Το εκχύλισμα σκόρδου παρουσιάζει αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα συγκρίσιμη με άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντισηπτικά και απολυμαντικά, όπως η χλωρεξιδίνη, σύμφωνα με ιατρικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Sharjah.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Herbal Medicine, δείχνει ότι, αν και το στοματικό διάλυμα με βάση το σκόρδο μπορεί να προσφέρει λιγότερο....φρέσκια αναπνοή από τη χλωρεξιδίνη, προσφέρει πιο μακροχρόνια αποτελέσματα.
«Η χλωρεξιδίνη χρησιμοποιείται ευρέως ως το καλύτερο στοματικό διάλυμα, αλλά συνδέεται με παρενέργειες και ανησυχίες σχετικά με την μικροβιακή αντοχή», σημειώνουν οι συγγραφείς. «Το σκόρδο (Allium sativum), γνωστό για τις φυσικές αντιμικροβιακές του ιδιότητες, έχει αναδειχθεί ως μια πιθανή εναλλακτική λύση».
Τα ευρήματα βασίζονται σε μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, στην οποία οι συγγραφείς συγκρίνουν την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος σκόρδου με τη χλωρεξιδίνη στην κλινική πρακτική, αξιολογώντας τη βιωσιμότητά του ως φυτικό υποκατάστατο.
«Η αποτελεσματικότητα ποίκιλε ανάλογα με τη συγκέντρωση του στοματικού διαλύματος και τη διάρκεια της εφαρμογής, συμβάλλοντας σε διαφορές στα αποτελέσματα», αποκάλυψε η ανασκόπηση. «Ορισμένες μελέτες προτίμησαν τη χλωρεξιδίνη για τη διατήρηση υψηλότερου pH της πλάκα και του σάλιου, ενώ άλλες ανέφεραν ότι το εκχύλισμα σκόρδου είναι πιο αποτελεσματικό σε ορισμένες συγκεντρώσεις. Ωστόσο, το στοματικό διάλυμα σκόρδου μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ενόχληση».
Δυσάρεστη αναπνοή αλλά υγιεινή δράση
Αν και το εκχύλισμα σκόρδου δεν είναι χωρίς παρενέργειες, αυτές είναι γενικά λιγότερο σοβαρές από εκείνες που σχετίζονται με χημικές ενώσεις. Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου και δυσάρεστη οσμή, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την προθυμία των ασθενών να αντικαταστήσουν τη χλωρεξιδίνη με εναλλακτικά προϊόντα με βάση το σκόρδο.
Παρά τους περιορισμούς αυτούς, η ανασκόπηση παρέχει ουσιαστικές ενδείξεις για την κλινική αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος σκόρδου, «με σημαντική μείωση του αριθμού των βακτηρίων από την αρχική τιμή... υποδηλώνοντας τη δυνατότητα χρήσης του στοματικού διαλύματος με εκχύλισμα σκόρδου ως βιώσιμη εναλλακτική λύση της χλωρεξιδίνης σε ορισμένες περιπτώσεις».
Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω κλινική έρευνα με μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμου και εκτεταμένη παρακολούθηση, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η «αποτελεσματικότητα και να βελτιωθεί η κλινική εφαρμοσιμότητα» της χρήσης του σκόρδου ως εναλλακτικού στοματικού διαλύματος αντί της χλωρεξιδίνης, η οποία παραμένει το χρυσό πρότυπο των αντιμικροβιακών στοματικών διαλυμάτων.
Η έρευνα έχει αποδείξει ότι το σκόρδο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιβακτηριακά και αντιμυκητιασικά φυτά της φύσης. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να αξιοποιήσουν μία από τις ενώσεις του, την αλλισίνη, η οποία παρουσιάζει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αν και βοτανικά ταξινομείται ως λαχανικό, το σκόρδο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο ως βότανο όσο και ως μπαχαρικό.
Η παγκόσμια κατανάλωση σκόρδου έφτασε τα 30 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2024, με την Κίνα να κυριαρχεί τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% της παγκόσμιας προσφοράς. Την ίδια χρονιά, η παγκόσμια αγορά εκχυλίσματος σκόρδου εκτιμήθηκε σε πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα εκχυλίσματα σκόρδου έχουν βρει εφαρμογές σε διάφορα προϊόντα υγείας και διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Αντίθετα, τα συνθετικά φάρμακα όπως η χλωρεξιδίνη απαιτούν συνήθως συνταγή από οδοντίατρο ή γιατρό.





