ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα για Covid -19: Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων όπως το fast food αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης

Υγεία
Έρευνα για Covid -19: Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων όπως το fast food αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης
Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου για COVID-19.
Παρασκευή, 26/08/2022 - 13:59
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition, αξιολόγησε την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου για COVID-19. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, κάθε είδος fast food καθώς και τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, κέικ και αλμυρά σνακ.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Ράπτης (Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη), Αναστασία Θανοπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Εριφύλη Χατζηαγγελάκη (Καθηγήτρια Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων), και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Συνολικά, 41.012 συμμετέχοντες από τη μελέτη UK Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο με τουλάχιστον 2 ως και 5 24ωρες διατροφικές αξιολογήσεις συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Οι διατροφικές συνήθειες συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο διατροφής 24 ωρών και τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους, με βάση τη διεθνή ταξινόμηση NOVA. Η λοίμωξη COVID-19 ορίστηκε ως άτομα που ήταν θετικά στην COVID-19 ή απεβίωσαν από COVID-19. Αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της μέσης κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (% ημερήσια πρόσληψη γραμμαρίων) και της μόλυνσης από COVID-19 με τη χρήση αξιόπιστων στατιστικών μεθόδων.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο χρήσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη δίαιτα, οι συμμετέχοντες στο 2ο, 3ο και υψηλότερο τεταρτημόριο παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη COVID-19 (3%, 24% και 22% πάνω αντίστοιχα, p 0,001). Δεν εντοπίστηκε επίδραση της ηλικίας, του επιπέδου εκπαίδευσης και των συννοσηροτήτων στις συσχετίσεις αυτές. Από την άλλη, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ ή BMI) είχε κάποια μεσολάβηση (13,2%) στις συσχετίσεις αυτές, υποδηλώνοντας ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τροφίμα αυξάνουν το σωματικό βάρος, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19.

Συμπερασματικά, η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών. Είναι σημαντικό όμως να συμβουλεύουμε για μείωση της κατανάλωσης των τροφίμων αυτών και για έναν επιπρόσθετο λόγο πλέον.

Η μελέτη

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID19
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • FAST FOOD

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δερματολόγος εξηγεί ποια αντηλιακά προκαλούν φωτοευαισθησία
Δερματολόγος εξηγεί ποια αντηλιακά προκαλούν φωτοευαισθησία 26 Αυγούστου 2022
Μελέτη: Έτσι τα γαλακτομικά χαμηλά σε λιπαρά συνδέονται με την ασθένεια του Πάρκινσον 26 Αυγούστου 2022
Μελέτη: Έτσι τα γαλακτομικά χαμηλά σε λιπαρά συνδέονται με την ασθένεια του Πάρκινσον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων
Υγεία
04/06/2025 - 19:33

Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων

Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
18/05/2025 - 09:26

Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα

Σταδιακή κατάργηση των τεχνητών χρωστικών ουσιών από τα τρόφιμα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ
Πολιτική Υγείας
23/04/2025 - 11:55

Σταδιακή κατάργηση των τεχνητών χρωστικών ουσιών από τα τρόφιμα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ

Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Αττικής - Κατασχέθηκαν 4,2 τόνοι ακατάλληλων προϊόντων
Πολιτική Υγείας
17/04/2025 - 15:52

Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Αττικής - Κατασχέθηκαν 4,2 τόνοι ακατάλληλων προϊόντων

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και κορονοϊό, πέντε συνολικά οι νεκροί
Υγεία
10/04/2025 - 18:44

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και κορονοϊό, πέντε συνολικά οι νεκροί

ΕΟΔΥ: Μικρή αύξηση της θετικότητας και τέσσερις θάνατοι από γρίπη - Πέντε νεκροί από COVID-19
Υγεία
03/04/2025 - 17:25

ΕΟΔΥ: Μικρή αύξηση της θετικότητας και τέσσερις θάνατοι από γρίπη - Πέντε νεκροί από COVID-19

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εμμηνόπαυση και υγεία οστών: Ένας αόρατος αλλά κρίσιμος δεσμός
Health Talk
05/06/2025 - 15:33
Παιδικό έκζεμα: Όταν ένας σκύλος μπορεί να κερδίσει τη μάχη με την κληρονομική προδιάθεση
Υγεία
05/06/2025 - 15:02
EFPIA- ΣΦΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία για την καινοτομία η επικείμενη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας»
Pharma Policy
05/06/2025 - 14:28
Λιστερίωση: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα στην Ευρώπη - Τι λέει το ECDC
Πολιτική Υγείας
05/06/2025 - 14:00
Το τσάι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα μακραίνουν τη ζωή
Διατροφή
05/06/2025 - 13:00
Παιχνίδι εκγύμνασης του εγκεφάλου προσφέρει νέα ελπίδα για τη διαχείριση του πόνου χωρίς φάρμακα
Digital Health
05/06/2025 - 12:00
Το κόλπο για να μην μετανιώνετε τον υδατάνθρακα που τρώτε
Διατροφή
05/06/2025 - 11:00
Τα πρώτα βακτήρια που "συναντά" το νεογνό καθορίζουν τα αντανακλαστικά του ανοσοποιητικού του
Υγεία
05/06/2025 - 10:00
Οι ενέσεις για απώλεια βάρους φαίνεται να ακυρώνουν τη δράση των αντισυλληπτικών
Pharma News
05/06/2025 - 09:00
ΕΕΚΕ: Οδηγίες για την επιλογή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον
Επικαιρότητα
05/06/2025 - 08:18
ΟΕΝΓΕ: «Οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο της Καβάλας»
Πολιτική Υγείας
05/06/2025 - 06:54
ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ: «Στηρίζουμε απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Κω»
Πολιτική Υγείας
05/06/2025 - 03:26
Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις «Διατροφοπεριπέτειες» του Ινστιτούτου Prolepsis
Υγεία
05/06/2025 - 00:04
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον «κρυφό» μηχανισμό που φέρνει το γήρας
Υγεία
04/06/2025 - 21:51
Εκδήλωση του ΕΟΔΥ με θέμα «ασφαλείς θάλασσες για Όλους: Πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών»
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 21:17
Πότε χρειάζεται γενετικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού!
Health Talk
04/06/2025 - 20:01
Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων
Υγεία
04/06/2025 - 19:33
Η ΠΟΕΡΓΙ διαμαρτύρεται για την παράταση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις 60 μέρες
Υγεία
04/06/2025 - 18:58
Διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση για τη σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού στο ΙΑΣΩ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2025 - 18:24
Πράσινο από την Κομισιόν σε επικουρική θεραπεία της Bristol Myers Squibb για καρκίνο του πνεύμονα
Pharma News
04/06/2025 - 17:57
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε το ΓΝΑ Αλεξάνδρα με τη HOPEgenesis
Υγεία
04/06/2025 - 17:32
Επίσκεψη Αγγελή στην Γαλλία για το έργο TSI που αφορά την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 17:04
Ο ΕΜΑ συνέταξε νέο οδηγό για τη συμμετοχή εγκύων και γυναικών που θηλάζουν σε κλινικές δοκιμές
Pharma Policy
04/06/2025 - 16:34
Η κατανάλωση περισσότερων φυτοστερολών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη
Διατροφή
04/06/2025 - 16:13
Δεκάδες νέα νοσήματα εντοπίστηκαν στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του Διευρυμένου Νεογνικού Ελέγχου
Υγεία
04/06/2025 - 15:52
ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Βαρδακαστάνη με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τα ζητήματα των αναπήρων
Patient Talk
04/06/2025 - 15:37
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα "Προλαμβάνω" αλλάζει την εποχή στην Υγεία»
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 15:19
Λευκό ψωμί και άλλες τροφές που «ταΐζουν» την φλεγμονή και τον καρκίνο
Διατροφή
04/06/2025 - 15:02
Οδηγός για ακαταμάχητα πόδια: Απαλλαχθείτε από τις ξηρές φτέρνες
Ομορφιά
04/06/2025 - 14:41
Τασούλας: «Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της και την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη»
Επικαιρότητα
04/06/2025 - 14:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΑΣΩ Παίδων: Check Up πάντα, για τους μικρούς μας πρωταγωνιστές!
Υπηρεσίες Υγείας
02/06/2025 - 17:01
Γεωργιάδης: «Διαθέσιμα και ηλεκτρονικά, εύκολα και δωρεάν τα ραντεβού ψυχικής υγείας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2025 - 18:51
Νοσοκομείο «Αττικόν»: Καταγγελία εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού
Πολιτική Υγείας
02/06/2025 - 16:44
Στρατηγική συνεργασία Curity Pharma - Galenica για την εμπορική διάθεση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
03/06/2025 - 03:24
Πώς ο καφές μπορεί να κάνει κακό συνδυασμό με τα φάρμακα σας - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Διατροφή
03/06/2025 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo