ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

COVID-19 και νευρολογικές διαταραχές: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Υγεία
COVID-19 και νευρολογικές διαταραχές: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα
Εδώ και δύο χρόνια, από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 συλλέγονται κλινικά δεδομένα τα οποία δείχνουν μια συσχέτιση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 με νευρολογικές παρενέργειες όπως «ανοσμία» ή «αγευσία» (απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης) και νευροανοσολογικά σύνδρομα.
Τετάρτη, 16/02/2022 - 16:43
News4Health Team News4Health Team

Τον Απρίλιο του 2021 δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Lancet μια έρευνα στην οποία μελετήθηκε συγκριτικά και στατιστικά το ιστορικό 236 χιλιάδων ανθρώπων που είχαν νοσήσει από την COVID-19 και είχαν θεραπευτεί. Η έρευνα έδειξε ότι ένας στους τρεις από αυτούς τους ανθρώπους παρουσίασε κάποιο νευρολογικό ή ψυχιατρικό πρόβλημα έξι μήνες μετά τη νόσησή του, ένας στους πενήντα έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και ένας στους έντεκα εμφάνισε σοβαρές διαταραχές των εγκεφαλικών του λειτουργιών.

«Πώς σχετίζονται αυτές οι νευρολογικές επιπτώσεις με μια ιογενή νόσο την οποία μέχρι τότε ο ιατρικός κόσμος αντιμετώπιζε κυρίως ως μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλούσε πνευμονολογικά και ανοσολογικά προβλήματα; Τεκμηριώνεται αυτός ο συσχετισμός από τα μέχρι τώρα δεδομένα και, αν ναι, υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο νέος κορωνοϊός ή το ανοσιακό μας σύστημα το οποίο αντιδρώντας στην «εισβολή», προκαλεί μια καταστροφική φλεγμονή η οποία, ανάμεσα στα άλλα, επηρεάζει και τον εγκέφαλο», δηλώνει ο κ. Κωνσταντίνος Βουμβουράκης,Διευθυντής-Υπεύθυνος Τμήματος Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στοMetropolitanHospital, Καθηγητής Νευρολογίας Νευροανοσολογίας στο ΕΚΠΑ.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα;

Πριν τον SARS-CoV-2 ήταν γνωστοί έξι κορωνοϊοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Οι τέσσερεις από αυτούς προκαλούν ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ οι δύο, ο MERS-CoV το 2012 και ο SARS-CoV το 2002-03 έχουν προκαλέσει πανδημίες και έχουν γίνει αιτία θανάτων. Με τη βοήθεια πειραματικών μοντέλων έχει βρεθεί ότι αυτοί οι δύο κορωνοϊοί (MERS-CoV και SARS-CoV) μπορούν να εισβάλλουν στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν ποικίλα νευρολογικά προβλήματα τόσο στο κεντρικό (ΚΝΣ) όσο και στο περιφερικό (ΠΝΣ) σύστημα.

Ο μηχανισμός εισόδου του κορωνοϊού στο κύτταρο- ξενιστή

Ο ιός, μέσω της ακίδας του, της γλυκοπρωτεΐνης S συνδέεται στον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Το ένζυμο ACE2 ανιχνεύεται σε πολλά όργανα και συστήματα του σώματος: στη μύτη, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το ήπαρ, τα αιμοφόρα αγγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αγγεία του εγκεφάλου (αλλά όχι στον εγκέφαλο). Σε αυτό το στάδιο της προσβολής οι ασθενείς παρουσιάζουν υποσμία, ανοσμία και αγευσία οι οποίες είναι αναστρέψιμες.

Μετά τη δέσμευση του ACE2 πρώτα στα αναπνευστικά επιθηλιακά κύτταρα και στη συνέχεια στα επιθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, ο ιός πυροδοτεί μια «καταιγίδα κυτοκινών», με αξιοσημείωτη αύξηση στα επίπεδα της ιντερλευκίνης-1, της ιντερλευκίνης-6 και του παράγοντα νέκρωσης όγκου. Τα υψηλά επίπεδα αυτών των κυτοκινών αυξάνουν την αγγειακή διαπερατότητα, το οίδημα και προκαλούν εκτεταμένες φλεγμονώδεις αλλοιώσεις και υπερπηκτικότητα του αίματος με αποτέλεσμα μικρούς και μεγάλους θρόμβους αίματος. Αυτός ο συνδυασμός εκτεταμένης φλεγμονής, αγγειακών βλαβών και υπερπηκτικότητας οδηγεί σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο με πολλαπλά νευρολογικά επακόλουθα.

Στη συνέχεια, προκαλεί παρατεταμένη νευροφλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί σε διάσπαση των εγκεφαλικών φραγμών (αιματοεγκεφαλικού, μηνιγγικού) και άμεση είσοδο του SARS-CoV-2 και διαφόρων συστατικών του αίματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα με πιθανό αποτέλεσμα επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλοπάθεια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κώμα.

Τρόποι προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος από τον κορωνοϊό

Ως πιθανοί τρόποι προσβολής του ΚΝΣ από τον κορωνοϊό αναφέρονται:

-Ηαιματογενής διασπορά μέσω σωματιδίων του ιού ή μέσω μονοκύτταρων μακροφάγων
-Ηνευρογενής διασπορά μέσω εγκεφαλικών συζυγιών όπως το οσφρητικό, το τρίδυμο και το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Πανδημία και νευρολογικές επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις της προσβολής του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος από τον κορωνοϊό που έχουν καταγραφεί, περιλαμβάνουν: νευρολογικά συμπτώματα, νευρολογικές διαταραχές και όψιμες νευρολογικές εκδηλώσεις.

Τα συχνότερα νευρολογικά συμπτώματα είναι: ζάλη (9%), κεφαλαλγία (6-13%), καταβολή, υπογευσία - αγευσία (5-30%), υποσμία - ανοσμία (5-70%), μυαλγία (14,9 %).

«Οι συχνότερες νευρολογικές διαταραχές είναι: αγγειακά επεισόδια (ισχαιμικά, αιμορραγικά), θρόμβωση φλεβωδών κόλπων, εγκεφαλοπάθεια, πυρετικοί σπασμοί αιμορραγική νεκρωτική εγκεφαλίτιδα (σύνδρομο Weston), ΑDEM, μυελίτις μυασθένεια πυρετικοί σπασμοί, σύνδρομο Μiller-Fisher, σύνδρομο Guillain-Barre, κρανιακή πολυνευρίτις», εξηγεί ο ιατρός.

Οι συχνότερες όψιμες νευρολογικές εκδηλώσεις είναι: νόσος Αlzheimer, νόσος Parkinson, νόσος κινητικού νευρώνα, νερομυϊκες διαταραχές με αναπνευστική δυσχέρεια, αυτοάνοσανοσήματα, πολλαπλή σκλήρυνση, οπτική νευρομυελίτις, μυασθένεια, σύνδρομο Guillain-Barre, αυτοάνοσες νευροπάθειες.

Αβεβαιότητες και συμπεράσματα

Παρά το γεγονός ότι ο νευροβιολογικός μηχανισμός της δράσης των κορωνοϊών στον εγκέφαλο έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός, ακόμα αγνοούμε ποιες από τις παραπάνω εκτιθέμενες νευρολογικές διαταραχές μπορεί να αποδοθούν αποκλειστικά στην εισβολή του κορωνοϊού στον οργανισμό και ποιες σε προϋπάρχοντες υποκείμενους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, το υπερβολικό άγχος, η ψυχοσωματική εξάντληση ακόμα και ο διαρκής φόβος νόσησης.

Συμπερασματικά όμως και με τη συνδρομή αρκετών κλινικών μελετών και μετα-αναλύσεων που είτε προηγήθηκαν είτε ακολούθησαν την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως δεδομένα τα εξής:

Ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί έντονη φλεγμονώδη αντίδραση με «καταιγίδα κυτταροκινών», διαταραχές πηκτικότητας και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Το νευρικό σύστημα προσβάλλεται από τον ιό με αιματογενή ή νευρογενή διασπορά ενώ η άμεση επίδραση στο νευρικό παρέγχυμα δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί.
Υπάρχουν ενδείξεις άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων διαταραχών της φυσικής και της επίκτητης ανοσίας με πρόκληση ανοσολογικών φλεγμονωδών και εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος.

«Η πανδημία της COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη και καθημερινά αντλούνται πληροφορίες τόσο σε κλινικό όσο και εργαστηριακό επίπεδο. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την εμφάνιση νευρολογικών επιπλοκών σε ασθενείς με νόσο COVID-19 τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και αργότερα, με σκοπό την κατανόηση της φυσικής ιστορίας της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 και της επίδρασής της στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα. Τούτων δοθέντων, φαίνεται ότι η «μετά-COVID» εποχή θα συνοδεύεται πιθανώς από μια «νέα πανδημία» αναζήτησης, γνώσης, και ίσως ριζικότερης αντιμετώπισης των νευρολογικών νοσημάτων», καταλήγει ο κ Βουμβουράκης.

  • ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
  • COVID 19
  • ΝΕΥΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δε ζητούν βοήθεια - Τέσσερις ειδικοί εξηγούν
Γιατί τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δε ζητούν βοήθεια - Τέσσερις ειδικοί εξηγούν 16 Φεβρουαρίου 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Μειώθηκαν τα κρούσματα αλλά αυξήθηκε η θετικότητα 16 Φεβρουαρίου 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Μειώθηκαν τα κρούσματα αλλά αυξήθηκε η θετικότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
19/03/2026 - 19:47

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
12/03/2026 - 20:02

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV

Η βαριά νόσηση από Covid, γρίπη ή πνευμονία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
12/03/2026 - 10:00

Η βαριά νόσηση από Covid, γρίπη ή πνευμονία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
26/02/2026 - 19:53

ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV

Η λοίμωξη με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου
Υγεία
26/02/2026 - 14:30

Η λοίμωξη με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30

Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η σωστή διατροφή γίνεται το απόλυτο κλειδί αντοχής σε ένα απαιτητικό περιβάλλον
Health Talk
21/03/2026 - 10:26
Ημερίδα του ΕΕΣ στη Λαμία για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 08:17
Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους» από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αποστολές σε Κιλκίς, Φλώρινα και Οινούσσες
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 00:04
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Επιστημονική διημερίδα για τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης
Health Talk
20/03/2026 - 20:18
Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43
Κάλεσμα του ΕΕΣ για συλλογή τροφίμων υπέρ των ευάλωτων οικογενειών ενόψει Πάσχα
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 18:59
Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
20/03/2026 - 18:12
Ξηροφθαλμία: Διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας
Health Talk
20/03/2026 - 17:38
Προειδοποίηση ειδικού: «Ο αφθώδης πυρετός είναι ακόμη χειρότερος από την ευλογιά»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 17:16
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48
Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου
Pharma News
20/03/2026 - 16:16
ΙΣΑ: Συνάντηση με ΕΑΕΕ για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των γιατρών από το ιδιωτικό τους έργο
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 15:48
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη χρήση των social media από ανήλικους»
Πολιτική Υγείας
20/03/2026 - 15:18
Έξυπνο τσιρότο επιταχύνει την επούλωση και είναι αποτελεσματικό κατά της μικροβιακής αντοχής
Υγεία
20/03/2026 - 15:00
Μηνιγγίτιδα: Νεκρός εργαζόμενος σε πυρηνικό εργοστάσιο, στη Νορμανδία
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 14:36
Το στρες υποχωρεί με 24 λεπτά ειδικά σχεδιασμένης μουσικής
Ψυχική Υγεία
20/03/2026 - 14:13
Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;
Health Talk
20/03/2026 - 13:47
Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31
Ο πρώτος οισοφάγος που φτιάχτηκε σε εργαστήριο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε χοίρους
Υγεία
20/03/2026 - 12:53
Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία
Υγεία
20/03/2026 - 11:55
Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00
Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη χρήση των social media από ανήλικους»
Πολιτική Υγείας
20/03/2026 - 15:18
Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου
Pharma News
20/03/2026 - 16:16
Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo