ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε έξαρση οι γαστρεντερίτιδες: Τι πρέπει να προσέχουμε - Τα συμπτώματα «καμπανάκι»

Υγεία
Σε έξαρση οι γαστρεντερίτιδες: Τι πρέπει να προσέχουμε - Τα συμπτώματα «καμπανάκι»
Νέο κύμα ιογενών λοιμώξεων παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, μετά την υποχώρηση του νέου κορωνοϊού και της γρίπης.
Πέμπτη, 06/04/2023 - 13:49
— Photo: freepik
News4Health Team News4Health Team

Ανάμεσα σε αυτές που αυξάνονται βρίσκονται οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες που είναι γνωστές και ως «γρίπη στο στομάχι».

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από διάφορους ιούς (ροταϊούς, νοροϊούς, αδενοϊούς, σαποϊούς, αστροϊούς) και είναι πολύ συχνές. Μόνο οι νοροϊοί, που είναι η πιο συχνή αιτία τους (ευθύνονται για το σχεδόν 50% των κρουσμάτων), προκαλούν κάθε χρόνο οξεία γαστρεντερίτιδα σε τουλάχιστον ένα στα 20 άτομα στον γενικό πληθυσμό.

«Οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα μολύνουν μόνο ανθρώπους και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα», εξηγεί η ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD. «Τα κύρια είναι διάρροια και έμετος. Ωστόσο οι πάσχοντες μπορεί να παρουσιάσουν και άλλα, όπως ναυτία, πονοκέφαλο, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, μυϊκούς πόνους. Σε σπάνιες περιπτώσεις αναπτύσσεται πυρετός, ο οποίος συνήθως είναι χαμηλός».

Η γαστρεντερίτιδα προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι και στα έντερα, με τον οργανισμό να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του εμέτου και της διάρροιας για να απαλλαγεί από τον υπαίτιο ιό.

belly 1.jpg

«Η μόλυνση ενός ατόμου μπορεί να συμβεί από την κατανάλωση τροφίμων ή ροφημάτων που παρασκευάζονται σε κακές συνθήκες υγιεινής, καθώς και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες. Μπορεί επίσης να μεταφερθεί και από άτομο σε άτομο, αφού οι ιοί αποβάλλονται με τη διάρροια και τον έμετο. Γι' αυτό έχει ζωτική σημασία να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής, με πολύ καλό σαπούνισμα των χεριών και απολύμανση των επιφανειών με χλωρίνη μετά από κάθε διάρροια και έμετο. Απαραίτητο είναι επίσης το καλό σαπούνισμα των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση φαγητού», τονίζει η δρ Λιάκου.

«Οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα επιβιώνουν έως και 72 ώρες στις επιφάνειες. Επιπλέον, ένας ασθενής είναι μεταδοτικός από τη στιγμή που αρχίζει να νιώθει άρρωστος έως τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή του», εξηγεί. «Τα συμπτώματα κατά κανόνα αρχίζουν 1-2 μέρες μετά τη μόλυνση. Συνήθως διαρκούν 1-2 μέρες, αλλά μπορεί να επιμείνουν περισσότερο, αναλόγως με τον ιό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα. Επειδή όμως οι ιοί αυτοί είναι πολύ μεταδοτικοί, συνιστάται στους ασθενείς όλων των ηλικιών να παραμένουν στο σπίτι έως ότου περάσουν 48 ώρες χωρίς συμπτώματα».

Η οξεία γαστρεντερίτιδα συνήθως είναι καλοήθης κατάσταση.

Ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού που είναι ευάλωτες στην αφυδάτωση.

belly.jpg

Είναι η πιο συχνή επιπλοκή της και παρατηρείται σε άτομα που δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνουν με τις διάρροιες και τους εμέτους.

«Όλοι χάνουμε διαρκώς υγρά μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, της ούρησης και της αφόδευσης. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ρυθμίζουν πολύ καλά τα επίπεδα νερού στο σώμα τους, μέσω της διατροφής. Ωστόσο τα βρέφη και τα μικρά παιδιά (ηλικίες κάτω των 5 ετών), οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, καθώς και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό (ανοσοκατεσταλμένοι) δυσκολεύονται αρκετά», αναφέρει η δρ Λιάκου.

Τα βρέφη, π.χ., έχουν χαμηλό βάρος σώματος και είναι ευαίσθητα ακόμα και στις μικρές απώλειες υγρών, προσθέτει.

Αντίστοιχα, οι ηλικιωμένοι μπορεί να μην αντιληφθούν ότι χρειάζονται περισσότερα υγρά γιατί έχουν αφυδατωθεί.

Η αφυδάτωση δεν χρειάζεται τεράστιες απώλειες υγρών για να αναπτυχθεί, ούτε μπορεί να αποτραπεί με γνώμονα το αίσθημα της δίψας (η δίψα εκδηλώνεται αφού αρχίσει η αφυδάτωση).

Μελέτες έχουν δείξει πως η αφυδάτωση αρχίζει να προκαλεί συμπτώματα όταν χάσουμε μόλις το 1% του νερού από το σώμα μας.

Στα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνονται αρνητικές συνέπειες στην ψυχική διάθεση, την ικανότητα προσοχής, τη μνήμη και τον συντονισμό των κινήσεων. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν ξηρότητα στο στόμα, αλλαγή στο χρώμα των ούρων (γίνονται πιο σκούρα από το συνηθισμένο) κ.λπ.

belly 4.jpg

Αν η αφυδάτωση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανικές βλάβες, σοκ και κώμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

«Όποιος έχει ιογενή γαστρεντερίτιδα, πρέπει να πίνει άφθονα υγρά (περισσότερα από το συνηθισμένο) για να αποφύγει την αφυδάτωση. Τα υγρά αυτά μπορεί να είναι σκέτο νερό, αλλά και κάποιος φρουτοχυμός, λίγο τσάι ή/και ζωμός», τονίζει η ειδικός. «Αν μπορεί να φάει, ένα τσάι με ζάχαρη και άσπρη φρυγανιά μπορεί να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών. Αν, όμως, αρχίσει ο ασθενής να αναπτύσσει αφυδάτωση, μπορεί να χρειαστεί διαλύματα ηλεκτρολυτών από το φαρμακείο».

Αν ένας ενήλικας εκδηλώσει συμπτώματα ύποπτα για σοβαρή αφυδάτωση (όπως επίμονη ζάλη, σημαντική μείωση ή και διακοπή της ούρησης, απώλεια συνείδησης) είναι απαραίτητη η άμεση ιατρική συμβουλή. Το ίδιο ισχύει, όμως, και αν έχει διάρροια ή έμετο με αίμα, συνεχείς εμέτους που καθιστούν αδύνατη την πρόσληψη υγρών ή πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.

Η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη και αν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας δεν βελτιωθούν σε 1-2 μέρες ή αν ο ασθενής έχει ιστορικό ταξιδιού τις τελευταίες εβδομάδες σε αναπτυσσόμενη χώρα. Όσοι εξάλλου πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως νεφροπάθεια, φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου ή ανοσοκαταστολή, πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους με το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα γαστρεντερίτιδας.

Για τα μικρά παιδιά με γαστρεντερίτιδα, η ιατρική συμβουλή καλό είναι να λαμβάνεται με τα πρώτα συμπτώματα, ώστε ο παιδίατρος που γνωρίζει το ιστορικό τους, να δώσει εξατομικευμένες οδηγίες.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα κρούσματα μπορεί να είναι μεμονωμένα ή, συνηθέστερα, συρροές περιστατικών σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων, όπως στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ακόμα και τα κρουαζιερόπλοια», επισημαίνει η δρ Λιάκου. «Ευτυχώς η πρόγνωση κατά κανόνα είναι καλή και η νόσος υποχωρεί μόνη της, ακόμα και αν οφείλεται σε νοροϊούς που συχνά προκαλούν σοβαρή διάρροια. Ο ασθενής όμως χρειάζεται καλή ενυδάτωση, προσεγμένη διατροφή και άφθονη ξεκούραση έως ότου αναρρώσει» καταλήγει.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/04/2023 - 14:15
  • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΕΝΤΕΡΟ
  • ΛΟΙΜΩΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σακχαρώδης Διαβήτης τ. 1: Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά και έφηβοι
Σακχαρώδης Διαβήτης τ. 1: Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά και έφηβοι 06 Απριλίου 2023
Οστεοπόρωση: Πώς η εμμηνόπαυση επιταχύνει τον κίνδυνο εμφάνισης της; 5 τρόποι πρόληψης 07 Απριλίου 2023
Οστεοπόρωση: Πώς η εμμηνόπαυση επιταχύνει τον κίνδυνο εμφάνισης της; 5 τρόποι πρόληψης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με την ψωρίαση επηρεάζει και την υγεία του εντέρου
Υγεία
24/10/2025 - 16:13

Γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με την ψωρίαση επηρεάζει και την υγεία του εντέρου

Εγκεφαλικό: Πώς αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως τα σημάδια με το ακρωνύμιο Be Fast
Υγεία
22/10/2025 - 19:41

Εγκεφαλικό: Πώς αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως τα σημάδια με το ακρωνύμιο Be Fast

Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Διατροφή
18/10/2025 - 11:44

Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι

Καρκίνος του στομάχου: Από τα πρώτα συμπτώματα στη νέα εποχή της θεραπείας
Health Talk
22/10/2025 - 10:00

Καρκίνος του στομάχου: Από τα πρώτα συμπτώματα στη νέα εποχή της θεραπείας

Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου
Υγεία
15/10/2025 - 16:14

Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου

Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τον καρκίνο του προστάτη
Health Talk
14/10/2025 - 21:14

Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τον καρκίνο του προστάτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης από την Λαμία:Το Μάρτιο ξεκινά η Ογκολογική Μονάδα-Από 8 σε 14 τα κρεβάτια της ΜΕΘ
Πολιτική Υγείας
02/11/2025 - 09:54
Πώς ένα μεταλλικό κομμάτι, παρατημένο στο πάτωμα από έναν μάστορα, «γέννησε» το σωτήριο στεντ
Υγεία
02/11/2025 - 09:04
Μακελειό στα Βορίζια: Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 16:31
Στα νοσοκομεία Λάρισας και Βόλου ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
01/11/2025 - 16:16
Γιατί οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να είναι μεγαλύτερο «αμάρτημα» από την σπατάλη τροφίμων
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 08:42
Στις 24 Νοεμβρίου ο φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ ΙΣΑ και βετεράνων του Ολυμπιακού
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 07:06
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση των τροχαίων και 71 νεκροί τον Αύγουστο
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 03:29
Ικανοποίηση και από τον ΙΣΠ για τη διάκριση ρόλων μεταξύ Ιατρικών Συλλόγων και ΠΙΣ
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 00:12
Chiesi «We ACT Day» 2025: Περιβαλλοντική ευθύνη με δενδροφυτεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Pharma News
31/10/2025 - 23:24
Σύλλογος ΚΕΦΙ: «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ» η νέα διαδικτυακή ενότητα για τους γυναικολογικούς καρκίνους
Patient Talk
31/10/2025 - 22:57
Τέσσερις νέες δομές του ΕΟΠΑΕ σε Ξάνθη, Καβάλα και Κομοτηνή
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 22:31
Λαμπρό τετραήμερο για την εθελοντική αιμοδοσία στην Ξάνθη από τον σύλλογο «Η Αγάπη»
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 21:54
Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά
Υγεία
31/10/2025 - 21:28
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Health Talk
31/10/2025 - 21:04
Sobi: Δυναμική παρουσία για το χαρτοφυλάκιο και τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο
Pharma News
31/10/2025 - 20:47
«Πνοή Ζωής» για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με Πνευμονική Ίνωση
Patient Talk
31/10/2025 - 20:33
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΥ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 20:12
ΠΟΝ: «Θετικά βήματα στη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις αλλά ο δρόμος είναι μακρύς»
Patient Talk
31/10/2025 - 19:46
Στην Choose η επικοινωνιακή προβολή και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων του HEALTH IQ
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 19:24
DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δίνει οδηγίες για τον μητρικό θηλασμό
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 18:38
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Βαρύ το χτύπημα στην Κεντρική Μακεδονία με 57.000 θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 18:22
Νέα μελέτη δείχνει ότι 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων
Fitness
31/10/2025 - 17:54
«…Πιο hot από ποτέ»: Πρωτοβουλία της Astellas για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης
Pharma News
31/10/2025 - 17:23
Ο ιός HPV και η πρόκληση της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Pharma News
31/10/2025 - 17:02
Πέντε νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 16:26
Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στις 7 Νοεμβρίου - Ο ΙΣΑ στηρίζει την κινητοποίηση
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 16:12
Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα για τον προληπτικό έλεγχο
Υγεία
31/10/2025 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Ο Ψηφιακός Βοηθός του Πολίτη θα διευκολύνει περισσότερο το κλείσιμο ιατρικών ραντεβού»
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:47
ΠΟΥ: Ανάγκη άμεσου περιορισμού των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Χαμηλός ο δείκτης θνητότητας
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΥ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 20:12
Βερνίκια νυχιών: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έκζεμα στο λαιμό
Health Talk
31/10/2025 - 14:00
Πέντε νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 16:26
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Το Ελληνικό επιχειρείν στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
31/10/2025 - 14:38
Halloween: Τα treats μπορεί να κάνουν επικίνδυνα tricks στην φαρμακευτική σας αγωγή
Διατροφή
31/10/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo