ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατανάλωση νερού και απώλεια βάρους: Μύθοι και επιστημονικές αλήθειες

Διατροφή
PEXELS
Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το νερό βοηθάει στην καύση των θερμίδων και στη μείωση της όρεξης και κατά συνέπεια η κατανάλωσή του οδηγεί στην απώλεια βάρους.
Δευτέρα, 21/08/2023 - 12:24
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Μάλιστα σε διάφορες σελίδες στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν και «συμβουλές» για την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει κάποιος που προσπαθεί να αδυνατίσει και η οποία αγγίζει τα 4,5 λίτρα

Όλοι θα ευχόμασταν να ήταν τόσο απλό να χάσουμε βάρος, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα που να συνηγορούν υπέρ αυτών των ισχυρισμών.

Μύθος 1: Το νερό βοηθά στην καύση θερμίδων

Μια μικρή μελέτη, σε 14 νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500ml νερού αύξησε την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (σ.σ.: το ποσό των θερμίδων που καίει το σώμα μας πριν από την άσκηση) κατά περίπου 24%.

Αν και αυτό ακούγεται σπουδαίο, εν τούτοις το αποτέλεσμα αυτό διήρκεσε μόλις για μία ώρα. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μεγάλη διαφορά. Ενας μέσος ενήλικας βάρους 70 κιλών, θα έκαιγε μόνο 20 επιπλέον θερμίδες -ένα τέταρτο ενός μπισκότου- για κάθε 500ml νερού που έπινε.

Αλλη μελέτη σε οκτώ νεαρούς ενήλικες έδειξε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης μόνο όταν το νερό ήταν κρύο -αναφέροντας μια πολύ μέτρια αύξηση 4% στις θερμίδες που κάηκαν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια για να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος ή επειδή απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να φιλτράρει το σώμα τον αυξημένο όγκο υγρών μέσω των νεφρών. Και πάλι, αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μόνο για περίπου μία ώρα.

Έτσι, αν και επιστημονικά μπορεί να είναι δυνατό να συμβεί, η πραγματική καθαρή αύξηση των θερμίδων που καίγονται δεν είναι παρά ελάχιστη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλη αυτή η έρευνα έγινε σε νέους υγιείς ενήλικες. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτό το αποτέλεσμα παρατηρείται και σε άλλες ομάδες (όπως μεσήλικες και ηλικιωμένοι ενήλικες).

Μύθος 2: το νερό με τα γεύματα μειώνει την όρεξη

Και αυτός ο ισχυρισμός μοιάζει λογικός, καθώς αν το στομάχι σας είναι τουλάχιστον εν μέρει γεμάτο νερό, υπάρχει λιγότερος χώρος για φαγητό οπότε καταλήγετε να τρώτε λιγότερο. Μάλιστα υπάρχουν και μελέτες που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ιδίως εκείνες που διεξήχθησαν σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο συνιστάται στους ανθρώπους που δεν είναι καλά ή έχουν κακή όρεξη να μην πίνουν πριν από το φαγητό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υποκατανάλωση τροφής.

Αλλά για τους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος, η επιστήμη έχει άλλα να πει.

Μελέτη έδειξε ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι έχασαν 2 κιλά σε διάστημα 12 εβδομάδων όταν έπιναν νερό πριν από τα γεύματα σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου νερό με το γεύμα τους. Οι νεότεροι συμμετέχοντες (ηλικίας 21-35 ετών) από την άλλη πλευρά δεν έχασαν καθόλου βάρος, ανεξάρτητα από το αν έπιναν νερό πριν από το γεύμα τους ή όχι.

Αλλά δεδομένου ότι στη μελέτη δεν χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της τυφλοποίησης (όπου οι πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν τους συμμετέχοντες αποκρύπτονται μέχρι να ολοκληρωθεί το πείραμα), αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να είχαν επίγνωση του λόγου για τον οποίο έπιναν νερό πριν από το γεύμα τους. Αυτό μπορεί να οδήγησε ορισμένους συμμετέχοντες να αλλάξουν σκόπιμα τις ποσότητες του φαγητού που κατανάλωναν με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις αλλαγές τους στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί γιατί δεν παρατηρήθηκε το ίδιο αποτέλεσμα στους νεαρούς ενήλικες, οπότε θα είναι σημαντικό για τις μελλοντικές μελέτες να διερευνήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Η άλλη πρόκληση με πολλές τέτοιου είδους έρευνες είναι ότι εστιάζουν μόνο στο κατά πόσο οι συμμετέχοντες τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια ενός μόνο γεύματος την ημέρα μετά την κατανάλωση νερού. Αν και αυτό μπορεί να υποδηλώνει τη δυνατότητα απώλειας βάρους, υπάρχουν πολύ λίγα ποιοτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μείωση της όρεξης γενικά οδηγεί σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ίσως αυτό να οφείλεται στη βιολογική τάση του σώματός μας να διατηρεί το μέγεθός του. Για το λόγο αυτό, στην Ευρώπη δεν μπορούν να γίνονται τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί σχετικά με τρόφιμα που βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την απώλεια βάρους.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιδράσεις του νερού που μειώνουν την όρεξη, φαίνεται ότι αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια του βάρους, και ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι πρέπει να κάνετε συνειδητές αλλαγές στη διατροφή σας.

Μόνο το νερό δεν είναι αρκετό

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο το νερό από μόνο του δεν είναι τρομερά αποτελεσματικό στη ρύθμιση της όρεξης. Αν το έκανε, οι προϊστορικοί άνθρωποι μπορεί να είχαν πεθάνει της πείνας.

Αλλά ενώ η όρεξη και ο κορεσμός (σ.σ.: το αίσθημα πληρότητας που μας αποτρέπει από την περαιτέρω κατανάλωση φαγητού) δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα μεγέθη με τη δυνατότητα απώλειας βάρους, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης.

Σημαντικό «εργαλείο» στην πρόκληση του αισθήματος κορεσμού είναι το στομάχι. Όταν το φαγητό εισέρχεται στο στομάχι, ενεργοποιεί τους υποδοχείς έκτασης που με τη σειρά τους οδηγούν στην απελευθέρωση ορμονών που μας ενημερώνουν ότι είμαστε χορτάτοι.

Επειδή όμως το νερό είναι υγρό, αδειάζει γρήγορα από το στομάχι μας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μας γεμίζει πραγματικά. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, λόγω του σχήματος του στομάχου, τα υγρά μπορούν να παρακάμψουν οποιοδήποτε περιεχόμενο ημιστερεάς τροφής που χωνεύεται στο κάτω μέρος του στομάχου. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί ακόμα να αδειάσει γρήγορα από το στομάχι. Έτσι, ακόμη και αν καταναλώνετε νερό στο τέλος ενός γεύματος, πιθανότατα δεν παρατείνεται το αίσθημα πληρότητας.

Αν προσπαθείτε να τρώτε λιγότερο και να χάσετε βάρος, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νερού δεν αποτελεί μια καλή λύση. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι όταν το νερό αναμιγνύεται με άλλες ουσίες (όπως φυτικές ίνες, σούπες ή σάλτσες λαχανικών) μπορεί να καθυστερήσει το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι από το περιεχόμενό του, κάτι που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Αλλά ενώ το νερό μπορεί να μη σας βοηθήσει να χάσετε βάρος άμεσα, μπορεί να βοηθήσει σε μια συνδυαστική προσπάθεια, δεδομένου ότι είναι το πιο υγιεινό ποτό που μπορούμε να επιλέξουμε. Η αντικατάσταση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως η σόδα και το αλκοόλ, με νερό μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, γεγονός που μπορεί τελικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Πηγή: Theconversation.com

  • ΝΕΡΟ
  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αγαπημένες φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου
Οι αγαπημένες φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου 18 Αυγούστου 2023
Χουρμάδες: Επτά πολύ καλοί λόγοι για να καταναλώνουμε την καραμέλα της φύσης 21 Αυγούστου 2023
Χουρμάδες: Επτά πολύ καλοί λόγοι για να καταναλώνουμε την καραμέλα της φύσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1
Υγεία
09/04/2026 - 11:00

Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1

Οι GLP-1 ενέσεις αναμένεται να εκτοξεύσουν τα ποσοστά διαζυγίων: έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/04/2026 - 15:00

Οι GLP-1 ενέσεις αναμένεται να εκτοξεύσουν τα ποσοστά διαζυγίων: έρευνα

Ιστορίες GLP-1 πειραματισμών: Τι είναι το microdosing και γιατί μπορεί να είναι κακή ιδέα
Υγεία
04/04/2026 - 09:10

Ιστορίες GLP-1 πειραματισμών: Τι είναι το microdosing και γιατί μπορεί να είναι κακή ιδέα

Πράσινο φως από τον FDA στο χάπι απώλειας βάρους της Lilly
Pharma Policy
02/04/2026 - 15:14

Πράσινο φως από τον FDA στο χάπι απώλειας βάρους της Lilly

Πως η ρουτίνα στο καθημερινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους!
Διατροφή
31/03/2026 - 21:18

Πως η ρουτίνα στο καθημερινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους!

Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου
Pharma News
20/03/2026 - 16:16

Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Hollister επιστρέφει στην Ελλάδα με αποκλειστική συνεργασία με την Kalteq
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2026 - 17:34
Νέα στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας
Pharma Policy
16/04/2026 - 17:11
Αλλεργία ή «κρυολόγημα»; Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα
Health Talk
16/04/2026 - 16:43
Έρευνα αγοράς: Η συμπεριφορά των Ελλήνων και οι επιλογές τους για προϊόντα ομορφιάς και ευεξίας
Ομορφιά
16/04/2026 - 16:18
Πολύ γνωστό φάρμακο κατά της αγχώδους διαταραχής ανακαλείται στις ΗΠΑ
Pharma News
16/04/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Εγκύκλιος στα νοσοκομεία ώστε οι γιατροί να πραγματοποιούν τουλάχιστον 12 ραντεβού την εβδομάδα»
Πολιτική Υγείας
16/04/2026 - 15:21
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένες ημικρανίες
Υγεία
16/04/2026 - 15:00
ΠΑΝΔΗΚΙ: «Θεσμική αποκατάσταση της νομιμότητας στις εκλογές του ΠΙΣ»
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 14:27
Το ψωμί παχαίνει ακόμα και χωρίς να συνοδεύεται από αύξηση θερμίδων
Διατροφή
16/04/2026 - 14:00
Γεωργιάδης για θάνατο 19χρονης στην Κεφαλονιά: Δεν υπήρξε καθυστέρηση των γιατρών
Πολιτική Υγείας
16/04/2026 - 13:10
Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων
Υγεία
16/04/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους για Μυλωνάκη: Θα χρειαστεί καιρός αλλά θα κερδίσει τη μάχη - Τι λέει το νεότερο ανακοινωθέν
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 12:49
Φάρμακο GLP-1 ωφελεί το ήπαρ ακόμα και όταν δεν επιτυγχάνει μεγάλη απώλεια βάρους
Υγεία
16/04/2026 - 12:00
Το αποτέλεσμα των «επαναστατικών» φαρμάκων για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι «ασήμαντη»: Βρετανική έρευνα
Υγεία
16/04/2026 - 11:00
Ο γάμος ασπίδα ενάντια στον καρκίνο; Τι έδειξε αμερικανική έρευνα για τη σχέση οικογενειακής κατάστασης -ασθένειας
Υγεία
16/04/2026 - 10:56
Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
16/04/2026 - 10:00
Το «Μαζί για το Παιδί» συγκέντρωσε 2.500 είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά σε φορείς παιδικής προστασίας
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 08:24
Όμιλος Dräger: Ρεκόρ πωλήσεων και σημαντική άνοδος κερδοφορίας το 2025
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2026 - 03:49
Έντονες αντιδράσεις για τις αναβολές στράτευσης των νέων ιατρών
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 00:21
Θεσσαλονίκη: Στις 22 Απριλίου η επίσημη παρουσίαση του ιστορικού αρχείου του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 23:07
«Αποφασίζω γιατί γνωρίζω»: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού από το «Άλμα Ζωής»
Patient Talk
15/04/2026 - 22:29
Εγκυμοσύνη: Τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά από την πρώτη μέρα
Pharma News
15/04/2026 - 21:08
«Αόρατη» απειλή το ανεύρυσμα: Ο μηχανισμός ανάπτυξης στα αγγεία και τις αορτές, τα συμπτώματα και τα ποσοστά θνησιμότητας!
Υγεία
15/04/2026 - 20:11
«Δύσκολες οι επόμενες 10 ημέρες» για τον Γιώργο Μυλωνάκη - «Πρέπει να ξεπεραστούν κάποιοι κίνδυνοι»
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 19:36
Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Health Talk
15/04/2026 - 19:11
ΕΟΔΥ: Οι κίνδυνοι από την τοξικότητα της πικροδάφνης - Συμπτώματα και αντιμετώπιση της δηλητηρίασης
Υγεία
15/04/2026 - 17:59
Νέα μελέτη: Έλλειψη ύπνου και καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Υγεία
15/04/2026 - 17:22
Στη λίστα «The Most Sustainable Companies in Greece 2026» η Chiesi Hellas
Pharma News
15/04/2026 - 16:59
Τις πρώτες 100 επεμβάσεις με το Da Vinci SP ολοκλήρωσε το Metropolitan Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
15/04/2026 - 16:37
Τι προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα μια έκρηξη ακόμα και όταν δεν προκαλείται θάνατος
Υγεία
15/04/2026 - 16:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo