ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κι όμως το μεγάλο στήθος «κρύβει» σοβαρούς κινδύνους για την σωματική υγεία

Υγεία
Κι όμως το μεγάλο στήθος «κρύβει» σοβαρούς κινδύνους για την σωματική υγεία
Έτσι επηρεάζει τη σωματική υγεία το μεγάλο στήθος σύμφωνα με ειδικούς.
Κυριακή, 30/07/2023 - 20:00
News4Health Team News4Health Team

Διαχρονικό σύμβολο θηλυκότητας το πλούσιο γυναικείο στήθος θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες, που συχνά σπεύδουν στον πλαστικό χειρουργό προκειμένου να το αποκτήσουν.

Όμως, για κάποιες άλλες γυναίκες το μεγάλο στήθος (μεγαλομαστία) προκαλεί δυσκολίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες και μπορεί να δημιουργήσει ή να εντείνει προβλήματα που σχετίζονται με τη σωματική τους υγεία.

«Η μεγαλομαστία ξεκινά συνήθως στην εφηβεία και παραμένει μετά την εμμηνόπαυση. Οφείλεται στην ανάπτυξη του αδένα αλλά και του λίπους που βρίσκεται ανάμεσα και γύρω από αυτόν. Τις περισσότερες φορές, η μεγαλομαστία είναι γονιδιακού τύπου, αλλά μπορεί να οφείλεται και στα παραπανίσια κιλά. Έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως μυοσκελετικά και αναπνευστικά, δερματοπάθειες αλλά και ψυχική δυσφορία.

Ωστόσο, το στήθος παραμένει σημείο αναφοράς του γυναικείου σώματος, γι’ αυτό και οι πλαστικές επεμβάσεις σε αυτό, όπως αυξητική, ανόρθωση και σμίκρυνση, είναι οι πιο δημοφιλείς παγκοσμίως. Η “χρυσή τομή” βρίσκεται στη συμμετρία», επισημαίνει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστικός Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Μεγαλομαστία και λειτουργικά προβλήματα

1. Πόνος στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη

Οι μεγάλοι μαστοί, λόγω του βάρους τους, έχουν την τάση να τραβούν τους ώμους προς τα κάτω και να προκαλούν κύρτωμα στην σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε κακή στάση του σώματος και, τελικά, επίμονο πόνο στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Open Orthopedics Journal, η οποία εξέτασε περισσότερες από 300 γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο πόνος στους ώμους και τον αυχένα που σχετίζεται με το στήθος θεωρείται ότι οφείλεται σε αλλαγές στο κέντρο βάρους και το μεγάλο ή βαρύ στήθος μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή ένταση στις μεσαίες και κατώτερες ίνες του τραπεζοειδούς μυός και στις σχετικές μυϊκές ομάδες».

Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος συχνά φορούν λάθος νούμερο σουτιέν. Μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατέδειξε η αύξηση του μεγέθους του στήθους και ο τρόπος με τον οποίο φοριέται ένα σουτιέν μπορεί να έχει εμβιομηχανικές επιπτώσεις στη φορτισμένη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στους γύρω μυς.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι μεγαλύτεροι μαστοί και ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σχετίζονται με θωρακικό πόνο.

2. Αυλακώσεις στους ώμους

Όταν το στήθος είναι μεγάλο και βαρύ, το σουτιέν ενδέχεται να μην το υποστηρίζει πλήρως, ακόμα κι αν είναι το σωστό μέγεθος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βαθιές αυλακώσεις στους ώμους από τις ράντες του, οι οποίες ενδέχεται να παραμένουν ακόμα και όταν αφαιρείται το σουτιέν.

Η αγορά ενός στηθόδεσμου με φαρδύ λουράκι μπορεί να βοηθήσει, αλλά μπορεί να μην απαλλάξει εντελώς από τις αυλακώσεις.

3. Εξανθήματα

Οι μεγάλοι μαστοί δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για να σχηματιστούν εξανθήματα στην υπομάστια περιοχή.

Η επαφή του στήθους με το δέρμα της κοιλιάς προκαλεί τριβή, υγρασία και θερμότητα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μηκυτιάσεις, εκζέματα, δερματίτιδες και άλλες δερματοπάθειες.

4. Μούδιασμα

Όταν τα σουτιέν δεν εφαρμόζουν σωστά, το στήθος μπορεί να μουδιάσει. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συμπίεσης μικρών νευρικών ινών στον ιστό του μαστού ή στο θωρακικό τοίχωμα. Το μεγάλο στήθος μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε μούδιασμα στα χέρια και τα δάχτυλα, εάν «τραβάει» τον κορμό και επηρεάζει τη θέση του αυχένα.

5. Αδυναμία άσκησης & δύσπνοια

Το μεγάλο στήθος αναπηδά έντονα κατά την άσκηση, καθιστώντας την κίνηση δύσκολη και κάνοντας τις γυναίκες να νιώθουν αμηχανία. Επίσης, προκαλεί δύσπνοια, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή της προπόνησης. Το βάρος του πλεονάζοντος ιστού μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη φυσική κίνηση του διαφράγματος. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery και κοινοποιήθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχουσες ήταν σε θέση να αναπνέουν ευκολότερα μετά από σμίκρυνση στήθους.

6. Πονοκέφαλοι

Οι γυναίκες αναφέρουν συχνά τους πονοκεφάλους ως σύμπτωμα του υπερβολικά μεγάλου μαστού. Ειδικότερα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PubMed, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με μεγαλομαστία που παρουσίασαν χρόνιους πονοκεφάλους ή ημικρανίες, μπορούν να βρουν ανακούφιση μετά από μείωση του μαστού.

7. Ινοκυστική μαστοπάθεια

Ο πόνος στους μαστούς πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, πολλές φορές, στις περιπτώσεις μεγαλομαστίας, παίρνει μία μορφή ινοκυστικής μαστοπάθειας, δηλαδή μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη κύστεων στους μαστούς, οι οποίες προκαλούν πόνο και απαιτούν παρακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος μαστός μπορεί, επίσης, να περιορίσει την ευκρίνεια των απεικονιστικών εξετάσεων (μαστογραφία, υπέρηχο), αυξάνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

8. Σμίκρυνση μαστών

Η σμίκρυνση ή μειωτική μαστών είναι η επέμβαση που στόχο έχει να μειώσει το μέγεθος του στήθους και ταυτόχρονα να το ανορθώσει.

«Οι γυναίκες απευθύνονται σ’ εμάς καταρχάς προκειμένου να απαλλαγούν από τα λειτουργικά προβλήματα που τους προκαλεί η μεγαλομαστία, καθώς η μείωση μαστών προσφέρει άμεση λύση. Μπορεί, όμως, να καταφύγουν στην επέμβαση και για αισθητικούς λόγους, δηλαδή για να αποκτήσουν ένα πιο μικρό, πιο στητό, πιο νεανικό στήθος», επισημαίνει η δρ Σεφέρη - Δανιήλ.

Για να γίνει η επέμβαση, η ασθενής τίθεται υπό γενική αναισθησία και, με τις σύγχρονες τεχνικές, συνήθως φεύγει την ίδια ημέρα από την κλινική.

«Μέσα από τομές, οι οποίες γίνονται στην κάτω και πλαϊνή πλευρά του μαστού, αφαιρείται η ποσότητα του μαζικού αδένα που περισσεύει καθώς επίσης και η υπερβολική ποσότητα λίπους μαζί με το δέρμα. Ακόμη, επειδή υπάρχει περίπτωση να έχει μεγαλώσει και η θηλή κατά την διάρκεια της ανάπτυξης ενός υπέρογκου στήθους, κατά την μείωσή του, φροντίζουμε να μειώνουμε και το μέγεθος της θηλής ώστε να είναι ανάλογο με το νέο μέγεθος του μαστού», εξηγεί η ειδικός. Και προσθέτει:

«Οι τομές γίνονται στην περιοχή που βρίσκεται γύρω από την θηλή και κάτω από αυτήν, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του στήθους, γιατί κάθε περίπτωση ασθενούς έχει διαφορετικές ανάγκες. Οι ουλές είναι εμφανείς μετά την επέμβαση, αλλά με την πάροδο του χρόνου βελτιώνονται και συνήθως επουλώνονται πλήρως».

Μετά το πέρας της επέμβασης το στήθος παρουσιάζει το αναμενόμενο μετεγχειρητικό οίδημα και το πιθανό άλγος αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Η ασθενής χρειάζεται να φορά στηθόδεσμο ισχυρής υποστήριξης για ένα μήνα.

«Η σμίκρυνση μαστών πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί με την πάροδο του χρόνου, τα λειτουργικά προβλήματα που προκαλεί η μεγαλομαστία χρονίζουν και επιδεινώνονται. Για παράδειγμα, με την αύξηση της ηλικίας, το μυοσκελετικό σύστημα φθείρεται, ενώ εμφανίζεται οστεοπόρωση, με αποτέλεσμα τα μυοσκελετικά προβλήματα να χειροτερεύουν.

Επίσης, σε πολύ μεγάλες ηλικίες, όπου η μεγαλομαστία προκαλεί έντονες δυσλειτουργίες, οι αντοχές του οργανισμού έχουν μειωθεί και συνήθως υπάρχουν προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν ή και δεν επιτρέπουν τις χειρουργικές επεμβάσεις», καταλήγει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι για να εφαρμοστεί η επέμβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της γυναίκας, ούτως ώστε να έχει σταθεροποιηθεί το σχήμα και το μέγεθος των μαστών.

  • ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΗΘΟΣ
  • ΣΤΗΘΟΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΣΩΜΑ
  • ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι το «χάπι επόμενης ημέρας» και πόσες φορές κάνει να το πάρετε στη ζωή σας
Τι είναι το «χάπι επόμενης ημέρας» και πόσες φορές κάνει να το πάρετε στη ζωή σας 29 Ιουλίου 2023
Παιδιά και καλοκαιρινές ωτίτιδες: Πώς προλαμβάνονται; 31 Ιουλίου 2023
Παιδιά και καλοκαιρινές ωτίτιδες: Πώς προλαμβάνονται;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00

Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας

Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 07:55

Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ

Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 17:51

Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας

VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας
Digital Health
30/06/2025 - 17:37

VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας

Προσπαθείτε για παιδί; Οι λόγοι που η υγεία του άνδρα είναι εξίσου σημαντική με εκείνη της γυναίκας
Υγεία
29/05/2025 - 13:14

Προσπαθείτε για παιδί; Οι λόγοι που η υγεία του άνδρα είναι εξίσου σημαντική με εκείνη της γυναίκας

Freeze branding: Οι κίνδυνοι της νέας τρέλας που θέλει μαρκάρισμα μαλλιών και σώματος με υγρό άζωτο
Ομορφιά
28/05/2025 - 13:00

Freeze branding: Οι κίνδυνοι της νέας τρέλας που θέλει μαρκάρισμα μαλλιών και σώματος με υγρό άζωτο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΥΓΕΙΑ γίνεται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος νοσοκομείων στην Κύπρο μετά την εξαγορά του Eden
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2025 - 00:04
Οι τρεις πιο συχνές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Διάγνωση, αντιμετώπιση θεραπεία
Health Talk
15/07/2025 - 20:17
Βόμβα Φλωρίδη για την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας - Υπό επανεξέταση πιστοποιητικά θανάτου
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 19:41
Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 19:23
Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 18:57
Τα φυτά παράγουν ήχους και τα έντομα τους ακούν - Το παράδειγμα της ντοματιάς
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 18:28
Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης
Υγεία
15/07/2025 - 18:07
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τρεις νέες ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 17:41
Η ΕΙΝΑΠ καταδικάζει τις συλλήψεις εφημερευόντων ψυχιάτρων στο Δαφνί
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 17:24
Η ΔΟΘ κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του οδηγού «Γνώρισε τα Δικαιώματά σου»
Patient Talk
15/07/2025 - 17:08
Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Διατροφή
15/07/2025 - 16:49
Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής
Υγεία
15/07/2025 - 16:30
Το Τεκτονικό Ίδρυμα δώρισε στο «Ελπίδα» νέο υπερσύγχρονο αναισθησιολογικό μηχάνημα
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 16:04
ΕΛΛΟΚ: Αναβαθμίζοντας τη θεσμική παρουσία των ασθενών στον ευρωπαϊκό χάρτη
Patient Talk
15/07/2025 - 15:48
Μία δόση, επτά ημέρες: Το μακράς δράσης τζελ λεβοντόπας καταπολεμά το τρέμουλο του Πάρκινσον
Pharma News
15/07/2025 - 15:30
Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ!
Υγεία
15/07/2025 - 14:30
Τα αποτελέσματα ολόσωμων απεικονιστικών εξετάσεων σε 100.000 ανθρώπους μπορεί να αλλάξουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών
Digital Health
15/07/2025 - 13:30
Πέθανε ο Γεράσιμος Μιχελής, ο κακός με τα μαύρα από το «Πάρα Πέντε» - Πάλεψε δυο χρόνια με τη νόσο ALS
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 13:04
Γυμναστική με αντιστάσεις δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας σε λιγότερο από δύο μήνες
Fitness
15/07/2025 - 12:30
Πόσο συχνά θέλουν πλύσιμο τα κλινοσκεπάσματα και το κόλπο για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στα μαξιλάρια
Υγεία
15/07/2025 - 11:30
Νέο φάρμακο προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με εγκεφαλικό
Υγεία
15/07/2025 - 10:30
Γεωργιάδης: Όλες οι γραμμές του 1566 κατειλημμένες από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 09:29
Νέα Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 08:28
Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και πως αντιμετωπίζεται!
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 20:11
Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού
Health Talk
14/07/2025 - 18:52
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Καμπανάκι για συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β6 - Πως μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα
Υγεία
14/07/2025 - 17:44
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo