News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023

 Το burnout «χτύπησε» και την πόρτα της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας - «Δεν έχω άλλη ενέργεια»

Χριστίνα-Παναγιώτα ΒελαλήΧριστίνα-Παναγιώτα Βελαλή
976
 Το burnout «χτύπησε» και την πόρτα της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας - «Δεν έχω άλλη ενέργεια» Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν Φωτογραφία AP

H επαγγελματική εξουθένωση, γνωστή και ως burnout «χτύπησε την πόρτα» και της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν με αποτέλεσμα την οικειοθελή παραίτηση της.

 

Την πρωθυπουργική της θέση στη Νέα Ζηλανδία εγκαταλείπει η Τζασίντα Αρντερν ύστερα από πέντε χρόνια ηγεσία στην κυβέρνηση της χώρας, καθώς όπως δήλωσε είναι πια κουρασμένη και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό έργο και στα καθήκοντα που επιτάσσει.

«Δεν έχω άλλη ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια χθες 18/01 κατά το ετήσιο συνέδριο του κόμματος της, αιφνιδιάζοντας όλους όσους παρευρίσκονταν εκεί.

«Ήρθε η ώρα. Φεύγω, γιατί με έναν τόσο προνομιακό ρόλο έρχεται και η ευθύνη. Την ευθύνη να ξέρεις πότε είσαι το κατάλληλο άτομο για να ηγηθείς και πότε δεν είσαι» τόνισε.

Εν συνεχεία, η πρωθυπουργός εξήγησε πως έφτασε στο σημείο να πάρει αυτή την απόφαση καθώς δεν «μπορεί να ανταποκριθεί» σε αυτή τη δουλειά που απαιτεί μεγάλες δυνάμεις και πολλή ενέργεια.

«Είμαι άνθρωπος, οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Δίνουμε ό,τι μπορούμε για όσο μπορούμε. Και για μένα, ήρθε η ώρα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «απλούστατα δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια».

Τι είναι η επαγγελματική εξουθένωση ή αλλιώς burnout

Η επαγγελματική εξουθένωση ή αλλιώς burnout είναι μια ψυχολογική διαδικασία συναφής αλλά όχι ταυτόσημη με το επαγγελματικό άγχος.

Συμβαίνει όταν το εργασιακό περιβάλλον ενός ατόμου είναι τόσο στρεσογόνο που δεν το βοηθάει να κάνει πλέον την δουλειά του με ευχαρίστηση. 

Παρόλο που η επαγγελματική εξουθένωση δεν θεωρείται ψυχική νόσος, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει πολύπλευρα τη ζωή των ανθρώπων. 

Πολλοί συνηθίζουν να μπερδεύουν την επαγγελματική εξουθένωση με την υπερκόπωση, που αφορά στην εξάντληση του σώματος  μετά από πολλές ώρες εργασίας, κάτι το οποίο δεν ευσταθεί. 

Σε μια έρευνα του 2021 σε 1.500 Αμερικανούς εργαζομένους, περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι αισθάνονται εξαντλημένοι ως αποτέλεσμα των εργασιακών τους απαιτήσεων ενώ 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Δεκέμβριο σε αυτό που έγινε γνωστό ως η «μεγάλη παραίτηση». 

Όπως ανέφερε και η γιατρός, Λότε Ντίρμπιε, που συμμετείχε στη μελέτη, η επαγγελματική εξουθένωση, όπως ορίζεται, δεν είναι μια ιατρική κατάσταση αλλά «μια εκδήλωση χρόνιας αμελητέας πίεσης».

Ακόμη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) περιγράφει την επαγγελματική εξουθένωση ως ένα φαινόμενο στο χώρο εργασίας που χαρακτηρίζεται από αισθήματα εξάντλησης, κυνισμού και μειωμένης αποτελεσματικότητας.

«Ξεκινάς να μη λειτουργείς καλά, χάνεις προθεσμίες, είσαι απογοητευμένος, ίσως είσαι οξύθυμος με τους συναδέλφους σου», λέει ερευνήτρια που μελετά τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Τα συμπτώματα «καμπανάκι» ότι «πάσχετε» από burnout

  • Σηκώνεστε με δυσκολία από το κρεβάτι κάθε πρωί

  • Νιώθετε πως η ώρα στην δουλειά δεν περνάει

  • Νιώθετε πολύ κουρασμένοι, λιγότερο παραγωγικοί και παράλληλα ένα απαισιόδοξο συναίσθημα πως δεν έχετε να προσφέρετε κάτι καινούριο στην δουλειά

  • Βιώνετε έντονα σωματικά συμπτώματα όπως αϋπνία ή υπνηλία, πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα

  • Είσαστε διαρκώς οξύθυμοι, μελαγχολικοί, νευρικοί, απαισιόδοξοι

  • Επιθυμείτε να εργάζεστε παραπάνω προκειμένου να αντισταθμίσετε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε

Ποια επαγγέλματα είναι πιο επιρρεπή στο σύνδρομο αυτό;

Τα επαγγέλματα που βιώνουν συχνά το σύνδρομο αυτό είναι συνήθως τα επαγγέλματα υγείας, καθώς υπάρχει άμεση επαφή με τον ανθρώπινο πόνο, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές σε αποπροσωποποίηση του εργαζόμενου.

Πλέον, βέβαια, παρατηρείται σε ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα με κύρια αιτία το συνεχόμενο εργασιακό στρες.

 Υπάρχει «θεραπεία»; - 8 πρακτικές «λύσεις»

Η «λύση» βρίσκεται στη συνειδητοποίηση και στην αποδοχή του γεγονότος που σας συμβαίνει.

Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, με το να παρατηρήσει διάφορες συναισθηματικές ή συμπεριφορικές αλλαγές σε εσάς. 

Η ουσιαστική «θεραπεία», όμως εξαρτάται από εσας τους ίδιους και από το πως θα επιλέξετε να δείτε από εδώ και στο εξής τον εργαζόμενο εαυτό σας.

Ωστόσο, προκειμένου να «θεραπεύσετε» αυτό το σύνδρομο καλό είναι να μπείτε στην διαδικασία και να σκεφτείτε και τις πιθανές αιτίες που ενδεχομένως σας οδήγησαν σε αυτό, με σκοπό να μην τις ξανα επαναλαβετε στο μέλλον.

Οι πιθανές αυτές αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

  • Το εργασιακό άγχος που συσσωρεύεται και δεν εκφράζεται
  • Κακή σχέση με συναδέλφους
  • Έλλειψη αυτονομίας και ελέγχου στην δουλειά
  • Μη μόνιμη θέση εργασίας, ανασφάλεια του εργαζόμενου για το μέλλον του
  • Ελάχιστος προσωπικός χρόνος, υπερβολικός αριθμός καθηκόντων

Έτσι αφού έχετε απαριθμήσει τις αιτίες που σας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσετε πρακτικές λύσεις για να επανέλθετε το συντομότερο δυνατόν.

 Μερικές πρακτικές λύσεις είναι οι ακόλουθες:

  1. Στοχεύστε στην κάλυψη των σωματικών σας αναγκών όπως καλός ύπνος και σωστή, ισορροπημένη διατροφή.

  2. Βρείτε εξωτερικές δραστηριότητες εκτός δουλείας, όπως γυμναστική, χορός κλπ.

  3. Ζητείστε για κάποιο χρονικό διάστημα άδεια από την δουλειά. Αυτό θα σας βοηθήσει τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σας αποφόρτιση.

  4. Ζητείστε βοήθεια τόσο στην δουλειά από συναδέλφους όσο και στην προσωπική σας ζωή από φίλους.

  5. Θέστε την ερώτηση «τι θυσιάζω πραγματικά για την δουλειά μου;». Συνειδητοποίηση πως πολλές φορές η δουλειά είναι το μέσο.

  6. Αναλογιστείτε που ξοδεύετε πραγματικά τον εργασιακό σας χρόνο.

  7. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες από την δουλειά σας και επαναπροσδιορίστε τους στόχους και τα κίνητρά σας. Ο λόγος που ξεκινήσατε τη συγκεκριμένη δουλειά παραμένει ο ίδιος ή έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου;

  8. Επιλέξτε έναν ρόλο την φορά. Όταν είσαστε στο γραφείο είναι καλό να εστιάζετε εκεί και όχι στο πόσο κάλοι φίλοι, σύντροφοι ή γονείς είστε. Το ίδιο χρειάζεται να συμβαίνει και όταν φεύγετε από την δουλειά σας.

 Πηγή: CNN, The Guardian

Διαβάστε επίσης ⇒ Έτσι θα αποφύγεις το burnout αν δουλεύεις από το σπίτι

Health ανα Tag:
  • BURNOUT
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ
  • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
  • ΤΖΑΣΙΝΤΑ ΑΡΝΤΕΡΝ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΔΟΥΛΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το News4Health στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ακτινολογίας: Η Τεχνητή Νοημοσύνη «απάντηση» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ακτινολογία σήμερα  

Το News4Health στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ακτινολογίας: Η Τεχνητή Νοημοσύνη «απάντηση» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ακτινολογία σήμερα  

«Στην πίεση που προκύπτει από το μειωμένο προσωπικό και τις πολλαπλάσιες  ιατρικές απεικονίσεις, διέξοδο μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο News4Health, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ακτινολογίας, στη Βιέννη, o επικεφαλής του Τμήματος Ψηφιακής Τεχνολογίας της Bayer.

Χριστίνα-Παναγιώτα ΒελαλήΒασιλική Αγγουρίδη
Επιστολή «καμπανάκι» από τη φαρμακοβιομηχανία για το μέλλον του κλάδου, της δημόσιας υγείας και της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες στην Ευρώπη

Επιστολή «καμπανάκι» από τη φαρμακοβιομηχανία για το μέλλον του κλάδου, της δημόσιας υγείας και της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες στην Ευρώπη

Την αγωνία του κλάδου της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας, της έρευνας και της καινοτομίας, αντανακλά επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συμμετέχουν στην επερχόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβολίου στις Βρυξέλλες. «Μόλις μια στις πέντε νέες θεραπείες αναπτύσσονται πλέον στην Ευρώπη», αναφέρουν χαρακτηριστικά, όταν τη δεκαετία του '90 αναπτύσσονταν οι μισές»...

Χριστίνα-Παναγιώτα ΒελαλήΒασιλική Αγγουρίδη
8 ασυνήθιστα σημάδια εξουθένωσης - Το «καμπανάκι» ότι πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό

8 ασυνήθιστα σημάδια εξουθένωσης - Το «καμπανάκι» ότι πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό

Όταν σκέφτεστε την εξάντληση, μπορεί να φανταστείτε κάποιον που είναι εντελώς εξαντλημένος, με τα πόδια του στον καναπέ στο τέλος μιας αγχωτικής εβδομάδας εργασίας.

Χριστίνα-Παναγιώτα ΒελαλήΜαριαλένα Τσόγκα
Εργάζεστε από το σπίτι; 10 οικονομικοί τρόποι για να παραμείνετε ζεστοί χωρίς θέρμανση

Εργάζεστε από το σπίτι; 10 οικονομικοί τρόποι για να παραμείνετε ζεστοί χωρίς θέρμανση

Ο χώρος εργασίας σας είναι το σπίτι σας; Πόσο ωραίο ακούγεται αλλά ταυτόχρονα πόσες δυσκολίες έχει μια τέτοια επιλογή και ιδίως τις κρύες μέρες του Χειμώνα.

 

Χριστίνα-Παναγιώτα ΒελαλήΧριστίνα-Παναγιώτα Βελαλή

Newsroom

  • Άνδρες και botox: Πώς το... «βλέπουν» οι γυναίκες; (Έρευνα)

    01/04/2023 - 12:00
  • Γρίπη των πτηνών: Οι τελευταίες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της νόσου - Οι πιθανές επόμενες ενέργειες

    31/03/2023 - 18:15
  • Πλεύρης: «Η αλήθεια για την υγεία με αριθμούς» - Στοιχεία που παρουσιάζουν την αύξηση του προϋπολογισμού στην Υγεία

    31/03/2023 - 17:32
  • «Καμπανάκι» ΕΟΦ για ιστοσελίδα που πουλάει συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αναβολικά και μη εγκεκριμένες ουσίες

    31/03/2023 - 17:01
  • Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΟΔΥ - Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση των ΣΜΝ: 1.000 Rapid HIV Test θα διατεθούν για την ανίχνευση τους

    31/03/2023 - 16:29
  • Σε λειτουργία το πρώτο Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια στην Άρτα - Δωρεάν υπηρεσίες και κατ' οίκον για όλους

    31/03/2023 - 15:53
  • Ο Νο1 καρπός που ευεργετεί όσο τίποτα άλλο την κυκλοφορία του αίματος

    31/03/2023 - 15:01
  • Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Ορατότητας: Οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν στην υγειονομική περίθαλψη - Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

    31/03/2023 - 14:01
  • Η Bristol Myers Squibb στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα για τις γυναίκες στην Ελλάδα

    31/03/2023 - 13:36
  • ΕΛ.Ε.Μ.Α: Διοργάνωσε την 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non Market Access - Όλα όσα συζητήθηκαν

    31/03/2023 - 13:03

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo