Ντους μόλις ξυπνάμε το πρωί ή πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ; Ιδού η απορία. Οι θιασώτες του πρωινού θα απαντήσουν με ζέση ότι αυτή είναι η σωστή ώρα καθώς το νερό μας βοηθά να ξυπνήσουμε και να ξεκινήσουμε με φρεσκάδα τη μέρα μας. Από την άλλη, οι λάτρεις του βραδινού ντους θα αντιπαραθέσουν ότι εκείνη είναι η σωστή στιγμή να ξεφορτωθούμε τις ώρες που περάσαμε στους δρόμους και να χαλαρώσουμε πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας.
Τι λέει όμως η επιστήμη;
Πρώτα απ 'όλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι το ντους είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε καλής ρουτίνας υγιεινής - ανεξάρτητα από το πότε προτιμά ο καθένας να το απολαμβάνει.
Μας βοηθά να απομακρύνουμε τη βρωμιά και τη λιπαρότητα από το δέρμα μας κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη δερματικών εξανθημάτων και λοιμώξεων.
Επίσης αφαιρεί τον ιδρώτα, ο οποίος αν και έχει κατηγορηθεί ως ο ένοχος για πολλές δυσάρεστες σωματικές οσμές, στην πραγματικότητα αυτές προκαλούνται από βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια του δέρματος μας.
Ο φρέσκος ιδρώτας είναι άοσμος. Όμως συγκεκριμένα βακτήρια που συνοικούν μαζί μας στην επιδερμίδα μας – συγκεκριμένα οι σταφυλόκοκκοι – χρησιμοποιούν τον ιδρώτα ως άμεση πηγή θρεπτικών συστατικών.
Καθώς αυτοί οι μικροοργανισμοί διασπούν τον ιδρώτα, απελευθερώνεται μια ένωση που περιέχει θείο. Αυτή λοιπόν είναι που ευθύνεται για την έντονη άσχημη μυρωδιά που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει με κακή υγιεινή και ιδρώτα.
Μέρα ή νύχτα;
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα και τα μαλλιά μας αναπόφευκτα συλλέγουν ρύπους και αλλεργιογόνα (όπως σκόνη και γύρη) παράλληλα με τη συνήθη συσσώρευση ιδρώτα και ελαίων από τους σμηγματογόνους αδένες του σώματος. Ενώ μερικά από αυτά τα σωματίδια θα μείνουν πάνω στα ρούχα μας, μερικά τελικά θα μεταφερθούν στα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μας.
Ο ιδρώτας και η λιπαρότητα επίσης ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων που αποτελούν μέρος του μικροβιώματος της επιδερμίδας μας και με τη σειρά τους επίσης μεταφέρονται από το σώμα στα κλινοσκεπάσματα μας και παραμένουν εκεί.
Το νυχτερινό ντους μπορεί να αφαιρέσει ορισμένα από τα αλλεργιογόνα, τον ιδρώτα και την λιπαρότητα που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε λιγότερα από αυτά καταλήγουν τελικά στα σεντόνια μας.
Ωστόσο, ακόμα κι αν μπούμε για ντους ακριβώς πριν ξαπλώσουμε, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξακολουθούμε φυσιολογικά να ιδρώνουμε όποια και αν είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Έτσι ξεκινά ο ίδιος κύκλος, με τα μικρόβια του δέρματος να ξεκινούν… φαγοπότι χάρη στα θρεπτικά συστατικά του ιδρώτα μας.
Αυτό που ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν αναιρεί τα οφέλη ενός νυχτερινού ντους είναι η συχνότητα με την οποία αλλάζουμε τα σεντόνια μας.
Εάν τα κλινοσκεπάσματα δεν πλένονται τακτικά, τα μικρόβια που ήδη έχουν βολευτεί εκεί αλλά και η μυρωδιά που προκαλούν, προσκολλώνται στο καθαρό μας σώμα ενώ κοιμόμαστε.
Παράλληλα, εάν τα σεντόνια μας δεν αλλάζονται τακτικά συγκεντρώνουν νεκρά κύτταρα από το δέρμα μας και τροφοδοτούν έτσι την ανάπτυξη ακάρεων, των μικροοργανισμών που ευθύνονται για πολλές αλλεργίες.
Τα πρωινά ντους, από την άλλη πλευρά, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος καθώς και τυχόν ιδρώτα ή βακτηρίων που έχουν μαζευτεί στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η μέρα ξεκινά έτσι με λιγότερο ιδρώτα, άρα με περισσότερες πιθανότητες τα βακτήρια που παράγουν μυρωδιές να μείνουν… νηστικά κι εμείς να μυρίζουμε φρεσκάδα για περισσότερες ώρες.
Εσείς, πότε αλλάξατε σεντόνια;
Ανεξάρτητα από το αν προτιμάτε πρωινό ή βραδινό ντους, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα, λένε οι ειδικοί. Σεντόνια και μαξιλαροθήκες πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον κάθε εβδομάδα και να πλένονται σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία ώστε να απομακρύνονται ιδρώτας, βακτήρια, νεκρά κύτταρα και τα σμηγματογόνα έλαια.
Το πλύσιμο θα αφαιρέσει επίσης τυχόν σπόρια μυκήτων που μπορεί να αναπτύσσονται στα κλινοσκεπάσματα μας ενώ εμείς βρισκόμαστε στις αγκαλιές του Μορφέα..
Πηγή: https://theconversation.com