ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσιάστηκε η πιλοτική εφαρμογή του All.Can Action Guide για την αποδοτική ογκολογική φροντίδα

Patient Talk
ALL.CAN GREECE
Οκτώ κορυφαία ογκολογικά νοσοκομεία και θεσμικοί φορείς συμμετείχαν στην ελληνική εκδοχή της εφαρμογής η οποία υλοποιήθηκε με τη συνεργασία δύο Πανεπιστημίων.
Παρασκευή, 21/11/2025 - 07:28
— Photo: ALL.CAN GREECE
News4Health Team News4Health Team

Η ογκολογική πλατφόρμα All.Can Greece διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο “Mapping the efficiency of cancer care in Greece: Pilot Implementation of the All.Can Action Guide”, στις 12 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Στράτος Βασιλικός, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ελληνικής πιλοτικής εφαρμογής του οδηγού δράσης της All.Can για την αποδοτική ογκολογική φροντίδα.

Ο Οδηγός Δράσης All.Can Action Guide for Efficient Cancer Care αποτελεί έναν οδικό χάρτη που έχει σκοπό την υιοθέτηση οκτώ βασικών τυποποιημένων δεικτών αποδοτικότητας των παρεχόμενων ογκολογικών υπηρεσιών από τα συστήματα υγείας, με έμφαση όχι μόνο στην οικονομική διαχείριση, αλλά κυρίως στην ποιότητα των κλινικών αποτελεσμάτων και την εμπειρία του ασθενούς.

Στην ελληνική πιλοτική εφαρμογή (2025), η οποία υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Πειραιώς και Δυτικής Αττικής, συμμετείχαν 8 κορυφαία ογκολογικά νοσοκομεία και πολλοί θεσμικοί φορείς. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 3 βασικά στάδια:

Α) Μάρτιος-Ιούλιος 2025: Αξιολόγηση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας και της ετοιμότητάς του να συμπεριλάβει τυποποιημένους δείκτες καταμέτρησής της

Β) Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2025: Ανάλυση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων, ευρήματα και υποβολή προτάσεων

Γ) Νοέμβριος 2025: Παρουσίαση αποτελεσμάτων και ολοκλήρωση συγγραφής των συμπερασμάτων

PAROYSIASH 1

Βασικά ευρήματα της μελέτης είναι:

  • Η κρατική βούληση και οι τεχνολογικές υποδομές (μητρώα καρκίνου, ψηφιακά συστήματα, e-health) βαίνουν σταθερά ενισχυμένες.
  • Η συλλογή και αξιοποίηση δεικτών έκβασης και εμπειρίας ασθενών (PROMs/PREMs) και η λειτουργία πολυεπιστημονικών ομάδων (MDT) έχουν σημειώσει πρόοδο.
  • Την ίδια στιγμή ωστόσο, αναγνωρίζονται σημαντικά κενά: έλλειμμα εθνικής στρατηγικής, ελλιπείς δείκτες ποιότητας, απουσία συντονισμένων μηχανισμών παρακολούθησης και ανατροφοδότησης, περιορισμένη διασυνδεσιμότητα δεδομένων και αδυναμίες στη στελέχωση (νοσηλευτές, patient navigators).

Οι προτάσεις της All.Can Greece περιλαμβάνουν την ανάγκη:

  • Ανάπτυξης ενός Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο με σαφείς στόχους, δείκτες και μηχανισμούς παρακολούθησης της προόδου (π.χ. χρόνος διάγνωσης, επιβίωση, ποιότητα φροντίδας).
  • Ενοποίησης και διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων, ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση κλινικών και κοινωνικό-οικονομικών δεδομένων με τα αποτελέσματα της φροντίδας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης φροντίδας.
  • Θεσμοθέτησης μηχανισμών ανατροφοδότησης μεταξύ πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας, με αξιοποίηση των ηλεκτρονικών φακέλων και κοινών πρωτοκόλλων επικοινωνίας.
  • Αναβάθμισης του ρόλου του ανθρώπινου δυναμικού μέσω καταγραφής αναγκών, βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και καθιέρωσης ρόλων όπως οι νοσηλευτές ογκολογίας, οι αναλυτές δεδομένων και οι patient navigators.
  • Ενίσχυσης της συμμετοχής των ασθενών με θεσμοθετημένα κίνητρα για συλλογή και χρήση δεδομένων PROMs/PREMs και με συστηματική ενσωμάτωσή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  • Καθιέρωσης δεικτών διαφάνειας (όπως χρόνοι αναμονής, πρόσβαση σε ανακουφιστική φροντίδα, δείκτες ποιότητας) που θα δημοσιοποιούνται τακτικά, ώστε να ενισχύεται η λογοδοσία και η κοινωνική εμπιστοσύνη.

Η δράση αυτή σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό βήμα προς ένα σύστημα ογκολογικής φροντίδας που αξιοποιεί αποτελεσματικά κάθε διαθέσιμο πόρο, ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και της κοινωνίας και μετατρέπει τα δεδομένα και τη γνώση σε πράξη, προς όφελος κάθε ασθενούς με καρκίνο στην Ελλάδα.

Οι Kαθηγητές Αθανάσιος Βοζίκης και Κώστας Αθανασάκης, οι οποίοι είχαν και τον γενικό συντονισμό της υλοποίησης του έργου, παρέχοντας εξαιρετική επιστημονική καθοδήγηση και ηγεσία σε όλα τα στάδια της διαδικασίας πήραν πρώτοι τον λόγο.
Ο Αθανάσιος Βοζίκης παρουσίασε τη μεθοδολογία και τα βήματα που ακολουθήθηκαν κατά την υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής. Όπως εξήγησε, η ομάδα ήρθε σε επαφή με πιθανούς stakeholders σε ολόκληρη την Ελλάδα, τόσο μέσα από το πλάνο δράσης που προέβλεπε η μεθοδολογία όσο και μέσω προσωπικής διερεύνησης, με στόχο τη συμμετοχή φορέων που μπορούσαν να απαντήσουν τεκμηριωμένα σε εξειδικευμένα ζητήματα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ΕΛΛΟΚ, η ΕΟΠΕ, η ΕΣΝΕ, η ΕΕΑΟ, ο ΟΔΙΠΥ, η ΕΕΠΑ, και άλλοι οργανισμοί.

Στη συνέχεια, ο κ. Αθανασάκης παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της μελέτης, υπογραμμίζοντας ότι η αξία της δράσης αυτής έγκειται στη δυνατότητα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας στη χώρα. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αποτελούν πλέον πολύτιμο υλικό τεκμηρίωσης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον δημόσιο διάλογο και στη χάραξη πολιτικών για την ογκολογική φροντίδα στην Ελλάδα.

PAROYSIASH 2

Η κυρία Όλγα Μπαλαούρα, Διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ευχαρίστησε τους καθηγητές για το έργο τους, υπογραμμίζοντας ότι η πιλοτική εφαρμογή της All.Can Greece δεν αποτελεί απλώς εργαλείο αξιολόγησης, αλλά ένα στρατηγικό πλαίσιο αυτοαξιολόγησης για τα νοσοκομεία.

Ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, Δ/ντής ΕΣΥ, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης – Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, αναφέρθηκε στη σημασία ανάπτυξης κουλτούρας αξιολόγησης και αυτοβελτίωσης στο σύστημα υγείας. Ο στόχος του ΟΔΙΠΠΥ είναι η δημιουργία ενός εθνικού χάρτη ποιότητας, που θα συνδυάζει χαρτογράφηση υπηρεσιών, αξιολόγηση αναγκών και δείκτες απόδοσης, με βάση διεθνή πρότυπα του ΠΟΥ.

Ο κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος, Διοικητής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», χαρακτήρισε το έργο ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετάβασης της Ελλάδας από την ιατροκεντρική στην ασθενοκεντρική προσέγγιση.
Πολλοί διακεκριμένοι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι Υγειονομικών Περιφερειών, ογκολογικών μονάδων και ιατρικών και ογκολογικών φορέων πήραν στη συνέχεια τον λόγο, καταθέτοντας στοχευμένες παρατηρήσεις και σχόλια σχετικά με τα αποτελέσματα και τη σημασία της δράσης.

Ο κ. Eduardo Pisani, CEO της All.Can International, συνεχάρη την ελληνική ομάδα για το βάθος της ανάλυσης και την ευθυγράμμισή της με τις ευρωπαϊκές δράσεις (EUnet CCC), υπογραμμίζοντας τη σημασία της ευθυγράμμισης με την ψηφιακή ατζέντα της υγείας, της κουλτούρας μετρήσεων και της ύπαρξης στρατηγικού πλαισίου για την καθοδήγηση του Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο. «Ό,τι μπορεί να μετρηθεί, μπορεί και να βελτιωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενθαρρύνοντας τη δημοσίευση των ελληνικών ευρημάτων σε επιστημονικό περιοδικό.

Η συζήτηση έκλεισε με την παρέμβαση του κ. Γιώργου Καπετανάκη, Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ο οποίος σημείωσε ότι η εκδήλωση αποτύπωσε αντιπροσωπευτικά την εξέλιξη του ελληνικού συστήματος υγείας, όπου η φροντίδα γίνεται πλέον ταχύτερη, πιο ποιοτική και περισσότερο επικεντρωμένη στον ασθενή και στις ανάγκες του.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/11/2025 - 22:38
  • ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
  • ALL CAN GREECE
  • ΟΔΗΓΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στις 23 Νοεμβρίου ο συμβολικός περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»
Στις 23 Νοεμβρίου ο συμβολικός περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση» 20 Νοεμβρίου 2025
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου 21 Νοεμβρίου 2025
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο
Patient Talk
19/02/2026 - 19:34

ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο

Επιστημονικό συνέδριο της ΑΜΚΕ ΑΚΟΣ για τις γέφυρες θεραπείας και φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς
Υγεία
16/02/2026 - 19:24

Επιστημονικό συνέδριο της ΑΜΚΕ ΑΚΟΣ για τις γέφυρες θεραπείας και φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς

Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης
Patient Talk
02/02/2026 - 20:19

Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης

«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38

«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44

Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»

ΙΣΑ: Πρώτο Ιπποκρατικό Σχολείο για την εκπαίδευση γιατρών στην Πρωτοβάθμια Ογκολογική Φροντίδα
Υγεία
01/10/2025 - 16:44

ΙΣΑ: Πρώτο Ιπποκρατικό Σχολείο για την εκπαίδευση γιατρών στην Πρωτοβάθμια Ογκολογική Φροντίδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 25 Μαΐου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 00:07
ΕΙΝΑΠ: «Μόλις 12 θέσεις γιατρών προκηρύχθηκαν για το Νοσοκομείο Νίκαιας – Κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης»
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:28
Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου προς τους στόχους των κλινικών δοκιμών της ΕΕ για το 2030
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:02
«Άλμα Ζωής»: Ο καρκίνος του μαστού και η διαχείρισή του στην Ελλάδα σήμερα
Patient Talk
20/05/2026 - 22:28
Χανταϊοί: Επιδημιολογία, μετάδοση και σύγχρονες προκλήσεις δημόσιας υγείας
Health Talk
20/05/2026 - 21:44
Εργαζόμενοι στο Δαφνί: «Ο θάνατος του ασθενούς αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού»
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 20:51
Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση
Υγεία
20/05/2026 - 20:28
Νέα στοχευμένο φάρμακο για τον καρκίνο του παγκρέατος δημιουργεί προσδοκίες
Υγεία
20/05/2026 - 19:54
Σοκαριστική μελέτη: 20 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων πέφτουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο
Επικαιρότητα
20/05/2026 - 19:32
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Σύντομα η τροπολογία για την ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ»
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 19:09
ΙΑΣΩ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική: Διαδραστική ομιλία για τη δύναμη του ασθενούς και τη ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
20/05/2026 - 18:47
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συμμετείχε στο REBRAIN GREECE στο Λονδίνο
Pharma News
20/05/2026 - 18:23
Η αόρατη συνέπεια πίσω από το άτμισμα: Όταν η νικοτίνη γίνεται «δίαιτα» για τους έφηβους
Διατροφή
20/05/2026 - 17:58
Στo τρίπτυχο «γνώση-όφελος-εμπιστοσύνη» βασίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία των κλινικών μελετών
Patient Talk
20/05/2026 - 17:23
Med School: Μαθητές με σημαντικά κενά γνώσης και λανθασμένες αντιλήψεις για την υγεία και τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 16:49
Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας δείχνει ισχυρή προστασία σε βρέφη
Pharma News
20/05/2026 - 16:12
Bayer Ελλάς: Πυρήνας της φαρμακευτικής καινοτομίας οι κλινικές μελέτες
Pharma News
20/05/2026 - 15:47
Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου
Pet
20/05/2026 - 15:00
ΠΟΥ για Έμπολα: "Χαμηλός" ο επιδημιολογικός κίνδυνος σε διεθνές επίπεδο - Διαρκείας η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:36
Θάνατος 59χρονου ασθενή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί– Σε εξέλιξη ΕΔΕ και ιατροδικαστική διερεύνηση
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:19
H ζωή μετά τον Έμπολα: Ο "Γολγοθάς" των επιζώντων σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:00
Καφές και ιβουπροφαίνη: Αποτελεσματικός συνδυασμός κατά του πόνου αλλά με κινδύνους
Υγεία
20/05/2026 - 13:00
ΕΚΑΒ: Παραλαβή δωρεάς ασθενοφόρου για την ενίσχυση του Τομέα Βόρειας Εύβοιας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 12:15
Υπουργείο Υγείας για κλινικές μελέτες: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:58
Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:15
Οι λιγότερο γυμνασμένοι πρέπει να ασκούνται περισσότερο από τους πιο fit για να αποκομίσουν τα ίδια οφέλη
Fitness
20/05/2026 - 11:00
Δαφνί: Τρόφιμος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο δολοφονήθηκε από άλλον ασθενή
Επικαιρότητα
20/05/2026 - 10:06
Η ταχύτητα γραφής πιθανό σημάδι γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους
Υγεία
20/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: Η κλινική έρευνα πυλώνας καινοτομίας, πρόσβασης και ανάπτυξης για Ελλάδα και Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 09:30
Έμπολα: Δεισιδαιμονία, εμφύλιος, έλλειψη πόρων - Τα συστατικά της "τέλειας υγειονομικής καταιγίδας"
Υγεία
20/05/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21
Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo