ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και δεν πρέπει να αγνοείτε

Υγεία
Δύο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και δεν πρέπει να αγνοείτε
Ο Κλινικός Νευροφυσιολόγος, Ειδικός Ιατρός Ύπνου – Επιληψίας κ. Νικόλας-Τιβέριος Οικονόμου, αναφέρει τις δυο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Τρίτη, 21/03/2023 - 11:28
— Photo: Photo by Andrea Piacquadio
News4Health Team News4Health Team

Ολοένα και περισσότερο αναδεικνύεται η αξία και σημασία του καλού ύπνου. Έτσι ακούμε συνεχώς – και κατ’ επέκταση οι ειδικοί του ύπνου ερωτώνται – πόσες ώρες θα πρέπει να κοιμόμαστε (ποσότητα του ύπνου) αλλά και για την ποιότητα του ύπνου. Το ερώτημα ποιο από τα δύο, ποσότητα ή ποιότητα, είναι πιο σημαντικό για την ευζωία και την σωματική και ψυχική ευεξία, είναι πλασματικό, αφού και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά.

Φαίνεται ότι οι 7-9 ώρες ύπνου (και ο μέσος όρος 8 ώρες) ή τουλάχιστον 7 ώρες, όπως προτείνει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM), συνδέονται με μικρότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, καρκίνου, εμφάνισης άνοιας και τελικά με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσοι χρειάζονται 6 ώρες (short sleepers) ή περισσότερες από 9 ώρες (long sleepers) θα πάθουν τα παραπάνω.

Οι πραγματικές ανάγκες για ύπνο αναδεικνύονται μόνο εάν εμπιστευθούμε την αυθόρμητη αφύπνιση (χωρίς ξυπνητήρι δηλαδή), όπως γίνεται όταν δεν δουλεύουμε (τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές).

Σύνδρομο στέρησης ύπνου, μια σύγχρονη επιδημία

Το σύνδρομο χρόνιας στέρησης ύπνου είναι μια σύγχρονη επιδημία. Χαρακτηριστικά, από το 1980 και μετά κοιμόμαστε κατά μέσο όρο 7 ώρες (ίσως και λιγότερες) την ημέρα, δηλαδή 2 ώρες λιγότερες σε σχέση με το 1920. Υπολογίζεται ότι 1/3 με 1/4 των ενηλίκων στερούνται χρονίως των απαραιτήτων ωρών ύπνου, με αποτέλεσμα τα προαναφερθέντα για την υγεία τους.

Το σύνδρομο χρόνιας στέρησης ύπνου είναι η μία σύγχρονη επιδημία και για τη Δημόσια Υγεία, με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος: Υπολογίζεται ότι στοιχίζει το 2% και 3% του Α.Ε.Π. των ΗΠΑ και Ιαπωνίας αντίστοιχα.

Άπνοια ύπνου: πρόβλημα για 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους

Η έτερη σύγχρονη επιδημία που αφορά όχι μόνο στον ύπνο αλλά εν γένει την δημόσια υγεία, είναι το σύνδρομο άπνοιας ύπνου. Το τελευταίο αφορά περίπου 1/5 των ενηλίκων και περίπου το ½ μετά την ηλικία των 50!

Το επίσης εντυπωσιακό δεν είναι να σκεφτούμε ότι πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, αλλά κυρίως ότι μόνο 20% αυτώντο γνωρίζει!

Το ανωτέρω γεννά και πάλι ένα τεράστιο βάρος στην δημόσια υγεία, μιας και όταν παραμένει αρρύθμιστο το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, όπως και το σύνδρομο χρόνιας αποστέρησης ύπνου, προκαλεί ανάλογα προβλήματα (καρδιαγγειακά, μεταβολικά, νευρονοητικά, ανοσοποιητικά, αλλά και πολλά ατυχήματα τροχαία και εργατικά), όπως επίσης και μια μεγάλη επιβάρυνση στο Α.Ε.Π μιας χώρας (χαρακτηριστικά 150 δις δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ).

Γιατί όμως ενώ το σύνδρομο άπνοιας ύπνου είναι τόσο συχνό και διαδεδομένο, μόνο 1/5 των πασχόντων το αναγνωρίζει; Αυτό φαίνεται πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι συχνά υποεκτιμούμε τόσο τα νυκτερινά όσο και τα ημερήσια συμπτώματα που συνδέονται με αυτό.

Όσον αφορά τα νυκτερινά συμπτώματα, η παύση της αναπνοής για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα που είναι ο ορισμός της άπνοιας ύπνου και η οποία ακολουθείται από μια απότομη βαθιά θορυβώδη ανάσα, που συχνά λανθασμένα θεωρείται ως βαθύ ροχαλητό.

Από την άλλη, συχνά στο σύνδρομο άπνοιας ύπνου δεν υπάρχει αυτή η πλήρης παύση της αναπνοής που ακολουθείται από τον προαναφερθέντα «βρυχηθμό», αλλά μερική παύση της αναπνοής με μερική διακοπή (50% έως 90%) της ροής του αέρα στον αεραγωγό. Το ανωτέρω φαινόμενο που ονομάζεται υπόπνοια, είναι ίσως πιο ύπουλο και κινεί λιγότερο τις υποψίες σε σχέση με την πιο θορυβώδη άπνοια. Βέβαια, οι συνέπειες τής υπόπνοιας με εκείνες της άπνοιας είναι οι ίδιες, για αυτό και τα δύο φαινόμενα εντάσσονται στον ίδιο δείκτη (υπο-απνοΐκός δείκτης – ΑΗΙ).

Πέρα όμως από την μερική ή πλήρη διακοπή της αναπνοής, άλλα συμπτώματα που υποεκτιμώνται είναι η νυκτουρία. Ως νυκτουρία ορίζεται η διούρηση κατά την νύχτα. Στο σύνδρομο άπνοιας ύπνου, συχνά ο ασθενής αναγκάζεται να ουρεί τακτικά 2, 3 ή και περισσότερες φορές τη νύχτα, πράγμα που συχνά λανθασμένα αποδίδεται σε παθήσεις του ουροποιητικού (πχ προστάτης) ή του αναπαραγωγικού (πχ πρόπτωση μήτρας). Άλλα συμπτώματα που υποεκτιμώνται ή που αποδίδονται λανθασμένα σε άλλες αιτίες είναι η νυκτερινή εφίδρωση, πράγμα που συχνά αποδίδεται σε λάθος θερμοκρασία του υπνικού περιβάλλοντος ή σε ορμονικά ζητήματα (πχ εμμηνόπαυση), ή η αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά την πρωινή αφύπνιση, πράγμα που ενώ οφείλεται στην «πραγματική πάλη» που κάνει ο ασθενής με σύνδρομο άπνοιας ύπνου στον ύπνο του, λανθασμένα αποδίδεται σε μη ορθή φαρμακευτική αντιμετώπιση της ήδη υπάρχουσας αρτηριακής υπέρτασης.

Την ίδια στιγμή, μια σωρεία ημερήσιων συμπτωμάτων οφείλονται στο σύνδρομο άπνοιας ύπνου αλλά λανθασμένα αποδίδονται αλλού. Έτσι, πολύ συχνά η ημερήσια υπνηλία αποδίδεται σε μειωμένα ωράρια ύπνου, η ημερήσια κόπωση στο ίδιο ή στα πλαίσια υπερβολικής σωματικής κόπωσης από την δουλειά ή ακόμη και σε κακή συναισθηματική κατάσταση (κατάθλιψη), όπως επίσης γενικότερα συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα (ευερεθιστότητα, νευρικότητα, κακή διάθεση μελαγχολία και άγχος) αποδίδονται λανθασμένα σε ψυχολογικά αίτια ενώ στην πράξη ο πραγματικός υπαίτιος είναι το σύνδρομο άπνοιας ύπνου.

Σε αυτά τα πλαίσια και νευροψυχολογικά ελλείμματα όπως η μειωμένη προσοχή, η έλλειψη συγκέντρωσης, η αδυναμία συγκράτησης αλλά και ανάκλησης στοιχείων και πληροφοριών συχνά η αιτία τους αναζητάται σε οργανικά νευρολογικά ζητήματα (νοητική έκπτωση, άνοια) και κατ’ αντιστοιχία η θεραπεία αναζητάται σε φάρμακα ή βιταμίνες για την μνήμη, ενώ η πραγματική θεραπεία είναι το εργαστήριο ύπνου, η αναγνώριση του συνδρόμου άπνοιας ύπνου και η θεραπεία αυτού!

Διαβάστε επίσης=> Ανεπαρκής ύπνος: Οι επιπτώσεις στο σώμα και στο ανοσοποιητικό

  • ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΕΡΗΣΗΣ ΥΠΝΟΥ
  • ΑΠΝΟΙΑ
  • ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ
  • ΑΣΘΕΝΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκζεμα στα παιδιά: 1 στα 5 βρέφη εμφανίζουν συμπτώματα - Τι πυροδοτεί την ανάπτυξη του
Έκζεμα στα παιδιά: 1 στα 5 βρέφη εμφανίζουν συμπτώματα - Τι πυροδοτεί την ανάπτυξη του 20 Μαρτίου 2023
Εκκολπώματα Εντέρου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται 21 Μαρτίου 2023
Εκκολπώματα Εντέρου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33

Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας

Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24

Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο

Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της Αναστασίας Τασούλα - Έδινε γενναία μάχη με την κυστική ίνωση
Patient Talk
11/11/2025 - 21:34

Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της Αναστασίας Τασούλα - Έδινε γενναία μάχη με την κυστική ίνωση

Χαλαρωτικό μασάζ μισής ώρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στον ύπνο
Υγεία
10/11/2025 - 10:00

Χαλαρωτικό μασάζ μισής ώρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στον ύπνο

Δεν κοιμηθήκατε καλά και πάνε όλα στραβά; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί το «ντόμινο»
Υγεία
30/10/2025 - 08:41

Δεν κοιμηθήκατε καλά και πάνε όλα στραβά; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί το «ντόμινο»

Βαθύς ύπνος: Πώς «καθαρίζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μνήμη
Υγεία
21/10/2025 - 15:00

Βαθύς ύπνος: Πώς «καθαρίζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μνήμη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μηνιαία ένεση φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο το σοβαρό άσθμα
Υγεία
27/11/2025 - 09:00
Χριστουγεννιάτικο Bazaar ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ 2025: Γιορτή προσφοράς και αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 07:42
Όμιλος ΗΜΙΤΗΕΑ: Η μεγάλη συνάντηση των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 03:26
Στην Αρεόπολη το ΕΛΙΚΑΡ για δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους
Health Talk
27/11/2025 - 00:02
«Όχι» Τραμπ στην παράταση των δημόσιων επιδοτήσεων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 23:19
Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση
Patient Talk
26/11/2025 - 22:02
Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 96 τα εγχώρια κρούσματα το 2025 – Κανένας νέος θάνατος την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
26/11/2025 - 21:24
H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά την εμπειρία του ασθενούς
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:57
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το 4ο Συνέδριο «Σύγχρονα θέματα στα νοσήματα της Πνευμονικής Κυκλοφορίας»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:16
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου: Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χειρουργείο σε δύο αρθρώσεις;
Health Talk
26/11/2025 - 19:49
Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 19:14
Η κατάλληλη διατροφή υποστηρίζει σωστά τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1
Διατροφή
26/11/2025 - 18:41
Τι είναι η φωσφίνη, η χημική ουσία που ξεκλήρισε τετραμελή οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 18:17
Ιστορική συμφωνία για τα κατοικίδια στην ΕΕ: Υποχρεωτικά μικροτσίπ, αυστηροί κανόνες εκτροφής και έλεγχος εισαγωγών
Pet
26/11/2025 - 17:51
Ενημερωτικές συναντήσεις στα νοσοκομείο «Αττικόν» και «Λαϊκό» για την πιλοτική εφαρμογή του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 17:27
Κρήτη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο το απόγευμα της Πέμπτης για τη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 17:08
Healthcare Business Awards 2025: Βραβεύθηκε η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 16:43
Πιτζάμες: Το ρούχο της θαλπωρής που κρύβει κινδύνους - Γιατί πρέπει να τις αλλάζετε καθημερινά
Υγεία
26/11/2025 - 16:00
Πειραματική mRNA θεραπεία καταπολεμά λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά
Υγεία
26/11/2025 - 15:28
Το υποκατάστατο ζάχαρης, η σορβιτόλη, συνδέεται με προβλήματα στο ήπαρ
Διατροφή
26/11/2025 - 15:00
Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς
Pharma Policy
26/11/2025 - 14:23
Τα γκόλντεν ριτρίβερ και οι άνθρωποι μοιράζονται κοινά γονίδια που ευθύνονται για το στρες
Pet
26/11/2025 - 14:00
Η ιδιωτική ασφάλιση ως πυλώνας προστασίας και βιωσιμότητας στον τομέα της υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
26/11/2025 - 13:29
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία
Fitness
26/11/2025 - 12:00
Ο τρόπος με τον οποίο ο καφές μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
26/11/2025 - 11:00
Πώς το σπάσιμο ενός σπυριού στην περιοχή της μύτης μπορεί να σάς στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
26/11/2025 - 10:00
Αρεταίειο Νοσοκομείο: Τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 09:28
Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo