ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δε ζητούν βοήθεια - Τέσσερις ειδικοί εξηγούν

Υγεία
Γιατί τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δε ζητούν βοήθεια - Τέσσερις ειδικοί εξηγούν
Για ένα άτομο που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγει από την κακοποιητική σχέση για μία σειρά από λόγους.
Τετάρτη, 16/02/2022 - 16:08
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Για οποιονδήποτε γνωρίζει κάποιον - φίλο, συνάδελφο, ή μέλος οικογένειας που κακοποιείται στο σπίτι του, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι γιατί δεν ξεφεύγει από αυτό. Πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε τις δυσκολίες απομάκρυνσης από μία τέτοια κατάσταση, πόσο μάλλον τα περίπλοκα συναισθήματα που αισθάνεται το θύμα. Τέσσερις ειδικοί εξηγούν μέσω του conversation.com γιατί εκείνοι που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας δε ζητάνε βοήθεια ή νιώθουν ότι είναι αδύνατο να ξεφύγουν.

Φόβος και έλεγχος

Cassandra Wiener, Senior Lecturer in Law, City, University of London

Ο εξαναγκασμός είναι μία υπολογισμένη στρατηγική κυριαρχίας. Ο δράστης ξεκινάει περιποιούμενος το θύμα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Στη συνέχεια κάνουν το θύμα να φοβηθεί - συνήθως αλλά όχι πάντα, προκαλώντας το φόβο σεξουαλικής η σωματικής βίας. Ο φόβος είναι αυτός που κάνει τις απειλές πιθανές. Όταν μία απειλή γίνεται πιθανή, τότε μία απαίτηση γίνεται εξαναγκασμός.

Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτός που κακοποιεί, θα ασκήσει έλεγχο, περιορίζοντας τη πρόσβαση σε φίλους και οικογένεια, λεφτά και μεταφορικό μέσο. Έτσι, απομονώνει το θύμα και κάνει πιο δύσκολη την αντίσταση. Το θύμα βιώνει, μόνιμο γενικευμένο άγχος - αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν κατάσταση πολιορκίας – επειδή θεωρούν ότι δεν έχουν μετριάσει επαρκώς τη συμπεριφορά τους για να αποτρέψουν την καταστροφή.

Σε αντίθεση με την αντίληψη του κόσμου ότι το θύμα επιλέγει να μείνει και ότι υπάρχουν επιλογές, έρευνες έχουν δείξει ότι η φυγή είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνη. Ο έλεγχος συνεχίζεται μετά το τέλος της σχέσης αλλά αλλάζει από την προσπάθεια για παραμονή του θύματος στη σχέση στην προσπάθεια καταστροφή του επειδή την εγκατέλειψε.

Διαμονή, φροντίδα παιδιών, στήριξη και οικονομικά

Michaela Rogers, Senior Lecturer in Social Work, University of Sheffield

Για θύματα με παιδιά, τα πρακτικά και ψυχολογικά εμπόδια αποτρέπουν τη λήψη μίας κακοποιητικής σχέσης. Η οικονομική βία σημαίνει συχνά ότι το θύμα μένει με χαμηλή αυτοπεποίθηση και χωρίς τη γνώση που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα οικονομικά τους και να στηρίξουν τους ίδιους και τα παιδιά τους. Αισθάνονται ένοχοι για τυχόν απομάκρυνση του γονέα από το παιδί τους.

Επίσης μπορεί να υπάρχουν καθυστέρηση στην διασφάλιση νέας στέγης και ενός νέου σχολείου. Ίσως υπάρχει έλλειψη πόρων για τη φροντίδα του παιδιού ή τη μεταφορά του.

Η έρευνα δείχνει ότι οι επιζώντες ενδοοικογενειακής κακοποίησης που έχουν ανασφαλές καθεστώς μετανάστευσης μπορεί να φοβούνται την απέλαση. Μπορεί επίσης να μη μιλούν καλά αγγλικά. Και μπορεί να ανησυχούν για τη καθημερινή επιβίωση εάν δεν έχουν ανεξάρτητο εισόδημα ή το δικαίωμα πρόσβασης σε παροχές ή κατάλληλα κρατικά χρηματοδοτούμενα καταλύματα.

Για τα θύματα που αναγνωρίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+, υπάρχουν πολλά εμπόδια. Μπορεί να μην αναγνωρίσουν τις εμπειρίες τους ως κακοποίηση. Μπορεί να φοβούνται ότι θα βγουν έξω και μπορεί να ανησυχούν για την παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών, ειδικά όσον αφορά τα μέτρα προστασίας των παιδιών.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι συχνά επίσης δεν γνωρίζουν ή πιστεύουν ότι δεν είναι επιλέξιμοι για τις βασικές υπηρεσίες υποστήριξης της ενδοοικογενειακής βίας.

Τα θύματα με αναπηρίες ή διάφορές παθήσεις αντιμετωπίζουν περαιτέρω πρακτικά εμπόδια, ιδίως όσον αφορά τη στέγαση. Για μερικούς, ο κακοποιός μπορεί επίσης να είναι ο δότης φροντίδας. Τα άτομα με πολλαπλές και σύνθετες ανάγκες (όπως ψυχική ασθένεια, χρήση ουσιών, έλλειψη στέγης) επίσης συχνά αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης.

Στίγμα και ντροπή

Alison Gregory, Research Fellow (Traumatised and Vulnerable Populations), University of Bristol

Η ενδοοικογενειακή βία συμβαίνει σε κάθε κοινωνία και πολιτισμό. Παρά τις αλλαγές των τελευταίων 50 ετών, όμως, ακόμα είμαστε απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουμε την ιδέα ότι η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους σαν και εμάς.

Πολλοί επιβιώσαντες νιώθουν ατιμασμένοι που έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία. Ίσως φοβούνται, ότι βάζοντας τέλος σε μία κακοποιητική σχέση, οι εμπειρίες τους θα γίνουν γνωστές σε άλλους και θα κινδυνεύουν να εκτεθούν σε κουτσομπολιά και στην άποψη της κοινής γνώμης. Επομένως, θα αντιμετωπιστούν από τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο

Η έρευνα για τα θύματα που επιβίωσαν δείχνουν ότι είναι ανήσυχοι μήπως απογοητεύσουν τους γονείς τους. Τέλος, κάποια θύματα φοβούνται ότι αν βάλουν τέλος σε μία κακοποιητική σχέση, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τις ίδιες τις εμπειρίες τους, συνειδητοποιώντας τι έχει συμβεί.

Αγάπη

Alison Gregory and Sandra Walklate, Chair of Sociology, University of Liverpool

Η αγάπη μπορεί να είναι ένας απίστευτα δυνατός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παραμένουν σε μία κακοποιητική σχέση ή επιστρέφουν σε αυτή. Και ίσως είναι ένας από τους πιο δύσκολους λόγους για να κατανοήσουμε. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμα και οι ίδιοι οι επιβιώσαντες απογοητεύονται από το γεγονός ότι η αγάπη, η ανησυχία και η φροντίδα τους για τον κακοποιό τους, τους έχει κρατήσει εγκλωβισμένους.

Μια ανάλυση του 2021 σε απαντήσεις στην εκστρατεία #WhyIStayed Twitter αποκαλύπτει πόσο περίπλοκα μπορεί να είναι αυτά τα συναισθήματα. Μιλάει επίσης για την ισχυρή επιρροή που έχουν τα κοινωνικά σχόλια γύρω από τις σχέσεις, το γάμο και την οικογένεια. Μερικές γυναίκες τουίταραν, «Ο γάμος είναι για πάντα», «Δεν ήθελα να τρέξω όταν συναντήσαμε δυσκολίες» και «τα παιδιά χρειάζονται έναν πατέρα».

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει τη δύναμη που ασκούν οι κοινωνικές προσδοκίες για τον ρομαντισμό και την αγάπη. Ένα άτομο τουίταρε, «Την πρώτη φορά που σε χτυπάει, λες στον εαυτό σου ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μετανιωμένος. Τον συγχωρείς. Η ζωή είναι φυσιολογική και πάλι». Έρευνες έχουν δείξει ότι η συγχώρεση πηγάζει από την επιθυμία ενός θύματος να διατηρήσει τη σχέση, ως πρωταρχικό στόχο ζωής, ακόμη και εις βάρος της δικής του ασφάλειας.

Οι κακοποιοί, αντίθετα, μπορεί να είναι πανούργοι και επιδέξιοι όταν πρόκειται για τη χειραγώγηση των ερωτικών συναισθημάτων ενός επιζώντα. Θα κάνουν επίκληση στο συναίσθημα με φράσεις όπως, «Αν με αγαπούσες, θα...». Θα χρησιμοποιήσουν επίσης τα συναισθήματα φροντίδας και ανησυχίας των επιζώντων για να προσπαθήσουν να τους αποτρέψουν από το να φύγουν, απειλώντας ότι θα βλάψουν τους εαυτούς τους ή θα αυτοκτονήσουν. Οι κακοποιοί γνωρίζουν ότι η σκέψη πιθανής βλάβης στον κακοποιό θα προκαλέσει την αγωνία των επιζώντων και πιθανώς αισθήματα ενοχής (παρόλο που ο επιζών δεν έχει κάνει τίποτα κακό).

Οι επιζώντες μπορεί να ερωτηθούν από δύσπιστους φίλους, συγγενείς και επαγγελματίες, «Πώς μπορείτε ακόμα να τους αγαπάτε μετά από αυτό που έχουν κάνει;». Η αγάπη είναι ένα ισχυρό κίνητρο, και αν δεν δώσουμε άδεια να εκφραστεί, κινδυνεύουμε να αποξενώσουμε τους επιζώντες και να τους απομονώσουμε περαιτέρω – κάτι που ακριβώς θέλουν οι κακοποιοί.

ΠΗΓΗ: theconversation

Τελευταία τροποποίηση στις 16/02/2022 - 16:39
  • ΦΟΒΟΣ
  • ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΣΧΕΣΗ
  • ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
  • ΒΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΑ: Έδωσε το πράσινο φως για 92 φάρμακα μέσα στο 2021
ΕΜΑ: Έδωσε το πράσινο φως για 92 φάρμακα μέσα στο 2021 16 Φεβρουαρίου 2022
COVID-19 και νευρολογικές διαταραχές: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα 16 Φεβρουαρίου 2022
COVID-19 και νευρολογικές διαταραχές: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο πόνο από τους άνδρες – Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη
Υγεία
06/10/2026 - 17:00

Οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο πόνο από τους άνδρες – Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη

Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12

Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων

ΠΟΥ: Νέες επιλογές αντισύλληψης – Τι προτείνει για χάπια, εμφυτεύματα και ανδρική αντισύλληψη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 13:30

ΠΟΥ: Νέες επιλογές αντισύλληψης – Τι προτείνει για χάπια, εμφυτεύματα και ανδρική αντισύλληψη

Τα κορίτσια της Εθνικής Βόλεϊ Γυναικών έστειλαν μήνυμα ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία
Υγεία
21/09/2026 - 11:11

Τα κορίτσια της Εθνικής Βόλεϊ Γυναικών έστειλαν μήνυμα ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία

«Μικρές Ιφιγένειες»: Συμπόσιο στην Αθήνα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σιωπηλά τον καρκίνο
Υγεία
18/09/2026 - 15:38

«Μικρές Ιφιγένειες»: Συμπόσιο στην Αθήνα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σιωπηλά τον καρκίνο

Αναβλητικότητα: οι κρυφές αιτίες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης
Ψυχική Υγεία
03/09/2026 - 10:00

Αναβλητικότητα: οι κρυφές αιτίες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΕΣ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων με δράση στο Θησείο το Σάββατο 10 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 07:19
Διανομή βρεφικού εξοπλισμού ειδών πρώτης ανάγκης σε μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών από τον Δήμο Περιστερίου
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 03:43
Όταν οι πρωτεΐνες «διπλώνουν» λάθος: Εκδήλωση στην Αθήνα για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τις νέες θεραπείες
Υγεία
09/10/2026 - 00:14
«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας
Υγεία
08/10/2026 - 23:33
«Καλή Φάση»: Πιστοποιημένη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες από την «Μεϊδάνης» και την GEP
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 23:08
Θρίλερ στη Σιβηρία: Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για τον θάνατο της ερευνήτριας και την πνευμονική πανώλη
Υγεία
08/10/2026 - 22:44
Συνεργασία Uber και ΕΕΣ για το πρόγραμμα «Νοσηλεία στο Σπίτι»
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 22:19
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πρωταγωνίστησε με 31 συμμετοχές στην έκθεση CPHI 2026
Pharma Policy
08/10/2026 - 21:52
Φωταγωγήθηκε η Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 21:36
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με επιβράδυνση της εξέλιξης του Πάρκινσον
Fitness
08/10/2026 - 21:19
Νοσοκομειακοί ψυχολόγοι: «Η ανάδειξη των κινδύνων και των ελλείψεων είναι καθήκον»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 20:56
«FairLife»: Μεγάλα κενά στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για βιοδείκτες και κλινικές μελέτες
Patient Talk
08/10/2026 - 20:32
Καμπανάκι από τον ΙΣΑ για αμφιλεγόμενες συσκευές και αντιεπιστημονικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 20:07
Μήνυση 53χρονης για εγκαύματα δευτέρου βαθμού σε γυναικολογική εξέταση - «Ούρλιαζα από τον πόνο...»
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 19:42
Ιός Δυτικού Νείλου: Έξι θάνατοι και 15 ασθενείς σε ΜΕΘ - Οι δήμοι υψηλού κινδύνου
Υγεία
08/10/2026 - 19:19
Τα μυστικά του Τζόναθαν: Ερευνητές μελέτησαν το γονιδίωμα γιγάντιας χελώνας που μετρά 192 χρόνια ζωής
Υγεία
08/10/2026 - 18:56
Ελληνισμός εν Δράσει: Ο λόγος στη νέα γενιά και τις ανησυχίες της με το BrainExplore
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 18:22
ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:56
Περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι ένωσαν τα βήματά τους στο 18ο Greece Race for the Cure
Patient Talk
08/10/2026 - 17:29
Αγαπηδάκη: «Οι ΚΟΜΥ αποτελούν το βασικό μας εργαλείο για την ενίσχυση της ΠΦΥ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:04
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νέα μελέτη εντοπίζει πιθανές αλλαγές στο DNA των εμβρύων
Υγεία
08/10/2026 - 16:58
ΕΨΕ: «Να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία ψυχικής νόσου»
Ψυχική Υγεία
08/10/2026 - 16:22
Πρόληψη και αντιμετώπιση των εποχικών λοιμώξεων - Πως θα αποφύγουμε την υποτροπή
Health Talk
08/10/2026 - 15:57
Το Πεκίνο παρουσίασε την Δρ Σονγκ Λι ως υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 15:23
Η διάθεση για βοήθεια στον συνάνθρωπο συνδέεται με πιο νεανικό εγκέφαλο
Υγεία
08/10/2026 - 15:00
Η Ρωσία διαψεύδει την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος με υποψία πνευμονικής πανώλης από τη Σιβηρία
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 14:41
Καρκίνος του μαστού: Η μετάλλαξη ESR1 αλλάζει τη θεραπευτική στρατηγική στον μεταστατικό καρκίνο
Υγεία
08/10/2026 - 14:00
Φρούτα και λαχανικά έχουν έως και 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια
Διατροφή
08/10/2026 - 13:00
Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά εν μέρει την όραση σε ανθρώπους με τύφλωση
Υγεία
08/10/2026 - 12:01
Η ΕΣΑμεΑ αποχαιρετά τη Μαρικάρμεν, "τη γυναίκα με αναπηρία που ανέδειξε το πανανθρώπινο θέμα της στέγασης"
Patient Talk
08/10/2026 - 11:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεχωριστή βιωματική δράση από τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη Λάρισα για την παχυσαρκία
Pharma News
06/10/2026 - 18:19
Η σωστή και ποιοτική διατροφή μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιή βιολογική γήρανση
Διατροφή
06/10/2026 - 19:21
Σε επιφυλακή το ECDC για το περιστατικό στη Σιβηρία με την υποψία πνευμονικής πανώλης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 20:12
Εκπαιδευτικές δράσεις από τον Δήμου Ρεθύμνου για το Αλτσχάιμερ και το bullying στο σχολείο
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 21:41
Γεωργιάδης: «Το "μοντέλο της Καλύμνου" θα εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 16:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo