη μελέτη δεν χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της τυφλοποίησης (όπου οι πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν τους συμμετέχοντες αποκρύπτονται μέχρι να ολοκληρωθεί το πείραμα), αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να είχαν επίγνωση του λόγου για τον οποίο έπιναν νερό πριν από το γεύμα τους. Αυτό μπορεί να οδήγησε ορισμένους συμμετέχοντες να αλλάξουν σκόπιμα τις ποσότητες του φαγητού που κατανάλωναν με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις αλλαγές τους στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί γιατί δεν παρατηρήθηκε το ίδιο αποτέλεσμα στους νεαρούς ενήλικες, οπότε θα είναι σημαντικό για τις μελλοντικές μελέτες να διερευνήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Η άλλη πρόκληση με πολλές τέτοιου είδους έρευνες είναι ότι εστιάζουν μόνο στο κατά πόσο οι συμμετέχοντες τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια ενός μόνο γεύματος την ημέρα μετά την κατανάλωση νερού. Αν και αυτό μπορεί να υποδηλώνει τη δυνατότητα απώλειας βάρους, υπάρχουν πολύ λίγα ποιοτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μείωση της όρεξης γενικά οδηγεί σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ίσως αυτό να οφείλεται στη βιολογική τάση του σώματός μας να διατηρεί το μέγεθός του. Για το λόγο αυτό, στην Ευρώπη δεν μπορούν να γίνονται τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί σχετικά με τρόφιμα που βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την απώλεια βάρους.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιδράσεις του νερού που μειώνουν την όρεξη, φαίνεται ότι αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια του βάρους, και ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι πρέπει να κάνετε συνειδητές αλλαγές στη διατροφή σας.

Μόνο το νερό δεν είναι αρκετό

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο το νερό από μόνο του δεν είναι τρομερά αποτελεσματικό στη ρύθμιση της όρεξης. Αν το έκανε, οι προϊστορικοί άνθρωποι μπορεί να είχαν πεθάνει της πείνας.

Αλλά ενώ η όρεξη και ο κορεσμός (σ.σ.: το αίσθημα πληρότητας που μας αποτρέπει από την περαιτέρω κατανάλωση φαγητού) δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα μεγέθη με τη δυνατότητα απώλειας βάρους, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης.

Σημαντικό «εργαλείο» στην πρόκληση του αισθήματος κορεσμού είναι το στομάχι. Όταν το φαγητό εισέρχεται στο στομάχι, ενεργοποιεί τους υποδοχείς έκτασης που με τη σειρά τους οδηγούν στην απελευθέρωση ορμονών που μας ενημερώνουν ότι είμαστε χορτάτοι.

Επειδή όμως το νερό είναι υγρό, αδειάζει γρήγορα από το στομάχι μας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μας γεμίζει πραγματικά. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, λόγω του σχήματος του στομάχου, τα υγρά μπορούν να παρακάμψουν οποιοδήποτε περιεχόμενο ημιστερεάς τροφής που χωνεύεται στο κάτω μέρος του στομάχου. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί ακόμα να αδειάσει γρήγορα από το στομάχι. Έτσι, ακόμη και αν καταναλώνετε νερό στο τέλος ενός γεύματος, πιθανότατα δεν παρατείνεται το αίσθημα πληρότητας.

Αν προσπαθείτε να τρώτε λιγότερο και να χάσετε βάρος, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νερού δεν αποτελεί μια καλή λύση. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι όταν το νερό αναμιγνύεται με άλλες ουσίες (όπως φυτικές ίνες, σούπες ή σάλτσες λαχανικών) μπορεί να καθυστερήσει το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι από το περιεχόμενό του, κάτι που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Αλλά ενώ το νερό μπορεί να μη σας βοηθήσει να χάσετε βάρος άμεσα, μπορεί να βοηθήσει σε μια συνδυαστική προσπάθεια, δεδομένου ότι είναι το πιο υγιεινό ποτό που μπορούμε να επιλέξουμε. Η αντικατάσταση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως η σόδα και το αλκοόλ, με νερό μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, γεγονός που μπορεί τελικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Πηγή: Theconversation.com

  • ΝΕΡΟ
  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αγαπημένες φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου
Οι αγαπημένες φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου 18 Αυγούστου 2023
Χουρμάδες: Επτά πολύ καλοί λόγοι για να καταναλώνουμε την καραμέλα της φύσης 21 Αυγούστου 2023
Χουρμάδες: Επτά πολύ καλοί λόγοι για να καταναλώνουμε την καραμέλα της φύσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συναγερμός στις βρετανικές υγειονομικές αρχές για κρούσματα οξείας παγκρεατίτιδας σε χρήστες ενέσεων απώλειας βάρους
Pharma News
26/06/2025 - 09:00

Συναγερμός στις βρετανικές υγειονομικές αρχές για κρούσματα οξείας παγκρεατίτιδας σε χρήστες ενέσεων απώλειας βάρους

Η διαλειμματική νηστεία έχει τα ίδια αποτελέσματα με τον περιορισμό θερμίδων στην απώλεια βάρους
Διατροφή
24/06/2025 - 15:00

Η διαλειμματική νηστεία έχει τα ίδια αποτελέσματα με τον περιορισμό θερμίδων στην απώλεια βάρους

Το NHS ξεκινά μαζική διάθεση ενέσεων για απώλεια βάρους σε ασθενείς στην Αγγλία
Πολιτική Υγείας
23/06/2025 - 09:30

Το NHS ξεκινά μαζική διάθεση ενέσεων για απώλεια βάρους σε ασθενείς στην Αγγλία

Ενέσεις απώλειας βάρους: Δύο ξεχωριστές έρευνες δείχνουν σοβαρές παρενέργειες για τα μάτια
Pharma Policy
06/06/2025 - 15:58

Ενέσεις απώλειας βάρους: Δύο ξεχωριστές έρευνες δείχνουν σοβαρές παρενέργειες για τα μάτια

Η υγιεινή διατροφή έχει καρδιομεταβολικά οφέλη ακόμα και όταν δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους
Διατροφή
06/06/2025 - 12:00

Η υγιεινή διατροφή έχει καρδιομεταβολικά οφέλη ακόμα και όταν δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους

Φάρμακα για την απώλεια βάρους φαίνεται να εκτοξεύουν τον κίνδυνο οφθαλμικής βλάβης σε διαβητικούς ασθενείς
Υγεία
06/06/2025 - 14:00

Φάρμακα για την απώλεια βάρους φαίνεται να εκτοξεύουν τον κίνδυνο οφθαλμικής βλάβης σε διαβητικούς ασθενείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27
Πιστοποίηση ποιότητας ISO και ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των υπηρεσιών του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 00:02
Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Έρχονται νέα παραπεμπτικά δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου για όσους δεν πρόλαβαν...
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 20:44
Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»
Υγεία
02/07/2025 - 20:09
ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-The Athens Clinic: Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος με το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Mako
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2025 - 19:44
Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 19:26
Τι είναι τα Crispbreads και γιατί πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας - Εννέα απολαυστικές παρασκευές
Διατροφή
02/07/2025 - 18:46
Πάμφθηνος φορητός αισθητήρας βασισμένος στο DNA «διαβάζει» καρκίνο και HIV στο σώμα
Υγεία
02/07/2025 - 18:06
Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο
Health Talk
02/07/2025 - 17:44
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Θετικό πρόσημο στον απολογισμό του 2024
Υγεία
02/07/2025 - 17:28
Δεν έχετε καλή διάθεση; Επτά επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να την βελτιώσετε
Ψυχική Υγεία
02/07/2025 - 17:13
Θεσσαλονίκη: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες για τα τσιμπούρια
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 16:48
ΟΕΝΓΕ: «Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας εμπαίζουν γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές»
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 16:32
Δωρεάν οπτομετρικοί έλεγχοι και γυαλιά οράσεως στους κρατούμενους των φυλακών
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 16:08
Αναβαθμίζεται το σύστημα πυροπροστασίας του νοσοκομείου Βέροιας με πόρους από το ΕΣΠΑ
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 15:54
Νέοι θάνατοι σε Ισπανία και Γαλλία από το κύμα καύσωνα που πλήττει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 15:41
Το PIF στο επίκεντρο του 2ου Forum της ΕΛΛΟΚ για την πολιτική έρευνας και καινοτομίας στον Καρκίνο
Pharma Policy
02/07/2025 - 15:24
Bristol Myers Squibb: Κρίσιμες επαφές στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής
Pharma News
02/07/2025 - 14:48
Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi στην Κλινική Γένεσις, στην Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2025 - 14:34
ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ: Γιορτή αγάπης, συμπερίληψης και βιωσιμότητας στον Μαραθώνα
Patient Talk
02/07/2025 - 14:17
Τα νεογέννητα μωρά έχουν υψηλότερα επίπεδα «πρωτεΐνης της άνοιας» από τους ασθενείς!
Υγεία
02/07/2025 - 13:59
ΠΣΦ: Αυτονόητη και δείγμα συνέπειας η ένταξη των Φυσικοθεραπευτών των Νοσοκομείων στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 13:42
Λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο: Μη αναστρέψιμη η κατάσταση της άτυχης γυναίκας
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 13:13
Το περισσότερο σεξ μειώνει τους πόνους και τους ερεθισμούς στις γυναίκες με εμμηνόπαυση
Υγεία
02/07/2025 - 13:00
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Ορκωμοσία 49 νέων νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 12:45
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει τους όγκους κατά την αναπνοή
Υγεία
02/07/2025 - 12:00
Η πρωτεΐνη που μπορεί να σώσει την όραση και την καρδιά σας
Υγεία
02/07/2025 - 11:00
Η φλεγμονή μπορεί να μην είναι βασικός παράγοντας στη γήρανση - Ο παράγοντας του τρόπου ζωής
Υγεία
02/07/2025 - 10:06
Μήπως τελικά το έντερο μας μάς προστατεύει από τα τοξικά χημικά;
Υγεία
02/07/2025 - 08:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo