Το αίμα ενός Αμερικανού που εσκεμμένα έβαζε στον οργανισμό του με ένεση δηλητήριο φιδιών για σχεδόν δύο δεκαετίες οδήγησε στην ανακάλυψη ενός «απαράμιλλου» αντίδοτου, σύμφωνα με επιστήμονες.
Τα αντισώματα που βρέθηκαν στο αίμα του Tim Friede έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από θανατηφόρες δόσεις ενός ευρέος φάσματος ειδών φιδιών σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα.
Τα αντίδοτα που χορηγούνται μέχρι σήμερα πρέπει να ταιριάζουν με το συγκεκριμένο είδος δηλητηριώδους φιδιού που έχει δαγκώσει τον ασθενή.
Ωστόσο, η 18χρονη αποστολή του Friede θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην αναζήτηση ενός καθολικού αντίδοτου για όλα τα δαγκώματα φιδιών, τα οποία σκοτώνουν έως και 140.000 άτομα ετησίως και αφήνουν τριπλάσια αριθμό ατόμων να υποστούν ακρωτηριασμούς ή να αντιμετωπίσουν μόνιμη αναπηρία.
Συνολικά, ο κ. Friede έχει υποστεί περισσότερα από 200 τσιμπήματα και περισσότερες από 700 ενέσεις δηλητηρίου που παρασκεύασε από μερικά από τα πιο θανατηφόρα φίδια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών ειδών μάμπας, κόμπρας κτλ.
{https://www.youtube.com/watch?v=2S9EmAXoB1E}
Αρχικά ήθελε να ενισχύσει την ανοσία του για να προστατεύσει τον εαυτό του όταν χειριζόταν φίδια, καταγράφοντας τα κατορθώματά του στο YouTube.
Ωστόσο, ο πρώην μηχανικός φορτηγών είπε ότι «τα έκανε θάλασσα» από νωρίς, όταν δύο δαγκώματα από κόμπρα σε σύντομο χρονικό διάστημα τον έβαλαν σε κώμα.
«Δεν ήθελα να πεθάνω. Δεν ήθελα να χάσω ένα δάχτυλο. Δεν ήθελα να χάσω τη δουλειά μου», είπε στο BBC.
Ο κ. Friede είχε ως κίνητρο την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για τον υπόλοιπο κόσμο, εξηγώντας: «Απλά έγινε τρόπος ζωής και συνέχισα να προσπαθώ όσο πιο σκληρά μπορούσα, για τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από μένα και πεθαίνουν από δάγκωμα φιδιού».
«Θα ήθελα πολύ να πάρω λίγο από το αίμα σου»
Μια ομάδα ερευνητών άρχισε να αναζητά έναν τύπο ανοσολογικής άμυνας που ονομάζεται ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα. Αντί να στοχεύουν το μέρος της τοξίνης που την καθιστά μοναδική, στοχεύουν τα μέρη που είναι κοινά σε ολόκληρες κατηγορίες τοξινών.
Τότε ήταν που ο Δρ Jacob Glanville, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Centivax, συνάντησε τον Tim Friede.
«Αμέσως σκέφτηκα: «Αν υπάρχει κάποιος στον κόσμο που έχει αναπτύξει αυτά τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα, αυτός είναι ο Tim Friede» και έτσι τον επικοινώνησα», είπε.
« Στο πρώτο τηλεφώνημα του είπα: «Μπορεί να είναι λίγο περίεργο, αλλά θα ήθελα πολύ να πάρω λίγο από το αίμα σου»».
Η έρευνα επικεντρώθηκε στις ελαπίδες – μία από τις δύο οικογένειες δηλητηριωδών φιδιών .
Αυτά χρησιμοποιούν κυρίως νευροτοξίνες στο δηλητήριό τους, οι οποίες παραλύουν το θύμα τους και είναι θανατηφόρες όταν σταματούν τους μυς που είναι απαραίτητοι για την αναπνοή.
Οι ερευνητές επέλεξαν 19 ελάπιδες που έχουν αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως τα πιο θανατηφόρα φίδια του πλανήτη. Στη συνέχεια, άρχισαν να εξετάζουν το αίμα του κ. Friede για να βρουν προστατευτικούς αμυντικά μηχανισμούς.
Η εργασία τους, που περιγράφεται λεπτομερώς στο περιοδικό Cell, εντόπισε δύο ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα που θα μπορούσαν να στοχεύσουν δύο κατηγορίες νευροτοξινών. Πρόσθεσαν ένα φάρμακο που στοχεύει μια τρίτη κατηγορία για να φτιάξουν το αντίδοτο -κοκτέιλ τους.
Σε πειράματα σε ποντίκια, το κοκτέιλ επέτρεψε στα ζώα να επιβιώσουν από θανατηφόρες δόσεις από 13 από τα 19 είδη δηλητηριωδών φιδιών. Είχαν μερική προστασία από τα υπόλοιπα έξι.
Η ομάδα προσπαθεί να βελτιώσει περαιτέρω τα αντισώματα και να δει αν η προσθήκη ενός τέταρτου συστατικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη προστασία από το δηλητήριο των ελαπίδων.
Η άλλη κατηγορία φιδιών – οι οχιές – βασίζονται περισσότερο στις αιμοτοξίνες, που προσβάλλουν το αίμα, παρά στις νευροτοξίνες. Συνολικά, υπάρχουν περίπου δώδεκα ευρείες κατηγορίες τοξινών στο δηλητήριο των φιδιών, που περιλαμβάνουν επίσης κυτταροτοξίνες που σκοτώνουν άμεσα τα κύτταρα.
«Πιστεύω ότι τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια θα έχουμε κάτι αποτελεσματικό κατά κάθε μιας από αυτές τις κατηγορίες τοξινών», δήλωσε ο καθηγητής Peter Kwong, ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia.