ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υπερπολύτιμη Βιταμίνη D: Γιατί τη χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε

Διατροφή
PIXABAY
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι με το ηλιακό φως μπορούμε να παράγουμε τη βιταμίνη D (D3), γι’ αυτό και είναι γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου».
Πέμπτη, 18/04/2024 - 19:42
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Ωστόσο πολλοί άνθρωποι είτε δεν αγαπούν την έκθεση στον ήλιο είτε ζουν σε περιοχές που δεν τις «λούζει» άπλετα το ηλιακό φως. Οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν συνήθως στα συμπληρώματα

Η Βιταμίνη D (D3) αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία μπορεί να ληφθεί είτε μέσω της τροφής ή να συντεθεί από την έκθεση του δέρματός μας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Είναι διαδεδομένη για την εξαιρετική της δράση στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη των οστών. Δείτε παρακάτω τα όρια της έλλειψης και της ανεπάρκειας, τα οφέλη της στον οργανισμό και τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερδοσολογία.

Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D3, χοληκαλσιφερόλη. Σε μορφή συμπληρωμάτων, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ D3 ή D2. Η βιταμίνη D2 είναι η εργοκαλσιφερόλη, η οποία διαφέρει ελαφρώς από την D3, αλλά συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο στο σώμα. Η βιταμίνη D3 είναι ελαφρώς πιο ισχυρή.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο συμπληρωμάτων είναι ο τρόπος παρασκευής τους. Το D3 προέρχεται από ζωικές πηγές, αν και μπορεί να παρασκευαστεί και από λειχήνες. Το D2 προέρχεται από φυτικές πηγές. Εάν είστε vegan ή χορτοφάγος, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες.

Μπορεί η βιταμίνη D να είναι λιποδιαλυτή που σημαίνει ότι απορροφάται μαζί με τα λίπη, αλλά η λήψη της μαζί με λιπαρές τροφές δεν είναι απαραίτητη. Μπορείτε επίσης να προσλάβετε βιταμίνη D από τα τρόφιμα. Διάφορα εμπορικά προϊόντα όπως η σόγια, το αμύγδαλο και το γάλα βρώμης είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Διότι λίγα τρόφιμα στη φυσική τους κατάσταση περιέχουν βιταμίνη D.

Γιατί χρειαζόμαστε βιταμίνη D3

Οι ειδικοί διαφωνούν για το πόση βιταμίνη D χρειάζεται το σώμα. Σε γενικές γραμμές η ημερήσια τιμή (DV) για τη βιταμίνη D έχει οριστεί στις 800 διεθνείς μονάδες (IU).

Είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D. Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι σπάνια, αλλά μπορεί να είναι σοβαρή, με αποτέλεσμα συμπτώματα που κυμαίνονται από ναυτία έως πόνο στα οστά και πέτρες στους νεφρούς.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τους εξής λόγους:

  1. Υγεία των οστών: Οι γιατροί ανακάλυψαν τη βιταμίνη D όταν μελετούσαν τη ραχίτιδα, μια παιδική διαταραχή των οστών. Σήμερα η ραχίτιδα είναι σπάνια, αλλά η βιταμίνη D εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες διατρέχουν κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη D χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία μιας πιο σοβαρής πάθησης των οστών, που ονομάζεται οστεομαλακία (μαλάκωμα των οστών). Η βιταμίνη D επιτρέπει στο σώμα να απορροφά το ασβέστιο. Χωρίς βιταμίνη D, το σώμα απορροφά μόνο ένα μικρό ποσοστό του ασβεστίου από τα τρόφιμα.
  2. Αντικαρκινικές ιδιότητες: Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος. Σε μελέτες σε ζώα, η βιταμίνη D συσχετίστηκε με λιγότερους όγκους και βραδύτερη ανάπτυξη όγκων. Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μην προλαμβάνει τον καρκίνο, αλλά μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή του.
  3. Υγεία του εγκεφάλου: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για διάφορες μορφές άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Μελέτες σε ζώα και κυτταρικές μελέτες έχουν δείξει μια τέτοια σύνδεση, αλλά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν μικτά. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D

Να θυμάστε ότι έχετε τρεις επιλογές για το πώς να πάρετε τη βιταμίνη D σας:

  • Ηλιακό φως
  • Διατροφή
  • Συμπληρώματα

Οι γιατροί συχνά προτιμούν τα συμπλήρωματα λόγω των κινδύνων της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ήλιου και της δυσκολίας λήψης βιταμίνης D μόνο από τη διατροφή. Τα λιπαρά ψάρια είναι η καλύτερη πηγή D3.

Να θυμάστε ότι η βιταμίνη D2 βρίσκεται κυρίως στα φυτά, ενώ η βιταμίνη D3 προέρχεται κυρίως από ζώα. Τα μανιτάρια, ειδικά όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία, είναι πλούσια πηγή βιταμίνης D, αλλά είναι κυρίως D2 με λίγο D3.

Στην κατάταξη περιεκτικότητας βιταμίνης D στα τρόφιμα, οι περισσότερες πηγές δεν κάνουν διάκριση μεταξύ της βιταμίνης D2 και της D3. Ορισμένα τρόφιμα θα περιέχουν ένα μείγμα και των δύο μορφών.

Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και δεδομένου ότι είναι ζωικές πηγές περιέχουν κυρίως βιταμίνη D3:

  1. Πέστροφα (ιχθυοκαλλιέργειας): Μόλις 85 γρ. πέστροφας παρέχουν 645 IU (81% DV) βιταμίνης D. Είναι επίσης πλούσια σε υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  2. Σολομός: Ο σολομός Sockeye έχει ελαφρώς λιγότερη βιταμίνη D από την πέστροφα (570 IU, 71% DV). Ο σολομός μπορεί να περιέχει υδράργυρο, αλλά ορισμένες αρχές λένε ότι τα οφέλη του σολομού υπερτερούν των κινδύνων, ειδικά όταν καταναλώνεται με μέτρο.
  3. Σαρδέλες: Μια τυπική μερίδα σαρδέλας (περίπου μια κονσέρβα) θα σας παρέχει περίπου 200 IU βιταμίνης D. Οι σαρδέλες προσφέρουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  4. Αυγό: Με 44 IU και 6% DV, η βιταμίνη D σε ένα αυγό είναι σχεδόν ίδια με δύο σαρδέλες.
  5. Μοσχαρίσιο συκώτι: Μερικοί λατρεύουν το συκώτι και άλλοι το μισούν. Σίγουρα όμως είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, με πολλές πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνη Α. Η βιταμίνη D στα 85 γρ. είναι περίπου 42 IU (5% DV).

Πηγή: webmd.com

  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
  • ΤΡΟΦΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεργασία ΕΦΕΤ με Περιφέρεια Κρήτης για τους ελέγχους στα τρόφιμα
Συνεργασία ΕΦΕΤ με Περιφέρεια Κρήτης για τους ελέγχους στα τρόφιμα 18 Απριλίου 2024
Χουρμάδες: Ο τροπικός καρπός με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά 20 Απριλίου 2024
Χουρμάδες: Ο τροπικός καρπός με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και έλλειψη βιταμίνης D προγνωστικοί παράγοντες για Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον
Υγεία
03/09/2025 - 18:00

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και έλλειψη βιταμίνης D προγνωστικοί παράγοντες για Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον

Οστεοπόρωση στους άνδρες: Μια σιωπηλή απειλή που δεν πρέπει να αγνοούμε
Υγεία
29/08/2025 - 13:17

Οστεοπόρωση στους άνδρες: Μια σιωπηλή απειλή που δεν πρέπει να αγνοούμε

Ποια ώρα της ημέρας και για πόσο πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο για να προσλάβουμε βιταμίνη D
Υγεία
04/08/2025 - 17:44

Ποια ώρα της ημέρας και για πόσο πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο για να προσλάβουμε βιταμίνη D

Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24

Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ

Βιταμίνη D: Πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα και το καλοκαίρι; Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
24/07/2025 - 17:23

Βιταμίνη D: Πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα και το καλοκαίρι; Τι λένε οι ειδικοί

Εντοπίστηκε γονίδιο που ενισχύει τη βιταμίνη D και σταματά την ανάπτυξη των όγκων
Υγεία
21/07/2025 - 14:13

Εντοπίστηκε γονίδιο που ενισχύει τη βιταμίνη D και σταματά την ανάπτυξη των όγκων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φαρμακευτικός πονοκέφαλος: Όταν τα αναλγητικά προκαλούν πόνο
Υγεία
08/11/2025 - 09:24
Οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα νόσησης με καρκίνο
Υγεία
08/11/2025 - 07:32
Η SEPTONA στηρίζει την HOPEgenesis για την αντιμετώπιση της Υπογεννητικότητας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 03:47
Κοινή Ημερίδα των Νοσοκομείων Μεταξά και Τζανείου: Απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος σε ογκολογικούς ασθενείς
Υγεία
08/11/2025 - 00:13
Ακτινοβολία με ευθύνη: Η Affidea πρωτοπορεί στην ασφαλή ιατρική απεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 22:59
Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για την έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων στο «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 22:33
ΠΣΕΥ: «Ο κλάδος ΠΕ25 καταλαμβάνεται ισότιμα από νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας στην Ειδική Αγωγή»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 21:49
Θεσσαλονίκη: Σχολείο-κόμβος Υγείας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 21:22
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»
Patient Talk
07/11/2025 - 20:56
Η Υγεία στο επίκεντρο της COP30: Η ανθρωπότητα απαιτεί συντονισμένες δράσεις
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 20:31
Ελληνικό και διεθνές ορόσημο: Δεύτερη εγκυμοσύνη και τοκετός έπειτα από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 19:57
Η καφεΐνη με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των πονοκεφάλων
Υγεία
07/11/2025 - 19:22
Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 18:27
Στις 14 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση - Έως και 800 τα voucher
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 17:46
Εγκαινιάστηκε το νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Κωνσταντοπούλειο Γ. Ν. «Αγία Όλγα»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 17:22
Η συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων screening σώζει ζωές από τον καρκίνο
Υγεία
07/11/2025 - 16:54
Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32
Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 16:09
Επιμορφωτικό πρόγραμμα «HPV: Closing the Gap» από την ΕΛΛΟΚ για τα μέλη της
Patient Talk
07/11/2025 - 15:51
Project E.L.E.N.I.: Αφιερωμένο στη μνήμη μιας γυναίκας ψυχολόγου που ονειρεύτηκε τα πάντα αλλά δεν... πρόλαβε
Ψυχική Υγεία
07/11/2025 - 15:33
Όραση των παιδιών: Γεωμετρική αύξηση της μυωπίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
07/11/2025 - 15:11
ΣΦΕΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για θεραπείες από πλάσμα αίματος - Ανάγκη νέου πλαισίου συλλογής στην Ελλάδα
Pharma Policy
07/11/2025 - 14:47
«Πράσινο» από τον EMA σε επικουρική θεραπεία για το πλακώδες καρκίνωμα του δέρματος
Pharma News
07/11/2025 - 14:24
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Γιατί τα εμβόλια “δουλεύουν” λιγότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες – Οι πιθανές λύσεις
Υγεία
07/11/2025 - 13:00
Εντοπίστηκαν επικίνδυνα μικροπλαστικά σε αστακούς
Διατροφή
07/11/2025 - 12:00
RSV: Δεν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα - Μελέτες δείχνουν τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα στην υγεία
Υγεία
07/11/2025 - 11:00
Συμφωνία του Λευκού Οίκου με Novo Nordisk και Eli Lilly για να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 10:00
Γυναίκες προσοχή: Προπόνηση και ισορροπία, το «κλειδί» για μαραθώνιο χωρίς τραυματισμούς
Health Talk
07/11/2025 - 09:43
Ετοιμάζεστε για τον Μαραθώνιο ή ζηλεύετε τους μαραθωνοδρόμους; Γνωρίστε το jeffing!
Fitness
07/11/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Nέο τζελ υπόσχεται αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών - Ελπίδα για τη μάχη κατά της τερηδόνας
Υγεία
05/11/2025 - 14:00
Πιστεύετε ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο για την καρδιά
Υγεία
05/11/2025 - 15:00
Ο διαλογισμός έχει παρενέργειες - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 13:00
RSV: Δεν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα - Μελέτες δείχνουν τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα στην υγεία
Υγεία
07/11/2025 - 11:00
Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων
Υγεία
05/11/2025 - 16:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo