ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χουρμάδες: Ο τροπικός καρπός με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά

Διατροφή
PIXABAY
Ο χουρμάς, καρπός του φοίνικα Phoenix dactylifera, ενός δέντρου που ευδοκιμεί σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, θεωρείται μια θρεπτική και νόστιμη υπερτροφή με θετικό αποτύπωμα στην υγεία του ανθρώπου.
Σάββατο, 20/04/2024 - 10:13
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Οι χουρμάδες, τρόφιμο ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη, αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τους καθιστά μια πλούσια πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο 20% των συστατικών τους είναι πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Η διατροφική τους αξία

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, κυρίως σάκχαρα. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.

Ανά 100 γραμμάρια περιέχονται:

  • Θερμίδες: 277
  • Υδατάνθρακες: 75 g
  • Σάκχαρα: 66 g
  • Φυτικές ίνες: 7 g
  • Πρωτεΐνη: 2 g
  • Κάλιο: 696 mg
  • Ασβέστιο: 27 mg
  • Μαγνήσιο: 54 mg
  • Φωσφόρος: 62 mg
  • Σίδηρος: 0,92 mg

Τι προσφέρουν στην υγεία

  1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βοηθούν, επίσης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων.
  2. Ισορροπούν τα επίπεδα του σιδήρου: Οι χουρμάδες είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου εάν έχετε αναιμία ή αν δεν τρώτε συχνά κόκκινο κρέας. Επίσης, ο σίδηρος βελτιώνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο.
  3. Προσθέτουν ενέργεια: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυσικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σακχαρόζη, σας δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεστε για να κάνετε μία απαιτητική προπόνηση ή να ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις της ημέρας σας.
  4. Δυναμώνουν τα οστά: Η κατανάλωση χουρμάδωνπροστατεύει από την οστεοπόρωση ή την οστεοπενία καθώς το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το σελήνιο που περιέχουν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.
  5. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών: Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτενοειδή. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, οι χουρμάδες έχουν μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών ανάμεσα σε όλα τα αποξηραμένα φρούτα, λόγω της έκθεσής τους στον ήλιο και των ακραίων θερμοκρασιών στις οποίες εκτίθενται, σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
  6. Αποτελούν πηγή σημαντικών θρεπτικών ουσιών: Οι χουρμάδες προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο που είναι απαραίτητα για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η υγεία των οστών και η υγεία του νευρικού συστήματος.

Οι χουρμάδες στην κουζίνα

Οι χουρμάδες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι, αποξηραμένοι ή σε μορφή σάλτσας, chutney ή γλυκών. Αποτελούν υγιεινό σνακ και μπορούν να προστεθούν σε διάφορες παρασκευές

  • Σαλάτες: Οι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες για να προσδώσουν γλυκιά γεύση και υφή.
  • Δημητριακά: Οι αποξηραμένοι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά πρωινού για να τα εμπλουτίσουν με θρεπτικά συστατικά.
  • Smoothies: Οι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε smoothies για να προσδώσουν γλυκιά γεύση και θρεπτικά συστατικά.
  • Γλυκά: Οι χουρμάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή υγιεινών γλυκών, όπως μπάρες δημητριακών, μπισκότα και κέικ.

Παρενέργειες

Οι χουρμάδες είναι σε γενικές γραμμές ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Οι χουρμάδες είναι επίσης υψηλοί σε θερμίδες και σε σάκχαρα, επομένως είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε χουρμάδες

Κατ' αρχάς τα άτομα με διαβήτη. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Είναι σημαντικό για τους διαβητικούς να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν χουρμάδες, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες.

Επίσης δεν πρέπει να καταναλώνουν χουρμάδες τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Καθώς οι χουρμάδες περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου σε ορισμένα άτομα. Σε περίπτωση που το έντερό σας είναι ευερέθιστο, συνιστάται η σταδιακή εισαγωγή των χουρμάδων στη διατροφή σας και συχνή παρακολούθηση της ανοχής σας ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

  • ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
  • ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η υπερπολύτιμη Βιταμίνη D: Γιατί τη χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε
Η υπερπολύτιμη Βιταμίνη D: Γιατί τη χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε 18 Απριλίου 2024
Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι γονείς με τη διατροφή των παιδιών τους 22 Απριλίου 2024
Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι γονείς με τη διατροφή των παιδιών τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί πρέπει οι (ταπεινές) φακές να βρίσκονται στο τραπέζι μας
Διατροφή
16/10/2025 - 21:11

Γιατί πρέπει οι (ταπεινές) φακές να βρίσκονται στο τραπέζι μας

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ένας θησαυρός βιταμινών μόνο με 78 θερμίδες
Διατροφή
12/10/2025 - 08:48

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ένας θησαυρός βιταμινών μόνο με 78 θερμίδες

Πρωϊνό: Είναι τελικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Τι απαντά η έρευνα
Health Talk
02/09/2025 - 10:00

Πρωϊνό: Είναι τελικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Τι απαντά η έρευνα

Τι είναι τα Crispbreads και γιατί πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας - Εννέα απολαυστικές παρασκευές
Διατροφή
02/07/2025 - 18:46

Τι είναι τα Crispbreads και γιατί πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας - Εννέα απολαυστικές παρασκευές

Σέσκουλο: Το πολυεργαλείο της φύσης με τη μοναδική γεύση και τις πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες
Διατροφή
12/03/2025 - 21:46

Σέσκουλο: Το πολυεργαλείο της φύσης με τη μοναδική γεύση και τις πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες

Οι τροφές της νηστείας με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε
Διατροφή
10/03/2025 - 18:18

Οι τροφές της νηστείας με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους ΙΙΙ» από τον ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 21:17
Διημερίδα στο 401 ΓΣΝΑ με θέμα «Καρδιοχειρουργική 2025» - Έναρξη με χαιρετισμό Δαβάκη
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 20:52
Ιταλία: Σχεδόν το 42% των εφήβων έχουν στραφεί στην AI για... παρηγοριά
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 20:14
ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Ανοιχτό χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου την Τρίτη 18 Νοεμβρίου
Υγεία
14/11/2025 - 19:29
Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03
Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24
Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01
Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00
Πατούλης: «Ο ΙΣΑ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη»
Υγεία
14/11/2025 - 16:44
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή: Το 40% των Ελλήνων έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο
Υγεία
14/11/2025 - 16:34
Αγαπηδάκη: Σημαντική τομή η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 16:16
Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33
Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου
Patient Talk
14/11/2025 - 14:47
Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 14:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00
Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02
ΣΦΕΕ και ΕΕΣ μαζί στη Λαμία για την υποστήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας
Pharma Policy
12/11/2025 - 23:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo