ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oι συμβουλές των ειδικών για το άγχος στις Πανελλήνιες 2020

Ψυχική Υγεία
Oι συμβουλές των ειδικών για το άγχος στις Πανελλήνιες 2020
Πανελλήνιες 2020: Oι συμβουλές των ειδικών για το άγχος
Πέμπτη, 11/06/2020 - 11:37
News4Health Team News4Health Team

Πανελλαδικές 2020: Άγχος και διαχείριση εξετάσεων - Oι συμβουλές των ειδικών. Για άλλους πρόκληση και για άλλους «απειλή», οι εξετάσεις συνοδεύονται -σχεδόν πάντα- από άγχος

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2020, η αγωνία κορυφώνεται, οι αντοχές των παιδιών και των οικογενειών τους δοκιμάζονται. Πότε η μελέτη είναι αποδοτική; Με το άγχος τι κάνουμε; Είναι φυσιολογικό; Μπορεί να γίνει σύμμαχος ή λειτουργεί πάντα «υπονομευτικά»; Και το άμεσο περιβάλλον πώς μπορεί να υποστηρίζει χωρίς να πιέζει; Για άλλους πρόκληση και για άλλους «απειλή», οι εξετάσεις συνοδεύονται -σχεδόν πάντα- από άγχος.

«Το στοίχημα είναι το άγχος να είναι δημιουργικό, διευκολυντικό και όχι αποδιοργανωτικό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Ελευθερία Γωνίδα, καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Σε γράφημα που απεικονίζεται η σχέση άγχους- διέγερσης και επίδοσης, φαίνεται πως η καλύτερη επίδοση συνδέεται με τα μέσα επίπεδα άγχους, ενώ στις περιπτώσεις υψηλού και πολύ χαμηλού άγχους έχουμε και χαμηλές επιδόσεις», επισημαίνει η κυρία Γωνίδα, η οποία, παράλληλα, ως ομιλήτρια ιστοδιάλεξης στο κανάλι της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο youtube, με θέμα «Άγχος και διαχείριση εξετάσεων», απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα για την εξεταστική περίοδο, μία απαιτητική συνθήκη, η οποία -μεταξύ άλλων- χρειάζεται και δεξιότητες διαχείρισης.

Ειδικά οι πανελλαδικές έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς αποτελούν κριτήριο εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών. «Το άγχος διακρίνεται σε αυτό μιας προσωρινής κατάστασης, όπως σε ένα διαγώνισμα και σε αυτό ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Όσοι είναι αγχώδεις έχουν αυξημένη προδιάθεση να βλέπουν μία εξέταση ως απειλή για τον εαυτό τους», σημειώνει η καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

«Τα παιδιά πρέπει να είναι αποδεκτά άνευ όρων»
Καθοριστικό ρόλο για το πώς θα βιώσει τις εξετάσεις έχει ο ίδιος ο υποψήφιος, παρά το γεγονός ότι οι «σημαντικοί άλλοι», όπως γονείς, εκπαιδευτικοί και φίλοι, είναι «πηγές» στήριξης του μαθητή, σύμφωνα με την κυρία Γωνίδα.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι τα παιδιά πρέπει να είναι αποδεκτά άνευ όρων, ανεξαρτήτως των μαθησιακών τους επιδόσεων και δεν θα πρέπει ποτέ να αγωνιούν για το αν απολαμβάνουν την αγάπη και την αποδοχή των γονιών τους. «Μπορεί να υπάρχουν εντάσεις μεταξύ γονέων και παιδιών, αλλά η αποδοχή πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη», τονίζει, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το μέχρι πού φτάνει η γονεϊκή εμπλοκή, απαντά: «Όχι στον ασφυκτικό έλεγχο, που δεν αφήνει τα παιδιά να αναπνεύσουν. Οι γονείς οικοδομούν εμπιστοσύνη, ασφαλές υποστηρικτικό περιβάλλον χωρίς συγκρούσεις, συζητούν φόβους και αγωνίες, αποφεύγουν την αρνητική κριτική, δίνουν εναλλακτικές. Να αποφεύγεται η υπερεμπλοκή γιατί μειώνει την αυτονομία του εφήβου».

Καλή προετοιμασία, αυτορυθμιζόμενη διαχείριση- ανάληψη ευθύνης
«Η ποιότητα της προετοιμασίας για τις εξετάσεις επηρεάζει πολύ τα επίπεδα άγχους», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- η καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης. «Καλή προετοιμασία εννοούμε να προσεγγίζει τη μάθηση ενεργητικά, να αναπτύσσει συνθετική και κριτική σκέψη. Οι μαθητές που έχουν ενεργητικό τρόπο μάθησης, πάνε καλύτερα στις εξετάσεις», επισημαίνει.

Τονίζει, δε, ότι σημαντικός παράγοντας διαχείρισης του άγχους είναι ο υποψήφιος να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, να αξιοποιεί τις δυνατότητές του, να εντοπίζει τις αδυναμίες του και να επενδύει στην προσπάθεια. «Να αναλαμβάνει ο ίδιος ο μαθητής μία αυτορυθμιζόμενη διαχείριση, να αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Έχει σημασία τι αξία αποδίδει στη μελέτη, μπορεί δηλαδή κάποιος να θεωρεί ότι του "κοστίζει". Η σύγκρουση που έχουν πολλοί έφηβοι μεταξύ της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλουν για τη μελέτη και του χρόνου ψυχαγωγίας είναι παράγοντας που επηρεάζει τη διαχείριση», σημειώνει η κυρία Γωνίδα.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που ένας μαθητής αντιλαμβάνεται ότι θα μπορούσε να είχε προετοιμαστεί καλύτερα; «Το μόνο που μπορεί να κάνει ο γονιός είναι να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο παιδί και να το ενθαρρύνει προκειμένου να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί με βάση τη μελέτη που έχει κάνει, τις δεξιότητες και γνώσεις που έχει αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα. Η κατάσταση είναι διαμορφωμένη και δεν μπορεί να ανατραπεί την τελευταία στιγμή»,. σχολιάζει η κ. Γωνίδα.

Πρόγραμμα και αίσθημα ελέγχου
«Ο υποψήφιος να διαχειρίζεται λειτουργικά το χρόνο, να έχει ρολόι ώστε να ξέρει πώς αυτός τρέχει. Όταν έχει πρόγραμμα, έχει αίσθημα ελέγχου της κατάστασης. Καλή στρατηγική με τους φίλους είναι να ορίζει κάποιες ώρες για επικοινωνία και ψυχαγωγία ώστε τις υπόλοιπες να μένει απερίσπαστος», αναφέρει η κυρία Γωνίδα.

«Η έγκαιρη αντιμετώπιση των δυσκολιών μπορεί, επίσης, να κάνει την περίοδο των εξετάσεων πιο λειτουργική», σημειώνει η καθηγήτρια του ΑΠΘ και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την σημασία της ξεκούρασης και των θετικών σκέψεων. «Πολλοί μαθητές περνούν φάσεις που σκέφτονται με δυσλειτουργικό τρόπο, όπως "αποκλείεται να τα καταφέρω". Αυτές οι δυσλειτουργικές σκέψεις πρέπει να αντικατασταθούν με θετικές, όπως "θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο που μπορώ"», αναφέρει η κ. Γωνίδα, διευκρινίζοντας ότι «αρνητική σκέψη είναι και η υπερβολική σιγουριά ότι "θα τα καταφέρω" γιατί δημιουργεί χαμηλή κινητοποίηση και αυξάνει τις πιθανότητες για χαμηλές επιδόσεις».

Όσο για το τι συστήνει στους μαθητές; «Επανάληψη, επανάληψη, επανάληψη, αλλά ενεργητική. Ενεργητική στρατηγική είναι η διατύπωση ερωτήσεων του μαθητή προς τον εαυτό του, να δει αν μπορεί να απαντήσει και αυτό του δίνει αίσθηση ελέγχου», υπογραμμίζει.

Δίνει, δε, και κάποιες πρακτικές συμβουλές σε ό,τι αφορά τις ίδιες τις εξετάσεις: «Να ακούσουν οι υποψήφιοι προσεκτικά τις οδηγίες από τους εξεταστές, καλή κατανόηση για το τι ζητά ακριβώς το θέμα. Ξεκινούν πάντα από τα θέματα που γνωρίζουν καλύτερα. Κρατούν χρόνο για έλεγχο του γραπτού. Αν υπάρχει κάποιο σφίξιμο στο σώμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι βαθιές ανάσες βοηθούν», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «αν κάποιος μαθητής αισθανθεί ότι χρειάζεται επιπλέον στήριξη από αυτή των γονέων, εκπαιδευτικών, φίλων να μην διστάσει να αναζητήσει βοήθεια ειδικού».

Η πανδημία του κορονοϊού αύξησε το άγχος και την αβεβαιότητα
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έχει φέρει η βίαιη εισβολή του κορονοϊού στις ζωές όλων, η κυρία Γωνίδα αναφέρει: «Οι μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν τον εγκλεισμό, τον περιορισμό συναναστροφών και δραστηριοτήτων, μία αβεβαιότητα γενική, βίωσαν όπως όλοι μας αντιφατικά και μεταβαλλόμενα συναισθήματα, που είναι όμως φυσιολογικά. Ας τονίσουμε τα θετικά από την κρίση. Γιατί σε δύσκολες συνθήκες ανακαλύψαμε νέες δυνάμεις εσωτερικές, ανταποκριθήκαμε, κερδίσαμε, αξιοποιήσαμε δεξιότητες. Να εγείρουμε την επίγνωση των παιδιών για τις θετικές δυνάμεις που δεν ήταν καθόλου αυτονόητες».

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2023 - 14:20
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυμναστήρια Pilates: Έτσι θα φτιάξετε σμιλεμένο σώμα με ασφάλεια (videos)
Γυμναστήρια Pilates: Έτσι θα φτιάξετε σμιλεμένο σώμα με ασφάλεια (videos) 08 Ιουνίου 2020
Τα γυμναστήρια ανοίγουν με νέους κανόνες για όλους 14 Ιουνίου 2020
Τα γυμναστήρια ανοίγουν με νέους κανόνες για όλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση
Υγεία
28/11/2025 - 12:12

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση

Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία
Fitness
26/11/2025 - 12:00

Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης

Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ: Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 09:12

Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ: Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο

Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58

Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18
Η ανεπαρκής ανάπτυξη ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών μέχρι το πέμπτο έτος
Υγεία
03/12/2025 - 09:56
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo