ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη; Τι «απαντάει» η επιστήμη του εγκεφάλου

Υγεία
Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη; Τι «απαντάει» η επιστήμη του εγκεφάλου
«Μαθαίνεις από τα λάθη σου». Τουλάχιστον, στους περισσότερους από εμάς το έχουν πει. Αλλά η επιστήμη δείχνει ότι συχνά αποτυγχάνουμε να μάθουμε από λάθη του παρελθόντος. Αντίθετα, είναι πιθανό να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.
Δευτέρα, 24/04/2023 - 12:49
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι γρήγορα μαθαίνουμε ότι, για παράδειγμα, αν βάλουμε το χέρι μας σε μια καυτή σόμπα, θα καούμε και έτσι είναι απίθανο να επαναλάβουμε αυτό το λάθος.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας δημιουργεί μια απειλή-απόκριση στα σωματικά επώδυνα ερεθίσματα που βασίζεται σε προηγούμενες εμπειρίες. Αλλά όταν πρόκειται για τη σκέψη, τα πρότυπα συμπεριφοράς και τη λήψη αποφάσεων, συχνά επαναλαμβάνουμε λάθη – όπως το να καθυστερούμε στα ραντεβού, να αφήνουμε εργασίες μέχρι την τελευταία στιγμή ή να κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση τις πρώτες εντυπώσεις.

Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη;

Ο λόγος μπορεί να βρεθεί στον τρόπο που ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες και δημιουργεί πρότυπα στα οποία αναφερόμαστε ξανά και ξανά. Αυτά τα πρότυπα είναι ουσιαστικά συντομεύσεις, που μας βοηθούν να λαμβάνουμε αποφάσεις στον πραγματικό κόσμο. Αλλά αυτές οι συντομεύσεις, γνωστές ως «ευρετικές», μπορούν επίσης να μας κάνουν να επαναλάβουμε τα λάθη μας.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο της «Sway: Unraveling Unconscious Bias», η Pragya Agarwal, Καθηγήτρια Κοινωνικών Ανισοτήτων και Αδικίας, Πανεπιστήμιο Loughborough, «οι άνθρωποι δεν είμαστε εκ φύσεως λογικοί, παρόλο που θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι είμαστε».

Σύμφωνα με την Agarwal, «Βλέπουμε μόνο μέρη του κόσμου. Έχουμε την τάση να παρατηρούμε πράγματα που επαναλαμβάνονται, είτε υπάρχουν μοτίβα είτε όχι, και τείνουμε να διατηρούμε τη μνήμη γενικεύοντας και καταφεύγοντας στον τύπο. Εξάγουμε επίσης συμπεράσματα από αραιά δεδομένα και χρησιμοποιούμε γνωστικές συντομεύσεις για να δημιουργήσουμε μια εκδοχή της πραγματικότητας που σιωπηρά θέλουμε να πιστεύουμε. Αυτό δημιουργεί μια μειωμένη ροή εισερχόμενων πληροφοριών, η οποία μας βοηθά να συνδέουμε κουκκίδες και να συμπληρώνουμε κενά με πράγματα που ήδη γνωρίζουμε.

Τελικά, ο εγκέφαλός μας είναι τεμπέλης και χρειάζεται πολλή γνωστική προσπάθεια για να αλλάξουμε το σενάριο και αυτές τις συντομεύσεις που έχουμε ήδη δημιουργήσει. Και έτσι είναι πιο πιθανό να επαναλάβουμε τα ίδια μοτίβα συμπεριφορών και πράξεων, ακόμα και όταν έχουμε συνείδηση ​​ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας. Αυτό ονομάζεται προκατάληψη επιβεβαίωσης - η τάση μας να επιβεβαιώνουμε αυτό που ήδη πιστεύουμε, αντί να μετατοπίζουμε τη νοοτροπία μας για να ενσωματώσουμε νέες πληροφορίες και ιδέες.

Συχνά χρησιμοποιούμε επίσης το «ένστικτο» - έναν αυτόματο, υποσυνείδητο τύπο σκέψης που βασίζεται στη συσσώρευση προηγούμενων εμπειριών μας ενώ παίρνουμε κρίσεις και αποφάσεις σε νέες καταστάσεις.

Μερικές φορές παραμένουμε σε ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς και επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας εξαιτίας ενός « φαινόμενου εγώ » που μας αναγκάζει να παραμείνουμε με τις υπάρχουσες πεποιθήσεις μας. Είναι πιθανό να επιλέξουμε επιλεκτικά τις δομές πληροφοριών και την ανατροφοδότηση που μας βοηθούν να προστατεύσουμε το εγώ μας».

Ένα πείραμα διαπίστωσε ότι όταν στους ανθρώπους υπενθύμισαν τις επιτυχίες τους του παρελθόντος, ήταν πιο πιθανό να επαναλάβουν αυτές τις επιτυχημένες συμπεριφορές . Αλλά όταν είχαν συνείδηση ​​ή συνειδητοποιούσαν ενεργά τις αποτυχίες τους από το παρελθόν, ήταν λιγότερο πιθανό να ανατρέψουν το πρότυπο συμπεριφοράς που οδήγησε στην αποτυχία. Έτσι, οι άνθρωποι ήταν στην πραγματικότητα ακόμα πιθανό να επαναλάβουν αυτή τη συμπεριφορά.

Αυτό σύμφωνα με την Agarwal, συμβαίνει γιατί, όταν σκεφτόμαστε τις προηγούμενες αποτυχίες μας, είναι πιθανό να νιώθουμε πεσμένοι. Και σε αυτές τις στιγμές, είναι πιο πιθανό να επιδοθούμε σε συμπεριφορά που μας κάνει να νιώθουμε άνετα και οικεία. Ακόμη και όταν σκεφτόμαστε προσεκτικά και αργά, ο εγκέφαλός μας έχει μια προκατάληψη προς τις πληροφορίες και τα πρότυπα που είχαμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, ανεξάρτητα από το αν αυτά είχαν ως αποτέλεσμα σφάλματα. Αυτό ονομάζεται «μεροληψία της επιβεβαίωσης».

Μπορούμε όμως να μάθουμε από τα λάθη μας;

Σε ένα πείραμα, οι πίθηκοι και οι άνθρωποι έπρεπε να παρακολουθούν θορυβώδεις, κινούμενες κουκκίδες σε μια οθόνη και να κρίνουν την καθαρή κατεύθυνση της κίνησής τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο επιβραδύνθηκαν μετά από ένα λάθος. Όσο μεγαλύτερο είναι το σφάλμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβράδυνση μετά το σφάλμα, δείχνοντας ότι συγκεντρώνονταν περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, η ποιότητα αυτών των πληροφοριών ήταν χαμηλή . Οι γνωστικές μας συντομεύσεις μπορούν να μας αναγκάσουν να παρακάμψουμε κάθε νέα πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή επανάληψης λαθών.

Στην πραγματικότητα, εάν κάνουμε λάθη ενώ εκτελούμε μια συγκεκριμένη εργασία, η «προκατάληψη συχνότητας» μας κάνει πιθανό να τα επαναλάβουμε κάθε φορά που κάνουμε ξανά την εργασία. Απλουστευτικά μιλώντας, ο εγκέφαλός μας αρχίζει να υποθέτει ότι τα λάθη που έχουμε κάνει στο παρελθόν είναι ο σωστός τρόπος για να εκτελέσουμε μια εργασία – δημιουργώντας μια συνήθη «διαδρομή λάθους». Έτσι, όσο περισσότερο επαναλαμβάνουμε τις ίδιες εργασίες, τόσο πιο πιθανό είναι να διασχίσουμε το μονοπάτι του λάθους, μέχρι να ενσωματωθεί τόσο βαθιά που να γίνει ένα σύνολο μόνιμων γνωστικών συντομεύσεων στον εγκέφαλό μας.

Γνωστικός έλεγχος

Έχουμε μια νοητική ικανότητα που μπορεί να παρακάμψει τις ευρετικές συντομεύσεις, γνωστές ως «γνωστικός έλεγχος». Και υπάρχουν μερικές πρόσφατες μελέτες στη νευροεπιστήμη με ποντίκια που μας δίνουν μια καλύτερη ιδέα για τα μέρη του εγκεφάλου μας που εμπλέκονται σε αυτό.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης δύο περιοχές του εγκεφάλου με «νευρώνες παρακολούθησης αυτοσφαλμάτων» - εγκεφαλικά κύτταρα που παρακολουθούν τα σφάλματα. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στον μετωπιαίο φλοιό και φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας σειράς βημάτων επεξεργασίας – από την επαναεστίαση έως τη μάθηση από τα λάθη μας.

Οι ερευνητές διερευνούν εάν η καλύτερη κατανόηση αυτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών και υποστήριξης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα, καθώς ο διατηρημένος γνωστικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία στη μετέπειτα ζωή.

Διαβάστε ακόμη=> Αλτσχάιμερ: Αυτός είναι ο παράγοντας που «προδίδει» τη νόσο 10 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα (Νέα μελέτη)

Αλλά ακόμα κι αν δεν έχουμε τέλεια κατανόηση των εγκεφαλικών διεργασιών που εμπλέκονται στον γνωστικό έλεγχο και τη διόρθωση του εαυτού μας, υπάρχουν πιο απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.

Το ένα είναι να γίνουμε πιο άνετοι με τα λάθη. Μπορεί να πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λάθος στάση απέναντι στις αποτυχίες, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας πιο θετικός δρόμος προς τα εμπρός. Η κοινωνία μας δυσφημεί τις αποτυχίες και τα λάθη, και κατά συνέπεια είναι πιθανό να νιώθουμε ντροπή για τα λάθη μας και να προσπαθούμε να τα κρύψουμε.

Όσο πιο ενοχές και ντροπή νιώθουμε και όσο περισσότερο προσπαθούμε να κρύψουμε τα λάθη μας από τους άλλους, τόσο πιο πιθανό είναι να τα επαναλάβουμε. Όταν δεν αισθανόμαστε τόσο απογοητευμένοι για τον εαυτό μας, είναι πιο πιθανό να είμαστε καλύτεροι στο να λαμβάνουμε νέες πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να διορθώσουμε τα λάθη μας.

Μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να κάνουμε ένα διάλειμμα από την εκτέλεση μιας εργασίας που θέλουμε να μάθουμε πώς να κάνουμε καλύτερα. Η αναγνώριση των αποτυχιών μας και η παύση για να τις εξετάσουμε μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τη μεροληψία συχνότητας, κάτι που θα μας κάνει λιγότερο πιθανό να επαναλάβουμε τα λάθη μας και θα ενισχύσει τις οδούς λάθους.

ΠΗΓΗ: theconversation.com

Διαβάστε επίσης=> Κοκορέτσι: Πως συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου - Τόσες θερμίδες έχει

Τελευταία τροποποίηση στις 24/04/2023 - 13:09
  • ΛΑΘΗ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • ΜΝΗΜΗ
  • ΜΥΑΛΟ
  • ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
  • ΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υποφέρετε από μπούκωμα; 4 «Tips» για να απαλλαγείτε με φυσικό τρόπο
Υποφέρετε από μπούκωμα; 4 «Tips» για να απαλλαγείτε με φυσικό τρόπο 24 Απριλίου 2023
25 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεπάρκειας Α1 Αντιθρυψίνης 25 Απριλίου 2023
25 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεπάρκειας Α1 Αντιθρυψίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία
Ψυχική Υγεία
08/05/2025 - 11:00

Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία

Επιστήμονες ανέπτυξαν προγνωστικό μοντέλο για την εκδήλωση σπάνιας μορφής Αλτσχάιμερ
Υγεία
06/05/2025 - 17:09

Επιστήμονες ανέπτυξαν προγνωστικό μοντέλο για την εκδήλωση σπάνιας μορφής Αλτσχάιμερ

Κρανιοφαρυγγίωμα: Ο σπάνιος όγκος στον εγκέφαλο με τον οποίο διαγνώστηκε ο Νίκος Ορφανός
Υγεία
06/05/2025 - 15:42

Κρανιοφαρυγγίωμα: Ο σπάνιος όγκος στον εγκέφαλο με τον οποίο διαγνώστηκε ο Νίκος Ορφανός

Η βιολογική ηλικία και όχι η χρονολογική είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την άνοια
Υγεία
02/05/2025 - 11:00

Η βιολογική ηλικία και όχι η χρονολογική είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την άνοια

Μπορεί η προπόνηση με βάρη να μας προστατεύσει από την άνοια; Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα
Υγεία
01/05/2025 - 10:17

Μπορεί η προπόνηση με βάρη να μας προστατεύσει από την άνοια; Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα

Επαναπρογραμματισμένα εγκεφαλικά κύτταρα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ
Υγεία
24/04/2025 - 17:00

Επαναπρογραμματισμένα εγκεφαλικά κύτταρα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00
"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51
Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας για εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους πρακτικά είναι ανεφάρμοστη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Δήμος Αθηναίων: Μήνας πρόληψης ο Μάιος – Τα σημεία όπου θα πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 12:25
Το νέο ΔΣ των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 13:17
Γεωργιάδης: Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι αξιοζήλευτοι
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 14:45
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Επιστημονική Ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα ανοιχτή προς το κοινό
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 14:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo