ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προειδοποίηση Μαγιορκίνη για εμφάνιση δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα - Ποιο κουνούπι θα φέρει τον ιό

Υγεία
INTIME
Θέμα χρόνου είναι η εμφάνιση του δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Πέμπτη, 30/05/2024 - 15:47
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποίησε για τις σοβαρές πιθανότητες εμφάνισής του δάγκειου πυρετού στη χώρα μας και για τους λόγους που ευνοείται η μεταφορά των φορέων από την κλιματική αλλαγή. Η επέκταση των φορέων, των κουνουπιών, η αύξηση της θερμοκρασίας που επιτρέπει, κουνούπια τα οποία θέλουν πολύ ζεστό κλίμα, να μπορούν να ενδημούν και σε άλλες περιοχές που έχει σαν συνέπεια συγχρόνως να εξαπλώνονται, αλλά και η παγκοσμιοποίηση, κάνουν ουσιαστικά θέμα χρόνου την εμφάνιση του δάγκειου πυρετού στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Η κλιματική αλλαγή, επομένως αλλά και η παγκοσμιοποίηση ευνοούν τη μεταφορά φορέων του ιού αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι έχει αναφερθεί πως εμπορεύματα όπως τα λάστιχα αυτοκινήτων είχαν μέσα τους αυγά από το συγκεκριμένο είδος.

Ο ιός μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη κουνουπιών

«Ο δάγκειος πυρετός προκαλείται από έναν ιό, τον ιό του δάγκειου πυρετού, ο οποίος μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη κουνουπιών όντως σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη, συνήθως εκεί που υπάρχουν και τα αντίστοιχα κουνούπια. Έχει εισαχθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες ο δάγκειος πυρετός τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μικρές επιδημίες δάγκειου πυρετού και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Στην Ελλάδα έχουμε να δούμε δάγκειο πυρετό από το 1927-1928. Και το λέω με κάποια επιφύλαξη γιατί τότε δεν είχαμε τεστ, δηλαδή δεν μπορούσαν να διαγνωσθούν εκείνη την εποχή, αλλά με τα συμπτώματα, πυρετός, ο οποίος μεταδιδόταν με κουνούπια. Άμα δείτε τις εφημερίδες της εποχής, μιλάνε για χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια κρούσματα. Αναφέρεται ακόμα και ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος κόλλησε. Να θυμίσω ότι είχαμε και ελονοσία στην Ελλάδα εκείνη την εποχή και ότι έγιναν αποξηράνσεις ελών και ψεκασμοί εκτεταμένοι και εκρίζωσαν τα κουνούπια τα οποία μετέδιδαν και ήταν μολυσμένα, με αποτέλεσμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο να μην έχουμε καθόλου κρούσματα από αυτά» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πρόκειται, εξήγησε, για το είδος που λέγεται Αηδής αιγυπτιακός, αυτό είναι το αφρικανικό κουνούπι τίγρης. Υπάρχει στην Ελλάδα το ασιατικό τίγρης, που και αυτό μπορεί να το μεταδώσει αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά. Και το βασικό στοιχείο είναι ότι ο δάγκειος δεν βρίσκεται σε ζώα. Άρα θα πρέπει να υπάρχουν και οι άνθρωποι που είναι μολυσμένοι για να εισαχθεί. Δηλαδή, για να διατηρηθεί μια επιδημία δάγκειου, θα πρέπει να υπάρχουν μονίμως άνθρωποι οι οποίοι έχουν τον ιό στο αίμα τους, που δεν έχουμε τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα. Οπότε γι’ αυτό, προς το παρόν δεν έχουμε δει και καμία ιδιαίτερη έξαρση.

«Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα δάγκειου πυρετού τα τελευταία χρόνια, εκτός κι αν έχει καταγραφεί κανένα εισαγόμενο, να πήγε σε ενδημική χώρα και να γύρισε αλλά το αφρικανικό κουνούπι τίγρης έχει απομονωθεί ελάχιστες φορές και έχουν γίνει οι κατάλληλοι ψεκασμοί, οπότε δεν ενδημεί στην Ελλάδα» ανέφερε.

Επεκτείνονται τα αφρικανικά κουνούπια

Η συζήτηση, σημείωσε, γίνεται γιατί υπάρχει μια επεκτατικότητα των αφρικανικών κουνουπιών και υπάρχει μια πιθανότητα κάποια στιγμή να εισαχθεί το κουνούπι, δηλαδή ο φορέας που το μεταδίδει πιο αποτελεσματικά. «Το άλλο είναι μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει, έρχεται, πηγαίνει και έρχεται αρκετός τουρισμός. Δεν αποκλείεται να έρθει κάποιος ο οποίος να είναι φορέας του ιού. Κάποιος όταν κολλήσει δεν είναι φορέας εφ’ όρου ζωής. Έχει ένα παράθυρο γύρω στις 30 μέρες. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που δεν το βλέπουμε σε όλους, είναι αυτό που λέμε ο πυρετός που σου σπάει κόκαλα, “BreakBoneFever”. Δηλαδή είναι ένας πυρετός ο οποίος αισθάνεσαι λες και σου έχουν σπάσει τα κόκαλα. Είναι πολύ επίπονο και επίσης αυτό γίνεται σπανίως με την πρώτη λοίμωξη. Σε επαναλοίμωξη υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να κάνεις αιμορραγικό πυρετό και ο οποίος μπορεί να οδηγήσει και σε σήψη κλπ. Μικρό ποσοστό καταλήγει, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια βαριά λοίμωξη. Ανάλογα με τα συμπτώματα μπορεί να εισαχθεί κανείς σε νοσοκομείο» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Υπάρχουν κάποια αντιικά που έχουν δοκιμαστεί χωρίς καμία ιδιαίτερα καλή αποτελεσματικότητα, ενώ κάποιοι μπορεί να το περάσουν και ασυμπτωματικά, όπως συμβαίνει γενικά με τους ιούς. Ωστόσο εφόσον εμφανιστούν συμπτώματα για έως 10-15 μέρες.

Τα νέα στελέχη του κορονοϊου SARS-CoV-2

Ο κ. Μαγιορκίνης, αναφερόμενος και στην Covid-19, σημείωσε πως μετά τη μεγάλη έκταση που έκανε γύρω στον χειμώνα, τώρα βρίσκεται σε ύφεση. Παρατηρούνται αυξήσεις αυτή την εποχή λόγω των στελεχών τα οποία είναι γνωστά ως “FLiRT” , φλερτ επί το ελληνικότερο.

Δεν είναι μόνο ένα στέλεχος, ανέφερε, είναι αρκετά στελέχη που έχουν αυτές τις μεταλλάξεις και οδηγούν σε αύξηση κρουσμάτων χωρίς να βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Υπάρχει μία συζήτηση για το αν θα έχουμε και μία έξαρση μέσα στο καλοκαίρι, προσέθεσε, αλλά δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα επιπλέον απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει με τα άλλα στελέχη, απλά φαίνεται ότι έχει μία αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από λοίμωξη από προηγούμενα στελέχη και φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί εις βάρος των άλλων στελεχών. «Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία αλλά δεν είναι και αυτό που λέμε πετάμε αετό» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πανδημίες είναι ένα φυσικό φαινόμενο που έρχεται ξανά και ξανά. Το αναλύω κι εγώ στο βιβλίο μου, Το χρονικό των Ιών, είναι κάτι το οποίο θα δούμε ξανά στον πλανήτη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι σαν όταν ρωτάτε έναν Γεωλόγο σεισμολόγο αν θα ξανακάνει σεισμό στην Αθήνα. Υπάρχει πιθανότητα να μην ξαναγίνει σεισμός στην Αθήνα θα έλεγα.

Ο μέσος άνθρωπος το ξέρει ότι κάποια στιγμή θα ξανακάνει. Το ίδιο είναι και η πανδημία. Δεν ξέρεις πότε αλλά θα ξαναγίνει. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Μπορούμε ωστόσο να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα, όπως χτίζουμε καλύτερα τα σπίτια μας για να αντιμετωπίσουμε τον σεισμό. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε το σύστημα υγείας ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, αναπτύσσουμε τις βιοτεχνολογίες μας ώστε να μπορούμε να έχουμε εμβόλια πιο γρήγορα και τεστάρουμε και διάφορα αντιικά σε διάφορους πιθανούς ιούς για να έχουμε έτοιμα κάποια υποψήφια εάν και εφόσον σκάσει κάποιος καινούργιος ιός» είπε καταλήγοντας ο κ. Μαγιορκίνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/05/2024 - 18:49
  • ΓΚΙΚΑΣ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ
  • ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
  • ΚΟΥΝΟΥΠΙ
  • ΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εμφάνιση διαβήτη στη νεανική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
Η εμφάνιση διαβήτη στη νεανική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ 29 Μαϊος 2024
ΕΚΕ: «Κόψε το κάπνισμα, κέρδισε ζωή» - Κάθε μέρα πεθαίνουν 22.000 άνθρωποι από τη βλαβερή συνήθεια 30 Μαϊος 2024
ΕΚΕ: «Κόψε το κάπνισμα, κέρδισε ζωή» - Κάθε μέρα πεθαίνουν 22.000 άνθρωποι από τη βλαβερή συνήθεια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16

Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας

Κουνούπια χωρίς… σύνορα: Από τον ιό του Δυτικού Νείλου έως τον Δάγκειο πυρετό
Υγεία
26/05/2026 - 21:41

Κουνούπια χωρίς… σύνορα: Από τον ιό του Δυτικού Νείλου έως τον Δάγκειο πυρετό

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Υγεία
03/04/2026 - 10:00

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00

To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV

Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00

Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός

Ποιες σοβαρές ασθένειες μπορούν να μεταδώσουν τα κουνούπια στον άνθρωπο
Υγεία
20/08/2025 - 16:43

Ποιες σοβαρές ασθένειες μπορούν να μεταδώσουν τα κουνούπια στον άνθρωπο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo