ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιπεφυκίτιδα: Αλλεργία ή λοίμωξη; - Πως αντιμετωπίζεται

Health Talk
Επιπεφυκίτιδα: Αλλεργία ή λοίμωξη; - Πως αντιμετωπίζεται
Η επιπεφυκίτιδα είναι ένα από τα πιο συχνά οφθαλμολογικά προβλήματα σε άτομα κάθε ηλικίας. Αναπτύσσεται όταν παρουσιάζει φλεγμονή η διαφανής μεμβράνη (επιπεφυκώς) που επιστρώνει το εσωτερικό των βλεφάρων και εξωτερικά τον σκληρό χιτώνα (το λευκό τμήμα) του οφθαλμικού βολβού.
Δευτέρα, 31/03/2025 - 18:24
News4Health Team News4Health Team

Όταν τα μικρά αιμοφόρα του επιπεφυκότα διογκωθούν και διασταλούν, γίνονται πιο ορατά με συνέπεια να κοκκινίζει το μάτι. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες, κάθε μία από τις οποίες απαιτεί ξεχωριστή αντιμετώπιση.

Μεταδοτικές ιογενείς λοιμώξεις

Η πιο συχνή αιτία είναι διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, που μάλιστα είναι και πολύ μεταδοτικές. Μπορεί όμως να προκληθεί και από βακτηριακή λοίμωξη (επίσης είναι μεταδοτική) ή αλλεργική αντίδραση. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι πιο συχνή την άνοιξη, λόγω της αυξημένης ανθοφορίας και της γύρης που διασκορπίζεται στην ατμόσφαιρα. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 15-20% του πληθυσμού.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε μύκητες, παράσιτα ή ερεθιστικούς παράγοντες (π.χ. χλώριο στην πισίνα).

Αν και η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική, πολύ σπάνια επηρεάζει την όραση. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία. Ωστόσο αναλόγως με την αιτία, μπορεί να χρειαστεί και ιατρική αντιμετώπιση.

Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να ξέρει πού οφείλεται η επιπεφυκίτιδά του; «Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ένας μη ειδικός αν η αιτία είναι λοίμωξη από ιό ή βακτήριο, ή μια αλλεργική αντίδραση, γιατί γενικώς τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι κοινά και συμπεριλαμβάνουν κοκκίνισμα των ματιών, δακρύρροια, ενόχληση, κνησμό, ευαισθησία στο φως», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Οι ενδείξεις που χρειαζόμαστε

Ωστόσο υπάρχουν μερικές ενδείξεις που δείχνουν ποια αιτία είναι πιο πιθανή, συνεχίζει. Κατ' αρχάς, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως προσβάλλει και τα δύο μάτια, ενώ η βακτηριακή και η ιογενής συνήθως αρχίζουν από το ένα.

Επιπλέον, η ιογενής συνήθως εκδηλώνεται μετά από ένα κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη από ιό (π.χ. ιλαρά) και προκαλεί υδαρές έκκριμα από τα μάτια. Αντιθέτως, η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα προκαλεί πηχτό, κιτρινωπό ή και πρασινωπό έκκριμα που κάνει τις βλεφαρίδες κολλώδεις και δημιουργεί κρούστα, ειδικά το πρωί που ξυπνά ο ασθενής. Ο πάσχων μπορεί επίσης να έχει την αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι του.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, εξάλλου, είναι ο έντονος κνησμός. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στα βλέφαρα, ενώ οι πάσχοντες έχουν γνωστό ιστορικό αλλεργίας.

Άμεσος έλεγχος από οφθαλμίατρο

Ανεξάρτητα πάντως από τις υποψίες που έχουν οι ασθενείς για την αιτία των συμπτωμάτων τους, πρέπει να γνωρίζουν πως ορισμένες εκδηλώσεις απαιτούν άμεσο έλεγχο από τον οφθαλμίατρο. Αν π.χ. νιώθουν πόνο στο μάτι, πρέπει να τον συμβουλευθούν αμέσως. Το ίδιο κι αν το μάτι τους είναι υπερβολικά κόκκινο, παράγει πολλή βλέννα ή θολώνει η όραση και δεν επανέρχεται όταν καθαρίζουν το έκκριμα από το μάτι τους.

Έλεγχος απαιτείται και όταν τα συμπτώματα δεν παρουσιάζουν καμία βελτίωση μετά από 5-7 μέρες ή επιδεινώνονται συνεχώς, καθώς και όταν συνοδεύονται από πυρετό ή άλλες ενδείξεις σοβαρής λοίμωξης.

Μερικοί ασθενείς εξάλλου πρέπει να απευθύνονται με το πρώτο σύμπτωμα στον οφθαλμίατρο. Αυτοί είναι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, οι χρήστες φακών επαφής και όσοι είχαν γρατζουνίσει πρόσφατα το μάτι τους και μετά εκδήλωσαν συμπτώματα.

Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει τα μάτια τους και θα λάβει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, θα λάβει δείγμα υγρού από το μάτι για να εξεταστεί στο μικροβιολογικό εργαστήριο (καλλιέργεια). Η καλλιέργεια συνήθως συνιστάται όταν υπάρχουν υπόνοιες για σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη, λοίμωξη του ματιού από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (π.χ. βλεννόρροια) ή από ιό έρπη κ.λπ.

Αναλόγως με τα ευρήματα του ελέγχου, ο οφθαλμίατρος θα καθορίσει την αιτία της επιπεφυκίτιδας και θα αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Μερικές κοινές μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι καθαρισμός των ματιών με καθαρό, νωπό πανί, χρήση τεχνητών δακρύων και ψυχρά ή θερμά επιθέματα (κομπρέσες) στα μάτια αρκετές φορές την ημέρα.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ιογενής επιπεφυκίτιδα υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία. Τυπικά όμως επιδεινώνεται τις πρώτες 4-5 μέρες και συχνά εξαπλώνεται στο άλλο μάτι. Ύστερα υποχωρεί σε 1-2 εβδομάδες. Αν οφείλεται σε ορισμένους ιούς, όπως αυτός του απλού έρπη, μπορεί να χρειασθεί αντιϊική θεραπεία», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.

Πότε χρειάζονται φάρμακα

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα επίσης μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία, συνήθως σε 7-10 ημέρες. Ωστόσο μπορεί να χρειασθούν αντιβιοτικά κολλύρια ή αλοιφές. Αυτά συνήθως χορηγούνται σε σοβαρές περιπτώσεις βακτηριακής επιπεφυκίτιδας ή όταν η βακτηριακή λοίμωξη δεν βελτιώνεται μετά από 2-3 εβδομάδες.
«Η θεραπεία με αντιβιοτικά σκευάσματα είναι απαραίτητη στα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και όταν προκαλείται από ορισμένα είδη βακτηρίων. Ειδικά στα νεογέννητα βρέφη η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι' αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να επικοινωνούν αμέσως οι γονείς με τον γιατρό εάν δουν ασυνήθιστο έκκριμα από το μάτι του μωρού ή πρήξιμο στα βλέφαρά του», προειδοποιεί.

Τα αντιβιοτικά σκευάσματα δεν προσφέρουν τίποτα σε περίπτωση ιογενούς ή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της αλλεργικής αντίδρασης των ματιών είναι να προσπαθεί ο ασθενής να αποφύγει τα αλλεργιογόνα στα οποία έχει ευαισθησία. Ειδικά την άνοιξη, π.χ., μπορεί να πρέπει να καθαρίζει καθημερινά το σπίτι και τα έπιπλα με ηλεκτρική σκούπα για να μην σηκώνεται σκόνη ή να παραμένει στο σπίτι με κλειστά παράθυρα όταν έχει αυξημένη γύρη στην ατμόσφαιρα.

«Σε περίπτωση που είναι δύσκολο ή αδύνατο να μείνει ο ασθενής μακριά από ένα αλλεργιογόνο, μπορεί να χρειαστεί λήψη αντισταμινικού φαρμάκου, το οποίο μπορεί να είναι ακόμα και ισχυρό συνταγογραφούμενο, αν η αλλεργία είναι ιδιαιτέρως έντονη», συνεχίζει ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την αιτία της επιπεφυκίτιδας οι πάσχοντες που φορούν φακούς επαφής πρέπει να τους αποφύγουν έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματά τους. Αν τους φορούσαν όταν εκδήλωσαν επιπεφυκίτιδα, ο οφθαλμίατρος είναι πιθανό να τους συστήσει να τους απορρίψουν. Ειδάλλως πρέπει να τους απολυμάνουν προσεκτικά. Μπορεί, τέλος, να χρειασθούν αντικατάσταση και όλα τα προϊόντα του μακιγιάζ των ματιών που χρησιμοποιούσαν προτού νοσήσουν.

  • ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ
  • ΑΛΛΕΡΓΙΑ
  • ΛΟΙΜΩΞΗ
  • ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενδοαυλική θεραπεία με laser για την αντιμετώπιση κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας
Ενδοαυλική θεραπεία με laser για την αντιμετώπιση κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας 31 Μαρτίου 2025
Πόνος στη μέση: Όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε στην καθημερινότητά σας! 31 Μαρτίου 2025
Πόνος στη μέση: Όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε στην καθημερινότητά σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Υγεία
21/05/2025 - 21:00

Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι αλλεργίες της άνοιξης γίνονται όλο και χειρότερες και γι' αυτό φταίει ο άνεμος!
Υγεία
06/05/2025 - 08:20

Οι αλλεργίες της άνοιξης γίνονται όλο και χειρότερες και γι' αυτό φταίει ο άνεμος!

Η απευαισθητοποίηση με καθημερινή έκθεση σε φιστίκια εφικτή και για ενήλικες αλλεργικούς
Διατροφή
24/04/2025 - 11:00

Η απευαισθητοποίηση με καθημερινή έκθεση σε φιστίκια εφικτή και για ενήλικες αλλεργικούς

Δεκαπέντε κατ' οίκον «θεραπείες» για να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες
Υγεία
09/04/2025 - 16:39

Δεκαπέντε κατ' οίκον «θεραπείες» για να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες

Οι αλλεργίες της Άνοιξης και η επιδείνωση της μέσης ωτίτιδας στα παιδιά
Health Talk
31/03/2025 - 14:59

Οι αλλεργίες της Άνοιξης και η επιδείνωση της μέσης ωτίτιδας στα παιδιά

Ελληνική μελέτη ρίχνει φως στην αλλεργική αντίδραση σε συσκευές αποτροπής εγκεφαλικού επεισοδίου
Υγεία
20/03/2025 - 10:00

Ελληνική μελέτη ρίχνει φως στην αλλεργική αντίδραση σε συσκευές αποτροπής εγκεφαλικού επεισοδίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι τρεις πιο συχνές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Διάγνωση, αντιμετώπιση θεραπεία
Health Talk
15/07/2025 - 20:17
Βόμβα Φλωρίδη για την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας - Υπό επανεξέταση πιστοποιητικά θανάτου
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 19:41
Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 19:23
Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 18:57
Τα φυτά παράγουν ήχους και τα έντομα τους ακούν - Το παράδειγμα της ντοματιάς
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 18:28
Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης
Υγεία
15/07/2025 - 18:07
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τρεις νέες ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 17:41
Η ΕΙΝΑΠ καταδικάζει τις συλλήψεις εφημερευόντων ψυχιάτρων στο Δαφνί
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 17:24
Η ΔΟΘ κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του οδηγού «Γνώρισε τα Δικαιώματά σου»
Patient Talk
15/07/2025 - 17:08
Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Διατροφή
15/07/2025 - 16:49
Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής
Υγεία
15/07/2025 - 16:30
Το Τεκτονικό Ίδρυμα δώρισε στο «Ελπίδα» νέο υπερσύγχρονο αναισθησιολογικό μηχάνημα
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 16:04
ΕΛΛΟΚ: Αναβαθμίζοντας τη θεσμική παρουσία των ασθενών στον ευρωπαϊκό χάρτη
Patient Talk
15/07/2025 - 15:48
Μία δόση, επτά ημέρες: Το μακράς δράσης τζελ λεβοντόπας καταπολεμά το τρέμουλο του Πάρκινσον
Pharma News
15/07/2025 - 15:30
Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ!
Υγεία
15/07/2025 - 14:30
Τα αποτελέσματα ολόσωμων απεικονιστικών εξετάσεων σε 100.000 ανθρώπους μπορεί να αλλάξουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών
Digital Health
15/07/2025 - 13:30
Πέθανε ο Γεράσιμος Μιχελής, ο κακός με τα μαύρα από το «Πάρα Πέντε» - Πάλεψε δυο χρόνια με τη νόσο ALS
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 13:04
Γυμναστική με αντιστάσεις δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας σε λιγότερο από δύο μήνες
Fitness
15/07/2025 - 12:30
Πόσο συχνά θέλουν πλύσιμο τα κλινοσκεπάσματα και το κόλπο για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στα μαξιλάρια
Υγεία
15/07/2025 - 11:30
Νέο φάρμακο προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με εγκεφαλικό
Υγεία
15/07/2025 - 10:30
Γεωργιάδης: Όλες οι γραμμές του 1566 κατειλημμένες από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 09:29
Νέα Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 08:28
Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και πως αντιμετωπίζεται!
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 20:11
Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού
Health Talk
14/07/2025 - 18:52
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Καμπανάκι για συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β6 - Πως μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα
Υγεία
14/07/2025 - 17:44
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
ΠΟΝ: Κραυγή αγωνίας για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης του «Ευαγγελισμού»
Patient Talk
14/07/2025 - 15:57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo