ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Υγεία
FREEPIK
Χοτ ντογκ, αναψυκτικά και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου, λένε οι επιστήμονες.
Πέμπτη, 15/05/2025 - 17:53
— Photo: FREEPIK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά με ζάχαρη και συσκευασμένα σνακ, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πολύ πρώιμα σημάδια Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια επιλέγουν αυτά τα τρόφιμα.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου με ταχεία κίνηση των ματιών
  • Δυσκοιλιότητα
  • Συμπτώματα κατάθλιψης
  • Πόνοι στο σώμα
  • Διαταραχές όρασης
  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Μειωμένη ικανότητα όσφρησης

«Η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών και οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε σήμερα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου μας στο μέλλον», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Xiang Gao, MD, PhD, του Ινστιτούτου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη.

Διατροφή και Πάρκινσον

Υπολογίζεται ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με Πάρκινσον, μια προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από τρόμο, βραδύτητα στην κίνηση, δυσκαμψία των άκρων και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, ορισμένα φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής (συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής) μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης των συμπτωμάτων.

Τι έδειξε η πρόσφατη μελέτη

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν αν τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα που αποτελούν μεγάλο μέρος της καθημερινής διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητες εμφάνισης πολύ πρώιμων ενδείξεων της νόσου του Πάρκινσον.

Αυτά τα σημάδια, που ονομάζονται πρόδρομα συμπτώματα, σηματοδοτούν το πλέον αρχικό στάδιο νευροεκφυλισμού και είναι δυνατόν να εμφανιστούν χρόνια ή και δεκαετίες πριν από την έναρξη των πιο κοινά αναγνωρισμένων συμπτωμάτων του Πάρκινσον, όπως ο τρόμος.

Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερους από 40.000 ενήλικες 48 ετών κατά μέσο όρο. Κανένα από τα άτομα αυτά δεν είχε διαγνωσθεί με τη νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης έως και 26 ετών, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συμπληρώνοντας κατά διαστήματα ερωτηματολόγια υγείας που βοήθησαν να προσδιοριστεί εάν εμφάνιζαν πρώιμα σημάδια της νόσου. Παράλληλα διατηρούσαν ένα ημερολόγιο διατροφής.

Ο Δρ Gao και η ομάδα του εντόπισαν στο διαιτολόγιο τους, πολλούς διαφορετικούς τύπους εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως:

  • Σάλτσες, αλλείματα και καρυκεύματα
  • Συσκευασμένα γλυκά σνακ ή επιδόρπια
  • Ροφήματα πρόσθετα ή ζάχαρη
  • Τροφές με ζωικά προϊόντα, όπως χοτ ντογκ
  • Επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά
  • Αλμυρά σνακ

Αφού υπολόγισαν την ημερήσια ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τους χώρισαν σε πέντε ομάδες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν βάση των καταγραφών, και ήδη δημοσιεύθηκαν στο Neurology, οι συμμετέχοντες στην ομάδα με την υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν τρία ή περισσότερα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πάντως ότι τα αποτελέσματα κατέδειξαν μόνο συσχέτιση με την πιθανότητα εκδήλωσης Πάρκινσον, χωρίς να αποδειχθεί αν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλουν και πόσο στην πρόκληση της νόσου.

Σωστή διατροφή και υγεία του εγκεφάλου

«Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με διατροφικές αλλαγές», λέει η Δρ Jessica Ng, MD, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας ενηλίκων στο Stanford Medicine στην Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Δεν έχει σημασία μόνο τι πρέπει να τρώμε, αλλά και τι δεν πρέπει να τρώμε», σημειώνει.
Η Δρ Ng συμβουλεύει τους ασθενείς της να ακολουθούν μεσογειακού τύπου διατροφή και να περιορίζουν την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

Τα τελευταία, μπορεί να αυξήσουν τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα καθώς περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες τεχνητά πρόσθετα και χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες -μια μοριακή ανισορροπία που δυνητικά οδηγεί σε κυτταρική βλάβη.

Το οξειδωτικό στρες, επίσης μπορεί να βλάψει το μικροβίωμα του εντέρου ή να μειώσει την παραγωγή ντοπαμίνης.
Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της κίνησης. Η μειωμένη ντοπαμίνη μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες των κινητικών ικανοτήτων και να προκαλέσει διαταραχές όπως αυτές που παρατηρούνται με τη νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένων τρόμου, ακαμψίας και αργής κίνησης.

Πηγή: Everydayhealth.com

Τελευταία τροποποίηση στις 15/05/2025 - 19:29
  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίμονη εξουθένωση; Μπορεί να έχει προηγηθεί «μίνι εγκεφαλικό»
Επίμονη εξουθένωση; Μπορεί να έχει προηγηθεί «μίνι εγκεφαλικό» 15 Μαϊος 2025
Δωρεά δύο απινιδωτών στους κατοίκους της Καλύμνου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών 15 Μαϊος 2025
Δωρεά δύο απινιδωτών στους κατοίκους της Καλύμνου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
11/11/2025 - 21:08

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι

Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση
Υγεία
06/11/2025 - 21:18

Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση

Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας
Υγεία
04/11/2025 - 16:49

Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας

Νέα μελέτη δείχνει ότι 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων
Fitness
31/10/2025 - 17:54

Νέα μελέτη δείχνει ότι 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων

Αποκαλυπτικά στοιχεία στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51

Αποκαλυπτικά στοιχεία στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσφορά του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 00:14
«Διαβήτης και ευεξία στην εργασία»: Εκστρατεία ενημέρωσης από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία
Υγεία
13/11/2025 - 23:02
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαιρέσουν από το καθεστώς χορήγησης βίζας τα άτομα με παχυσαρκία
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 22:18
Ψήφος δια πληρεξουσίου για γυναίκες ευρωβουλευτές πριν και μετά τον τοκετό
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:51
Διεθνής συνεργασία και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνίσματος
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:26
ΠΟΕΔΗΝ: «Στηρίζουμε διαχρονικά τις κοινοτικές οδηγίες για 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών»
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:03
Η παγκόσμια πρόκληση του σακχαρώδη διαβήτη: Δεδομένα, επιπτώσεις και αντιμετώπιση
Health Talk
13/11/2025 - 20:42
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης για την προωρότητα
Υγεία
13/11/2025 - 20:17
Με την υπογραφή της EUROCERT η πιστοποίηση των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων για τις Μονάδες Υγείας
Υγεία
13/11/2025 - 19:56
Μαύρες γάτες: Οι μύθοι, οι θρύλοι και η αλήθεια πίσω από μια δημοφιλή δεισιδαιμονία
Pet
13/11/2025 - 19:28
ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από Covid-19 και ένας από γρίπη, την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
13/11/2025 - 19:07
Τα ξίφη στους νέους ανθυπολοχαγούς της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής παρέδωσε ο Δαβάκης
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 18:41
Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ουροθηλιακού καρκίνου στο ESMO 2025
Υγεία
13/11/2025 - 18:13
Στο «Αγία Σοφία» η πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας ανακούφισης πόνου και άγχους σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα
Υγεία
13/11/2025 - 17:47
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025: Ένα συγκινητικό βίντεο–μήνυμα για τη ζωή, τη δύναμη και την αποδοχή
Patient Talk
13/11/2025 - 17:31
Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 17:13
Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:51
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί αποφασιστικά μέτρα για την ισότητα των φύλων
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 16:36
Με πόρους από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:18
Φάρμακο κατά της ουρικής αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Υγεία
13/11/2025 - 16:00
Μαζί για το Παιδί: Δράση στοματικής υγιεινής για παιδιά που φιλοξενούνται σε φορείς προστασίας
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 15:41
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Το πρώτο μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Κλινικών Μελετών EDOS στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
13/11/2025 - 15:17
Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00
ECDC: Οδηγίες για την πιο αποτελεσματική προστασία των βρεφών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 14:00
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Xημικό που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο για σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ
Υγεία
13/11/2025 - 12:00
Σχεδόν τρία δισ. άνθρωποι παγκοσμίως βίωσαν διαταραχές κεφαλαλγίας το 2023 - Μακράν περισσότερες οι γυναίκες
Υγεία
13/11/2025 - 11:30
Θεμιστοκλέους: H Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά το ΕΣΥ πιο ανθρώπινο -Έρχεται και ο Ψηφιακός Βοηθός Πολίτη.
Digital Health
13/11/2025 - 11:00
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
Τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 20 χρόνια - Διεθνής έρευνα
Υγεία
13/11/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέσσερα καθημερινά τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας όσο και μια χούφτα γλυκά
Διατροφή
11/11/2025 - 11:00
Νέο φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου του κινητικού νευρώνα
Υγεία
11/11/2025 - 09:00
Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Χρόνια κόπωση: Ο ρόλος της προβληματικής αναπνοής
Υγεία
11/11/2025 - 16:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo