Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά με ζάχαρη και συσκευασμένα σνακ, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πολύ πρώιμα σημάδια Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια επιλέγουν αυτά τα τρόφιμα.
Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:
- Διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου με ταχεία κίνηση των ματιών
- Δυσκοιλιότητα
- Συμπτώματα κατάθλιψης
- Πόνοι στο σώμα
- Διαταραχές όρασης
- Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Μειωμένη ικανότητα όσφρησης
«Η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών και οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε σήμερα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου μας στο μέλλον», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Xiang Gao, MD, PhD, του Ινστιτούτου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη.
Διατροφή και Πάρκινσον
Υπολογίζεται ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με Πάρκινσον, μια προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από τρόμο, βραδύτητα στην κίνηση, δυσκαμψία των άκρων και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, ορισμένα φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής (συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής) μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης των συμπτωμάτων.
Τι έδειξε η πρόσφατη μελέτη
Οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν αν τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα που αποτελούν μεγάλο μέρος της καθημερινής διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητες εμφάνισης πολύ πρώιμων ενδείξεων της νόσου του Πάρκινσον.
Αυτά τα σημάδια, που ονομάζονται πρόδρομα συμπτώματα, σηματοδοτούν το πλέον αρχικό στάδιο νευροεκφυλισμού και είναι δυνατόν να εμφανιστούν χρόνια ή και δεκαετίες πριν από την έναρξη των πιο κοινά αναγνωρισμένων συμπτωμάτων του Πάρκινσον, όπως ο τρόμος.
Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερους από 40.000 ενήλικες 48 ετών κατά μέσο όρο. Κανένα από τα άτομα αυτά δεν είχε διαγνωσθεί με τη νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.
Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης έως και 26 ετών, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συμπληρώνοντας κατά διαστήματα ερωτηματολόγια υγείας που βοήθησαν να προσδιοριστεί εάν εμφάνιζαν πρώιμα σημάδια της νόσου. Παράλληλα διατηρούσαν ένα ημερολόγιο διατροφής.
Ο Δρ Gao και η ομάδα του εντόπισαν στο διαιτολόγιο τους, πολλούς διαφορετικούς τύπους εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως:
- Σάλτσες, αλλείματα και καρυκεύματα
- Συσκευασμένα γλυκά σνακ ή επιδόρπια
- Ροφήματα πρόσθετα ή ζάχαρη
- Τροφές με ζωικά προϊόντα, όπως χοτ ντογκ
- Επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά
- Αλμυρά σνακ
Αφού υπολόγισαν την ημερήσια ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τους χώρισαν σε πέντε ομάδες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν βάση των καταγραφών, και ήδη δημοσιεύθηκαν στο Neurology, οι συμμετέχοντες στην ομάδα με την υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν τρία ή περισσότερα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πάντως ότι τα αποτελέσματα κατέδειξαν μόνο συσχέτιση με την πιθανότητα εκδήλωσης Πάρκινσον, χωρίς να αποδειχθεί αν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλουν και πόσο στην πρόκληση της νόσου.
Σωστή διατροφή και υγεία του εγκεφάλου
«Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με διατροφικές αλλαγές», λέει η Δρ Jessica Ng, MD, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας ενηλίκων στο Stanford Medicine στην Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Δεν έχει σημασία μόνο τι πρέπει να τρώμε, αλλά και τι δεν πρέπει να τρώμε», σημειώνει.
Η Δρ Ng συμβουλεύει τους ασθενείς της να ακολουθούν μεσογειακού τύπου διατροφή και να περιορίζουν την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.
Τα τελευταία, μπορεί να αυξήσουν τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα καθώς περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες τεχνητά πρόσθετα και χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες -μια μοριακή ανισορροπία που δυνητικά οδηγεί σε κυτταρική βλάβη.
Το οξειδωτικό στρες, επίσης μπορεί να βλάψει το μικροβίωμα του εντέρου ή να μειώσει την παραγωγή ντοπαμίνης.
Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της κίνησης. Η μειωμένη ντοπαμίνη μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες των κινητικών ικανοτήτων και να προκαλέσει διαταραχές όπως αυτές που παρατηρούνται με τη νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένων τρόμου, ακαμψίας και αργής κίνησης.
Πηγή: Everydayhealth.com