ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίμπημα κουνουπιού: Πότε πρέπει να ανησυχούμε

Υγεία
Τσίμπημα κουνουπιού: Πότε πρέπει να ανησυχούμε
Ενοχλητικά αλλά και επικίνδυνα μπορεί να αποβούν τα τσιμπήματα κουνουπιών σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αν και στους περισσότερους δεν προκαλούν τίποτα παραπάνω από κνησμό, σε ένα ποσοστό ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, τόσο λόγω πρόκλησης αλλεργίας όσο και μόλυνσης.
Δευτέρα, 31/08/2020 - 15:11
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Το τσίμπημα από ένα θηλυκό αιμοβόρο κουνούπι, που είναι το μοναδικό που τσιμπά, μπορεί να γίνει η αιτία εμφάνισης διαφόρων συμπτωμάτων. Όμως, οι ελλιπείς γνώσεις των περισσοτέρων δεν επιτρέπουν την απόδοση της αιτίας στο τσίμπημα, το οποίο μπορεί να έχει προηγηθεί ακόμα και εβδομάδες πριν.

«Ενώ τα αρσενικά είναι ακίνδυνα -τρέφονται μόνο με νέκταρ και νερό- τα θηλυκά κουνούπια αναζητούν και αίμα, προκειμένου να ζήσουν και να γεννήσουν τα αβγά τους. Όταν η προβοσκίδα διεισδύσει στο δέρμα, προκαλούνται συνήθως ήπια συμπτώματα, όπως ένα μικρό ερυθρό εξόγκωμα και κνησμός, τα οποία υποχωρούν εντός του 24ώρου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η επαφή πρέπει να είναι έξι δευτερόλεπτα ή περισσότερο για να προκαλέσει συμπτώματα. Γι’ αυτά, όμως, δεν ευθύνεται το ίδιο το τσίμπημα, αλλά είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στα συστατικά που βρίσκονται στο σάλιο του κουνουπιού», μας εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου. «Κάποιοι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι παρουσιάζουν έντονη και σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η οποία χρήζει ιατρικής βοήθειας. Όσοι πάσχουν από το “σύνδρομο Skeeter”, όπως ονομάζεται, εμφανίζουν τοπικό οίδημα και συχνά πυρετό, εντός ολίγων ωρών από το τσίμπημα. Επίσης μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλη περιοχή κνησμού, φλύκταινες στο σημείο ή γύρω από το τσίμπημα και αναφυλαξία -μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή κατάσταση που οδηγεί σε πρήξιμο στο λαιμό και συριγμό- αλλά και σήψη. Τα δύο τελευταία συμπτώματα απαιτούν άμεση ιατρική αντιμετώπιση», προσθέτει.

Οι ιοί των κουνουπιών

Οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν πρέπει να αποτελούν τη μόνη ανησυχία μας. Ένα μολυσμένο κουνούπι μπορεί να εκθέσει το θύμα του ακόμα και σε απειλητικούς για τη ζωή ιούς, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ιός Zika ή να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, όπως ελονοσία, εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα, Δάγκειο πυρετό και Κίτρινο πυρετό.

Ειδικότερα, σε κάποιες περιοχές του κόσμου, τα κουνούπια μεταδίδουν ελονοσία, μια ασθένεια που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας. Παρότι στη χώρα μας η νόσος εκριζώθηκε το 1974, από το 2009 και μετά παρουσιάζονται σποραδικά κάποια κρούσματα. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, είναι πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση ή και να χάσουν τη ζωή τους. Τα κύρια συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, ρίγος, εφίδρωση και μυαλγία.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της δύσης, τα κουνούπια μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στο 80% περίπου των ατόμων που μολύνονται, δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Στους υπόλοιπους, μπορεί να παρουσιαστούν έντονες αντιδράσεις ή να χάσουν τη ζωή τους. Στα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο έμετος και οι σωματικοί πόνοι, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις ο πυρετός είναι υψηλός, ο ασθενής μπορεί να νιώθει μυϊκή αδυναμία, να έχει ρίγη, σπασμούς ή παράλυση, απώλεια της όρασης και σύγχυση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τρεις ημέρες έως δύο εβδομάδες μετά από το τσίμπημα, συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να οδηγήσει και σε μηνιγγίτιδα, μια δυνητικά θανατηφόρα φλεγμονή του εγκεφάλου.

Ο ιός Zika ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στην Ουγκάντα και κατόπιν εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η χώρα μας περιλαμβάνεται σε εκείνες όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα. Ο χρόνος επώασης δεν είναι σαφής, αλλά εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τις μερικές ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες, τα οποία διαρκούν έως 7 ημέρες. Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε φαρμακευτική προφυλακτική αγωγή.

Όσοι ταξιδεύουν σε χώρες της Αφρικής ή της Νότιας Αμερικής και δεν έχουν κάνει εμβόλιο (π.χ. λόγω αντένδειξης) κινδυνεύουν και από Κίτρινο πυρετό, εάν τσιμπηθούν από μολυσμένο κουνούπι. Πρόκειται για έναν ιό που μπορεί να επηρεάσει το συκώτι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, ρίγη, ευαισθησία στο φως, έμετο και ναυτία, ερυθρότητα της γλώσσας, του προσώπου και των ματιών.

Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν και τον αρμποϊό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή φλεγμονή του εγκεφάλου (ιογενής εγκεφαλίτιδα). Στην αρχή, τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με γρίπη και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση και λήθαργο, πονοκέφαλο και σύγχυση.

Η πιο επικίνδυνη όμως ασθένεια που μπορούν να μεταφέρουν τα κουνούπια είναι ο Δάγκειος πυρετός. Οι ιοί που προκαλούν τον Δάγκειο πυρετό ενδημούν σε τροπικές και υποτροπικές χώρες, στην Ασία, στην Αφρική, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην ανατολική Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα κουνούπια γίνονται μολυσματικά 4-12 ημέρες μετά τη λήψη του μολυσμένου αίματος και παραμένουν μολυσματικά εφ’ όρου ζωής. Αν και το 50% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, ένα ποσοστό μπορεί να εμφανίσει υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο πίσω από τα μάτια, γενικευμένες μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, έμετους, ανορεξία, διογκωμένους λεμφαδένες, ερύθημα προσώπου και δέρματος, και εξάνθημα. Σπανιότερα εμφανίζονται αιμορραγικά επεισόδια. Αυτή η σοβαρότερη μορφή της νόσου μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο καταπληξίας. Στην Ελλάδα, ο ιός έχει εκριζωθεί.

MOSQUITO

«Εάν ένα κουνούπι σας τσιμπήσει, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να μην το ξύσετε, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος δευτερογενούς μόλυνσης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α και/ή χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Πλύνετε το σημείο με κρύο νερό και σαπούνι και τοποθετήστε πάγο, ώστε να μειωθεί ο κνησμός. Ανακούφιση προσφέρει και μια κρέμα υδροκορτιζόνης ή καλαμίνης. Για τις σοβαρότερες αλλεργικές αντιδράσεις συστήνονται από του στόματος αντιισταμινικά, τοπικές αλοιφές με βενζοκαΐνη και σε περίπτωση αναφυλαξίας αυτοένεση επινεφρίνης.

Εάν γνωρίζετε ότι πάσχετε από το σύνδρομο Skeeter, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν αλλεργιολόγο, ο οποίος μπορεί, μέσω εξετάσεων, να βρει το συστατικό του σάλιου του κουνουπιού στο οποίο είστε αλλεργικός και να καταρτίσει κάποιο θεραπευτικό πλάνο (συνήθως σταδιακή χορήγηση μικρών δόσεων του αλλεργιογόνου, για αρκετούς μήνες ή χρόνια).

Εάν ταξιδεύετε κάπου όπου ενδημούν κουνούπια και εμφανίσετε πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση, επισκεφθείτε έναν ιατρό. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Το ότι ορισμένες ασθένειες δεν εμφανίζονται στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστεί η νόσηση από αυτές, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του εισαγόμενου κρούσματος ή μεταφοράς μολυσμένου κουνουπιού με μεταφορικά μέσα ή εμπορικά προϊόντα», συμβουλεύει ο δρ Χρήστος Στάμου

Τελευταία τροποποίηση στις 31/08/2020 - 15:24
  • ΚΟΥΝΟΥΠΙ
  • ΑΝΗΣΥΧΙΑ
  • ΤΣΙΜΠΗΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊος Ελλάδα: Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα παρά την υποχώρηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων
Κορονοϊος Ελλάδα: Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα παρά την υποχώρηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων 30 Αυγούστου 2020
Κορονοϊος Ελλάδα: Στα 183 τα νέα κρούσματα στη χώρα 31 Αυγούστου 2020
Κορονοϊος Ελλάδα: Στα 183 τα νέα κρούσματα στη χώρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κουνούπι-φορέας του δάγκειου πυρετού - Ποιος ο κίνδυνος για την Ευρώπη ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων
Υγεία
22/06/2024 - 14:31

Το κουνούπι-φορέας του δάγκειου πυρετού - Ποιος ο κίνδυνος για την Ευρώπη ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Θεσσαλονίκη: «Το κουνούπι τίγρης είναι εγκατεστημένο πλέον σε όλη την Κεντρική Μακεδονία»
Επικαιρότητα
21/06/2024 - 13:58

Θεσσαλονίκη: «Το κουνούπι τίγρης είναι εγκατεστημένο πλέον σε όλη την Κεντρική Μακεδονία»

Προειδοποίηση Μαγιορκίνη για εμφάνιση δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα - Ποιο κουνούπι θα φέρει τον ιό
Υγεία
30/05/2024 - 15:47

Προειδοποίηση Μαγιορκίνη για εμφάνιση δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα - Ποιο κουνούπι θα φέρει τον ιό

Είναι οι κοριοί ο νέος «κορονοϊός με πόδια»; Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο
Health Talk
19/10/2023 - 12:28

Είναι οι κοριοί ο νέος «κορονοϊός με πόδια»; Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο

Οχιές: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν και τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν
Pet
28/06/2023 - 16:43

Οχιές: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν και τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Συναγερμός στις ΗΠΑ για πέντε κρούσματα ελονοσίας σε δύο πολιτείες
Επικαιρότητα
27/06/2023 - 10:59

Συναγερμός στις ΗΠΑ για πέντε κρούσματα ελονοσίας σε δύο πολιτείες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηλιακά εγκαύματα παιδιών... μελάνωμα ενηλίκων: Η μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος πρέπει να ξεκινάει νωρίς
Υγεία
17/05/2025 - 09:07
Χειρουργική μιας ημέρας: Πολλαπλά τα οφέλη για ασθενείς και σύστημα υγείας
Health Talk
17/05/2025 - 08:53
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μεγάλη ενημερωτική δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Σύνταγμα
Υγεία
17/05/2025 - 06:46
Γάζα: Εκτός λειτουργίας και το τελευταίο νοσοκομείο που απέμενε για τους καρκινοπαθείς
Επικαιρότητα
17/05/2025 - 03:29
Ειδικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου: «Η διατροφή πάει σχολείο»
Διατροφή
17/05/2025 - 00:07
Εννέα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τις μαγνητικές τομογραφίες - Σωματική και ψυχική προετοιμασία
Υγεία
16/05/2025 - 17:51
Νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έσωσε μια ζωή στο Πρωτοδικείο Αθηνών
Επικαιρότητα
16/05/2025 - 17:34
Παρουσία Γεωργιάδη τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 17:22
Πρωτοβουλίες του TikTok για την αναβάθμιση των λειτουργιών ψυχικής υγείας και ευεξίας της πλατφόρμας
Ψυχική Υγεία
16/05/2025 - 16:56
Μπαρμπετάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας»
Pharma News
16/05/2025 - 16:08
Τσάι και σοκολάτα μπορούν να μειώσουν την πίεση - Το κοινό αντιυπερτασικό τους συστατικό
Διατροφή
16/05/2025 - 16:00
Τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών έως και 15 ετών
Επικαιρότητα
16/05/2025 - 15:52
«Ευαγγελισμός»: Δωρεάν για τους πολίτες καινοτόμο πρόγραμμα ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας
Ψυχική Υγεία
16/05/2025 - 15:37
ΕΟΔΥ: Δωρεάν έλεγχοι για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα από Δευτέρα, 19 Μαΐου
Υγεία
16/05/2025 - 15:19
Παραιτήθηκε ο CEO της Novo Nordisk με φόντο την πτώση κατά 32% της μετοχής - Τι έγραψε στο Linkedin!
Pharma News
16/05/2025 - 15:00
Long Covid: Βλάβες στον εγκέφαλο που μοιάζουν με αυτές της άνοιας διαπίστωσαν ερευνητές
Υγεία
16/05/2025 - 14:00
Έγκυος στις ΗΠΑ, εγκεφαλικά νεκρή, κρατιέται στη ζωή λόγω του νόμου κατά των αμβλώσεων
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 13:00
Ψηφιακό δίδυμο της κοιλιακής αορτής μπορεί να «προβλέψει» ρήξη ανευρύσματος
Υγεία
16/05/2025 - 12:00
Πόλεμος Γεωργιάδη - Εξαδάκτυλου για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών ραντεβού των γιατρών
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 11:37
Θεμιστοκλέους: Αν δεν υπάρχει βελτίωση σ' ένα νοσοκομείο θα παύεται ο διοικητής
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 11:08
Πώς η σκόνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή κτηνοτρόφων και αγροτών - Η σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας
Υγεία
16/05/2025 - 11:00
Πώς ένα μπισκότο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Διατροφή
16/05/2025 - 09:43
Τα 14 νοσοκομεία που θα έχουν σε δύο μήνες το νέο σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών στις εφημερίες τους
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 09:25
Γιατροί στις ΗΠΑ «ξαναέγραψαν» το DNA βρέφους με σπάνια γενετική διαταραχή και του έσωσαν τη ζωή
Υγεία
16/05/2025 - 09:15
Ποια περιοχή των ποδιών χαλαρώνει πιο εύκολα και πότε είναι μονόδρομος η επέμβαση
Ομορφιά
16/05/2025 - 08:28
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μήνας μέτρησης ο Μάιος και στην Ελλάδα
Health Talk
16/05/2025 - 06:48
Ημερίδα ευαισθητοποίησης του ΕΔΔΥΠΠΥ για την παχυσαρκία στον δήμο Αγίας Παρασκευής
Υγεία
16/05/2025 - 03:24
Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε το ΔΙΠΑΕ με το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
16/05/2025 - 00:03
Τι είναι η δωρεά ωαρίων και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτήν - Υπάρχουν ηθικά ζητήματα;
Health Talk
15/05/2025 - 22:24
Ινστιτούτο Prolepsis: Ο καφές Λουμίδης Παπαγάλος στηρίζει και το 2025 το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία
Επικαιρότητα
15/05/2025 - 22:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεκάλογος Μητσοτάκη με μέτρα περαιτέρω βελτίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας
Πολιτική Υγείας
14/05/2025 - 14:23
Η Roche επενδύει 550 εκατ. δολάρια σε κέντρο παραγωγής διαγνωστικών εργαλείων για τον διαβήτη
Pharma News
14/05/2025 - 18:28
Νέο χάπι αδυνατίσματος λειτουργεί όπως το γαστρικό μπάι πας
Pharma News
14/05/2025 - 15:00
Ο Όμιλος FAMAR εξαγόρασε μονάδα παραγωγής αποστειρωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη Γερμανία
Pharma News
14/05/2025 - 16:17
ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Οι μεγάλες αλήθειες για τους συμβεβλημένους ιατρούς του οργανισμού»
Πολιτική Υγείας
14/05/2025 - 18:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo