ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λευκό ψωμί και άλλες τροφές που «ταΐζουν» την φλεγμονή και τον καρκίνο

Διατροφή
Freepik
Τα συμπεράσμσατα νέας έρευνας προστίθενται στα στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει την έκβαση του καρκίνου μετά τη θεραπεία.
Τετάρτη, 04/06/2025 - 15:02
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Η κατανάλωση λευκού ψωμιού και άλλων τροφών που θεωρούνται προφλεγμονώδεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.600 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σε στάδιο III, τα άτομα που κατανάλωναν τις περισσότερες από αυτές τις τροφές — όπως τηγανητές πατάτες , χοτ ντογκ και αναψυκτικά — κατά τη διάρκεια μιας κλινικής δοκιμής φάσης 3, παρουσίασαν μικρότερη συνολική επιβίωση μετά τη θεραπεία σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια προφλεγμονώδη διατροφή. Οι ασθενείς που ακολουθούσαν μια προφλεγμονώδη διατροφή είχαν 87% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα λιγότερο προφλεγμονώδη τρόφιμα.

Η φλεγμονή είναι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθίσματα, όπως ένα έγκαυμα στο δάχτυλο. Τόσο η ανεπαρκής όσο και η υπερβολική φλεγμονή μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, και οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες πιστεύεται ότι έχουν τις ρίζες τους σε φλεγμονή που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένα από τα τρόφιμα που μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου.

«Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς είναι τι πρέπει να κάνουν μετά τη θεραπεία για να μειώσουν στο μέγιστο τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και να βελτιώσουν την επιβίωση», δήλωσε η Δρ Sara Char, κλινική ερευνήτρια στην αιματολογία και την ογκολογία στο Dana-Farber Cancer Institute της Βοστώνης. «Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σχετικά με τη σημασία των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας στα αποτελέσματα των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου».

Η Char ήταν η πρώτη συγγραφέας της έρευνας που παρουσιάστηκε την Κυριακή στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Η διατροφή κρίσιμη για την επιβίωση των καρκινοπαθών

«Αυτή η μελέτη παρέχει επιπλέον στοιχεία ότι η διατροφή μπορεί να είναι σημαντική για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου III», δήλωσε η συν-συγγραφέας Δρ Kimmie Ng, επίσης από το Dana-Farber. «Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την προσαρμογή συγκεκριμένων διατροφικών συστάσεων για ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και για την κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που υποκρύπτουν τη σχέση μεταξύ προφλεγμονωδών διατροφικών συνηθειών και επιβίωσης».

Η χρήση του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου στη δοκιμή των συμμετεχόντων, το οποίο είναι γνωστό ως celecoxib, δεν είχε σημαντική επίδραση στη σχέση μεταξύ διατροφής και επιβίωσης, αλλά οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι όσοι ασκούσαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν τα καλύτερα συνολικά αποτελέσματα επιβίωσης.

Τα ευρήματά τους έρχονται σε συνέχεια προηγούμενης έρευνας που έδειξε ότι η συστηματική φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης και εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής σε επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου III, ανέφεραν οι ερευνητές του Dana-Farber. Παραμένει ασαφές κατά πόσο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του καρκίνου μετά τη θεραπεία, αλλά αυτά τα ευρήματα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα γνώσεων που θα μπορούσε να επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σκοπεύουν να διεξαγάγουν πιο λεπτομερείς έρευνες σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου και εκείνων που διαγνώστηκαν σε νεαρή ηλικία, κάτω των 50 ετών.

Το 2018, μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τροφές που προάγουν τη φλεγμονή είχαν υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν τις λιγότερες τροφές, με 22% υψηλότερο κίνδυνο για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Η κατανάλωση λευκού ψωμιού και αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Fox News Digital το 2023. Την επόμενη χρονιά, μια μελέτη διαπίστωσε τον πιθανό κίνδυνο από την κατανάλωση λευκού ψωμιού.

Εναλλακτικά, η κατανάλωση περισσότερων σκούρων φυλλωδών λαχανικών, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως και πηγών πρωτεϊνών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, σύμφωνα με το UCLA Health. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι η πιο ευεργετική, σημειώνει το Johns Hopkins Medicine.

Πηγή: Independent

Τελευταία τροποποίηση στις 04/06/2025 - 14:43
  • ΨΩΜΙ
  • ΦΛΕΓΜΟΝΗ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν στη δίαιτα εκτός από κιλά χάνεις και τα κέφια σου
Όταν στη δίαιτα εκτός από κιλά χάνεις και τα κέφια σου 04 Ιουνίου 2025
Η κατανάλωση περισσότερων φυτοστερολών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη 04 Ιουνίου 2025
Η κατανάλωση περισσότερων φυτοστερολών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ASCO 2025: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα νέων φαρμακευτικών σχημάτων για το προσδόκιμο ζωής στον καρκίνο του παχέος εντέρου
Health Talk
03/06/2025 - 10:00

ASCO 2025: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα νέων φαρμακευτικών σχημάτων για το προσδόκιμο ζωής στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ποια εξέταση μειώνει τις επιπλοκές στις επεμβάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου!
Health Talk
22/05/2025 - 15:47

Ποια εξέταση μειώνει τις επιπλοκές στις επεμβάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Σκωληκοειδίτιδα: Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πιθανή φλεγμονή
Υγεία
29/04/2025 - 17:17

Σκωληκοειδίτιδα: Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πιθανή φλεγμονή

Αμερικανική έρευνα: Μείωση 50% των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου χάρη στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
28/04/2025 - 14:00

Αμερικανική έρευνα: Μείωση 50% των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου χάρη στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Η έκθεση σε βακτηριακή τοξίνη στην παιδική ηλικία συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου στους κάτω των 50
Υγεία
24/04/2025 - 09:00

Η έκθεση σε βακτηριακή τοξίνη στην παιδική ηλικία συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου στους κάτω των 50

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών
Υγεία
22/04/2025 - 11:00

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος μαστού: Μελέτες και θεραπευτικά σχήματα που ανακοινώθηκαν στο ASCO 2025
Health Talk
06/06/2025 - 09:00
Παράδοση φαρμάκων κατ' οίκον από τον ΕΟΠΥΥ: Στην παρουσίαση του προγράμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 07:43
Λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο: Σε εξέλιξη ΕΔΕ - Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ η ασθενής
Επικαιρότητα
06/06/2025 - 07:25
Ο Σύλλογος «Προμηθέας» αποκτά νέα ταυτότητα και ενισχύει όσους μένουν συστηματικά εκτός συστήματος φροντίδας
Patient Talk
06/06/2025 - 06:54
ΟΕΝΓΕ: «Απάντηση στην υφυπουργό Υγείας και τη δημιουργική λογιστική της»
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 03:22
Γάζα: Ανθρωπιστικό ίδρυμα παρατείνει την αναστολή λειτουργίας των κέντρων διανομής βοήθειας
Επικαιρότητα
06/06/2025 - 00:07
Υπνηλία μέσα στη μέρα: Τι μπορεί να την προκαλεί και επτά απλοί τρόποι να την αντιμετωπίσετε
Υγεία
05/06/2025 - 19:54
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δράσεις για ένα πιο πράσινο μέλλον από την Boehringer Ingelheim Ελλάς
Pharma News
05/06/2025 - 19:12
Διεθνής μελέτη «χαρτογραφεί» το «ντόμινο» των παθήσεων με βάση το DNA
Υγεία
05/06/2025 - 18:27
Πυθαγόρεια διατροφή: Βασικές αρχές, οφέλη και επιπτώσεις
Διατροφή
05/06/2025 - 17:44
Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου
Υγεία
05/06/2025 - 17:09
People-pleaser: Τα όρια στην παρόρμηση να είμαστε πάντα το «καλό παιδί»
Ψυχική Υγεία
05/06/2025 - 16:04
Εμμηνόπαυση και υγεία οστών: Ένας αόρατος αλλά κρίσιμος δεσμός
Health Talk
05/06/2025 - 15:33
Παιδικό έκζεμα: Όταν ένας σκύλος μπορεί να κερδίσει τη μάχη με την κληρονομική προδιάθεση
Υγεία
05/06/2025 - 15:02
EFPIA- ΣΦΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία για την καινοτομία η επικείμενη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας»
Pharma Policy
05/06/2025 - 14:28
Λιστερίωση: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα στην Ευρώπη - Τι λέει το ECDC
Πολιτική Υγείας
05/06/2025 - 14:00
Το τσάι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα μακραίνουν τη ζωή
Διατροφή
05/06/2025 - 13:00
Παιχνίδι εκγύμνασης του εγκεφάλου προσφέρει νέα ελπίδα για τη διαχείριση του πόνου χωρίς φάρμακα
Digital Health
05/06/2025 - 12:00
Το κόλπο για να μην μετανιώνετε τον υδατάνθρακα που τρώτε
Διατροφή
05/06/2025 - 11:00
Τα πρώτα βακτήρια που "συναντά" το νεογνό καθορίζουν τα αντανακλαστικά του ανοσοποιητικού του
Υγεία
05/06/2025 - 10:00
Οι ενέσεις για απώλεια βάρους φαίνεται να ακυρώνουν τη δράση των αντισυλληπτικών
Pharma News
05/06/2025 - 09:00
ΕΕΚΕ: Οδηγίες για την επιλογή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον
Επικαιρότητα
05/06/2025 - 08:18
ΟΕΝΓΕ: «Οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο της Καβάλας»
Πολιτική Υγείας
05/06/2025 - 06:54
ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ: «Στηρίζουμε απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Κω»
Πολιτική Υγείας
05/06/2025 - 03:26
Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις «Διατροφοπεριπέτειες» του Ινστιτούτου Prolepsis
Υγεία
05/06/2025 - 00:04
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον «κρυφό» μηχανισμό που φέρνει το γήρας
Υγεία
04/06/2025 - 21:51
Εκδήλωση του ΕΟΔΥ με θέμα «ασφαλείς θάλασσες για Όλους: Πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών»
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 21:17
Πότε χρειάζεται γενετικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού!
Health Talk
04/06/2025 - 20:01
Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων
Υγεία
04/06/2025 - 19:33
Η ΠΟΕΡΓΙ διαμαρτύρεται για την παράταση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις 60 μέρες
Υγεία
04/06/2025 - 18:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες
Διατροφή
03/06/2025 - 14:44
GSK Ελλάδος: Διπλή Διάκριση στην Ελλάδα στις λίστες Best Workplaces για το 2025
Pharma News
03/06/2025 - 15:57
Bayer Ελλάς: Με την εφαρμογή Remente ενισχύει τη φροντίδα της ψυχικής υγείας και ολιστικής ευημερίας των εργαζομένων της
Pharma News
03/06/2025 - 14:18
Γεωργιάδης από Μύκονο: «Διευκολύνεται η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών υγείας στο νησί»
Πολιτική Υγείας
03/06/2025 - 17:51
ΠΟΕΡΓΙ κατά Γεωργιάδη: «Ποιος είναι ο ανήθικος τελικά; Εμείς δεν εκβιάζουμε...»
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 00:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo