ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως συνδέεται το στρες με τη χρόνια φλεγμονή - Ποιες ασθένειες συσχετίζονται με το άγχος

Υγεία
FREEPIK
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το άγχος μπορεί να είναι γενεσιουργός παράγοντας φλεγμονής στο σώμα και μάλιστα τέτοιας έντασης ώστε να οδηγήσει σε χρόνια νοσήματα.
Δευτέρα, 13/01/2025 - 11:19
— Photo: FREEPIK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Το στρες είναι γνωστό εδώ και χρόνια στην επιστημονική κοινότητα ότι μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια σειρά παθήσεων όπως είναι η κατάθλιψη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι νευροεκφυλιστικές νόσοι και ο καρκίνος.

Με καθαρά βιολογικούς όρους, το στρες είναι η αντίδραση του σώματος όταν νιώθει ότι απειλείται. Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου αυτό επηρέαζε την γενικότερη κατάσταση του σώματος ήταν μέχρι πρότινος ασαφής. Μια ανασκόπηση μελέτης όμως ήρθε πρόσφατα να επισημάνει ότι ο κοινός παρονομαστής μια σειράς ασθενειών που σχετίζονται με το στρες, είναι τελικά η χρόνια φλεγμονή.

«Δεν υπάρχει μια απλή απάντηση», λέει η Alka Gupta, MD, Επικεφαλής Υγείας στο Brain and Spine Institute στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη. «Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι όταν διδάσκουμε τους ανθρώπους πώς να μειώνουν το άγχος τους, παρατηρούμε υποχώρηση ορισμένων φλεγμονωδών παρενεργειών», προσθέτει η ίδια.

Άρα κατανοώντας τους τρόπους με τους οποίους το χρόνιο στρες οδηγεί σε φλεγμονή χαμηλού επιπέδου, μπορεί να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της φλεγμονής προτού τελικά οδηγήσει ή επιδεινώσει κάποια νόσο, λένε οι ερευνητές.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν στρεσαριζόμαστε;

Κάθε φορά που αισθανόμαστε άγχος - συναισθηματικά, ψυχολογικά ή σωματικά - το σώμα μας οδηγείται σε αυτό που στην καθομιλουμένη ονομάζεται «απόκριση πάλης ή φυγής», καθώς προετοιμάζεται είτε να αντιμετωπίσει την απειλή είτε να υποχωρήσει γρήγορα.
Σε αυτό το πλαίσιο βιολογικής λειτουργίας, μια από τις συνισταμένες είναι η απελευθέρωση της λεγόμενης ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, εξηγούν οι επιστήμονες.
Η δράση της κορτιζόλης μεταξύ άλλων αφορά στην καταστολή μη απαραίτητων λειτουργιών του σώματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η ανοσολογική απόκριση και η πέψη. Μαζί με την απελευθέρωση άλλων χημικών αγγελιοφόρων, η ορμόνη τροφοδοτεί την παραγωγή γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας την ενέργεια στους μεγάλους μύες, ενώ αναστέλλει την παραγωγή ινσουλίνης και «στενεύει» τις αρτηρίες, γεγονός που αναγκάζει το αίμα να αντλείται με μεγαλύτερη ένταση για να βοηθήσει την αντίδραση μας έναντι του στρεσογόνου παράγοντα.

Μια άλλη ορμόνη που ταυτόχρονα απελευθερώνεται σε αυτές τις συνθήκες, η αδρεναλίνη, αναγκάζει το σώμα να αυξήσει τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό και να επεκτείνει τους αεραγωγούς ώστε να ωθήσει περισσότερο οξυγόνο στους μύες. Ταυτόχρονα, το σώμα κάνει άμεσα διαθέσιμο γλυκογόνο, ή αποθηκευμένη γλυκόζη για να τροφοδοτήσει με καύσιμο την μυική προσπάθεια.

Επιπλέον όλων, το άγχος μειώνει και τα λεμφοκύτταρα, δηλαδή τα λευκά αιμοσφαίρια που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε ιογενείς λοιμώξεις.

«Ο μηχανισμός μάχης ή φυγής, οδηγεί το σώμα στην απόφαση να κατευθύνει πόρους μακριά από λειτουργίες που δεν είναι κρίσιμες σε καταστάσεις απειλητικές για την επιβίωση μας», λέει η Δρ. Gupta.
Όλη αυτή η έντονη βιολογική αντίδραση προορίζεται να είναι βραχυπρόθεσμη και προσαρμοστική, κάτι εντελώς λογικό σύμφωνα με τους ερευνητές αφού προϋποθέτει την προσωρινή διακοπή της κανονικής ανοσοποιητικής λειτουργίας του οργανισμού.
Για παράδειγμα, είναι εντελώς προφανές ότι αν η αυτόματη αυτή βιολογική αντίδραση πυροδοτηθεί επειδή ένα άγριο θηρίο μας κυνηγά, το σώμα θα αφιερώσει όλη του την ενέργεια για να τρέξει μακριά και όχι στο να χωνέψει το τελευταίο μας γεύμα ή στο να στείλει κύτταρα-φρουρούς να καταπολεμήσουν έναν ιό.

Τότε λοιπόν που είναι το πρόβλημα; ...αυτό ξεκινά ακριβώς όταν παραμένουμε σε αυτή την κατά τα άλλα έκτακτη κατάσταση για μεγάλο διάστημα, αφού έτσι ενεργοποιείται πλέον μια κλιμακούμενη, χρόνια φλεγμονώδης απόκριση.

Είναι η αδυναμία να προσαρμοστούμε σε συνθήκες διαρκούς άγχους τονίζουν οι ερευνητές, που με την πάροδο του χρόνου οδηγεί τελικά σε χρόνια προβλήματα υγείας.

Τι είναι η φλεγμονή;

Η απάντηση του σώματος σε μια απειλή, εξηγούν οι ειδικοί.
Όμως σε στενά βιολογικούς όρους το σώμα ταυτοποιεί ως απειλή με τον ίδιο μηχανισμό ένα βακτήριο ή έναν ιό, ένα μεταμοσχευμένο όργανο αλλά ακόμα και το ψυχολογικό ή συναισθηματικό στρες που μπορεί να βιώνουμε. Έτσι καταλήγει να αντιδρά σε όλα τα ερεθίσματα με τον ίδιο τρόπο, στέλνοντας έναν – τρόπο τινά - στρατό χημικών ουσιών, που ονομάζονται προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες, με αποκλειστικό σκοπό να επιτεθούν στους εισβολείς.

«Σκεφτείτε τη φλεγμονή ως μια «συμπεριφορά ασθένειας», λέει ο Madhukar Trivedi, MD, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Κλινικής Φροντίδας για την Κατάθλιψη στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας. Η φλεγμονή, επισημαίνει χαρακτηριστικά, μπορεί επί παραδείγματι να προκαλέσει ρινική καταρροή ακόμα και αν δεν έχουμε προσβληθεί από κάποιον ιό όπως αυτός της γρίπης.

Οι προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες συνήθως κάνουν τη δουλειά τους και μετά εξαφανίζονται όταν όμως υποφέρουμε από χρόνιο στρες, «κουμπώνουν» μόνιμα στο σύστημα οδηγώντας σε έναν διαρκή κύκλο άγχους και φλεγμονώδους απόκρισης που αναγκαστικά το σώμα συνηθίζει.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι κυτοκίνες μπορεί να αυξηθούν. Τότε είναι που η φλεγμονή αρχίζει να προκαλεί βλαβερές συνέπειες στο σώμα. Και ενώ κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος γιατί —υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί υπεύθυνοι για την δημιουργία νόσων — το κοινό χαρακτηριστικό πολλών παθήσεων είναι αυτή η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου.

Χρόνιες καταστάσεις υγείας που συνδέονται με το στρες

  • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ): Πρόκειται για μια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε αρθρώσεις και ιστούς, προκαλώντας δυσκαμψία και πόνο και οι επιστήμονες την συνδέουν άμεσα με προηγηθείσες, παρατεταμένες περιόδους άγχους του ασθενούς.
    Η φλεγμονή στη ΡΑ προκαλείται εν μέρει από κυτοκίνες και αυτές απελευθερώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε περιόδους άγχους, αυξάνοντας τον δείκτη της φλεγμονής στο σώμα. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η φλεγμονή που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα να οδηγεί σε επιπλέον σοβαρά ιατρικά ζητήματα όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή ακόμα και καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα.
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η φλεγμονή βρίσκεται και στον πυρήνα της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης, ενός προδρόμου της καρδιακής νόσου, λέει η Δρ. Gupta. Επιπλέον, όσοι έχουν χρόνιο στρες τείνουν να επιλέγουν έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, το κάπνισμα και η απουσία άσκησης, όλα παράγοντες που συμβάλλουν ή επιδεινώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD): Η IBD είναι ένας γενικός όρος για καταστάσεις που συνδέονται με φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Και τα δύο επιδεινώνονται από το στρες, το οποίο επηρεάζει τη φυσιολογική έκκριση πεπτικών ενζύμων από το σώμα και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αφομοιώνει τις τροφές, απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και απαλλάσσεται από τα απόβλητα.Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν συνδέσει ένα πεπτίδιο στον εγκέφαλο και το έντερο που ονομάζεται παράγοντας απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRF). Ενεργοποιείται όταν είμαστε αγχωμένοι και επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου. Επιπλέον, σε μια άλλη μελέτη αναφέρθηκε ότι το CRF μπορεί να εξηγήσει και την σύνδεση μεταξύ άγχους και συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  • Κατάθλιψη: Οι προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες είναι δυνατόν να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε ορισμένους ανθρώπους, οδηγώντας σε μειωμένη διάθεση, κόπωση και ανηδονία ενώ σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν ήδη διαγνωσθεί με κατάθλιψη, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επιδεινώσει την κλινική τους εικόνα.
    Σε σχετική μελέτη, οι ερευνητές υπέβαλαν ποντίκια σε στρεσογόνες καταστάσεις ενώ παρακολουθούσαν σημάδια ενεργοποίησης των ανοσοκυττάρων του εγκεφάλου, διαπιστώνοντας δραστηριότητα παρόμοια με αυτή που καταγράφεται σε ασθενείς με κατάθλιψη.

Κλειδί η διαχείριση του άγχους

Αερόβια άσκηση, γιόγκα, διαλογισμός, είναι μερικοί από τους τρόπους για τους οποίους υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες ενδείξεις ότι επιδρούν θετικά στην προσπάθεια μείωσης των επιπέδων άγχους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που διαλογίζονταν τακτικά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και λιγότερο έντονη φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα τους. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν συνδεθεί με την τακτική πρακτική της γιόγκα.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι οργανισμού έτοιμοι να ανταποκριθούν με τα ίδια αποτελέσματα στις ίδιες μεθόδους μείωσης του στρες, ξεκαθαρίζει η Δρ. Gupta, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια χρειάζεται υπομονή.
Ουσιαστικά πρέπει να μάθουμε πώς θα αλλάξουμε την ανταπόκρισή μας έναντι των στρεσογόνων καταστάσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο περιβάλλον μας, καταλήγει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Everydayhealth.com

Τελευταία τροποποίηση στις 13/01/2025 - 12:33
  • ΣΤΡΕΣ
  • ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ
  • ΑΓΧΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο κατά της γήρανσης έκαναν Ισραηλινοί επιστήμονες
Ένα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο κατά της γήρανσης έκαναν Ισραηλινοί επιστήμονες 10 Ιανουαρίου 2025
Ξεκινά η μεγαλύτερη μελέτη πρωτεϊνών στην ιστορία - Θα βοηθήσει στον εντοπισμό καρκίνου και άνοιας 13 Ιανουαρίου 2025
Ξεκινά η μεγαλύτερη μελέτη πρωτεϊνών στην ιστορία - Θα βοηθήσει στον εντοπισμό καρκίνου και άνοιας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια μορφή άσκησης ταιριάζει στον τύπο της προσωπικότητας σας
Fitness
09/07/2025 - 11:00

Ποια μορφή άσκησης ταιριάζει στον τύπο της προσωπικότητας σας

H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18

H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00

Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό

Χρόνια φλεγμονή: Μπορεί η αντιμετώπιση της να βοηθήσει ασθενείς με άσθμα, αλλεργίες και κατάθλιψη;
Υγεία
23/06/2025 - 17:28

Χρόνια φλεγμονή: Μπορεί η αντιμετώπιση της να βοηθήσει ασθενείς με άσθμα, αλλεργίες και κατάθλιψη;

Οι συχνοί εφιάλτες τριπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου πριν από τα 70
Υγεία
23/06/2025 - 12:30

Οι συχνοί εφιάλτες τριπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου πριν από τα 70

Ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις: Οδηγίες διαχείρισης του άγχους
Ψυχική Υγεία
29/05/2025 - 16:00

Ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις: Οδηγίες διαχείρισης του άγχους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Σ' ένα 10ήμερο η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων θα έχει ομαλοποιηθεί
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 12:47
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
Ρομπότ πραγματοποίησε επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια με 100% ακρίβεια
Digital Health
10/07/2025 - 11:00
Σε αναστολή τέθηκε η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:31
Στάση εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:30
Χημειοθεραπεία χωρίς απώλεια μαλλιών χάρη στην ψύξη και τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών
Υγεία
10/07/2025 - 10:08
Η 11η «Βιβλιοθήκη Ανάσας» παραδόθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Υγεία
10/07/2025 - 09:14
ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 09:00
Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 07:55
Το «προΣfΕΕρουμε» στη Μυτιλήνη: Στήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας σε δομές
Pharma Policy
10/07/2025 - 06:04
Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες
Pharma Policy
09/07/2025 - 21:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές διαγνώσεις ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ανακριβείς
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 19:00
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
09/07/2025 - 18:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
Κυκλοφόρησε η πρώτη Barbie με διαβήτη τύπου 1
Επικαιρότητα
09/07/2025 - 16:01
Έρευνα καταγράφει διπλασιασμό της ερωτικής συχνότητας σε περιόδους κρίσης και πολέμου
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 15:00
Αξιολόγηση δημόσιων νοσοκομείων: Οι 38 ερωτήσεις στις οποίες θα απαντούν οι ασθενείς
Digital Health
09/07/2025 - 14:40
Ξεκινάει την Τρίτη η λειτουργία του δωρεάν αριθμού 1566 του ΕΟΠΥΥ για ενημέρωση σε όλα τα θέματα υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo