Πολύ συχνά η συγκεκριμένη εξέταση αποτελεί πηγή άγχους για τους ασθενείς αφού περιλαμβάνει τον εγκλεισμό τους σε έναν κυλινδρικό σωλήνα και την παραμονή εκεί για μισή ώρα ή και περισσότερο - μια εμπειρία που πολλοί περιγράφουν ως κλειστοφοβική.
Αν και υπάρχει η δυνατότητα για τη διενέργεια της εξέτασης σε ανοιχτό τομογράφο, σε πολλές περιπτώσεις οι εικόνες εκεί δεν είναι τόσο καθαρές όσο σε μια κλειστή μαγνητική τομογραφία.
Οι γιατροί πάντως εξηγούν βήμα-βήμα την διαδικασία και δίνουν τις δικές τους συμβουλές για να γίνει η εξέταση όσο το δυνατόν ευκολότερη.
1. Ο θόρυβος
Κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας, θα ακούτε έναν επίμονο βόμβο σε εναλλασσόμενη ένταση, που είναι αρκετά ενοχλητικός. «Ακουστικά ακύρωσης θορύβου ή ωτοασπίδες αφρού ή σιλικόνης μπορούν να μπλοκάρουν μέρος του θορύβου», λέει ο Raj Dasgupta, MD, αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικής στο Huntington Health της Καλιφόρνιας.
Εναλλακτικά, προσθέτει, ο ασθενής μπορεί αν θέλει να ακούει χαλαρωτική μουσική κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Μερικοί ευάλωτοι ασθενείς, όπως τα μικρά παιδιά, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ακόμα και ένα ήπιο ηρεμιστικό πριν την μαγνητική που θα βοηθήσει να μείνουν ακίνητοι κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
2. Το άγχος
Εκτιμάται ότι 4 έως 37% των ασθενών βιώνουν αισθήματα άγχους κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας, με το 1-15% να εμφανίζουν ακόμα και κλειστοφοβία ή κρίσεις πανικού.
10 έως 14% των εξετάσεων μάλιστα δεν ολοκληρώνονται λόγω εκδήλωσης τέτοιων των συμπτωμάτων.
Υπάρχουν ωστόσο τρόποι το άγχος αυτό να κατασταλεί, λένε οι γιατροί.
Ένα ηρεμιστικό που θα χορηγηθεί πριν την εξέταση βοηθά συνήθως αποτελεσματικά, όπως και το να κρατά ο ασθενής τα μάτια του κλειστά κατά τη διάρκεια της απεικόνισης.
Σε κάποιες περιπτώσεις η συνοδεία ενός έμπιστου προσώπου επίσης δρα κατευναστικά του άγχους. Αλλά και οι βαθιές αναπνοές καθώς η εστίαση στον ρυθμό που ανασαίνουμε βοηθά να χαλαρώσουμε.
3. Προσοχή στο μέταλλο
Μεταλλικά αντικείμενα, όπως κοσμήματα και πίρσινγκ, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας.
«Πέρα από το ενδεχόμενο εγκαυμάτων, τα μεταλλικά αντικείμενα μπορούν επίσης να παραμορφώσουν τις εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, καθιστώντας τις λιγότερο ακριβείς και πιο δύσκολες στην ανάγνωση», εξηγεί η Brynna Connor, MD, οικογενειακή ιατρός.
Εάν στο σώμα του ασθενούς υπάρχει οποιοδήποτε μέταλλο όπως βηματοδότης, ή κάποιο χειρουργικό υλικό, το πιθανότερο είναι να μην διενεργηθεί μαγνητική τομογραφία.
4. Καλύτερα χωρίς μακιγιάζ
Ενώ τα προϊόντα μακιγιάζ είναι γενικά ασφαλή, ορισμένα καλλυντικά περιέχουν μεταλλικά μικροστοιχεία ικανά να αλληλεπιδράσουν με τους μαγνήτες του μηχανήματος.
Για να περιορίσετε ακόμα και τον ελάχιστο κίνδυνο, ιδανικά μην φοράτε μακιγιάζ ή βερνίκι νυχιών την ημέρα της εξέτασης.
5. Τα τατουάζ
Κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας, μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος ή ακόμα και έγκαυμα λόγω θέρμανσης του μελανιού του τατουάζ. Ως προληπτικό μέτρο ασφάλειας, συχνά χορηγείται παγοκύστη που τοποθετείται πάνω στο τατουάζ όσο διαρκεί η μαγνητική.
«Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον τεχνικό για τυχόν τατουάζ, ειδικά εάν είναι μεγάλα ή κοντά στην περιοχή για την οποία γίνεται η εξέταση και φυσικά αν έγιναν με μεταλλικό μελάνι, καθώς αυτό μπορεί ενδεχομένως να θερμανθεί κατά τη σάρωση», λέει η Connor..
6. Μην ανησυχείτε για την ακτινοβολία
Σε αντίθεση με τις ακτινογραφίες και τις αξονικές τομογραφίες, οι μαγνητικές δεν εκπέμπουν ακτινοβολία. Καθώς είναι η καλύτερη επιλογή για την εξέταση των μαλακών ιστών, χρησιμοποιούνται συχνά για την αξιολόγηση νευρολογικών, μυοσκελετικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Ωστόσο, επειδή οι αξονικές τομογραφίες είναι μια πολύ πιο γρήγορη εξέταση είναι χρήσιμες για επείγουσες περιπτώσεις ή όταν δεν μπορεί να γίνει μαγνητική λόγω αναπόφευκτων προβλημάτων όπως τα μεταλλικά εμφυτεύματα.
Οι ακτινογραφίες προτιμώνται ως εξέταση για αρχικές εκτιμήσεις καταγμάτων οστών, εξαρθρώσεων ή για έλεγχο ξένων αντικειμένων, λόγω της ταχύτητας, του χαμηλότερου κόστους και της διαθεσιμότητάς τους, προσθέτουν οι γιατροί.
7. Το σκιαγραφικό
Συχνά στις μαγνητικές τομογραφίες επιπρόσθετα χρησιμοποιείται σκιαγραφικό σκεύασμα, δηλαδή ενδοφλεβίως εγχύνεται μια ειδική χρωστική στην κυκλοφορία του αίματος.
Η σάρωση με σκιαγραφικό αυξάνει την ορατότητα πιθανών όγκων, εστιασμένων φλεγμονών και μολύνσεων.
Σπάνια κάποιοι ασθενείς έχουν αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό και μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, πονοκέφαλο, ζάλη ή εξάνθημα. «Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο σκιαγραφικό στο παρελθόν, ενημερώστε οπωσδήποτε τον γιατρό σας έγκαιρα», λέει ο Δρ Dasgupta.
8. Τυχαία ευρήματα
Τα τυχαία ευρήματα είναι επισημάνσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας αλλά δεν προκαλούν προβληματισμούς στους γιατρούς. Συχνά ακούγονται τρομακτικά, αλλά συνήθως είναι μάλλον κοινά και γενικά δεν απαιτούν περαιτέρω ενέργειες.
«Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε ένα τυχαίο εύρημα ως αποτέλεσμα μιας μαγνητικής τομογραφίας, ιδιαίτερα κατά τη σάρωση περιοχών όπως ο εγκέφαλος ή η κοιλιά», λέει η Connor.
Σύμφωνα με τον Δρ Dasgupta, μερικές φορές αυτά τα ευρήματα οδηγούν σε επιπλέον εξετάσεις για τυχόν διερεύνηση αλλά τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται αβλαβή.
9. Επανάληψη της εξέτασης
Είναι σημαντικό να παραμένετε εντελώς ακίνητοι κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας – κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει. Υπολογίζεται ότι το 10-15% των σαρώσεων πρέπει να επαναληφθούν λόγω υπερβολικής κίνησης κατά τη διάρκεια της εξέτασης καθώς επηρεάζεται η αποτύπωση.
Πηγή: everydayhealth.com