ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανική γρίπη: Τα πολύτιμα μαθήματα από το 3ο έτος εκείνης της φονικής πανδημίας

Υγεία
Ισπανική γρίπη: Τα πολύτιμα μαθήματα από το 3ο έτος εκείνης της φονικής πανδημίας
Καθώς η πανδημία της COVID-19 διανύει τον 3ο της χρόνο και ο αριθμός θανάτων αυξάνεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να διδαχθεί πολύτιμα μαθήματα από όσα συνέβησαν στο 3ο έτος της ισπανικής γρίπης που σάρωσε τον πλανήτη το μακρινό 1920.
Παρασκευή, 11/02/2022 - 19:26
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Στη Νέα Υόρκη το 1920 - σχεδόν 2 χρόνια μετά την ανάδυση της θανατηφόρας ισπανικής γρίπης που θα αφαιρούσε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 εκατ. άτομα παγκοσμίως - το νέο έτος ξεκίνησε μία αίσθηση αισιοδοξίας.

«Η καλύτερη έκθεση Υγείας για την Πόλη τα τελευταία 37 έτη» ανέφερε το πρωτοσέλιδο των New York Times στις 4 Γενάρη του 2020, με τη Νέα Υόρκη να έχει επιβιώσει από 3 καταστροφικά κύμα της γρίπης. Ένα ολόκληρο έθνος - που στο τέλος θρήνησε 675.000 ζωές, θεώρησε ότι το τέλος της πανδημίας ήταν μπροστά του.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα αισιόδοξα πρωτοσέλιδα άρχισαν να αλλάζουν. Πριν το τέλος του μήνα, η Νέα Υόρκη θα βίωνε μία τεράστια άνοδο των κρουσμάτων γρίπης. Το Σικάγο και άλλες αστικές περιοχές ανέφεραν το ίδιο. «Οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν για μία επιστροφή της γρίπης» προειδοποίησε ο Κομισάριος Υγείας της πόλης, Royal S. Copeland. Προέβλεψε ότι το υπεύθυνο στέλεχος για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων προκαλούσε πιο ήπια νόσο και όσοι είχαν νοσήσει προηγουμένως, θα είχαν ανοσία.

Έκανε λάθος, τουλάχιστον σε ένα βαθμό. Ενώ διάφορα μέρη του κόσμου δεν παρατήρησαν ένα 4ο κύμα της τότε πανδημίας, πολλές μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης, του Σικάγο και του Ντιτρόιτ, έζησαν μία ακόμη θανατηφόρο περίοδο.

Τι συνέβη από το 1ο κύμα ως το 4ο κύμα

Η γρίπη του 1918 κράτησε για χρόνια μετά το 1918. Δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε, οι πόλεις στην Αμερική χαλάρωναν τους περιορισμούς. Τότε ένα 4ο κύμα χτύπησε μέρος της χώρας πιέζοντας στα όρια του το Σύστημα Υγείας και σκοτώνοντας πολλούς Αμερικάνους.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Το πρώτο κύμα, την άνοιξη του 1918 ήταν σχετικά ήπιο. Επέστρεψε, όμως, δριμύτερο το φθινόπωρο, με τον ιό να έχει πιθανώς μεταλλαχτεί. Αυτό το 2ο κύμα οδήγησε σε πολλούς θανάτους σε όλο τον κόσμο. Τα αυτοκίνητα του δρόμου μετατράπηκαν σε νεκροφόρες και οι ιερείς μάζευαν πτώματα με άμαξες.

Μόνο κατά το δεύτερο κύμα, περισσότεροι Αμερικανοί σκοτώθηκαν από τη γρίπη από όσους πέθαναν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Πόλεμο της Κορέας και στον πόλεμο του Βιετνάμ μαζί.

Η πανδημία της γρίπης φαινόταν να επηρεάζει νέους κυρίως, για λόγους που ακόμα συζητούν από ιστορικούς και επιστήμονες. Όταν τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν, ακόμα μαινόταν ο 1ος Παγκ. Πόλεμος. Αυτό έκανε πολύ εύκολη τη διάδοση του ιού από στρατιώτη σε στρατιώτη και οι συνθήκες στα νοσοκομεία του πεδίου μάχης επιτάχυναν τη διασπορά. Κάποιοι άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα άτομα στην 3η και 4η δεκαετία της ζωής του ήταν λιγότερο πιθανό να έχει προηγούμενη ανοσία σε παρόμιους ιούς γρίπης.

Ο ιός από μόνος του μείωσε το προσδόκιμος ζωής στις ΗΠΑ για πάνω από 12 έτη. Σύμφωνα με τον ιστορικό, Τζον Μπάρι, στο βιβλίο του «The Great Influenza», εκτιμάται ότι το 10% όλων των νέων ενήλικων που ζουν την εποχής εκείνης της πανδημίας, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της.

Το θανατηφόρο 4ο κύμα

Τον χειμώνα του 1919-1920, οι Αμερικανοί είχαν κουραστεί από τους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή. Σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στη δημόσια υγεία - όπως η χρήση μάσκας , η κοινωνική απόσταση και το κλείσιμο σχολείων και εκκλησιών - είχαν αρθεί. Η βιαστική επιστροφή στις δημόσιες συγκεντρώσεις οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Οι πολιτικοί είτε κατηγόρησαν την απροσεξία των ανθρώπων για την επανεμφάνιση του ιού είτε υποβάθμισαν τη σοβαρότητά του.

Το τέταρτο κύμα δεν ήταν πρωτοσέλιδη είδηση ​​με τον τρόπο που ήταν τα προηγούμενα. Η κάλυψη του θέματος συχνά υποβιβαζόταν σε μικρές παραγράφους βαθιά μέσα στις εφημερίδες, αναφέροντας χιλιάδες νέες κρούσματα σε εβδομαδιαία ή και καθημερινή βάση.

Ένας ιατρός έγραψε ένα γράμμα στον εκδότη των New York Times το χειμώνα του 1920, ικετεύοντας τον κόσμο να αποφύγει την «αχρείαστη έκθεση στη γρίπη» μέσω αχρείαστης κοινωνικής επαφής. Ο γιατρός προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε επισκεπτόταν κάποιον άρρωστο ήταν στη συνέχεια «ικανός να διαδώσει της ασθένειας σε όποιο την είχε αποφύγει, πιέζοντας τα νοσοκομεία και εξουθενώνοντας γιατρούς και νοσηλευτές».

Στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 1919 έως τον Απρίλιο του 1920 από ό,τι στο πρώτο και το τρίτο κύμα, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία για τη θνησιμότητα από τη γρίπη στην πόλη . Το Ντιτρόιτ, το Σεντ Λούις και η Μινεάπολη παρουσίασαν επίσης σημαντικά τέταρτα κύματα και αναφέρθηκε σοβαρή «υπερβολική θνησιμότητα» σε πολλές κομητείες στο Μίσιγκαν λόγω της γρίπης.

Οι παρεμβάσεις των τοπικών κυβερνήσεων στη δημόσια υγεία μπορεί στην πραγματικότητα να συνέβαλαν στο τέταρτο κύμα περιορίζοντας την εξάπλωση του ιού σε προηγούμενα κύματα. Ωστόσο, δεν θα ήταν σκόπιμο να αφήσουμε τον ιό να αιχμαλωτιστεί, είπε ο Γουάν Γιανγκ, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συγγραφέας της εργασίας για τη θνησιμότητα από τη γρίπη στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερη μόλυνση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περισσότερη μετάλλαξη, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια νέα παραλλαγή ιού που μπορεί στη συνέχεια να διαβρώσει την προηγούμενη ανοσία . Επομένως είναι μια αλληλεπίδραση ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο ιός, κάτι που είναι πραγματικά απρόβλεπτο», είπε ο Yang.

Η COVID-19 πιθανότητα ήρθε για να μείνει όπως η γρίπη

Οι ιοί της γρίπης και ο κορονοϊοί είναι γενετικά διαφορετικοί. Επομένως, δεν είναι πιθανό να κάνεις μία σύγκριση σε σχέση με την πανδημία του 1918. Ο Γιανγκ σημείωσε ότι ο νέος κορονοϊός μεταλλάσσεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την γρίπη του 1918. Η διαχείριση της τωρινής πανδημίας έχει βοηθηθεί από πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις που δεν ήταν διαθέσιμες πριν ένα αιώνα συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι μπορούμε να πάρουμε κάποια πολύτιμα μαθήματα, κοιτώντας στο παρελθόν. Ο ιός της γρίπης του 1918, αφού παρέμεινε σε θανατηφόρα μορφή για περισσότερα από δύο χρόνια, έγινε πιο ήπιος. Τώρα είναι «μέρος κάθε εποχικής γρίπης που έχουμε», είπε η Ann Reid, η εκτελεστική διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για την Εκπαίδευση των Επιστημών, η οποία βοήθησε στην αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού της γρίπης του 1918 τη δεκαετία του 1990. Η έρευνά της διαπίστωσε ότι ορισμένες γενετικές πτυχές του ιού του 1918 συνέχισαν να υπάρχουν σε νέα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων πανδημιών το 1957 και το 1968. Τα άτομα με ανοσία στον ιό του 1918 ήταν επομένως πιθανό να έχουν κάποια προστασία από τα γενετικά του ξαδέρφια.

«Τελικά, όλοι στον κόσμο θα έχουν κάποιο βασικό επίπεδο ανοσίας σε αυτόν τον κορονοϊό, οπότε ακόμα και όταν μεταλλάσσεται σε νέο στέλεχος, οι άνθρωποι δεν θα είναι εντελώς ευάλωτοι σε αυτόν», είπε ο Ριντ.

Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε με την τρέχουσα πανδημία είναι μια εξέλιξη παρόμοια με αυτή του ιού της γρίπης. «Νομίζω ότι θα μείνει», είπε ο Γιανγκ για τον νέο κορονοϊό. «Δεν νομίζω ότι η εξάλειψη είναι εφικτή ή ακόμα και ρεαλιστική σε αυτό το σημείο. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε πιο ειρηνικά με αυτόν τον ιό».

ΠΗΓΗ: Washington Post

Τελευταία τροποποίηση στις 11/02/2022 - 19:55
  • ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ
  • ΓΡΙΠΗ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • COVID19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στους 92 οι νεκροί, 512 διασωληνωμένοι και πάνω από 17.600 κρούσματα σήμερα
Στους 92 οι νεκροί, 512 διασωληνωμένοι και πάνω από 17.600 κρούσματα σήμερα 11 Φεβρουαρίου 2022
Πάνω από 16.600 κρούσματα σήμερα, 66 νεκροί και στους 507 οι διασωληνωμένοι 12 Φεβρουαρίου 2022
Πάνω από 16.600 κρούσματα σήμερα, 66 νεκροί και στους 507 οι διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος από COVID-19 - Κάτω από το όριο συναγερμού η θετικότητα στη γρίπη
Υγεία
15/05/2025 - 19:09

ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος από COVID-19 - Κάτω από το όριο συναγερμού η θετικότητα στη γρίπη

Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26

Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες

Σε επιφυλακή η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ για την γρίπη των πτηνών που εμφανίζει πανδημικές τάσεις
Υγεία
30/04/2025 - 11:00

Σε επιφυλακή η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ για την γρίπη των πτηνών που εμφανίζει πανδημικές τάσεις

ΕΟΔΥ: τρεις θάνατοι από COVID-19 και 2 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
25/04/2025 - 17:08

ΕΟΔΥ: τρεις θάνατοι από COVID-19 και 2 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Σε πτώση η θετικότητα
Υγεία
17/04/2025 - 15:03

ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Σε πτώση η θετικότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στρατηγική επένδυση του Halcyon Equity Partners στην AlfaOmega
Pharma News
19/05/2025 - 22:04
Συνάντηση ΕΕΑ με τον Άδωνι Γεωργιάδη για τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 21:00
Βουβωνοκήλη στις γυναίκες: Υπάρχουν διαφορές από τους άνδρες;
Health Talk
19/05/2025 - 20:00
ΣΦΕΕ: Παρεμβάσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη στον τομέα της κλινικής έρευνας
Pharma Policy
19/05/2025 - 19:04
Η ελληνική τεχνογνωσία του ΚΕΤΕΚΝΥ πήγε στην Ουγγαρία
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 18:00
Η πρώτη μεταμόσχευση ουροδόχου κύστης είναι γεγονός
Υγεία
19/05/2025 - 17:08
Η ΑΜΚΕ με Οδηγό το Διαβήτη στηρίζει 10 χρόνια τους νησιώτες - Το πρόγραμμα της φετινής εκστρατείας
Υγεία
19/05/2025 - 17:00
Ο δωδεκάλογος των μέτρων....απόστασης από τα κουνούπια!
Υγεία
19/05/2025 - 16:00
Πώς μια φωτογραφία του νυχιού μπορεί να διαγνώσει αναιμία
Digital Health
19/05/2025 - 15:00
Φαρμακοποιοί για υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση: Ανέφικτες οι προθεσμίες - Θα μείνουν τιμολόγια απλήρωτα
Pharma Policy
19/05/2025 - 14:25
Μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη ρομποτικά για πρώτη φορά σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο
Υγεία
19/05/2025 - 13:19
Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να κρίνεται στον εγκέφαλο
Υγεία
19/05/2025 - 13:16
Ιερέας στη Λήμνο έσωσε δίχρονο παιδί εφαρμόζοντας την εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό
Υγεία
19/05/2025 - 12:39
Παραιτήθηκε ο μοναδικός παιδίατρος της Ίου
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 12:28
Γεωργιάδης: Το "βραχιολάκι" όταν δουλέψει θα αλλάξει την εμπειρία της εφημερίας στην Ελλάδα 100%
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 12:25
Επέμβαση με ριπές νερού για καλοήθη υπερπλασία προστάτη
Health Talk
19/05/2025 - 12:00
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης 2025: Δράσεις για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα από τον ΕΟΔΥ
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 11:30
78η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Το στοίχημα της Παγκόσμιας Συμφωνίας για τις Πανδημίες
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 11:00
Αντίθετοι με την εκχώρηση σε ξένες εταιρείες DNA των παιδιών οι νοσοκομειακοί γιατροί
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 10:30
Ο ύπνος «θρέφει» την άνοια - Πόσες ώρες ανάπαυσης είναι οι ασφαλείς
Υγεία
19/05/2025 - 10:02
Νοσοκομείο Ρόδου: Καταγγελία για "λουκέτο" στη Νευροχειρουργική κλινική
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 09:39
Ερευνητές της Mayo Clinic αναζητούν στα κόπρανα το μυστικό για εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
19/05/2025 - 09:00
Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων και δικαστικής διαδικασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 08:49
Με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη ο Τζο Μπάιντεν - Η λύση της ορμονοθεραπείας
Επικαιρότητα
19/05/2025 - 07:47
Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
18/05/2025 - 09:26
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Ο «σιωπηλός δολοφόνος» που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
Υγεία
17/05/2025 - 11:02
Ηλιακά εγκαύματα παιδιών... μελάνωμα ενηλίκων: Η μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος πρέπει να ξεκινάει νωρίς
Υγεία
17/05/2025 - 09:07
Χειρουργική μιας ημέρας: Πολλαπλά τα οφέλη για ασθενείς και σύστημα υγείας
Health Talk
17/05/2025 - 08:53
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μεγάλη ενημερωτική δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Σύνταγμα
Υγεία
17/05/2025 - 06:46
Γάζα: Εκτός λειτουργίας και το τελευταίο νοσοκομείο που απέμενε για τους καρκινοπαθείς
Επικαιρότητα
17/05/2025 - 03:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
18/05/2025 - 09:26
Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων και δικαστικής διαδικασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 08:49
Νοσοκομείο Ρόδου: Καταγγελία για "λουκέτο" στη Νευροχειρουργική κλινική
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 09:39
Αντίθετοι με την εκχώρηση σε ξένες εταιρείες DNA των παιδιών οι νοσοκομειακοί γιατροί
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 10:30
78η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Το στοίχημα της Παγκόσμιας Συμφωνίας για τις Πανδημίες
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo