ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η πιο πιθανή αιτία θανάτου του Ιησού όπως θα μας εξηγούσε ένας ιατροδικαστής

Υγεία
Αυτή είναι η πιο πιθανή αιτία θανάτου του Ιησού όπως θα μας εξηγούσε ένας ιατροδικαστής
Πώς πέθανε ο Χριστός; Στον Αρχαίο κόσμο η εκτέλεση με σταύρωση ήταν ένας αργός, βασανιστικός θάνατος χωρίς εμφανές βλάβες στα ζωτικά όργανα. Η αιτία του θανάτου του Ιησού ήταν αυτή αλλά σήμερα οι ιατροδικαστές δεν θα έγραφαν κάτι τέτοιο σαν αιτιολογία. Τι θα μπορούσε να εξηγήσει ιατρικά τον θάνατό του;
Παρασκευή, 22/04/2022 - 13:13
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Η φυσιολογική διαδικασία και το αποτέλεσμα που επέφερε τον θάνατό του είναι ασαφής. Υπάρχει ακόμα και σήμερα διχογνωμία ανάμεσα στους γιατρούς τι ήταν αυτό που επέφερε τον θάνατό του. Ανάμεσα στις θεωρίες που υπάρχουν είναι η καρδιακή ανακοπή, η ασφυξία και το σοκ. Κάποιοι θεωρούν βέβαια ότι δεν πέθανε καν και ότι απλά λιποθύμησε. Ποιες από αυτές τις θεωρίες όμως είναι πιο κοντά σε αυτό που ένας ιατροδικαστής σήμερα θα θεωρούσε αιτία θανάτου;

Η θεωρία της λιποθυμίας

Η σταύρωση ήταν το πιο βάρβαρο έθιμο της Ρώμη όσον αφορά τις εκτελέσεις και ήταν η πιο βαριά ποινή. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν την σταύρωση άσεμνη πρακτική και την εφάρμοσαν σε εγκληματίες, πολιτικούς αντάρτες και δραπέτες σκλάβους. Η σταύρωση των Ρωμαίων πολιτών ήταν κάτι πολύ σπάνιο. Οι αρχαιολόγοι σπανίως βρίσκουν θύματα σταύρωσης πάντως καθώς μετά από τον βίαιο θάνατό τους τους έριχναν για «φάγωμα» σε ζώα που κρατούσαν έγκλειστα για αυτό τον σκοπό. Μπορούσε κάποιος να ζητήσει την ταφή ενός νεκρού αλλά οι αρχές ζητούσαν πιστοποιητικό θανάτου προτού τους δώσουν πίσω ότι απέμεινε από τον άνθρωπό τους…Αν τυχόν κάποιος κατάφερνε να επιζήσει αυτό αυτόματα σήμαινε σίγουρο θάνατο για τους στρατιώτες. Έτσι, το πιο πιθανό είναι ότι ο Ιησούς δεν κατάφερε να αποδράσει ζωντανός.

Καρδιακή βλάβη από συναισθηματικό στρες

Από ιατρική σκοπιά το ακραίο συναισθηματικό στρες δεν σημαίνει και αυτόματα καρδιακή βλάβη. Οι παθολόγοι μπορεί να εντοπίσουν βλάβη στην καρδιά μετά από το έμφραγμα αλλά αυτό τυπικά συμβαίνει δύο με τρεις μέρες αργότερα και όχι αμέσως. Σε σπάνιες περιπτώσεις ένα έμφραγμα μπορεί να δημιουργήσει αιμάτωμα στον καρδιακό μυ και ανακοπή στην καρδιά ακαριαία. Παρόλα αυτά, ένα έμφραγμα δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην ψυχική εξουθένωση. Παρόλα αυτά το έμφραγμα ειδικά για έναν νέο άνθρωπο όπως ο Ιησούς δεν είναι αρκετά πιθανό. Έτσι, ούτε και αυτή η αιτία θανάτου είναι και η επικρατέστερη.

Φονική μαχαιριά

Κάποιοι έχουν καταλήξει ότι το αίμα που έτρεχε από τα πλευρά του Ιησού ήταν από τότε που ήταν ακόμα ζωντανός ωστόσο αυτό θα μπορούσε να συμβεί και αργότερα μετά τον θάνατό του. (Κατά Ιωάννη (19:34). Παρόλα αυτά μια ομάδα από στρατιώτες ανακοίνωσαν τον θάνατό του Ιησού προτού τον καρφώσουν με λόγχη στα πλευρά (Κατά Ιωάννη 19:33). Οι στρατιώτες στη Ρώμη όταν πραγματοποιούνταν σταυρώσεις ήταν πλήρως οργανωμένοι. Η ίδια τους η ζωή βασιζόταν σε αυτή τη δουλειά. Με βάση τη λογική ο Ιησούς ήταν ήδη νεκρός πριν η λόγχη τον καρφώσει στο στήθος του.

Ασφυξία

Ένας Τσέχος χειρουργός ο R. W. Hynek και ένας Γάλλος χειρουργός ο A. Le Bec, θεωρούσαν ότι εφόσον τα θύματα είχαν τα χέρια τους πίσω από το κεφάλι και τα πόδια τους δεν είχαν καμία στήριξη το πιο πιθανό είναι να πέθανε από ασφυξία. Η παρατήρηση αυτή οδήγησε λοιπόν σε αυτή την πιο επικρατέστερη εκδοχή. Η Γάλλος χειρουργός Pierre Barbet επίσης πίστευε σε αυτή τη θεωρία και την υποστηρίζει και σε στο βιβλίο του A Doctor at Calvary (1953). Όπως εξηγεί ο ίδιος η ροή του αίματος στα χέρια του ανάγκαζε τον Ιησού να τραβιέται προς τα πάνω για να αναπνεύσει.

Πίστευε επίσης ότι η πρακτική του σπασίματος των ποδιών (Κατά Ιωάννη 19:31), έπαιζε επίσης τον ρόλο της στην ασφυξία ως μηχανισμό του θανάτου. Ωστόσο, οι υποθέσεις του Δρ. Μπάρμπετ σχετικά με τη ροή του αίματος με βάση το ύφασμα της Σινδόνης του Τορίνο φαίνεται ότι οδηγεί σε ασφαλή συμπερασματα.

Υπάρχουν ελάχιστα εμπειρικά στοιχεία ότι ο Ιησούς έπαθε ασφυξία. Τα βασανιστήρια, όπως περιγράφονται από τους Hynek, Le Bec και Barbet, δεν μοιάζουν με τη σταύρωση από πολλές απόψεις. Τα βασανιστήρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν γρήγορο θάνατο, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές εντός τριών ωρών. Η σταύρωση μπορεί να διαρκέσει μέρες. Οι μελέτες αναπαράστασης της σταύρωσης απέτυχαν να καταδείξουν δυσκολία στην αναπνοή ή εξασθενημένη ανταλλαγή αερίων αίματος. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν μπορούσαν επίσης να σηκωθούν με τα χέρια τους ή να σπρώξουν με τα πόδια τους. Επίσης, γνωρίζουμε από τη Γραφή ότι ο Ιησούς συνομιλούσε με τη Μαρία, τον Ιωάννη και τους κακοποιούς που σταυρώθηκαν μαζί του ενώ βρισκόταν στον σταυρό (Κατά Λουκάν 23:39– 43· Κατά Ιωάννη 19:25–27). Η ικανότητα να συνομιλεί ενώ σταυρώνεται κάνει την ασφυξία απίθανη.

Πηκτική παθολογία που προκαλείται από τραύμα

Το τραυματικό αιμορραγικό σοκ φαίνεται να είναι η καλύτερη εξήγηση για τον μηχανισμό θανάτου του Ιησού. Το σοκ είναι η γενικευμένη επίδραση της μειωμένης αιμάτωσης και η επακόλουθη βλάβη των ιστών από τη στέρηση οξυγόνου. Στο τραύμα, το σοκ προκαλείται από τραυματισμό και απώλεια αίματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, σύγχυση, εφίδρωση, αίσθημα εξασθένησης, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και αίσθημα παλμών. Οι φυσιολογικές επιδράσεις περιλαμβάνουν συστημική φλεγμονή, ισχαιμία ιστού και όξινη μετατόπιση του pH του αίματος (οξειδαιμία). Ανεξέλεγκτα, τα αποτελέσματα του σοκ μπορεί να είναι προοδευτικά και ανεπανόρθωτα ακόμη και με την καλύτερη θεραπεία.

Παράλλήλα, τα χτυπήματα που δεχόταν ο Ιησούς ήταν πολύ βαριά και δυνατά. Οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν ένα μαστίγιο (μαστίγιο) που είχε δερμάτινες λωρίδες με κομμάτια μολύβδου σε σχήμα αλτήρα δεμένα στα άκρα για να λειτουργήσουν ως εργαλεία κοπής. Το μαστίγωμα προκάλεσε αμβλύ τραύμα και τραύματα από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.

Τέτοιοι ξυλοδαρμοί πιθανότατα καθιστούσαν τον Ιησού ανίκανο να μεταφέρει το οριζόντιο τμήμα του σταυρού, που υπολογίζεται ότι ζύγιζε περίπου 60 κιλά, στον τόπο της εκτέλεσης. Ο Ιησούς φαίνεται να είχε πάθει σοκ πριν φτάσει στον τόπο της σταύρωσης.

Η πηκτική παθολογία που προκαλείται από τραύμα είναι μια πιθανή επιπλοκή του σοκ όπου το αίμα χάνει την ικανότητά του να πήζει. Αυτό μπορεί να έχει ένα προοδευτικό αποτέλεσμα. Η απώλεια αίματος,η μειωμένη θερμοκρασία του εσωτερικού του σώματος (υποθερμία) και μειωμένο pH του αίματος (οξειδαιμία) έπαιξαν τον ρόλο τους. Η σφοδρότητα των χτυπημάτων που δέχτηκε και οι χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος (ΙΚατά Ιωάννη 18:18) ηταν αυτά που τον οδήγησαν στον θάνατο.

Ο ίδιος ο Πιλάτος εξεπλάγη με το πόσο γρήγορα πέθανε ο Ιησούς (Κατά Μάρκον 15:44)—έξι ώρες- , ασυνήθιστα γρήγορα για μια μέθοδο εκτέλεσης που θα μπορούσε να διαρκέσει για μέρες. Η πήξη μπορεί να εξηγήσει γιατί ο Ιησούς υπέκυψε στο σοκ τόσο γρήγορα. Η πηκτικότητα μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί χύθηκε αίμα από το τραύμα στο στήθος του αφού είχε ήδη πεθάνει.

Με πληροφορίες από το https://reasons.org/explore

Τελευταία τροποποίηση στις 22/04/2022 - 14:46
  • ΣΟΚ
  • ΑΣΦΥΞΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
  • ΤΡΑΥΜΑ
  • ΣΤΡΕΣ
  • ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελονοσία: Πάνω από 1 εκατ. παιδιά στην Αφρική προστατεύονται από το εμβόλιο
Ελονοσία: Πάνω από 1 εκατ. παιδιά στην Αφρική προστατεύονται από το εμβόλιο 21 Απριλίου 2022
Πάνω από 7.000 τα κρούσματα σήμερα, σε πτώση θάνατοι και διασωληνωμένοι 22 Απριλίου 2022
Πάνω από 7.000 τα κρούσματα σήμερα, σε πτώση θάνατοι και διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς το άγχος για τα οικονομικά μας επηρεάζει την υγεία μας
Ψυχική Υγεία
25/04/2025 - 18:00

Πώς το άγχος για τα οικονομικά μας επηρεάζει την υγεία μας

Η σημασία του στρες στην αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών
Health Talk
16/04/2025 - 08:24

Η σημασία του στρες στην αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών

Προετοιμασίες για το Πάσχα: Πώς να αποφύγετε τον «Γολγοθά» του στρες
Ψυχική Υγεία
13/04/2025 - 09:04

Προετοιμασίες για το Πάσχα: Πώς να αποφύγετε τον «Γολγοθά» του στρες

Τα ειδικά νοσοκομειακά ελικόπτερα HEMS μπορούν να μειώσουν τους θανάτους στα ΤΕΠ
Υγεία
04/04/2025 - 19:13

Τα ειδικά νοσοκομειακά ελικόπτερα HEMS μπορούν να μειώσουν τους θανάτους στα ΤΕΠ

Βέλμαχος: Οι τρεις άξονες υλοποίησης του νόμου για τα 17 Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
04/04/2025 - 15:21

Βέλμαχος: Οι τρεις άξονες υλοποίησης του νόμου για τα 17 Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ

Θεσσαλονίκη: Συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο Μουσικής για το εθνικό συνέδριο τραύματος
Επικαιρότητα
04/04/2025 - 00:12

Θεσσαλονίκη: Συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο Μουσικής για το εθνικό συνέδριο τραύματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
11/05/2025 - 09:24
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo