ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βέλμαχος: Οι τρεις άξονες υλοποίησης του νόμου για τα 17 Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ

Πολιτική Υγείας
FREEPIK
Ο καθηγητής του Harvard σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Εθνικού συνεδρίου τραύματος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη εξήγησε πώς θα εκπαιδευτούν οι γιατροί και τι θα γίνει στα νησιά
Παρασκευή, 04/04/2025 - 15:21
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η οργάνωση των 17 Κέντρων Τραύματος εντός υγειονομικών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα οποία προβλέπει ο νόμος 5173/2025 που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η χρηματοδότηση των υλικοτεχνικών υποδομών που απαιτεί η λειτουργία αυτών των κέντρων, όπως και οι πόροι για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των γιατρών, που θα τα στελεχώσουν έχει εξασφαλιστεί σε έναν βαθμό, ενώ οι προσπάθειες εστιάζονται σήμερα σε αυτή καθεαυτή τη διαδικασία της στελέχωσης και στις αναγκαίες προσλήψεις.

«Στη σωστή κατεύθυνση η πολιτεία»

«Νομίζω ότι η Πολιτεία κινείται σε πολύ σωστή κατεύθυνση και με μεγάλη όρεξη, ώστε να βάλουμε σε πράξη τον νόμο (5173/2025)» ανέφερε ο καθηγητής του Harvard, Γεώργιος Βέλμαχος σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του Εθνικού συνεδρίου τραύματος, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθούμε. Ο άξονας της διαμόρφωσης της υλικοτεχνικής υποδομής των μελλοντικών κέντρων τραυμάτων, γιατί αυτά θα χτιστούν μέσα στα υπάρχοντα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά θα είναι ειδικά Κέντρα Τραύματος. Ο δεύτερος άξονας θα είναι η στελέχωση, καθώς πρέπει να βάλουμε ανθρώπους μέσα στα κέντρα, να γίνουν προσλήψεις, να μεταφερθεί προσωπικό. Και το τρίτο είναι η εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων. Πώς θα εκπαιδευτούν; Δε θα πάρουμε ξαφνικά έναν χειρουργό να τον βαφτίσουμε χειρούργο τραύματος», επισήμανε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «έχουμε δημιουργήσει πορείες προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις».

«Για την υλικοτεχνική υποδομή έχουν δημιουργηθεί κεφάλαια, οικονομικοί πόροι. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται τα δεκαεπτά Κέντρα Τραύματος, σύμφωνα τον νόμο που έχει ψηφιστεί. Η στελέχωση είναι ένα ζήτημα, δεν έχουμε δημιουργήσει τις ακριβείς πορείες του πώς θα στελεχωθούν αυτά, αλλά το δουλεύουμε αυτή τη στιγμή. Για την εκπαίδευση επίσης έχουμε βρει οικονομικούς πόρους, ώστε οι πρώτοι γιατροί οι οποίοι θα ενδιαφερθούν να γίνουν χειρουργοί τραύματος, να πάνε να εκπαιδευτούν κλινικά στη Νότιο Αφρική, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο τραύματος, να εκπαιδευτούν διοικητικά πιθανότατα στην Αμερική και μετά να γυρίσουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» διευκρίνισε ο κ. Βέλμαχος.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες γεωγραφικής κάλυψης που θα εξασφαλίζει αυτό το δίκτυο των Κέντρων Τραύματος ο καθηγητής του Harvard εξήγησε ότι «η ομορφιά της Ελλάδας, τα νησιά της, είναι και το πιο τρωτό σημείο στη δημιουργία του συστήματος», διότι «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κέντρα τραύματος σε κάθε νησάκι και δεν μπορούμε και να στελεχώσουμε με εξειδικευμένους γιατρούς το κάθε Κέντρο Υγείας». Όπως πρόσθεσε, πέραν της παροχής των πρώτων βοηθειών στον τραυματία τα μικρά νησιά στηρίζονται στα κέντρα υγείας. «Πρέπει να δώσουμε κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση στους γενικούς γιατρούς που υπάρχουν εκεί και μετά να δημιουργήσουμε ένα επαρκές σύστημα διακομιδής με ελικόπτερα που δεν είναι εύκολο, που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα του συνεδρίου και ένα μεγάλο θέμα που συζητάμε με την κυβέρνηση και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισήμανε.

«Το τραύμα πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 1 έως 45 ετών»

Ο κ. Βέλμαχος χαρακτήρισε το τραύμα ως επιδημία, σημειώνοντας πως «ουσιαστικά είναι μία ασθένεια, γιατί σκοτώνει το πιο δυναμικό και νεαρό μέρος του πληθυσμού σε επιδημικές διαστάσεις» και ότι «στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο είτε σε χώρες αναπτυγμένες είτε αναπτυσσόμενες, το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες ενός έως 45 ετών», ενώ «είναι μάστιγα όχι μόνο γιατί σκοτώνει, αλλά γιατί αφήνει ανάπηρους, πολλές φορές με μόνιμες αναπηρίες, σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτούς που σκοτώνει».

VELMAHOS

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο καθηγητής, σε όλες τις μετρήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλά στην αντιμετώπιση και τη διάσωση των τραυματιών σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέχει πολύ και από την Αμερική που διαθέτει το καλύτερο σύστημα τραύματος παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχει τομέας εκπαίδευσης στη χειρουργική τραύματος. «Ο νόμος για τη δημιουργία κέντρων τραύματος που ψηφίστηκε πρόσφατα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να φτιάξουμε το σύστημα», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ θα αυξήσουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την προοπτική επιβίωσης ατόμων που τραυματίζονται βαριά, π.χ. σε τροχαία ατυχήματα. Εκτίμησε, επίσης, πως με την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Τραύματος και οι Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα, θα προσανατολιστούν στην κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών για το τραύμα, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Ο κ. Βέλμαχος εστίασε στις δεκάδες ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στο τραύμα, λέγοντας ότι «ένας άνθρωπος που χτύπησε με το μηχανάκι έχει σπασμένα κόκαλα, άρα χρειάζεται ορθοπεδικό, έχουν σκιστεί ο σπλήνας και το ήπαρ του, άρα χρειάζεται γενικό χειρουργό, έχει κάκωση στα νεφρά, άρα χρειάζεται ουρολόγο, έχει κάκωση στον εγκέφαλο, άρα χρειάζεται νευροχειρουργό και νευρολόγο, χρειάζεται εντατική παρακολούθηση, άρα εντατικολόγο».

«Στο τραύμα εμπλέκονται οι πάντες. Χρειάζονται μεγάλα συστήματα που δεν αφορούν μόνο το σύστημα τραύματος, αλλά και τη διακίνηση των ασθενοφόρων, την αγορά ελικοπτέρων, τη δημιουργία μετατραυματικών κέντρων αποκατάστασης. Χρειάζονται πολλά πράγματα σε επίπεδο νομοθεσίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συνείδησης, ώστε να σταματήσουν οι τραυματίες να πεθαίνουν», υπογράμμισε.

Καθοριστικός ο χρόνος δράσης

Ο καθηγητής του Harvard μετέφερε και την προσωπική του εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικού, πριν από δύο χρόνια στην Πάρο, όταν ο ίδιος και η οικογένειά του έγιναν μάρτυρες ενός τροχαίου με μηχανάκι και σοβαρά τραυματίες δύο νέους 30 ετών. «Το ασθενοφόρο έφτασε μετά από 40 λεπτά και διακομίσθηκαν στο κέντρο υγείας του νησιού. Εκεί οι δύο πολύ βαριά τραυματισμένοι παρέμεναν σε φορεία αβοήθητοι ανάμεσα σε άλλα σοβαρά περιστατικά. Ένας ηρωικός γενικός γιατρός και δύο ηρωικές νοσοκόμες έκαναν ό,τι μπορούσαν», σημείωσε ο κ. Βέλμαχος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος τηλεφώνησε σε φίλους του στην Αθήνα για να μεταφερθούν οι δύο βαριά τραυματίες, γιατί θα πέθαιναν. «Και εδώ αρχίζει η Οδύσσεια του πρωτοκόλλου. Όπως προέβλεπε, έπρεπε να διακομιστούν στη Σύρο, όπου όμως δεν υπήρχαν ειδικοί γιατροί και θα χάνονταν 5-6 πολύτιμες ώρες. Επιπλέον προϋπόθεση, με βάση το πρωτόκολλο, ήταν να υπάρχει αξονική τομογραφία, η οποία έγινε σε ιδιωτικό αξονικό τομογράφο. Τελικά οι τραυματίες έφτασαν με ελικόπτερο στην Αθήνα περίπου 12 ώρες μετά το τροχαίο», είπε.

«Στην προνοσοκομειακή φροντίδα σημαντικό δεν είναι μόνον ο σύντομος χρόνος άφιξης, αλλά και όσοι παραλαμβάνουν τους τραυματίες να είναι εκπαιδευμένοι στο τραύμα. Ο άριστος εξοπλισμός στα ασθενοφόρα και ο πολύ πιο σύγχρονος στα ελικόπτερα αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΕΝΤΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  • ΕΣΥ
  • ΤΡΑΥΜΑ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατρός τηλεστάρ επικεφαλής του Οργανισμού που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών
Γιατρός τηλεστάρ επικεφαλής του Οργανισμού που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών 04 Απριλίου 2025
Μεγάλη άσκηση προσομοίωσης από τον ΠΟΥ για τη συλλογική αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας 04 Απριλίου 2025
Μεγάλη άσκηση προσομοίωσης από τον ΠΟΥ για τη συλλογική αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:38

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 16:01

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ

Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 16:59

Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»

«Υγεία σε υψηλή ταχύτητα»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ψηφιακού ΕΣΥ
Digital Health
12/03/2026 - 17:37

«Υγεία σε υψηλή ταχύτητα»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ψηφιακού ΕΣΥ

Θεμιστοκλέους: «Ξεχωριστή προκήρυξη μέσα στις επόμενες 20 μέρες για προλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 18:02

Θεμιστοκλέους: «Ξεχωριστή προκήρυξη μέσα στις επόμενες 20 μέρες για προλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ»

Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης 13 με 15 Μαρτίου στο Ακροπόλ Παλάς
Επικαιρότητα
07/03/2026 - 03:44

Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης 13 με 15 Μαρτίου στο Ακροπόλ Παλάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους» από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αποστολές σε Κιλκίς, Φλώρινα και Οινούσσες
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 00:04
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Επιστημονική διημερίδα για τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης
Health Talk
20/03/2026 - 20:18
Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43
Κάλεσμα του ΕΕΣ για συλλογή τροφίμων υπέρ των ευάλωτων οικογενειών ενόψει Πάσχα
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 18:59
Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
20/03/2026 - 18:12
Ξηροφθαλμία: Διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας
Health Talk
20/03/2026 - 17:38
Προειδοποίηση ειδικού: «Ο αφθώδης πυρετός είναι ακόμη χειρότερος από την ευλογιά»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 17:16
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48
Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου
Pharma News
20/03/2026 - 16:16
ΙΣΑ: Συνάντηση με ΕΑΕΕ για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των γιατρών από το ιδιωτικό τους έργο
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 15:48
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη χρήση των social media από ανήλικους»
Πολιτική Υγείας
20/03/2026 - 15:18
Έξυπνο τσιρότο επιταχύνει την επούλωση και είναι αποτελεσματικό κατά της μικροβιακής αντοχής
Υγεία
20/03/2026 - 15:00
Μηνιγγίτιδα: Νεκρός εργαζόμενος σε πυρηνικό εργοστάσιο, στη Νορμανδία
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 14:36
Το στρες υποχωρεί με 24 λεπτά ειδικά σχεδιασμένης μουσικής
Ψυχική Υγεία
20/03/2026 - 14:13
Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;
Health Talk
20/03/2026 - 13:47
Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31
Ο πρώτος οισοφάγος που φτιάχτηκε σε εργαστήριο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε χοίρους
Υγεία
20/03/2026 - 12:53
Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία
Υγεία
20/03/2026 - 11:55
Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00
Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01
Η παράδοξη «παρενέργεια» από τη μείωση ή και τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ
Διατροφή
19/03/2026 - 20:14
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
19/03/2026 - 19:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σχεδόν 5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν ετησίως πριν κλείσουν τα πέντε τους έτη - Οι λόγοι
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 09:00
Γιατί το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ είναι ένας κακός οιωνός για όσα θα ακολουθήσουν
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: Χαμηλή η συμμετοχή στην πανελλήνια απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 16:01
Εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο οδικής ασφάλειας από το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική!
Υπηρεσίες Υγείας
18/03/2026 - 16:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo