ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βέλμαχος: Οι τρεις άξονες υλοποίησης του νόμου για τα 17 Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ

Πολιτική Υγείας
FREEPIK
Ο καθηγητής του Harvard σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Εθνικού συνεδρίου τραύματος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη εξήγησε πώς θα εκπαιδευτούν οι γιατροί και τι θα γίνει στα νησιά
Παρασκευή, 04/04/2025 - 15:21
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η οργάνωση των 17 Κέντρων Τραύματος εντός υγειονομικών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα οποία προβλέπει ο νόμος 5173/2025 που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η χρηματοδότηση των υλικοτεχνικών υποδομών που απαιτεί η λειτουργία αυτών των κέντρων, όπως και οι πόροι για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των γιατρών, που θα τα στελεχώσουν έχει εξασφαλιστεί σε έναν βαθμό, ενώ οι προσπάθειες εστιάζονται σήμερα σε αυτή καθεαυτή τη διαδικασία της στελέχωσης και στις αναγκαίες προσλήψεις.

«Στη σωστή κατεύθυνση η πολιτεία»

«Νομίζω ότι η Πολιτεία κινείται σε πολύ σωστή κατεύθυνση και με μεγάλη όρεξη, ώστε να βάλουμε σε πράξη τον νόμο (5173/2025)» ανέφερε ο καθηγητής του Harvard, Γεώργιος Βέλμαχος σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του Εθνικού συνεδρίου τραύματος, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθούμε. Ο άξονας της διαμόρφωσης της υλικοτεχνικής υποδομής των μελλοντικών κέντρων τραυμάτων, γιατί αυτά θα χτιστούν μέσα στα υπάρχοντα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά θα είναι ειδικά Κέντρα Τραύματος. Ο δεύτερος άξονας θα είναι η στελέχωση, καθώς πρέπει να βάλουμε ανθρώπους μέσα στα κέντρα, να γίνουν προσλήψεις, να μεταφερθεί προσωπικό. Και το τρίτο είναι η εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων. Πώς θα εκπαιδευτούν; Δε θα πάρουμε ξαφνικά έναν χειρουργό να τον βαφτίσουμε χειρούργο τραύματος», επισήμανε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «έχουμε δημιουργήσει πορείες προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις».

«Για την υλικοτεχνική υποδομή έχουν δημιουργηθεί κεφάλαια, οικονομικοί πόροι. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται τα δεκαεπτά Κέντρα Τραύματος, σύμφωνα τον νόμο που έχει ψηφιστεί. Η στελέχωση είναι ένα ζήτημα, δεν έχουμε δημιουργήσει τις ακριβείς πορείες του πώς θα στελεχωθούν αυτά, αλλά το δουλεύουμε αυτή τη στιγμή. Για την εκπαίδευση επίσης έχουμε βρει οικονομικούς πόρους, ώστε οι πρώτοι γιατροί οι οποίοι θα ενδιαφερθούν να γίνουν χειρουργοί τραύματος, να πάνε να εκπαιδευτούν κλινικά στη Νότιο Αφρική, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο τραύματος, να εκπαιδευτούν διοικητικά πιθανότατα στην Αμερική και μετά να γυρίσουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» διευκρίνισε ο κ. Βέλμαχος.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες γεωγραφικής κάλυψης που θα εξασφαλίζει αυτό το δίκτυο των Κέντρων Τραύματος ο καθηγητής του Harvard εξήγησε ότι «η ομορφιά της Ελλάδας, τα νησιά της, είναι και το πιο τρωτό σημείο στη δημιουργία του συστήματος», διότι «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κέντρα τραύματος σε κάθε νησάκι και δεν μπορούμε και να στελεχώσουμε με εξειδικευμένους γιατρούς το κάθε Κέντρο Υγείας». Όπως πρόσθεσε, πέραν της παροχής των πρώτων βοηθειών στον τραυματία τα μικρά νησιά στηρίζονται στα κέντρα υγείας. «Πρέπει να δώσουμε κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση στους γενικούς γιατρούς που υπάρχουν εκεί και μετά να δημιουργήσουμε ένα επαρκές σύστημα διακομιδής με ελικόπτερα που δεν είναι εύκολο, που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα του συνεδρίου και ένα μεγάλο θέμα που συζητάμε με την κυβέρνηση και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισήμανε.

«Το τραύμα πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 1 έως 45 ετών»

Ο κ. Βέλμαχος χαρακτήρισε το τραύμα ως επιδημία, σημειώνοντας πως «ουσιαστικά είναι μία ασθένεια, γιατί σκοτώνει το πιο δυναμικό και νεαρό μέρος του πληθυσμού σε επιδημικές διαστάσεις» και ότι «στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο είτε σε χώρες αναπτυγμένες είτε αναπτυσσόμενες, το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες ενός έως 45 ετών», ενώ «είναι μάστιγα όχι μόνο γιατί σκοτώνει, αλλά γιατί αφήνει ανάπηρους, πολλές φορές με μόνιμες αναπηρίες, σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτούς που σκοτώνει».

VELMAHOS

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο καθηγητής, σε όλες τις μετρήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλά στην αντιμετώπιση και τη διάσωση των τραυματιών σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέχει πολύ και από την Αμερική που διαθέτει το καλύτερο σύστημα τραύματος παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχει τομέας εκπαίδευσης στη χειρουργική τραύματος. «Ο νόμος για τη δημιουργία κέντρων τραύματος που ψηφίστηκε πρόσφατα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να φτιάξουμε το σύστημα», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ θα αυξήσουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την προοπτική επιβίωσης ατόμων που τραυματίζονται βαριά, π.χ. σε τροχαία ατυχήματα. Εκτίμησε, επίσης, πως με την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Τραύματος και οι Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα, θα προσανατολιστούν στην κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών για το τραύμα, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Ο κ. Βέλμαχος εστίασε στις δεκάδες ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στο τραύμα, λέγοντας ότι «ένας άνθρωπος που χτύπησε με το μηχανάκι έχει σπασμένα κόκαλα, άρα χρειάζεται ορθοπεδικό, έχουν σκιστεί ο σπλήνας και το ήπαρ του, άρα χρειάζεται γενικό χειρουργό, έχει κάκωση στα νεφρά, άρα χρειάζεται ουρολόγο, έχει κάκωση στον εγκέφαλο, άρα χρειάζεται νευροχειρουργό και νευρολόγο, χρειάζεται εντατική παρακολούθηση, άρα εντατικολόγο».

«Στο τραύμα εμπλέκονται οι πάντες. Χρειάζονται μεγάλα συστήματα που δεν αφορούν μόνο το σύστημα τραύματος, αλλά και τη διακίνηση των ασθενοφόρων, την αγορά ελικοπτέρων, τη δημιουργία μετατραυματικών κέντρων αποκατάστασης. Χρειάζονται πολλά πράγματα σε επίπεδο νομοθεσίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συνείδησης, ώστε να σταματήσουν οι τραυματίες να πεθαίνουν», υπογράμμισε.

Καθοριστικός ο χρόνος δράσης

Ο καθηγητής του Harvard μετέφερε και την προσωπική του εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικού, πριν από δύο χρόνια στην Πάρο, όταν ο ίδιος και η οικογένειά του έγιναν μάρτυρες ενός τροχαίου με μηχανάκι και σοβαρά τραυματίες δύο νέους 30 ετών. «Το ασθενοφόρο έφτασε μετά από 40 λεπτά και διακομίσθηκαν στο κέντρο υγείας του νησιού. Εκεί οι δύο πολύ βαριά τραυματισμένοι παρέμεναν σε φορεία αβοήθητοι ανάμεσα σε άλλα σοβαρά περιστατικά. Ένας ηρωικός γενικός γιατρός και δύο ηρωικές νοσοκόμες έκαναν ό,τι μπορούσαν», σημείωσε ο κ. Βέλμαχος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος τηλεφώνησε σε φίλους του στην Αθήνα για να μεταφερθούν οι δύο βαριά τραυματίες, γιατί θα πέθαιναν. «Και εδώ αρχίζει η Οδύσσεια του πρωτοκόλλου. Όπως προέβλεπε, έπρεπε να διακομιστούν στη Σύρο, όπου όμως δεν υπήρχαν ειδικοί γιατροί και θα χάνονταν 5-6 πολύτιμες ώρες. Επιπλέον προϋπόθεση, με βάση το πρωτόκολλο, ήταν να υπάρχει αξονική τομογραφία, η οποία έγινε σε ιδιωτικό αξονικό τομογράφο. Τελικά οι τραυματίες έφτασαν με ελικόπτερο στην Αθήνα περίπου 12 ώρες μετά το τροχαίο», είπε.

«Στην προνοσοκομειακή φροντίδα σημαντικό δεν είναι μόνον ο σύντομος χρόνος άφιξης, αλλά και όσοι παραλαμβάνουν τους τραυματίες να είναι εκπαιδευμένοι στο τραύμα. Ο άριστος εξοπλισμός στα ασθενοφόρα και ο πολύ πιο σύγχρονος στα ελικόπτερα αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΕΝΤΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  • ΕΣΥ
  • ΤΡΑΥΜΑ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατρός τηλεστάρ επικεφαλής του Οργανισμού που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών
Γιατρός τηλεστάρ επικεφαλής του Οργανισμού που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών 04 Απριλίου 2025
Μεγάλη άσκηση προσομοίωσης από τον ΠΟΥ για τη συλλογική αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας 04 Απριλίου 2025
Μεγάλη άσκηση προσομοίωσης από τον ΠΟΥ για τη συλλογική αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23

Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!

Διαγνωστικές μέθοδοι για τις νεφρολογικές παθήσεις των παιδιών - Τι λένε δύο ειδικοί
Health Talk
28/06/2025 - 08:37

Διαγνωστικές μέθοδοι για τις νεφρολογικές παθήσεις των παιδιών - Τι λένε δύο ειδικοί

Το λάθος που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε ένα τραύμα
Υγεία
27/06/2025 - 14:00

Το λάθος που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε ένα τραύμα

Τα θέματα που συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Health Talk
26/06/2025 - 19:14

Τα θέματα που συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

«Women’s Health Conference»: Τριάντα κορυφαίοι ομιλητές για όλα όσα αφορούν την υγεία των γυναικών
Επικαιρότητα
24/06/2025 - 17:37

«Women’s Health Conference»: Τριάντα κορυφαίοι ομιλητές για όλα όσα αφορούν την υγεία των γυναικών

Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας και τεχνητής νοημοσύνης στην Καρδιολογία
Υπηρεσίες Υγείας
23/06/2025 - 15:43

Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας και τεχνητής νοημοσύνης στην Καρδιολογία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo