ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την Ψυχική Υγεία και την παραβατικότητα των νέων, στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο

Ψυχική Υγεία
ΒΕΛΓΙΟ, ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Διαπρεπείς επιστήμονες στις ομιλίες τους καθώς και η ευρωβουλετής Ελεονώρα Μελέτη έκαναν λόγο για την προστασία παιδιών και νέων από την αλόγιστη χρήση των κινητών.
Δευτέρα, 13/10/2025 - 16:36
— Photo: ΒΕΛΓΙΟ, ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
News4Health Team News4Health Team

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με απώλεια μνήμης καθώς και οι οικείοι τους, αλλά και στο φαινόμενο της παραβατικότητας των νέων, που παρουσιάζει αυξητική τάση, στα αίτια που το προκαλούν αλλά και πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπισθεί, εστίασαν οι ομιλητές, σε εκδήλωση έλαβε χώρα στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου). Η εκδήλωση ήταν υπό της αιγίδα της πρέσβεως Σοφίας Γραμματά, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα Βρυξελλών-Communaute Hellenique Bruxelles, το Connect Brussels και την ΑΜΚΕ IASIS.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, Σοφία Γραμματά, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός να φιλοξενεί η πρεσβεία μια επιστημονική συζήτηση που αφορά τις δύο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, που είναι οι ηλικιωμένοι και οι νέοι, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα επιτεύγματα των Ελλήνων του Βελγίου, που εκπροσωπήθηκαν από τον καθηγητή Νευρολογίας του ULB Νικόλαο Μαυρουδάκη και την ελληνική επιστημονική κοινότητα γενικότερα, η οποία σε κάθε ευκαιρία δίνει το καλό παράδειγμα διεθνώς.

Η προστασία παιδιών και νέων

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, η ευρωβουλευτής Ελεονώρα Μελέτη, μέλος της διακομματικής ομάδας για την Ψυχική Υγεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι η προστασία των παιδιών και των νέων από την αλόγιστη χρήση των κινητών είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της, εστιάζοντας στην πρόσφατη τροπολογία για τη χρήση κινητών από ανήλικους, που υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η κυρία Μελέτη, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανέδειξε με τις τροπολογίες της την ανάγκη να θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα «ηλικιακό όριο ψηφιακής ωριμότητας», ώστε όλα τα παιδιά στην ΕΕ να έχουν κοινή και ισχυρή προστασία κατά τη χρήση του διαδικτύου, στα πρότυπα της Ελλάδας και των πολιτικών της κυβέρνησης, που χαιρετίζονται ένθερμα από την Ευρώπη και αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για την χάραξη αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών, τόνισε. «Δεν μπορεί κάθε χώρα να ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες. Τα παιδιά χρειάζονται μια ενιαία ασπίδα προστασίας σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διασύνδεση σωματικής και ψυχικής υγείας

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, Φίλιππος Κοτσαρίδης, στο χαιρετισμό του τόνισε τη σημαντική διασύνδεση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας, επισημαίνοντας ότι είναι ουσιαστικό συστατικό για τη συνολική ευεξία του κάθε ανθρώπου. «Η ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους» όπως είπε. Στόχος της εκδήλωσης είναι, όπως είπε, η ενημέρωση και ο αποστιγματισμός της νόσου, η ευαισθητοποίηση του κοινού και της πολιτικής ώστε να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στη φροντίδα και τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και να καταστεί η ψυχική υγεία παγκόσμια προτεραιότητα δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού. Τέλος, τόνισε την αναγκαιότητα μίας παγκόσμιας πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, Πολιτεία, ασθενείς, οργανισμοί κλπ, να επικοινωνούν ανταλλάσσοντας ιδέες και γνώση.

Ο γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της ΑΜΚΕ IASIS, Νίκος Μπαλτάς, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η ψυχική υγεία δεν είναι ένα project. Είναι ζήτημα ζωής και στην IASIS δίνουν όλοι καθημερινό αγώνα για την ευημερία των ατόμων που έχουν ανάγκη.

«Κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να μένει πίσω. Είναι ένας αγώνας που προσπαθούμε να κατακτήσουμε και δράσεις όπως η συγκεκριμένη βοηθούν για ένα καλύτερο αύριο για όλους». Το να συζητήσουμε χωρίς ταμπού είναι η αρχή για μια καλύτερη κοινωνία, σημείωσε ο κ. Μπαλτάς.

VELGIO 1

Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Ο καθηγητής Νευρολογίας του ULB - Université Libre de Bruxelles, Nικόλας Μαυρουδάκης ανέλυσε τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις γύρω από τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, με έμφαση στη νόσο Alzheimer, η οποία σήμερα επηρεάζει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Μαυρουδάκης, στην ομιλία του με θέμα: Dementias: pathological mechanisms, impact on mental health, treatments, παρουσίασε τα παθολογικά και γνωστικά χαρακτηριστικά της ασθένειας, επισημαίνοντας ότι η επιδείνωση της μνήμης και των λειτουργιών της σκέψης οδηγεί συνήθως σε σημαντική απώλεια αυτονομίας μέσα σε 3 έως 9 χρόνια από τη διάγνωση. Αναφερόμενος στην υψηλή συχνότητα εμφάνισης της νόσου Alzheimer, η οποία καταγράφεται στο 50-55% των περιπτώσεων άνοιας, τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτή συνυπάρχει με αγγειακές εγκεφαλικές παθήσεις, σε ποσοστό έως και 17%.

Υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της διεπιστημονικής προσέγγισης στη θεραπεία και της ανάγκης για ενίσχυση της έρευνας και των δομών υποστήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους.

Οι παγίδες στο διαδίκτυο

Στην ομιλία του με θέμα: SCREENS, Streets an Second Chances: Youth Delinquency and Digital Life, ο Δρ. Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος και μεταπτυχιακός ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης του IASIS Greece, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν ότι το 97% των ατόμων ηλικίας 16-29 ετών στην Ευρώπη χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά, ενώ το 88% συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δίκτυα. Πρόσθεσε ότι η ψηφιακή ζωή δεν είναι πάντα ασφαλής, καθώς συνδέεται με κινδύνους όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, η παραπληροφόρηση, οι ψευδείς σχέσεις και η απομόνωση. Την ίδια στιγμή, στους φυσικούς χώρους, οι αλλαγές στις ρουτίνες και στις κοινότητες διαμορφώνουν νέες μορφές παραβατικότητας των νέων, συχνά αποτέλεσμα ανάγκης για ορατότητα, αποδοχή και έλεγχο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Connect Θεσσαλονίκη της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, όπως εξήγησε, αποδεικνύει ότι η παραβατικότητα των νέων δεν είναι ένα πρόβλημα προς διαχείριση, αλλά ένα κάλεσμα για ουσιαστική συμμετοχή.

Σε περισσότερο από έναν χρόνο λειτουργίας, η ομάδα του Connect έχει πραγματοποιήσει 925 δράσεις κοινότητας, έχει προσεγγίσει 10.379 νέους και έχει προσφέρει 7.391 συνεδρίες στήριξης. Οι επαγγελματίες του προγράμματος βρίσκονται καθημερινά εκεί όπου κινούνται οι νέοι - στους δρόμους, στις γειτονιές, στα social media. «Με συνδυασμό street outreach και digital mentoring, το Connect χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης, ενισχύει δεξιότητες και δημιουργεί ασφαλή πλαίσια για αλλαγή γιατί πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει μια πραγματική ιστορία επανεκκίνησης» τόνισε ο Δρ. Αλεβίζος.

Κλείνοντας, όπως είπε, το μήνυμα είναι σαφές: «οι νέοι δεν είναι το πρόβλημα, είναι μέρος της λύσης. Οι οθόνες και οι δρόμοι μπορούν να γίνουν γέφυρες, όταν υπάρχει φροντίδα, συνέπεια και η πίστη ότι κάθε νέος αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία».

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • ΒΕΛΓΙΟ
  • ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΝΕΟΙ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείκτης κακής ψυχικής υγείας η νυχτερινή χρήση των social media
Δείκτης κακής ψυχικής υγείας η νυχτερινή χρήση των social media 13 Οκτωβρίου 2025
Σύλλογος «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ»: «Ζητάμε ευκολότερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας» 14 Οκτωβρίου 2025
Σύλλογος «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ»: «Ζητάμε ευκολότερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όραση των παιδιών: Γεωμετρική αύξηση της μυωπίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
07/11/2025 - 15:11

Όραση των παιδιών: Γεωμετρική αύξηση της μυωπίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων
Υγεία
05/11/2025 - 16:02

Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Σε εξέλιξη το 2ο Φθινοπωρινό Σχολείο του ΠΟΥ για την ποιότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/11/2025 - 19:38

Σε εξέλιξη το 2ο Φθινοπωρινό Σχολείο του ΠΟΥ για την ποιότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Τελικά πως επιδρά η διαλειμματική νηστεία στον εγκέφαλο; Τι δείχνει νέα έρευνα
Διατροφή
04/11/2025 - 12:00

Τελικά πως επιδρά η διαλειμματική νηστεία στον εγκέφαλο; Τι δείχνει νέα έρευνα

Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά
Υγεία
31/10/2025 - 21:28

Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά

«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 03:36

«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαραθώνιος Αθήνας 2025: Ο δεκάλογος της σωστής αποθεραπείας
Fitness
09/11/2025 - 08:05
Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ για την υγειονομική κάλυψη του 42ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 13:39
«Χρυσό γάλα»: Έρχεται από την Ινδία και υπόσχεται πιο γερό ανοσοποιητικό - Πως θα το φτιάξετε
Διατροφή
08/11/2025 - 13:26
GestalTango: Μια διαφορετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση
Ψυχική Υγεία
08/11/2025 - 13:11
Φαρμακευτικός πονοκέφαλος: Όταν τα αναλγητικά προκαλούν πόνο
Υγεία
08/11/2025 - 09:24
Οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα νόσησης με καρκίνο
Υγεία
08/11/2025 - 07:32
Η SEPTONA στηρίζει την HOPEgenesis για την αντιμετώπιση της Υπογεννητικότητας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 03:47
Κοινή Ημερίδα των Νοσοκομείων Μεταξά και Τζανείου: Απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος σε ογκολογικούς ασθενείς
Υγεία
08/11/2025 - 00:13
Ακτινοβολία με ευθύνη: Η Affidea πρωτοπορεί στην ασφαλή ιατρική απεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 22:59
Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για την έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων στο «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 22:33
ΠΣΕΥ: «Ο κλάδος ΠΕ25 καταλαμβάνεται ισότιμα από νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας στην Ειδική Αγωγή»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 21:49
Θεσσαλονίκη: Σχολείο-κόμβος Υγείας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 21:22
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»
Patient Talk
07/11/2025 - 20:56
Η Υγεία στο επίκεντρο της COP30: Η ανθρωπότητα απαιτεί συντονισμένες δράσεις
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 20:31
Ελληνικό και διεθνές ορόσημο: Δεύτερη εγκυμοσύνη και τοκετός έπειτα από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 19:57
Η καφεΐνη με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των πονοκεφάλων
Υγεία
07/11/2025 - 19:22
Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 18:27
Στις 14 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση - Έως και 800 τα voucher
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 17:46
Εγκαινιάστηκε το νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Κωνσταντοπούλειο Γ. Ν. «Αγία Όλγα»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 17:22
Η συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων screening σώζει ζωές από τον καρκίνο
Υγεία
07/11/2025 - 16:54
Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32
Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 16:09
Επιμορφωτικό πρόγραμμα «HPV: Closing the Gap» από την ΕΛΛΟΚ για τα μέλη της
Patient Talk
07/11/2025 - 15:51
Project E.L.E.N.I.: Αφιερωμένο στη μνήμη μιας γυναίκας ψυχολόγου που ονειρεύτηκε τα πάντα αλλά δεν... πρόλαβε
Ψυχική Υγεία
07/11/2025 - 15:33
Όραση των παιδιών: Γεωμετρική αύξηση της μυωπίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
07/11/2025 - 15:11
ΣΦΕΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για θεραπείες από πλάσμα αίματος - Ανάγκη νέου πλαισίου συλλογής στην Ελλάδα
Pharma Policy
07/11/2025 - 14:47
«Πράσινο» από τον EMA σε επικουρική θεραπεία για το πλακώδες καρκίνωμα του δέρματος
Pharma News
07/11/2025 - 14:24
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Γιατί τα εμβόλια “δουλεύουν” λιγότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες – Οι πιθανές λύσεις
Υγεία
07/11/2025 - 13:00
Εντοπίστηκαν επικίνδυνα μικροπλαστικά σε αστακούς
Διατροφή
07/11/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο διαλογισμός έχει παρενέργειες - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 13:00
RSV: Δεν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα - Μελέτες δείχνουν τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα στην υγεία
Υγεία
07/11/2025 - 11:00
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Η νανοτεχνολογία καθιστά τα φάρμακα κατά του καρκίνου 20.000 φορές πιο ισχυρά, χωρίς παρενέργειες
Υγεία
06/11/2025 - 14:00
Δεύτερη μέρα απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών - Κλειστά σήμερα και τα ιδιωτικά εργαστήρια
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 08:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo