ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατανάλωση νερού και απώλεια βάρους: Μύθοι και επιστημονικές αλήθειες

Διατροφή
PEXELS
Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το νερό βοηθάει στην καύση των θερμίδων και στη μείωση της όρεξης και κατά συνέπεια η κατανάλωσή του οδηγεί στην απώλεια βάρους.
Δευτέρα, 21/08/2023 - 12:24
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Μάλιστα σε διάφορες σελίδες στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν και «συμβουλές» για την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει κάποιος που προσπαθεί να αδυνατίσει και η οποία αγγίζει τα 4,5 λίτρα

Όλοι θα ευχόμασταν να ήταν τόσο απλό να χάσουμε βάρος, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα που να συνηγορούν υπέρ αυτών των ισχυρισμών.

Μύθος 1: Το νερό βοηθά στην καύση θερμίδων

Μια μικρή μελέτη, σε 14 νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500ml νερού αύξησε την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (σ.σ.: το ποσό των θερμίδων που καίει το σώμα μας πριν από την άσκηση) κατά περίπου 24%.

Αν και αυτό ακούγεται σπουδαίο, εν τούτοις το αποτέλεσμα αυτό διήρκεσε μόλις για μία ώρα. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μεγάλη διαφορά. Ενας μέσος ενήλικας βάρους 70 κιλών, θα έκαιγε μόνο 20 επιπλέον θερμίδες -ένα τέταρτο ενός μπισκότου- για κάθε 500ml νερού που έπινε.

Αλλη μελέτη σε οκτώ νεαρούς ενήλικες έδειξε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης μόνο όταν το νερό ήταν κρύο -αναφέροντας μια πολύ μέτρια αύξηση 4% στις θερμίδες που κάηκαν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος ή επειδή απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να φιλτράρει το σώμα τον αυξημένο όγκο υγρών μέσω των νεφρών. Και πάλι, αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μόνο για περίπου μία ώρα.

Έτσι, αν και επιστημονικά μπορεί να είναι δυνατό να συμβεί, η πραγματική καθαρή αύξηση των θερμίδων που καίγονται δεν είναι παρά ελάχιστη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλη αυτή η έρευνα έγινε σε νέους υγιείς ενήλικες. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτό το αποτέλεσμα παρατηρείται και σε άλλες ομάδες (όπως μεσήλικες και ηλικιωμένοι ενήλικες).

Μύθος 2: το νερό με τα γεύματα μειώνει την όρεξη

Και αυτός ο ισχυρισμός μοιάζει λογικός, καθώς αν το στομάχι σας είναι τουλάχιστον εν μέρει γεμάτο νερό, υπάρχει λιγότερος χώρος για φαγητό οπότε καταλήγετε να τρώτε λιγότερο. Μάλιστα υπάρχουν και μελέτες που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ιδίως εκείνες που διεξήχθησαν σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο συνιστάται στους ανθρώπους που δεν είναι καλά ή έχουν κακή όρεξη να μην πίνουν πριν από το φαγητό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υποκατανάλωση τροφής.

Αλλά για τους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος, η επιστήμη έχει άλλα να πει.

Μελέτη έδειξε ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι έχασαν 2 κιλά σε διάστημα 12 εβδομάδων όταν έπιναν νερό πριν από τα γεύματα σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου νερό με το γεύμα τους. Οι νεότεροι συμμετέχοντες (ηλικίας 21-35 ετών) από την άλλη πλευρά δεν έχασαν καθόλου βάρος, ανεξάρτητα από το αν έπιναν νερό πριν από το γεύμα τους ή όχι.

Αλλά δεδομένου ότι στη μελέτη δεν χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της τυφλοποίησης (όπου οι πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν τους συμμετέχοντες αποκρύπτονται μέχρι να ολοκληρωθεί το πείραμα), αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να είχαν επίγνωση του λόγου για τον οποίο έπιναν νερό πριν από το γεύμα τους. Αυτό μπορεί να οδήγησε ορισμένους συμμετέχοντες να αλλάξουν σκόπιμα τις ποσότητες του φαγητού που κατανάλωναν με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις αλλαγές τους στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί γιατί δεν παρατηρήθηκε το ίδιο αποτέλεσμα στους νεαρούς ενήλικες, οπότε θα είναι σημαντικό για τις μελλοντικές μελέτες να διερευνήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Η άλλη πρόκληση με πολλές τέτοιου είδους έρευνες είναι ότι εστιάζουν μόνο στο κατά πόσο οι συμμετέχοντες τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια ενός μόνο γεύματος την ημέρα μετά την κατανάλωση νερού. Αν και αυτό μπορεί να υποδηλώνει τη δυνατότητα απώλειας βάρους, υπάρχουν πολύ λίγα ποιοτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μείωση της όρεξης γενικά οδηγεί σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ίσως αυτό να οφείλεται στη βιολογική τάση του σώματός μας να διατηρεί το μέγεθός του. Για το λόγο αυτό, στην Ευρώπη δεν μπορούν να γίνονται τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί σχετικά με τρόφιμα που βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την απώλεια βάρους.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιδράσεις του νερού που μειώνουν την όρεξη, φαίνεται ότι αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια του βάρους, και ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι πρέπει να κάνετε συνειδητές αλλαγές στη διατροφή σας.

Μόνο το νερό δεν είναι αρκετό

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο το νερό από μόνο του δεν είναι τρομερά αποτελεσματικό στη ρύθμιση της όρεξης. Αν το έκανε, οι προϊστορικοί άνθρωποι μπορεί να είχαν πεθάνει της πείνας.

Αλλά ενώ η όρεξη και ο κορεσμός (σ.σ.: το αίσθημα πληρότητας που μας αποτρέπει από την περαιτέρω κατανάλωση φαγητού) δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα μεγέθη με τη δυνατότητα απώλειας βάρους, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης.

Σημαντικό «εργαλείο» στην πρόκληση του αισθήματος κορεσμού είναι το στομάχι. Όταν το φαγητό εισέρχεται στο στομάχι, ενεργοποιεί τους υποδοχείς έκτασης που με τη σειρά τους οδηγούν στην απελευθέρωση ορμονών που μας ενημερώνουν ότι είμαστε χορτάτοι.

Επειδή όμως το νερό είναι υγρό, αδειάζει γρήγορα από το στομάχι μας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μας γεμίζει πραγματικά. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, λόγω του σχήματος του στομάχου, τα υγρά μπορούν να παρακάμψουν οποιοδήποτε περιεχόμενο ημιστερεάς τροφής που χωνεύεται στο κάτω μέρος του στομάχου. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί ακόμα να αδειάσει γρήγορα από το στομάχι. Έτσι, ακόμη και αν καταναλώνετε νερό στο τέλος ενός γεύματος, πιθανότατα δεν παρατείνεται το αίσθημα πληρότητας.

Αν προσπαθείτε να τρώτε λιγότερο και να χάσετε βάρος, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νερού δεν αποτελεί μια καλή λύση. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι όταν το νερό αναμιγνύεται με άλλες ουσίες (όπως φυτικές ίνες, σούπες ή σάλτσες λαχανικών) μπορεί να καθυστερήσει το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι από το περιεχόμενό του, κάτι που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Αλλά ενώ το νερό μπορεί να μη σας βοηθήσει να χάσετε βάρος άμεσα, μπορεί να βοηθήσει σε μια συνδυαστική προσπάθεια, δεδομένου ότι είναι το πιο υγιεινό ποτό που μπορούμε να επιλέξουμε. Η αντικατάσταση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως η σόδα και το αλκοόλ, με νερό μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, γεγονός που μπορεί τελικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Πηγή: Theconversation.com

  • ΝΕΡΟ
  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αγαπημένες φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου
Οι αγαπημένες φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου 18 Αυγούστου 2023
Χουρμάδες: Επτά πολύ καλοί λόγοι για να καταναλώνουμε την καραμέλα της φύσης 21 Αυγούστου 2023
Χουρμάδες: Επτά πολύ καλοί λόγοι για να καταναλώνουμε την καραμέλα της φύσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να φρενάρουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ
Υγεία
27/04/2026 - 14:10

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να φρενάρουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υπόσχεται διατήρηση της απώλειας κιλών και μετά τη διακοπή των GLP-1
Υγεία
24/04/2026 - 15:00

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υπόσχεται διατήρηση της απώλειας κιλών και μετά τη διακοπή των GLP-1

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα

Νέα έρευνα για τα GLP-1: Η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύει καλύτερα τη μυϊκή μάζα από τη τιρζεπατίδη
Υγεία
17/04/2026 - 13:01

Νέα έρευνα για τα GLP-1: Η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύει καλύτερα τη μυϊκή μάζα από τη τιρζεπατίδη

Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1
Υγεία
09/04/2026 - 11:00

Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντίδραση της ΕΙΝΑΠ στην αξιολόγηση του Ασκληπιείου Βούλας ως εκπαιδευτικό κέντρο
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 03:44
Ο ΕΕΣ διοργανώνει εκδήλωση τιμητικής διάκρισης για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 00:08
Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 23:24
Την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ζητεί ο ΙΣΑ
Υγεία
05/05/2026 - 22:39
Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης «Η διατροφή μας σε κίνδυνο: Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων»
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 22:04
Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους
Patient Talk
05/05/2026 - 21:54
Ομιλος IMITHEA: Στρατηγική συνεργασία με τη Roche Diagnostics
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 21:36
Κοινωνικό ζήτημα και προτεραιότητα δημόσιας υγείας η σεξουαλική επίθεση με το «χάπι του βιασμού»
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 21:12
«Coolcations»: Η νέα τάση για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τους καύσωνες
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 20:24
Μακροζωία και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στις παρεμβάσεις της Affidea στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 20:01
Δωρεάν σεμινάρια πρώτων βοηθειών για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 19:39
Μήνας δράσης ενάντια στον καρκίνο του δέρματος ο Μάιος με δωρεάν εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
05/05/2026 - 18:47
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου
Patient Talk
05/05/2026 - 18:23
Υδροκεφαλία: Η σύγχρονη νευροχειρουργική αλλάζει τη ζωή των ασθενών
Health Talk
05/05/2026 - 17:57
Νέα κορυφαία διάκριση για την AbbVie: Κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα Best Workplaces 2026
Pharma News
05/05/2026 - 17:34
Στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» η δεύτερη στέγη γονέων από την RMH Ελλάς
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 17:08
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: «Κανονικά η κυκλοφορία και η διάθεση των ινσουλινών μας στην Ελλάδα»
Pharma News
05/05/2026 - 16:34
Πώς το ταγκό εκτός από την επαφή των σωμάτων προκαλεί και ...διεπαφή εγκεφάλων
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 16:08
Πανελλήνιες 2026: Φυσικοθεραπευτικά εργαλεία για το άγχος των εξετάσεων
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 15:43
Οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να ελέγχουν τη μυωπία στους ενήλικες για 24 ώρες
Υγεία
05/05/2026 - 15:19
Σε λειτουργία από σήμερα η νέα εφαρμογή Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ
Digital Health
05/05/2026 - 14:53
ΠΟΥ για συρροή χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο: Πιθανό το ενδεχόμενο «μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 14:14
Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 ενδέχεται να συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους
Υγεία
05/05/2026 - 14:00
Σχολεία του Λονδίνου δοκιμάζουν την εικονική πραγματικότητα για την ανακούφιση του άγχους των μαθητών
Digital Health
05/05/2026 - 13:00
Τι είναι η αποσυνταγογράφηση και γιατί συζητείται όλο και πιο έντονα
Υγεία
05/05/2026 - 12:00
Πατίνια: Πλήρη κατάργηση σκέφτεται ο Χρυσοχοϊδης - Μέτρα επειγόντως ζητούν οι παιδίατροι
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 11:14
Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων
Διατροφή
05/05/2026 - 11:00
Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης
Υγεία
05/05/2026 - 10:00
Κρυοσυντηρημένος προ εφηβείας ορχικός ιστός παρήγαγε σπέρμα όταν εμφυτεύθηκε σε ενήλικα
Υγεία
05/05/2026 - 09:00
«Πίσω από τον καθρέφτη»: Ο ρόλος των επαγγελματιών ομορφιάς στην αναγνώριση της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 07:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αύξηση των επιθέσεων σε υγειονομικές δομές εν μέσω πολέμων
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00
Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Με απόλυτη επιτυχία οι δύο πρώτες διακαθετηριακές επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας
Υπηρεσίες Υγείας
04/05/2026 - 14:21
Πρόστιμο σε δύο μεγάλες φαρμακευτικές για τις διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
04/05/2026 - 19:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo