ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βέλμαχος: Οι τρεις άξονες υλοποίησης του νόμου για τα 17 Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ

Πολιτική Υγείας
FREEPIK
Ο καθηγητής του Harvard σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Εθνικού συνεδρίου τραύματος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη εξήγησε πώς θα εκπαιδευτούν οι γιατροί και τι θα γίνει στα νησιά
Παρασκευή, 04/04/2025 - 15:21
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η οργάνωση των 17 Κέντρων Τραύματος εντός υγειονομικών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα οποία προβλέπει ο νόμος 5173/2025 που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η χρηματοδότηση των υλικοτεχνικών υποδομών που απαιτεί η λειτουργία αυτών των κέντρων, όπως και οι πόροι για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των γιατρών, που θα τα στελεχώσουν έχει εξασφαλιστεί σε έναν βαθμό, ενώ οι προσπάθειες εστιάζονται σήμερα σε αυτή καθεαυτή τη διαδικασία της στελέχωσης και στις αναγκαίες προσλήψεις.

«Στη σωστή κατεύθυνση η πολιτεία»

«Νομίζω ότι η Πολιτεία κινείται σε πολύ σωστή κατεύθυνση και με μεγάλη όρεξη, ώστε να βάλουμε σε πράξη τον νόμο (5173/2025)» ανέφερε ο καθηγητής του Harvard, Γεώργιος Βέλμαχος σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του Εθνικού συνεδρίου τραύματος, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθούμε. Ο άξονας της διαμόρφωσης της υλικοτεχνικής υποδομής των μελλοντικών κέντρων τραυμάτων, γιατί αυτά θα χτιστούν μέσα στα υπάρχοντα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά θα είναι ειδικά Κέντρα Τραύματος. Ο δεύτερος άξονας θα είναι η στελέχωση, καθώς πρέπει να βάλουμε ανθρώπους μέσα στα κέντρα, να γίνουν προσλήψεις, να μεταφερθεί προσωπικό. Και το τρίτο είναι η εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων. Πώς θα εκπαιδευτούν; Δε θα πάρουμε ξαφνικά έναν χειρουργό να τον βαφτίσουμε χειρούργο τραύματος», επισήμανε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «έχουμε δημιουργήσει πορείες προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις».

«Για την υλικοτεχνική υποδομή έχουν δημιουργηθεί κεφάλαια, οικονομικοί πόροι. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται τα δεκαεπτά Κέντρα Τραύματος, σύμφωνα τον νόμο που έχει ψηφιστεί. Η στελέχωση είναι ένα ζήτημα, δεν έχουμε δημιουργήσει τις ακριβείς πορείες του πώς θα στελεχωθούν αυτά, αλλά το δουλεύουμε αυτή τη στιγμή. Για την εκπαίδευση επίσης έχουμε βρει οικονομικούς πόρους, ώστε οι πρώτοι γιατροί οι οποίοι θα ενδιαφερθούν να γίνουν χειρουργοί τραύματος, να πάνε να εκπαιδευτούν κλινικά στη Νότιο Αφρική, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο τραύματος, να εκπαιδευτούν διοικητικά πιθανότατα στην Αμερική και μετά να γυρίσουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» διευκρίνισε ο κ. Βέλμαχος.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες γεωγραφικής κάλυψης που θα εξασφαλίζει αυτό το δίκτυο των Κέντρων Τραύματος ο καθηγητής του Harvard εξήγησε ότι «η ομορφιά της Ελλάδας, τα νησιά της, είναι και το πιο τρωτό σημείο στη δημιουργία του συστήματος», διότι «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κέντρα τραύματος σε κάθε νησάκι και δεν μπορούμε και να στελεχώσουμε με εξειδικευμένους γιατρούς το κάθε Κέντρο Υγείας». Όπως πρόσθεσε, πέραν της παροχής των πρώτων βοηθειών στον τραυματία τα μικρά νησιά στηρίζονται στα κέντρα υγείας. «Πρέπει να δώσουμε κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση στους γενικούς γιατρούς που υπάρχουν εκεί και μετά να δημιουργήσουμε ένα επαρκές σύστημα διακομιδής με ελικόπτερα που δεν είναι εύκολο, που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα του συνεδρίου και ένα μεγάλο θέμα που συζητάμε με την κυβέρνηση και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισήμανε.

«Το τραύμα πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 1 έως 45 ετών»

Ο κ. Βέλμαχος χαρακτήρισε το τραύμα ως επιδημία, σημειώνοντας πως «ουσιαστικά είναι μία ασθένεια, γιατί σκοτώνει το πιο δυναμικό και νεαρό μέρος του πληθυσμού σε επιδημικές διαστάσεις» και ότι «στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο είτε σε χώρες αναπτυγμένες είτε αναπτυσσόμενες, το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες ενός έως 45 ετών», ενώ «είναι μάστιγα όχι μόνο γιατί σκοτώνει, αλλά γιατί αφήνει ανάπηρους, πολλές φορές με μόνιμες αναπηρίες, σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτούς που σκοτώνει».

VELMAHOS

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο καθηγητής, σε όλες τις μετρήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλά στην αντιμετώπιση και τη διάσωση των τραυματιών σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέχει πολύ και από την Αμερική που διαθέτει το καλύτερο σύστημα τραύματος παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχει τομέας εκπαίδευσης στη χειρουργική τραύματος. «Ο νόμος για τη δημιουργία κέντρων τραύματος που ψηφίστηκε πρόσφατα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να φτιάξουμε το σύστημα», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα Κέντρα Τραύματος του ΕΣΥ θα αυξήσουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την προοπτική επιβίωσης ατόμων που τραυματίζονται βαριά, π.χ. σε τροχαία ατυχήματα. Εκτίμησε, επίσης, πως με την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Τραύματος και οι Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα, θα προσανατολιστούν στην κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών για το τραύμα, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Ο κ. Βέλμαχος εστίασε στις δεκάδες ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στο τραύμα, λέγοντας ότι «ένας άνθρωπος που χτύπησε με το μηχανάκι έχει σπασμένα κόκαλα, άρα χρειάζεται ορθοπεδικό, έχουν σκιστεί ο σπλήνας και το ήπαρ του, άρα χρειάζεται γενικό χειρουργό, έχει κάκωση στα νεφρά, άρα χρειάζεται ουρολόγο, έχει κάκωση στον εγκέφαλο, άρα χρειάζεται νευροχειρουργό και νευρολόγο, χρειάζεται εντατική παρακολούθηση, άρα εντατικολόγο».

«Στο τραύμα εμπλέκονται οι πάντες. Χρειάζονται μεγάλα συστήματα που δεν αφορούν μόνο το σύστημα τραύματος, αλλά και τη διακίνηση των ασθενοφόρων, την αγορά ελικοπτέρων, τη δημιουργία μετατραυματικών κέντρων αποκατάστασης. Χρειάζονται πολλά πράγματα σε επίπεδο νομοθεσίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συνείδησης, ώστε να σταματήσουν οι τραυματίες να πεθαίνουν», υπογράμμισε.

Καθοριστικός ο χρόνος δράσης

Ο καθηγητής του Harvard μετέφερε και την προσωπική του εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικού, πριν από δύο χρόνια στην Πάρο, όταν ο ίδιος και η οικογένειά του έγιναν μάρτυρες ενός τροχαίου με μηχανάκι και σοβαρά τραυματίες δύο νέους 30 ετών. «Το ασθενοφόρο έφτασε μετά από 40 λεπτά και διακομίσθηκαν στο κέντρο υγείας του νησιού. Εκεί οι δύο πολύ βαριά τραυματισμένοι παρέμεναν σε φορεία αβοήθητοι ανάμεσα σε άλλα σοβαρά περιστατικά. Ένας ηρωικός γενικός γιατρός και δύο ηρωικές νοσοκόμες έκαναν ό,τι μπορούσαν», σημείωσε ο κ. Βέλμαχος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος τηλεφώνησε σε φίλους του στην Αθήνα για να μεταφερθούν οι δύο βαριά τραυματίες, γιατί θα πέθαιναν. «Και εδώ αρχίζει η Οδύσσεια του πρωτοκόλλου. Όπως προέβλεπε, έπρεπε να διακομιστούν στη Σύρο, όπου όμως δεν υπήρχαν ειδικοί γιατροί και θα χάνονταν 5-6 πολύτιμες ώρες. Επιπλέον προϋπόθεση, με βάση το πρωτόκολλο, ήταν να υπάρχει αξονική τομογραφία, η οποία έγινε σε ιδιωτικό αξονικό τομογράφο. Τελικά οι τραυματίες έφτασαν με ελικόπτερο στην Αθήνα περίπου 12 ώρες μετά το τροχαίο», είπε.

«Στην προνοσοκομειακή φροντίδα σημαντικό δεν είναι μόνον ο σύντομος χρόνος άφιξης, αλλά και όσοι παραλαμβάνουν τους τραυματίες να είναι εκπαιδευμένοι στο τραύμα. Ο άριστος εξοπλισμός στα ασθενοφόρα και ο πολύ πιο σύγχρονος στα ελικόπτερα αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΕΝΤΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  • ΕΣΥ
  • ΤΡΑΥΜΑ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατρός τηλεστάρ επικεφαλής του Οργανισμού που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών
Γιατρός τηλεστάρ επικεφαλής του Οργανισμού που επιβλέπει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών 04 Απριλίου 2025
Μεγάλη άσκηση προσομοίωσης από τον ΠΟΥ για τη συλλογική αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας 04 Απριλίου 2025
Μεγάλη άσκηση προσομοίωσης από τον ΠΟΥ για τη συλλογική αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38

«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ

Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 14:11

Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».

Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41

Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας

Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09

Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίσημη ένταξη του Εθνικού Πρωτοκόλλου Παχυσαρκίας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 14:00
Γιατί κοιμόμαστε άσχημα σε ένα νέο περιβάλλον; Το εγκεφαλικό κύκλωμα που μάς κρατάει σε εγρήγορση
Υγεία
03/02/2026 - 13:00
Ανοσοθεραπεία: Μέχρι ποια ώρα της ημέρας είναι πιο αποτελεσματική στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Υγεία
03/02/2026 - 12:00
Γεωργιάδης για καθηκοντολόγιο μαιών – μαιευτών: Δεν πρόκειται να αλλάξει
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 11:19
Βρεφικό γάλα: Ευρωπαϊκή οδηγία μειώνει στο ήμισυ το επιτρεπόμενο όριο της τοξίνης κερεουλίδη
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 11:00
GSΚ: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη έναντι του Έρπητα Ζωστήρα
Pharma News
03/02/2026 - 10:57
Έξι χρόνια από τον παγκόσμιο συναγερμό για την Covid-19: Είναι ο κόσμος έτοιμος για την επόμενη πανδημία;
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 10:00
Την παραγωγή κυτταρικών θεραπειών κατά του καρκίνου σε δημόσιες δομές σχεδιάζει το Υπ. Υγείας
Pharma Policy
03/02/2026 - 09:58
Διαταραχή αναπνοής στον ύπνο: Ο φυσιολογικός ορός βελτιώνει τα συμπτώματα σε 1 στα 3 παιδιά
Υγεία
03/02/2026 - 09:00
Το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ ζητεί αύξηση 30% στην κοστολόγηση των απεικονιστικών εξετάσεων
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 22:44
Σύμπραξη ΠΕΦ-Υπουργείου Παιδείας για την πρώτη δημόσια σχολή στον τομέα του φαρμάκου
Pharma Policy
02/02/2026 - 22:07
CoDIET: Μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά στα μεταβολικά νοσήματα
Υγεία
02/02/2026 - 21:23
Και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τα social media στους κάτω των 16 ετών
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 20:57
Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης
Patient Talk
02/02/2026 - 20:19
ΕΠΕΠΑΔΙΕ: Υπολειτουργούν δομές που αφορούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη
Health Talk
02/02/2026 - 19:53
Ισπανία: Μεταμόσχευση προσώπου με δότρια γυναίκα που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη ευθανασία
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 19:11
Άγχος: Πώς μπορεί να επηρεαστεί από την διατροφή μας – Τα «ναι» και τα «όχι»
Διατροφή
02/02/2026 - 18:43
Καμπάνια της ΕΔΑΕ για εφήβους και γυναίκες: «Λύση για την ακμή έχει μόνο ο δερματολόγος»
Health Talk
02/02/2026 - 18:06
Η Medochemie επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον - Tα εργοστάσιά της λειτουργούν με πράσινη ενέργεια
Pharma News
02/02/2026 - 17:39
ΕΟΠΑΕ: Ξεκινά και στην Ελλάδα το πρόγραμμα CHAMPS για τις εξαρτήσεις και την παραβατικότητα των νέων
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 17:16
Νέες κινητοποιήσεις για ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ - Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 16:32
Αναλογία μέσης–γοφών: Ένας πιο αξιόπιστος δείκτης υγείας από τον ΔΜΣ;
Υγεία
02/02/2026 - 16:17
Δύο ακόμα μικρά παιδιά στη ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού» με γρίπη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 15:54
Αντίθετοι οι Σύλλογοι Επιστημόνων Μαιών Ελλάδος με το υπό έγκριση καθηκοντολόγιο
Health Talk
02/02/2026 - 15:36
Νέος διευθυντής πωλήσεων στη Sanoptis Ελλάδας ο Βέλης Παππάς
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 15:21
Astra Zeneca: Επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Κίνα και εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Pharma News
02/02/2026 - 15:03
Διήμερο προληπτικών εξετάσεων στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 14:46
Η κληρονομικότητα "αποφασίζει" κατά 50% πόσο θα ζήσουμε
Υγεία
02/02/2026 - 13:00
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12
Διήμερο προληπτικών εξετάσεων στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 14:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo