ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταρρέει ακόμα ένας μύθος των social media: Κανείς δεν μπορεί να χάσει λίπος μόνο από... την κοιλιά

Υγεία
PIXABAY
Λίγος μόλις χρόνος ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετός για να περάσει από μπροστά σας μια διαφήμιση που υπόσχεται να σας βοηθήσει με στοχευμένη απώλεια λίπους.
Σάββατο, 04/11/2023 - 14:58
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Αυτές οι διαφημίσεις προωθούν μια έννοια γνωστή ως «σημειακή μείωση», υποστηρίζοντας ότι μπορείτε να κάψετε λίπος σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, συνήθως στην κοιλιά, με ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις ή προπονήσεις.

Είναι επίσης σύνηθες να βλέπετε διαφημίσεις που διαφημίζουν ειδικές δίαιτες, χάπια και συμπληρώματα που θα ανατινάξουν το λίπος σε στοχευμένες περιοχές του σώματός. Αυτές οι διαφημίσεις, οι οποίες συχνά παρουσιάζουν εντυπωσιακές φωτογραφίες με το πριν και το μετά, οι οποίες έχουν ληφθεί με διαφορά εβδομάδων, φαίνονται αληθοφανείς, ωστόσο δεν είναι παρά ένας ακόμη μύθος που αφορά για την απώλεια βάρους, σε μια εποχή που η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα για λόγους υγείας αλλά και... ομορφιάς!

Η επιστήμη και εδώ έχει την απάντηση: Απλώς δεν είναι δυνατόν να στοχεύσετε στη θέση της απώλειας λίπους. Ας εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό...

1. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να έχει πρόσβαση και να καίει όλα τα αποθέματα λίπους για ενέργεια: Για να καταλάβετε γιατί η σημειακή μείωση είναι ένας μύθος, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται το σωματικό λίπος.
Το λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα μας παίρνει τη μορφή τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι ένας τύπος λιπιδίων ή μορίων λίπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για ενέργεια. Περίπου το 95% των διατροφικών λιπών που καταναλώνουμε είναι τριγλυκερίδια και όταν τρώμε, το σώμα μας μετατρέπει επίσης την τυχόν αχρησιμοποίητη ενέργεια που καταναλώνουμε σε τριγλυκερίδια.

Τα τριγλυκερίδια αποθηκεύονται σε ειδικά λιποκύτταρα που ονομάζονται λιποκύτταρα και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται στον λιπώδη ιστό ιστό που συνηθέστερα τον αναφέρουμε ως σωματικό λίπος.

Αυτό το σωματικό λίπος βρίσκεται σε όλο το σώμα μας, αλλά αποθηκεύεται κυρίως ως υποδόριο λίπος κάτω από το δέρμα μας και ως σπλαχνικό λίπος γύρω από τα εσωτερικά μας όργανα.

Αυτές οι αποθήκες λίπους χρησιμεύουν ως ζωτικό ενεργειακό απόθεμα, με το σώμα μας να κινητοποιείται για να αποκτήσει πρόσβαση στα αποθηκευμένα τριγλυκερίδια για να παρέχει ενέργεια κατά τη διάρκεια περιόδων παρατεταμένης άσκησης. Αξιοποιούμε επίσης αυτά τα αποθέματα όταν κάνουμε δίαιτα και νηστεία.

Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε πολλές διαφημίσεις για τη μείωση των κηλίδων, οι μύες μας δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση και να καίνε συγκεκριμένες αποθήκες λίπους όταν γυμναζόμαστε.

Αντ' αυτού, χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται λιπόλυση για να μετατρέψουν τα τριγλυκερίδια σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και μια ένωση που ονομάζεται γλυκερόλη, η οποία στη συνέχεια ταξιδεύει στους μυς μας μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Ως αποτέλεσμα, οι αποθήκες λίπους που χρησιμοποιούμε για ενέργεια όταν γυμναζόμαστε προέρχονται από παντού στο σώμα μας - όχι μόνο από τις περιοχές που στοχεύουμε για απώλεια λίπους.

Η έρευνα ενισχύει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας καίει λίπος όταν γυμναζόμαστε, επιβεβαιώνοντας ότι η σημειακή μείωση είναι ένας μύθος για την απώλεια βάρους. Αυτό περιλαμβάνει μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων, η οποία δεν διαπίστωσε μεγαλύτερη βελτίωση στη μείωση του λίπους της κοιλιάς μεταξύ των ατόμων που ανέλαβαν ένα πρόγραμμα αντίστασης στην κοιλιά επιπλέον των αλλαγών στη διατροφή σε σύγκριση με εκείνους που συμμετείχαν στην ομάδα που έκανε μόνο διατροφή.

Περαιτέρω, μια μετα-ανάλυση που έγινε 2021 βασισμένη σε 13 προγενέστερες μελέτες με περισσότερους από 1.100 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η τοπική μυϊκή προπόνηση δεν είχε καμία επίδραση στις τοπικές εναποθέσεις λίπους. Δηλαδή, η άσκηση ενός συγκεκριμένου μέρους του σώματος δεν μείωσε το λίπος στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

Οι μελέτες που υποτίθεται ότι δείχνουν οφέλη από την τοπική μείωση έχουν μικρό αριθμό συμμετεχόντων με αποτελέσματα που δεν έχουν το παραμικρό κλινικό νόημα.

2. Το σώμα μας αποφασίζει πρώτα από πού αποθηκεύουμε λίπος και από πού το χάνουμε: Παράγοντες που δεν τους ελέγχουμε επηρεάζουν τις περιοχές και τη σειρά με την οποία το σώμα μας αποθηκεύει και χάνει λίπος. Συγκεκριμένα

  • τα γονίδιά μας. Ακριβώς όπως το DNA προδιαγράφει αν είμαστε κοντοί ή ψηλοί, η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς λειτουργούν οι αποθήκες λίπους μας. Η έρευνα δείχνει ότι τα γονίδιά μας μπορεί να ευθύνονται για το 60% του πού κατανέμεται το λίπος. Έτσι, αν η μαμά σας τείνει να αποθηκεύει και να χάνει βάρος πρώτα από το πρόσωπό της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το κάνετε και εσείς
  • το φύλο μας. Το σώμα μας, από τη φύση του, έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά αποθήκευσης λίπους που καθοδηγούνται από το φύλο μας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που έχουν περισσότερη λιπώδη μάζα από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το γυναικείο σώμα είναι σχεδιασμένο να διατηρεί αποθέματα λίπους για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, με τις γυναίκες να τείνουν να χάνουν βάρος πρώτα από το πρόσωπο, τις γάμπες και τα χέρια τους, επειδή επηρεάζουν λιγότερο την τεκνοποίηση, ενώ διατηρούν το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς
  • την ηλικία μας. Η διαδικασία της γήρανσης προκαλεί αλλαγές στη μυϊκή μάζα, το μεταβολισμό και τα επίπεδα των ορμονών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το πού και πόσο γρήγορα χάνεται το λίπος. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι μεσήλικες άνδρες τείνουν να αποθηκεύουν σπλαχνικό λίπος γύρω από τη μέση και το βρίσκουν ένα επίμονο σημείο για να μετατοπιστεί το λίπος από εκεί.

3. Τα χάπια και τα συμπληρώματα δεν μπορούν να στοχεύσουν αποτελεσματικά στην απώλεια λίπους: Οι περισσότερες διαφημίσεις για αυτά τα χάπια και τα συμπληρώματα διατροφής - συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που ισχυρίζονται ότι είναι «ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε λίπος στην κοιλιά» - θα ισχυριστούν επίσης με υπερηφάνεια ότι τα αποτελέσματα του προϊόντος τους υποστηρίζονται από «κλινικές δοκιμές» και «επιστημονικά στοιχεία».

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μια σειρά από ανεξάρτητες μελέτες δεν τεκμηριώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Σε αυτές περιλαμβάνονται δύο πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 120 ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές φυτικών και διαιτητικών συμπληρωμάτων. Κανένα από τα συμπληρώματα που εξετάστηκαν δεν παρείχε κλινικά σημαντική μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Ακόμα ένας μύθος της εποχής μας

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η σημειακή μείωση αποτελεί έναν ακόμα μύθο της εποχής μας. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πού χάνει λίπος το σώμα μας. Μπορούμε όμως να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε σε συγκεκριμένες περιοχές στοχεύοντας στη συνολική απώλεια λίπους.

Ενώ μπορεί να μην χάσετε το βάρος σε ένα συγκεκριμένο σημείο όταν ασκείστε, κάθε σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καύση του σωματικού λίπους και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγή του σχήματος του σώματός σας με την πάροδο του χρόνου και θα σας βοηθήσει επίσης στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους σας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεταβολικός σας ρυθμός, δηλαδή πόση ενέργεια καταναλώνετε σε κατάσταση ηρεμίας, καθορίζεται από το πόσο μυϊκό και λιπώδη ιστό κουβαλάτε. Καθώς οι μύες είναι πιο δραστήριοι μεταβολικά από το λίπος, δηλαδή καίνε περισσότερη ενέργεια από το λίπος, ένα άτομο με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα θα έχει ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό από κάποιον με το ίδιο σωματικό βάρος και μεγαλύτερη λιπώδη μάζα.

Η επιτυχής απώλεια λίπους μακροπρόθεσμα έγκειται στο να χάνετε βάρος σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια που μπορείτε να διατηρήσετε - περιόδους απώλειας βάρους, ακολουθούμενες από περιόδους διατήρησης του βάρους, και ούτω καθεξής, μέχρι να επιτύχετε το βάρος που έχετε θέσει ως στόχο.

Απαιτεί επίσης σταδιακές αλλαγές στον τρόπο της καθημερινής σας ζωής (σ.σ.: σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και ποιοτικός ύπνος) για να διασφαλίσετε ότι θα διαμορφώσετε συνήθειες που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Πηγή: The Conversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 04/11/2023 - 15:07
  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
  • ΛΙΠΟΣ
  • ΛΙΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
  • ΚΟΙΛΙΑ
  • SOCIAL MEDIA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ατοπική δερματίτιδα: Ανοσολογικές διαταραχές, θεραπείες, «γιατροσόφια» και νέα δεδομένα
Ατοπική δερματίτιδα: Ανοσολογικές διαταραχές, θεραπείες, «γιατροσόφια» και νέα δεδομένα 03 Νοεμβρίου 2023
«Με Οδηγό το Διαβήτη»: Ενημέρωση και εξετάσεις πρόληψης για τη σύγχρονη επιδημία, στο Περιστέρι 05 Νοεμβρίου 2023
«Με Οδηγό το Διαβήτη»: Ενημέρωση και εξετάσεις πρόληψης για τη σύγχρονη επιδημία, στο Περιστέρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KidsRight Index: Καμπανάκι για την ψυχική υγεία των παιδιών με τη χρήση των social media
Ψυχική Υγεία
11/06/2025 - 13:04

KidsRight Index: Καμπανάκι για την ψυχική υγεία των παιδιών με τη χρήση των social media

Εννέα λόγοι που οι έφηβοι έχουν προβληματική σχέση με τα social media
Ψυχική Υγεία
06/05/2025 - 11:09

Εννέα λόγοι που οι έφηβοι έχουν προβληματική σχέση με τα social media

Γιατί η κοιλιά μας μεγαλώνει στη μέση ηλικία; Ο ένοχος εντοπίστηκε!
Υγεία
29/04/2025 - 13:00

Γιατί η κοιλιά μας μεγαλώνει στη μέση ηλικία; Ο ένοχος εντοπίστηκε!

Πώς τα social media μπορούν να καταστρέψουν την διατροφή των εφήβων
Διατροφή
08/04/2025 - 18:29

Πώς τα social media μπορούν να καταστρέψουν την διατροφή των εφήβων

Ο ακριβής χρόνος που πρέπει να γυμναζόμαστε κάθε εβδομάδα για να παραμείνουμε υγιείς
Fitness
03/04/2025 - 09:00

Ο ακριβής χρόνος που πρέπει να γυμναζόμαστε κάθε εβδομάδα για να παραμείνουμε υγιείς

Η άσκηση σε συνδυασμό με τη διαλειμματική νηστεία αυξάνει την απώλεια λίπους
Fitness
31/03/2025 - 12:00

Η άσκηση σε συνδυασμό με τη διαλειμματική νηστεία αυξάνει την απώλεια λίπους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων
Pharma Policy
08/07/2025 - 11:00
Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%
Υγεία
08/07/2025 - 10:00
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10
Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00
Τρικάκια και μπογιές στο γραφείο του Δ. Βαρτζόπουλου από τον Ρουβίκωνα
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:23
Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Καύσωνας: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει θερμοπληξία - Οι σωτήριες αντιδράσεις
Health Talk
07/07/2025 - 11:02
Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo