Η μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neuron, εστίασε σε έναν συγκεκριμένο νευρολογικό μηχανισμό, προσπαθώντας να αποκωδικοποίησει την εμφάνιση ελλειμμάτων μνήμης ως απόκριση σε μια μακροχρόνια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Mεταβολικό σύνδρομο λιπαρά και μνήμη
Ως μεταβολικό σύνδρομο, οι γιατροί περιγράφουν ένα σύνολο παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης του, χρειάζεται η ταυτόχρονη διαπίστωση τουλάχιστον τριών εκ των παρακάτω καταστάσεων:
- υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους
- υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων
- χαμηλά επίπεδα HDL, της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης
- αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα
- υψηλή αρτηριακή πίεση
Ήδη, αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση και φτωχότερη μνήμη.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους συγγραφείς της πρόσφατης έρευνας, «επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικών διαταραχών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ».
Πώς η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο
Ο εγκέφαλος είναι ένα ιδιαίτερα ενεργοβόρο όργανο. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μόνο το 2% του σωματικού βάρους μας, χρησιμοποιεί περίπου το 20% της ενέργειας του σώματος προκειμένου να λειτουργήσει.
Λόγω αυτής της ανάγκης για ενέργεια, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις διατροφικές προσλήψεις. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, «[ένα] αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της γνωστικής λειτουργίας».
Οι επισημάνσεις τους αυτή τη φορά επικεντρώθηκαν σε διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν μεγάλη και συχνή πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πλέον επαληθευμένα επιστημονικά ευρήματα τα οποία συνδέουν αυτού του τύπου την διατροφή με κακή γνωστική απόδοση, ακόμη και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως εκτιμούν, φαίνεται ότι ο ιππόκαμπος - μια περιοχή του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό μνήμης - είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μια συστηματική διατροφή με υπερβολική ποσότητα λιπαρών.
Ο μηχανισμός της επίδρασης
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια και μέτρησαν τη νευρωνική δραστηριότητα εντός του ιππόκαμπου και συγκεκριμένα σε μια περιοχή του που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τον σχηματισμό νέων αναμνήσεων.
«Είναι μέρος του ιππόκαμπου και εξυπηρετεί πολλούς ρόλους, από την κωδικοποίηση νέων αναμνήσεων έως την πιθανή επεξεργασία και διαφοροποίηση παρόμοιων αναμνήσεων», εξηγεί ο Derek Cheng, DO, νευρολόγος στο Stamford Health.
Μόλις δύο ημέρες διατροφής με 58% λίπος, 25% υδατάνθρακες και 17% πρωτεΐνη, αρκούσε όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, για να μειωθεί η γνωστική απόδοση, συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης.
Αν και η μελέτη δεν έχει επαληθευτεί με επιπλέον έρευνα σε ανθρώπους, ο Patric K. Stanton, PhD, καθηγητής κυτταρικής βιολογίας, ανατομίας και νευρολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης, δηλώνει βέβαιος ότι τα αποτελέσματα δεν θα διαφέρουν.
«Ήταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι γνωστικές επιδράσεις ήταν τόσο γρήγορες», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο μιας διατροφής με υπερβολική περιεκτικότητα σε λιπαρά ξεκινούν πολύ νωρίτερα από άλλες σχετιζόμενες καταστάσεις, όπως η αύξηση βάρους ή η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2».
Πηγή: Medicalnewstoday