Οι μεταβολικοί παράγοντες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα, είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τις αλλαγές στο αναπαραγωγικό σύστημα και τη σεξουαλική λειτουργία των ηλικιωμένων ανδρών, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ENDO 2025, το ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.
«Αν και η ηλικία και τα επίπεδα τεστοστερόνης θεωρούνται από καιρό ως παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της σεξουαλικής υγείας των ανδρών, η έρευνά μας δείχνει ότι αυτές οι αλλαγές σχετίζονται περισσότερο με μικρές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και άλλες μεταβολικές αλλαγές», δήλωσε ο Michael Zitzmann, M.D., Ph.D., καθηγητής και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μύνστερ, στη Γερμανία.
«Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες μπορούν να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν ή να αναζωογονήσουν την αναπαραγωγική τους υγεία με σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής και κατάλληλες ιατρικές παρεμβάσεις».
Αυτά τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας μελέτης σε υγιείς άνδρες (χωρίς σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και/ή καρκίνο) ηλικίας 18-85 ετών, η οποία ξεκίνησε το 2014 με 200 συμμετέχοντες και ολοκληρώθηκε το 2020 με 117 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές μελέτησαν τις προοδευτικές αλλαγές στο σπέρμα και τα ορμονικά προφίλ των συμμετεχόντων, τη στυτική λειτουργία και τη μεταβολική υγεία (ΔΜΣ και επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μετρήθηκαν με τη δοκιμή HbA1c).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι με την πάροδο του χρόνου τα επίπεδα των ορμονών και οι παράμετροι του σπέρματος παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό εντός των φυσιολογικών ορίων. Ωστόσο, η κινητικότητα του σπέρματος και η στυτική λειτουργία μειώθηκαν στους άνδρες με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία ήταν κάτω από το όριο 6,5% HbA1c για τον διαβήτη. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν είχαν άμεση επίδραση στη στυτική λειτουργία, συσχετίζονταν με την αξιολόγηση της λίμπιντο των συμμετεχόντων
«Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από αυτή τη μελέτη θα βοηθήσουν τους γιατρούς και τους ασθενείς τους να διαμορφώσουν αποτελεσματικά σχέδια διατήρησης της σεξουαλικής υγείας των ανδρών», πρόσθεσε ο Zitzmann. «Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη σεξουαλική και αναπαραγωγική ευεξία των ανδρών, ακόμη και καθώς γερνούν».