ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξι συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων κατά τις διακοπές σου

Διατροφή
Έξι συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων κατά τις διακοπές σου
Μάθε πώς να διαχειρίζεσαι με ασφάλεια την κατανάλωση αλλαντικών, αυγών και άλλων φαγητών κατά τη διάρκεια των διακοπών σου.
Παρασκευή, 10/12/2021 - 16:22
News4Health Team News4Health Team

Το φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων διακοπών στις εορταστικές περιόδους. Ωστόσο, για να μην έρθεις αντιμέτωπος με δυσάρεστες καταστάσεις, πρέπει πρώτα να έχεις κάνει τη μελέτη σου. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι τροφικές δηλητηριάσεις συμβαίνουν πολύ συχνά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Παρακάτω σου παραθέτουμε κάποιες συμβουλές ασφάλειας για τη διαχείριση των γευμάτων που καταναλώνεις στις διακοπές.

1 Φρέσκαρε τον μπουφέ σου

Ο γενικός κανόνας είναι να αφήνεις το φαγητό για 2 ώρες περίπου σε θερμοκρασία δωματίου. Γι αυτό το λόγο, είναι καλύτερο να τοποθετείτε στο μπουφέ μικρότερες ποσότητες και να τις αναπληρώνετε συχνότερα. Για να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορείτε να τακτοποιήσετε αρκετές πιατέλες και να τις διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστείτε.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει επίσης την αλλαγή των πιατών και σκευών αντί να προσθέτετε απλά φρέσκα τρόφιμα στα υπάρχοντα πιάτα. Εάν κάποια βακτήρια ή άλλα μικρόβια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται, θα τα αποφύγετε.

2. Η σωστή ψήξη για σούπες και στιφάδο

Τα βακτήρια τείνουν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα σε θερμοκρασίες από 4 ως 60 βαθμούς Κελσίου. Επομένως, το αναλώσιμο φαγητό δεν πρέπει ποτέ να αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για να πάνω από 2 ώρες, σύμφωνα με το CDC. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν έχεις να κάνεις με ζεστές σούπες και στιφάδo, διότι αν δεν έχουν κρυώσει αρκετά, μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στο ψυγείο σε ένα μη ασφαλές σημείο προσωρινά, θέτοντας σε κίνδυνο άλλα φαγητά. Γι αυτό διασφάλισε ότι το ψυγείο έχει θερμοκρασία μικρότερη των 4 βαθμών Κελσίου και ότι οι σούπες και το στιφάδο έχει κρυώσει επαρκώς, προτού μπουν στο ψυγείο.

3. Να είσαι προσεκτικός με τα αλλαντικά

Οι μπουφέδες των διακοπών συχνά διαθέτουν σάντουιτς, όπως αλλαντικά. Τα μη ανοιγμένα πακέτα των αλλαντικών μπορούν να διαρκέσουν μέχρι 2 εβδομάδες στο ψυγείο σύμφωνα με το FoodSafety.gov.gr. Από τη στιγμή που θα ανοίξουν, έχεις 3-5 μέρες για να τα καταναλώσεις.

Αν σερβίρεις οποιοδήποτε είδος αλλαντικών, βγάλε μικρές μερίδες και ανανέωσέ τον μπουφέ όποτε χρειάζεται. Αυτά τα φαγητά μπορεί να μην είναι ασφαλή μετά από 1-2 ώρες έξω από το ψυγείο.

4. Προ-πλύσιμο ακατέργαστων προϊόντων

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μία θεωρητικά υγιεινή επιλογή. Οπότε πιθανότατα νομίζετε ότι ένας ωραίος δίσκος ακατέργαστων προϊόντων αποτελεί μία συνετή επιλογή. Και είναι - εφ 'όσον τα πλένετε πριν από το κόψιμο ή το ξεφλούδισμα. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι δεν πλένουν φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν βρώσιμα δέρματα, αλλά τα βακτήρια στα εξωτερικά μέρη μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στις βρώσιμες μερίδες σε ένα μαχαίρι, σύμφωνα με το CDC. Είναι πάντα καλύτερο να πλένετε τα προϊόντα κάτω από τρεχούμενο νερό και να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα τριχών για να τρίψετε αυτά με απόκρημνες επιφάνειες, όπως το αβοκάντο.

5. Μην αφήνετε τα ψητά να «ξεκουραστούν πολύ»

Σε μαγειρεμένα τρόφιμα που σερβίρονται κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως η γαλοπούλα και το ψητό βόειο κρέας βρίσκονται συχνά βακτήρια που αρρωσταίνουν κόσμο, σύμφωνα με τον FDA. Αφήνοντας αυτά τα μεγάλα ψητά να κάθονται σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό μετατρέπονται σε έδαφος αναπαραγωγής για ορισμένα βακτήρια. Ως τρόπος μείωσης του κινδύνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να κόψετε σε κομμάτια τα κρέατα και να βάλετε τα μισά σε ένα δίσκο σερβιρίσματος και τα υπόλοιπα στο ψυγείο.

6. Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά

Αρκετά πρωινά στις διακοπές περιέχουν ωμά αυγά ή κρόκους, όπως έγκνογκ, σάλτσα hollandaise, τιραμισού και σάλτσα Caesar. Εξαιτίας αυτού, το CDC προτείνει τη χρήση παστεριωμένων αυγών για αυτά τα πιάτα και να έχουμε κατά νου ότι η σαλμονέλα μπορεί να ζήσει στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των αυγών.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε τα αυγά ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα, ιδανικά στο αρχικό τους κουτί, για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση.

ΠΗΓΗ: everydayhealth

Τελευταία τροποποίηση στις 10/12/2021 - 15:59
  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • ΓΕΥΜΑΤΑ
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρωινό: Τα χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνεις αν είσαι άνω των 40 ετών
Πρωινό: Τα χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνεις αν είσαι άνω των 40 ετών 07 Δεκεμβρίου 2021
Εύκολη συνταγή για Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με άρωμα...Ιταλίας (βίντεο) 14 Δεκεμβρίου 2021
Εύκολη συνταγή για Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με άρωμα...Ιταλίας (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά
Υγεία
22/04/2025 - 11:49

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά

Χωριάτικη σαλάτα: Ένα διατροφικό θαύμα στο πιάτο μας
Διατροφή
20/03/2025 - 18:39

Χωριάτικη σαλάτα: Ένα διατροφικό θαύμα στο πιάτο μας

Τροφές και μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που προκαλούν εθισμό στο φαγητό
Διατροφή
26/02/2025 - 20:41

Τροφές και μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που προκαλούν εθισμό στο φαγητό

Γιατί το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ιδανικό;
Υγεία
19/02/2025 - 12:00

Γιατί το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ιδανικό;

Το ταπεράκι... της μαμάς ένοχο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια!
Υγεία
12/02/2025 - 22:39

Το ταπεράκι... της μαμάς ένοχο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια!

Εντοπίστηκαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που βάζουν stop στην κατανάλωση φαγητού
Διατροφή
06/02/2025 - 14:17

Εντοπίστηκαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που βάζουν stop στην κατανάλωση φαγητού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
11/05/2025 - 09:24
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo