Η κατανάλωση λευκού ψωμιού και άλλων τροφών που θεωρούνται προφλεγμονώδεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.600 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σε στάδιο III, τα άτομα που κατανάλωναν τις περισσότερες από αυτές τις τροφές — όπως τηγανητές πατάτες , χοτ ντογκ και αναψυκτικά — κατά τη διάρκεια μιας κλινικής δοκιμής φάσης 3, παρουσίασαν μικρότερη συνολική επιβίωση μετά τη θεραπεία σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια προφλεγμονώδη διατροφή. Οι ασθενείς που ακολουθούσαν μια προφλεγμονώδη διατροφή είχαν 87% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα λιγότερο προφλεγμονώδη τρόφιμα.
Η φλεγμονή είναι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθίσματα, όπως ένα έγκαυμα στο δάχτυλο. Τόσο η ανεπαρκής όσο και η υπερβολική φλεγμονή μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, και οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες πιστεύεται ότι έχουν τις ρίζες τους σε φλεγμονή που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένα από τα τρόφιμα που μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου.
«Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς είναι τι πρέπει να κάνουν μετά τη θεραπεία για να μειώσουν στο μέγιστο τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και να βελτιώσουν την επιβίωση», δήλωσε η Δρ Sara Char, κλινική ερευνήτρια στην αιματολογία και την ογκολογία στο Dana-Farber Cancer Institute της Βοστώνης. «Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σχετικά με τη σημασία των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας στα αποτελέσματα των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου».
Η Char ήταν η πρώτη συγγραφέας της έρευνας που παρουσιάστηκε την Κυριακή στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.
Η διατροφή κρίσιμη για την επιβίωση των καρκινοπαθών
«Αυτή η μελέτη παρέχει επιπλέον στοιχεία ότι η διατροφή μπορεί να είναι σημαντική για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου III», δήλωσε η συν-συγγραφέας Δρ Kimmie Ng, επίσης από το Dana-Farber. «Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την προσαρμογή συγκεκριμένων διατροφικών συστάσεων για ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και για την κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που υποκρύπτουν τη σχέση μεταξύ προφλεγμονωδών διατροφικών συνηθειών και επιβίωσης».
Η χρήση του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου στη δοκιμή των συμμετεχόντων, το οποίο είναι γνωστό ως celecoxib, δεν είχε σημαντική επίδραση στη σχέση μεταξύ διατροφής και επιβίωσης, αλλά οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι όσοι ασκούσαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν τα καλύτερα συνολικά αποτελέσματα επιβίωσης.
Τα ευρήματά τους έρχονται σε συνέχεια προηγούμενης έρευνας που έδειξε ότι η συστηματική φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης και εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής σε επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου III, ανέφεραν οι ερευνητές του Dana-Farber. Παραμένει ασαφές κατά πόσο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του καρκίνου μετά τη θεραπεία, αλλά αυτά τα ευρήματα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα γνώσεων που θα μπορούσε να επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σκοπεύουν να διεξαγάγουν πιο λεπτομερείς έρευνες σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου και εκείνων που διαγνώστηκαν σε νεαρή ηλικία, κάτω των 50 ετών.
Το 2018, μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τροφές που προάγουν τη φλεγμονή είχαν υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν τις λιγότερες τροφές, με 22% υψηλότερο κίνδυνο για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Η κατανάλωση λευκού ψωμιού και αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Fox News Digital το 2023. Την επόμενη χρονιά, μια μελέτη διαπίστωσε τον πιθανό κίνδυνο από την κατανάλωση λευκού ψωμιού.
Εναλλακτικά, η κατανάλωση περισσότερων σκούρων φυλλωδών λαχανικών, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως και πηγών πρωτεϊνών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, σύμφωνα με το UCLA Health. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι η πιο ευεργετική, σημειώνει το Johns Hopkins Medicine.