ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βέλμαχος: Οι τρεις άξονες υλοποίησης του νόμου για τα 17 Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ

Πολιτική Υγείας
FREEPIK
Ο καθηγητής του Harvard σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Εθνικού συνεδρίου τραύματος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη εξήγησε πώς θα εκπαιδευτούν οι γιατροί και τι θα γίνει στα νησιά
Παρασκευή, 04/04/2025 - 15:21
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η οργάνωση των 17 Κέντρων Τραύματος εντός υγειονομικών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα οποία προβλέπει ο νόμος 5173/2025 που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η χρηματοδότηση των υλικοτεχνικών υποδομών που απαιτεί η λειτουργία αυτών των κέντρων, όπως και οι πόροι για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των γιατρών, που θα τα στελεχώσουν έχει εξασφαλιστεί σε έναν βαθμό, ενώ οι προσπάθειες εστιάζονται σήμερα σε αυτή καθεαυτή τη διαδικασία της στελέχωσης και στις αναγκαίες προσλήψεις.

«Στη σωστή κατεύθυνση η πολιτεία»

«Νομίζω ότι η Πολιτεία κινείται σε πολύ σωστή κατεύθυνση και με μεγάλη όρεξη, ώστε να βάλουμε σε πράξη τον νόμο (5173/2025)» ανέφερε ο καθηγητής του Harvard, Γεώργιος Βέλμαχος σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του Εθνικού συνεδρίου τραύματος, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθούμε. Ο άξονας της διαμόρφωσης της υλικοτεχνικής υποδομής των μελλοντικών κέντρων τραυμάτων, γιατί αυτά θα χτιστούν μέσα στα υπάρχοντα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά θα είναι ειδικά Κέντρα Τραύματος. Ο δεύτερος άξονας θα είναι η στελέχωση, καθώς πρέπει να βάλουμε ανθρώπους μέσα στα κέντρα, να γίνουν προσλήψεις, να μεταφερθεί προσωπικό. Και το τρίτο είναι η εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων. Πώς θα εκπαιδευτούν; Δε θα πάρουμε ξαφνικά έναν χειρουργό να τον βαφτίσουμε χειρούργο τραύματος», επισήμανε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «έχουμε δημιουργήσει πορείες προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις».

«Για την υλικοτεχνική υποδομή έχουν δημιουργηθεί κεφάλαια, οικονομικοί πόροι. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται τα δεκαεπτά Κέντρα Τραύματος, σύμφωνα τον νόμο που έχει ψηφιστεί. Η στελέχωση είναι ένα ζήτημα, δεν έχουμε δημιουργήσει τις ακριβείς πορείες του πώς θα στελεχωθούν αυτά, αλλά το δουλεύουμε αυτή τη στιγμή. Για την εκπαίδευση επίσης έχουμε βρει οικονομικούς πόρους, ώστε οι πρώτοι γιατροί οι οποίοι θα ενδιαφερθούν να γίνουν χειρουργοί τραύματος, να πάνε να εκπαιδευτούν κλινικά στη Νότιο Αφρική, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο τραύματος, να εκπαιδευτούν διοικητικά πιθανότατα στην Αμερική και μετά να γυρίσουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» διευκρίνισε ο κ. Βέλμαχος.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες γεωγραφικής κάλυψης που θα εξασφαλίζει αυτό το δίκτυο των Κέντρων Τραύματος ο καθηγητής του Harvard εξήγησε ότι «η ομορφιά της Ελλάδας, τα νησιά της, είναι και το πιο τρωτό σημείο στη δημιουργία του συστήματος», διότι «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κέντρα τραύματος σε κάθε νησάκι και δεν μπορούμε και να στελεχώσουμε με εξειδικευμένους γιατρούς το κάθε Κέντρο Υγείας». Όπως πρόσθεσε, πέραν της παροχής των πρώτων βοηθειών στον τραυματία τα μικρά νησιά στηρίζονται στα κέντρα υγείας. «Πρέπει να δώσουμε κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση στους γενικούς γιατρούς που υπάρχουν εκεί και μετά να δημιουργήσουμε ένα επαρκές σύστημα διακομιδής με ελικόπτερα που δεν είναι εύκολο, που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα του συνεδρίου και ένα μεγάλο θέμα που συζητάμε με την κυβέρνηση και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισήμανε.

«Το τραύμα πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 1 έως 45 ετών»

Ο κ. Βέλμαχος χαρακτήρισε το τραύμα ως επιδημία, σημειώνοντας πως «ουσιαστικά είναι μία ασθένεια, γιατί σκοτώνει το πιο δυναμικό και νεαρό μέρος του πληθυσμού σε επιδημικές διαστάσεις» και ότι «στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο είτε σε χώρες αναπτυγμένες είτε αναπτυσσόμενες, το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες ενός έως 45 ετών», ενώ «είναι μάστιγα όχι μόνο γιατί σκοτώνει, αλλά γιατί αφήνει ανάπηρους, πολλές φορές με μόνιμες αναπηρίες, σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτούς που σκοτώνει».

VELMAHOS

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο καθηγητής, σε όλες τις μετρήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλά στην αντιμετώπιση και τη διάσωση των τραυματιών σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέχει πολύ και από την Αμερική που διαθέτει το καλύτερο σύστημα τραύματος παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχει τομέας εκπαίδευσης στη χειρουργική τραύματος. «Ο νόμος για τη δημιουργία κέντρων τραύματος που ψηφίστηκε πρόσφατα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να φτιάξουμε το σύστημα», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ θα αυξήσουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την προοπτική επιβίωσης ατόμων που τραυματίζονται βαριά, π.χ. σε τροχαία ατυχήματα. Εκτίμησε, επίσης, πως με την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Τραύματος και οι Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα, θα προσανατολιστούν στην κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών για το τραύμα, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Ο κ. Βέλμαχος εστίασε στις δεκάδες ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στο τραύμα, λέγοντας ότι «ένας άνθρωπος που χτύπησε με το μηχανάκι έχει σπασμένα κόκαλα, άρα χρειάζεται ορθοπεδικό, έχουν σκιστεί ο σπλήνας και το ήπαρ του, άρα χρειάζεται γενικό χειρουργό, έχει κάκωση στα νεφρά, άρα χρειάζεται ουρολόγο, έχει κάκωση στον εγκέφαλο, άρα χρειάζεται νευροχειρουργό και νευρολόγο, χρειάζεται εντατική παρακολούθηση, άρα εντατικολόγο».

«Στο τραύμα εμπλέκονται οι πάντες. Χρειάζονται μεγάλα συστήματα που δεν αφορούν μόνο το σύστημα τραύματος, αλλά και τη διακίνηση των ασθενοφόρων, την αγορά ελικοπτέρων, τη δημιουργία μετατραυματικών κέντρων αποκατάστασης. Χρειάζονται πολλά πράγματα σε επίπεδο νομοθεσίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συνείδησης, ώστε να σταματήσουν οι τραυματίες να πεθαίνουν», υπογράμμισε.

Καθοριστικός ο χρόνος δράσης

Ο καθηγητής του Harvard μετέφερε και την προσωπική του εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικού, πριν από δύο χρόνια στην Πάρο, όταν ο ίδιος και η οικογένειά του έγιναν μάρτυρες ενός τροχαίου με μηχανάκι και σοβαρά τραυματίες δύο νέους 30 ετών. «Το ασθενοφόρο έφτασε μετά από 40 λεπτά και διακομίσθηκαν στο κέντρο υγείας του νησιού. Εκεί οι δύο πολύ βαριά τραυματισμένοι παρέμεναν σε φορεία αβοήθητοι ανάμεσα σε άλλα σοβαρά περιστατικά. Ένας ηρωικός γενικός γιατρός και δύο ηρωικές νοσοκόμες έκαναν ό,τι μπορούσαν», σημείωσε ο κ. Βέλμαχος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος τηλεφώνησε σε φίλους του στην Αθήνα για να μεταφερθούν οι δύο βαριά τραυματίες, γιατί θα πέθαιναν. «Και εδώ αρχίζει η Οδύσσεια του πρωτοκόλλου. Όπως προέβλεπε, έπρεπε να διακομιστούν στη Σύρο, όπου όμως δεν υπήρχαν ειδικοί γιατροί και θα χάνονταν 5-6 πολύτιμες ώρες. Επιπλέον προϋπόθεση, με βάση το πρωτόκολλο, ήταν να υπάρχει αξονική τομογραφία, η οποία έγινε σε ιδιωτικό αξονικό τομογράφο. Τελικά οι τραυματίες έφτασαν με ελικόπτερο στην Αθήνα περίπου 12 ώρες μετά το τροχαίο», είπε.

«Στην προνοσοκομειακή φροντίδα σημαντικό δεν είναι μόνον ο σύντομος χρόνος άφιξης, αλλά και όσοι παραλαμβάνουν τους τραυματίες να είναι εκπαιδευμένοι στο τραύμα. Ο άριστος εξοπλισμός στα ασθενοφόρα και ο πολύ πιο σύγχρονος στα ελικόπτερα αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΕΝΤΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  • ΕΣΥ
  • ΤΡΑΥΜΑ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατρός τηλεστάρ επικεφαλής του Οργανισμού που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών
Γιατρός τηλεστάρ επικεφαλής του Οργανισμού που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών 04 Απριλίου 2025
Μεγάλη άσκηση προσομοίωσης από τον ΠΟΥ για τη συλλογική αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας 04 Απριλίου 2025
Μεγάλη άσκηση προσομοίωσης από τον ΠΟΥ για τη συλλογική αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
Digital Health
02/07/2026 - 03:47

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται τα Κέντρα Υγείας – Παραδίδουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 08:19

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται τα Κέντρα Υγείας – Παραδίδουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ»

Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30

Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 20:16

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Laser και νέες τεχνολογίες για αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος
Health Talk
04/07/2026 - 08:27
Ρώμη: Εκλάπησαν 80 φιάλες φαιντανύλης από το Ισραηλιτικό Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 03:54
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Τήλο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 00:03
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο προεδρείο του ΙΣΠ - Παρέμεινε πρόεδρος ο Πλατανησιώτης
Υγεία
03/07/2026 - 23:29
Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από το Kaizen Foundation
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 22:16
Οι ακτινολόγοι στην αιχμή του δόρατος για τη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Safe Hearts»
Υγεία
03/07/2026 - 21:39
Νέα έγκριση φαρμάκου για τον ορμονοευαίσθητο θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Pharma Policy
03/07/2026 - 21:03
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Με μηχανική θρομβεκτομή σώθηκε ασθενής που υπέστη μαζική πνευμονική εμβολή
Υγεία
03/07/2026 - 20:27
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ απάτες με εικονικές συνταγές
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 19:03
Μπορεί ο ήλιος να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;
Health Talk
03/07/2026 - 18:28
The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες
Υγεία
03/07/2026 - 18:06
Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29
ΕΟΠΕ: «Καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους βιοδείκτες»
Υγεία
03/07/2026 - 16:48
Πεπτίδια: Γιατί οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις παρενέργειες
Υγεία
03/07/2026 - 16:18
Θεσσαλονίκη: Έκανε χειρουργείο για κύστη κόκκυγος και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:56
Αναχώρησε το κλιμάκιο εθελοντών του ΕΕΣ για την σεισμόπληκτη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:37
Παρέμβαση του ΙΣΠ για τις 22 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που μετακινήθηκαν από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 15:16
Σύνδεση αναισθητικού με σπάνιες σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Βενεζουέλα
Υγεία
03/07/2026 - 15:00
Θεσσαλονίκη: Τρία νοσοκομεία εντάχθηκαν σε ψηφιακό σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών
Digital Health
03/07/2026 - 14:33
Γαλλία: 100 εκατ. ευρώ για κλιματισμό και «πατέντες» στα νοσοκομεία για τον καύσωνα
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 14:00
Η καθιστική στάση για πάνω από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
Υγεία
03/07/2026 - 13:00
Φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο για τον Παναγιώτη Νέστορα, σταθερή η Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 12:17
Ολοκλήρωση ανακαίνισης Παίδων Πεντέλης- Μητσοτάκης: «Το μετατρέψαμε σε ένα υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 11:34
Καύσωνας: Η καλή φυσική κατάσταση βοηθά τον οργανισμό να αντέχει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
03/07/2026 - 11:00
Ο πρωϊνός σας καφές καλημερίζει κυριολεκτικά το ήπαρ σας! - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
03/07/2026 - 10:00
Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, σχεδόν 440 νεκροί επισήμως
Υγεία
03/07/2026 - 09:00
Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 09:00
Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις του ΕΕΣ για τους άστεγους του Πειραιά
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 07:28
Η περίπτωση Μυλωνάκη αναδεικνύει τον ρόλο της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας
Health Talk
03/07/2026 - 03:46
Ανοιχτή Αγκαλιά: Ψυχολογική υποστήριξη και διατροφική εκπαίδευση σε Φούρνους και Λειψούς
Patient Talk
03/07/2026 - 00:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 09:00
Ολοκλήρωση ανακαίνισης Παίδων Πεντέλης- Μητσοτάκης: «Το μετατρέψαμε σε ένα υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 11:34
Γαλλία: 100 εκατ. ευρώ για κλιματισμό και «πατέντες» στα νοσοκομεία για τον καύσωνα
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 14:00
Παρέμβαση του ΙΣΠ για τις 22 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που μετακινήθηκαν από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 15:16
Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo