Σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να ανιχνευθούν στο αίμα ήδη από τη μέση ηλικία, σύμφωνα με μια μελέτη, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες ότι οι συνήθεις εξετάσεις θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο πολύ πριν εμφανιστούν προβλήματα μνήμης.
Μια μεγάλη φινλανδική μελέτη, που αποτελεί μέρος της μακροχρόνιας έρευνας «Καρδιαγγειακός κίνδυνος σε νέους Φινλανδούς», διαπίστωσε αυξημένα επίπεδα βιοδεικτών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο σε ενήλικες ηλικίας 41 έως 56 ετών, υποδηλώνοντας ότι οι βιολογικές αλλαγές που συνδέονται με την νόσο Αλτσχάιμερ αρχίζουν δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι τα επίπεδα των βιοδεικτών των γονέων, ιδίως των μητέρων, μπορεί να σχετίζονται με παρόμοια πρότυπα στα παιδιά τους, υπογραμμίζοντας μια πιθανή κληρονομική συνιστώσα.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 2.051 άτομα: 1.237 ήταν ενήλικες μέσης ηλικίας, ηλικίας 41 έως 56 ετών, και 814 ήταν οι γονείς τους, ηλικίας 59 έως 90 ετών. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τούρκου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Healthy Longevity» του The Lancet.
«Στην κλινική πρακτική, η ανίχνευση της παθολογίας της β-αμυλοειδούς που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ απαιτεί επί του παρόντος απεικονιστικές εξετάσεις ή δειγματοληψία εγκεφαλονωτιαίου υγρού», δήλωσε η Suvi Rovio, ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης και Προληπτικής Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τούρκου.
«Ωστόσο, οι πρόσφατα αναπτυγμένες τεχνολογίες υπερευαίσθητων μετρήσεων επιτρέπουν πλέον την ανίχνευση βιοδεικτών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. "
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως η αύξηση της ηλικίας και οι νεφροπάθειες, συσχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών ακόμη και πριν από την εμφάνιση της γνωστικής έκπτωσης.
Διαπίστωσαν επίσης ότι το γονίδιο APOE ε4, ένας γνωστός γενετικός παράγοντας κινδύνου για την νόσο Αλτσχάιμερ, συσχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αν και δεν φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα σε άτομα κάτω των 60 ετών.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι εξετάσεις αίματος δεν είναι ακόμη κατάλληλες για διάγνωση.
«Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα οι βιοδείκτες αίματος για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ στο μέλλον, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε διαφορετικούς πληθυσμούς και ηλικιακές ομάδες για την τυποποίηση των τιμών αναφοράς», δήλωσε η κα Rovio.