ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βέλμαχος: Οι τρεις άξονες υλοποίησης του νόμου για τα 17 Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ

Πολιτική Υγείας
FREEPIK
Ο καθηγητής του Harvard σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Εθνικού συνεδρίου τραύματος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη εξήγησε πώς θα εκπαιδευτούν οι γιατροί και τι θα γίνει στα νησιά
Παρασκευή, 04/04/2025 - 15:21
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η οργάνωση των 17 Κέντρων Τραύματος εντός υγειονομικών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα οποία προβλέπει ο νόμος 5173/2025 που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η χρηματοδότηση των υλικοτεχνικών υποδομών που απαιτεί η λειτουργία αυτών των κέντρων, όπως και οι πόροι για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των γιατρών, που θα τα στελεχώσουν έχει εξασφαλιστεί σε έναν βαθμό, ενώ οι προσπάθειες εστιάζονται σήμερα σε αυτή καθεαυτή τη διαδικασία της στελέχωσης και στις αναγκαίες προσλήψεις.

«Στη σωστή κατεύθυνση η πολιτεία»

«Νομίζω ότι η Πολιτεία κινείται σε πολύ σωστή κατεύθυνση και με μεγάλη όρεξη, ώστε να βάλουμε σε πράξη τον νόμο (5173/2025)» ανέφερε ο καθηγητής του Harvard, Γεώργιος Βέλμαχος σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του Εθνικού συνεδρίου τραύματος, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθούμε. Ο άξονας της διαμόρφωσης της υλικοτεχνικής υποδομής των μελλοντικών κέντρων τραυμάτων, γιατί αυτά θα χτιστούν μέσα στα υπάρχοντα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά θα είναι ειδικά Κέντρα Τραύματος. Ο δεύτερος άξονας θα είναι η στελέχωση, καθώς πρέπει να βάλουμε ανθρώπους μέσα στα κέντρα, να γίνουν προσλήψεις, να μεταφερθεί προσωπικό. Και το τρίτο είναι η εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων. Πώς θα εκπαιδευτούν; Δε θα πάρουμε ξαφνικά έναν χειρουργό να τον βαφτίσουμε χειρούργο τραύματος», επισήμανε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «έχουμε δημιουργήσει πορείες προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις».

«Για την υλικοτεχνική υποδομή έχουν δημιουργηθεί κεφάλαια, οικονομικοί πόροι. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται τα δεκαεπτά Κέντρα Τραύματος, σύμφωνα τον νόμο που έχει ψηφιστεί. Η στελέχωση είναι ένα ζήτημα, δεν έχουμε δημιουργήσει τις ακριβείς πορείες του πώς θα στελεχωθούν αυτά, αλλά το δουλεύουμε αυτή τη στιγμή. Για την εκπαίδευση επίσης έχουμε βρει οικονομικούς πόρους, ώστε οι πρώτοι γιατροί οι οποίοι θα ενδιαφερθούν να γίνουν χειρουργοί τραύματος, να πάνε να εκπαιδευτούν κλινικά στη Νότιο Αφρική, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο τραύματος, να εκπαιδευτούν διοικητικά πιθανότατα στην Αμερική και μετά να γυρίσουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» διευκρίνισε ο κ. Βέλμαχος.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες γεωγραφικής κάλυψης που θα εξασφαλίζει αυτό το δίκτυο των Κέντρων Τραύματος ο καθηγητής του Harvard εξήγησε ότι «η ομορφιά της Ελλάδας, τα νησιά της, είναι και το πιο τρωτό σημείο στη δημιουργία του συστήματος», διότι «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κέντρα τραύματος σε κάθε νησάκι και δεν μπορούμε και να στελεχώσουμε με εξειδικευμένους γιατρούς το κάθε Κέντρο Υγείας». Όπως πρόσθεσε, πέραν της παροχής των πρώτων βοηθειών στον τραυματία τα μικρά νησιά στηρίζονται στα κέντρα υγείας. «Πρέπει να δώσουμε κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση στους γενικούς γιατρούς που υπάρχουν εκεί και μετά να δημιουργήσουμε ένα επαρκές σύστημα διακομιδής με ελικόπτερα που δεν είναι εύκολο, που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα του συνεδρίου και ένα μεγάλο θέμα που συζητάμε με την κυβέρνηση και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισήμανε.

«Το τραύμα πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 1 έως 45 ετών»

Ο κ. Βέλμαχος χαρακτήρισε το τραύμα ως επιδημία, σημειώνοντας πως «ουσιαστικά είναι μία ασθένεια, γιατί σκοτώνει το πιο δυναμικό και νεαρό μέρος του πληθυσμού σε επιδημικές διαστάσεις» και ότι «στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο είτε σε χώρες αναπτυγμένες είτε αναπτυσσόμενες, το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες ενός έως 45 ετών», ενώ «είναι μάστιγα όχι μόνο γιατί σκοτώνει, αλλά γιατί αφήνει ανάπηρους, πολλές φορές με μόνιμες αναπηρίες, σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτούς που σκοτώνει».

VELMAHOS

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο καθηγητής, σε όλες τις μετρήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλά στην αντιμετώπιση και τη διάσωση των τραυματιών σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέχει πολύ και από την Αμερική που διαθέτει το καλύτερο σύστημα τραύματος παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχει τομέας εκπαίδευσης στη χειρουργική τραύματος. «Ο νόμος για τη δημιουργία κέντρων τραύματος που ψηφίστηκε πρόσφατα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να φτιάξουμε το σύστημα», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ θα αυξήσουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την προοπτική επιβίωσης ατόμων που τραυματίζονται βαριά, π.χ. σε τροχαία ατυχήματα. Εκτίμησε, επίσης, πως με την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Τραύματος και οι Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα, θα προσανατολιστούν στην κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών για το τραύμα, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Ο κ. Βέλμαχος εστίασε στις δεκάδες ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στο τραύμα, λέγοντας ότι «ένας άνθρωπος που χτύπησε με το μηχανάκι έχει σπασμένα κόκαλα, άρα χρειάζεται ορθοπεδικό, έχουν σκιστεί ο σπλήνας και το ήπαρ του, άρα χρειάζεται γενικό χειρουργό, έχει κάκωση στα νεφρά, άρα χρειάζεται ουρολόγο, έχει κάκωση στον εγκέφαλο, άρα χρειάζεται νευροχειρουργό και νευρολόγο, χρειάζεται εντατική παρακολούθηση, άρα εντατικολόγο».

«Στο τραύμα εμπλέκονται οι πάντες. Χρειάζονται μεγάλα συστήματα που δεν αφορούν μόνο το σύστημα τραύματος, αλλά και τη διακίνηση των ασθενοφόρων, την αγορά ελικοπτέρων, τη δημιουργία μετατραυματικών κέντρων αποκατάστασης. Χρειάζονται πολλά πράγματα σε επίπεδο νομοθεσίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συνείδησης, ώστε να σταματήσουν οι τραυματίες να πεθαίνουν», υπογράμμισε.

Καθοριστικός ο χρόνος δράσης

Ο καθηγητής του Harvard μετέφερε και την προσωπική του εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικού, πριν από δύο χρόνια στην Πάρο, όταν ο ίδιος και η οικογένειά του έγιναν μάρτυρες ενός τροχαίου με μηχανάκι και σοβαρά τραυματίες δύο νέους 30 ετών. «Το ασθενοφόρο έφτασε μετά από 40 λεπτά και διακομίσθηκαν στο κέντρο υγείας του νησιού. Εκεί οι δύο πολύ βαριά τραυματισμένοι παρέμεναν σε φορεία αβοήθητοι ανάμεσα σε άλλα σοβαρά περιστατικά. Ένας ηρωικός γενικός γιατρός και δύο ηρωικές νοσοκόμες έκαναν ό,τι μπορούσαν», σημείωσε ο κ. Βέλμαχος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος τηλεφώνησε σε φίλους του στην Αθήνα για να μεταφερθούν οι δύο βαριά τραυματίες, γιατί θα πέθαιναν. «Και εδώ αρχίζει η Οδύσσεια του πρωτοκόλλου. Όπως προέβλεπε, έπρεπε να διακομιστούν στη Σύρο, όπου όμως δεν υπήρχαν ειδικοί γιατροί και θα χάνονταν 5-6 πολύτιμες ώρες. Επιπλέον προϋπόθεση, με βάση το πρωτόκολλο, ήταν να υπάρχει αξονική τομογραφία, η οποία έγινε σε ιδιωτικό αξονικό τομογράφο. Τελικά οι τραυματίες έφτασαν με ελικόπτερο στην Αθήνα περίπου 12 ώρες μετά το τροχαίο», είπε.

«Στην προνοσοκομειακή φροντίδα σημαντικό δεν είναι μόνον ο σύντομος χρόνος άφιξης, αλλά και όσοι παραλαμβάνουν τους τραυματίες να είναι εκπαιδευμένοι στο τραύμα. Ο άριστος εξοπλισμός στα ασθενοφόρα και ο πολύ πιο σύγχρονος στα ελικόπτερα αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΕΝΤΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  • ΕΣΥ
  • ΤΡΑΥΜΑ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατρός τηλεστάρ επικεφαλής του Οργανισμού που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών
Γιατρός τηλεστάρ επικεφαλής του Οργανισμού που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών 04 Απριλίου 2025
Μεγάλη άσκηση προσομοίωσης από τον ΠΟΥ για τη συλλογική αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας 04 Απριλίου 2025
Μεγάλη άσκηση προσομοίωσης από τον ΠΟΥ για τη συλλογική αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44

ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική

Θεμιστοκλέους: «Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 16:57

Θεμιστοκλέους: «Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει»

7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00

7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών

Σύλλογος «Αρμονία»: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου το 1ο Συνέδριο Πρωτοπαθούς Ανοσοανεπάρκειας
Patient Talk
17/11/2025 - 14:38

Σύλλογος «Αρμονία»: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου το 1ο Συνέδριο Πρωτοπαθούς Ανοσοανεπάρκειας

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 08:53

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13
Πέντε βραβεία για το Γ.Ν. Παπαγεωργίου στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 15:49
Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ και Siemens Healthineers παρουσιάζουν την καινοτόμο πλατφόρμα Digital Pathology
Digital Health
22/11/2025 - 15:11
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56
ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44
Τρεις βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε δηλητηρίαση από μανιτάρια
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 11:57
Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;
Health Talk
22/11/2025 - 11:29
Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Διατροφή
22/11/2025 - 09:40
Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες
Υγεία
22/11/2025 - 09:22
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την ολοκληρωμένη φροντίδα της καρδιάς
Υπηρεσίες Υγείας
22/11/2025 - 07:27
«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Κορυφαίο νοσοκομείο για το 2025 το Αντικαρκινικό του Πειραιά «Μεταξά»
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 23:04
Τσιρότο υπόσχεται επούλωση της καρδιάς μετά από έμφραγμα
Υγεία
20/11/2025 - 13:00
Μήνυση της ΕΙΝΑΠ στον Άρειο Πάγο για τα ράντζα στο Αττικόν
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 19:11
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo