ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπογονιμότητα: Πόσο συχνή είναι, που οφείλεται και οι επιλογές των ζευγαριών

Ψυχική Υγεία
Υπογονιμότητα: Πόσο συχνή είναι, που οφείλεται και οι επιλογές των ζευγαριών
Ο δρόμος για την απόκτηση παιδιού δεν είναι πάντα εύκολος και η γονιμοποίηση δεν επιτυγχάνεται με τον φυσιολογικό τρόπο για όλα τα ζευγάρια.
Δευτέρα, 28/12/2020 - 12:02
News4Health Team News4Health Team

Η δύσκολη πραγματικότητα της επιδημίας του νέου κορωνοιού που βιώνει όλη η ανθρωπότητα, έβγαλε "εκτός πορείας" πολλούς υποψήφιους γονείς που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις προσπάθειες τους μετά από σύσταση των γιατρών τους. Αργά ή γρήγορα όμως θα έρθει η επόμενη μέρα και οι υποψήφιοι γονείς θα μπορέσουν το 2021 να βρεθούν πιο κοντά στο όνειρό τους.

Μέχρι τότε όμως ένα νέο ζευγάρι θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνο του μπροστά στη μη εκπλήρωση της επιθυμίας του για παιδί.

Περίπου το 25% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα υπογονιμότητας, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία καταφέρνουν να κρατήσουν ένα μωρό στην αγκαλιά τους με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν γεννηθεί από τότε που πρωτοεφαρμόστηκε η εξωσωματική γονιμοποίηση πριν 42 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περίπου 25.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης με ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν πλέον το 30%.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση του ποσοστού επιτυχίας λόγω των εξελιγμένων μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και νέων επιστημονικών παρεμβάσεων, όπως η Mini – IVF. Ο Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, περιγράφει σε έναν «μίνι» οδηγό τη διαδρομή των υποψήφιων γονέων για την απόκτηση παιδιού με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Υπογονιμότητα

Εκτιμάται ότι σχεδόν ένα στα 6 ζευγάρια με τακτικές ερωτικές επαφές για ένα χρόνο χωρίς τη χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου αδυνατεί να συλλάβει. Στο 1/3 των περιπτώσεων η υπογονιμότητα οφείλεται σε προβλήματα της γυναίκας, στο 1/3 η αιτία κρύβεται στον άνδρα και στις υπόλοιπες περιπτώσεις πρόκειται είτε για προβλήματα και των δύο είτε τα αίτια παραμένουν άγνωστα.

Αν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη μέσα στη διάρκεια ενός 6μήνου για γυναίκες άνω των 35 ετών ή ενός χρόνου για γυναίκες κάτω των 35 ετών με ελεύθερες ερωτικές επαφές ειδικά στις γόνιμες ημέρες, τότε είναι απαραίτητη η συνδρομή εξειδικευμένου στην υπογονιμότητα γυναικολόγου προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια.

Διάγνωση

Οι πρώτες βασικές εξετάσεις για τη διάγνωση της υπογονιμότητας είναι ένα υπερηχογράφημα και εξετάσεις για το ορμονικό προφίλ της γυναίκας, ενώ για τον άνδρα απαιτείται έλεγχος του σπέρματος με σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος. Πολλές φορές για την εκτίμηση των ωοθηκικών εφεδρειών και τον έλεγχο της ωοθυλακιορρηξίας απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις, όπως σειρά υπερηχογραφημάτων σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου, υστεροσαλπιγγογραφία, λαπαροσκόπηση ή περαιτέρω ορμονικός έλεγχος.

Συνήθεις αιτίες υπογονιμότητας

Τα συνηθέστερα αίτια υπογονιμότητας είναι προβλήματα στο σπέρμα (κινητικότητα, μορφολογία, αριθμός σπερματοζωαρίων), διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, παθήσεις της μήτρας, προβλήματα στις σάλπιγγες και περιορισμένη διάθεση ωαρίων λόγω ηλικίας.

Επιλογές των ζευγαριών

Σχεδόν κάθε αιτία της υπογονιμότητας έχει πλέον και τη λύση της, επισημαίνει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος. Οι επιλογές είναι πολλές και η απόφαση για την κατάλληλη προσέγγιση λαμβάνεται μετά την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου και την σε βάθος συζήτηση του ζευγαριού με τον γιατρό. Πολλές φορές μάλιστα, δεν χρειάζεται καν κάποια θεραπευτική παρέμβαση αφού πολλές γυναίκες αποβάλουν σταδιακά το άγχος, ακολουθούν με σωστό τρόπο τις ιατρικές οδηγίες και συλλαμβάνουν με φυσιολογικό τρόπο.

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ουσιαστικά κάποιες μέθοδοι που βοηθούν και ενισχύουν το γεννητικό σύστημα της γυναίκας.

  • Παρακολούθηση του φυσικού κύκλου με τη βοήθεια υπερηχογραφημάτων προκειμένου να εντοπιστεί η καταλληλότερη μέρα ωορρηξίας και να ακολουθήσει προγραμματισμένη επαφή του ζευγαριού. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται μία ένεση χοριακής γοναδοτροφίνης για την ωρίμανση του ωαρίου.
  • Πρόκληση ωορρηξίας με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για φυσιολογική σύλληψη.
  • Σπερματέγχυση. Πρόκειται για μία ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία τοποθετείται απευθείας στη μήτρα το σπέρμα του συντρόφου, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία σε ειδικό εργαστήριο. Σκοπός της μεθόδου είναι να συναντηθούν πιο γρήγορα και πιο εύκολα το σπέρμα και το ώριμο ωάριο.

Mini-IVF. Είναι μία πρωτοποριακή προσέγγιση που συνδυάζει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων. Κατά την Mini-IVF αποφεύγεται το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, η γυναίκα λαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερα φάρμακα και συλλέγονται 1-3 ωάρια με δυνατότητα να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας έμβρυα. Επιπλέον με τη mini-IVF δεν επιβαρύνεται το ορμονικό προφίλ της γυναίκας, ούτε το ενδομήτριο, άρα δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την εμφύτευση των εμβρύων.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Όπως το λέει η λέξη είναι η γονιμοποίηση έξω από το σώμα. Το ωάριο και το σπερματοζωάριο δεν ενώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στη σάλπιγγα της γυναίκας, αλλά στο εργαστήριο.

Η διαδικασία απαιτεί την διέγερση των ωοθηκών προκειμένου να παραχθούν περισσότερα ωάρια σε ένα φυσικό κύκλο. Η διέγερση των ωοθηκών επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων και η διαδικασία διαρκεί από 8 έως 14 ημέρες - ανάλογα με το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί. Με την ολοκλήρωση της διέγερσης των ωοθηκών γίνεται στο χειρουργείο με ελαφριά νάρκωση η ωοληψία, ενώ ο σύντροφος δίνει δείγμα σπέρματος. Εμβρυολόγοι αναλαμβάνουν την επεξεργασία και την ένωση του σπέρματος με τα ωάρια, συνήθως με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης.

Μετά τη γονιμοποίηση τα έμβρυα καλλιεργούνται στις συνθήκες εργαστηρίου μέχρι να γίνει η εμβρυομεταφορά, δηλαδή η μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα της γυναίκας.

Όταν πια έχει γίνει η εμβρυομεταφορά, μετά από περίπου 12-14 πρέπει να γίνει ένα τεστ κύησης προκειμένου να διαπιστωθεί αν εξελίσσεται ή όχι η εγκυμοσύνη.

Κίνδυνοι από την εφαρμογή των μεθόδων

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ακίνδυνες και αποτελεσματικές μέθοδοι. Η μοναδική ίσως παρενέργεια, η οποία πλέον έχει περιοριστεί πολύ σε σχέση με το παρελθόν, είναι το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Το σύνδρομο αυτό προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται αμέσως και αποτελεσματικά.

Σε ότι αφορά τη σχέση των φαρμάκων της εξωσωματικής γονιμοποίησης με την ανάπτυξη γυναικολογικού καρκίνου ή καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε διαδικασία εξωσωματικής είναι ακριβώς ο ίδιος με εκείνον του γενικού πληθυσμού, όπως δείχνουν μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες.

Όταν το τεστ εγκυμοσύνης είναι αρνητικό

Πολλές φορές τα αποτελέσματα του τεστ εγκυμοσύνης μετά από μία προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι τα επιθυμητά, ακόμα και όταν όλα είχαν πάει τέλεια!

Το ζευγάρι βρίσκεται σε σύγχυση και απογοητεύεται, αφού δεν μπορεί να καταλάβει πως βγήκε αρνητικό το τεστ εγκυμοσύνης μετά από όλη αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια. Ο γιατρός είναι εκείνος που πρέπει να μιλήσει στο ζευγάρι με ανθρώπινα λόγια και να δώσει απλές επιστημονικές εξηγήσεις προκειμένου να διώξει τις όποιες αμφιβολίες και αρνητικές σκέψεις, εξηγεί ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος.

Τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ή την Εξωσωματική Γονιμοποίηση είναι αρκετά ακριβά. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος των φαρμακευτικών σκευασμάτων μετά από έγκριση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη δωρεάν χορήγηση των σκευασμάτων για 4 συνολικά προσπάθειες Διέγερσης Ωοθηκών (για Ενδομητρική Σπερματέγχυση) Σε περίπτωση που αυτές αποτύχουν, η γυναίκα ή το ζευγάρι δικαιούται να προχωρήσει σε ακόμη 4 συνολικά προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να απέχουν υποχρεωτικά η πρώτη από τη δεύτερη 4 ή και παραπάνω μήνες.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/12/2020 - 12:42
  • ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στον άντρα
Νέα θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στον άντρα 23 Δεκεμβρίου 2020
Βόλτες τον χειμώνα: Γιατί χρειαζόμαστε αντηλιακό 30 Δεκεμβρίου 2020
Βόλτες τον χειμώνα: Γιατί χρειαζόμαστε αντηλιακό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08

Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών
Υγεία
30/06/2025 - 14:00

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών

Μετάγγιση αίματος: Μπορεί να σχετίζεται με την υπογονιμότητα;
Health Talk
19/06/2025 - 08:21

Μετάγγιση αίματος: Μπορεί να σχετίζεται με την υπογονιμότητα;

Κοινή Διακήρυξη Ιατρικών Συλλόγων από Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, για την υπογονιμότητα και το δημογραφικό
Health Talk
17/06/2025 - 15:19

Κοινή Διακήρυξη Ιατρικών Συλλόγων από Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, για την υπογονιμότητα και το δημογραφικό

Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26

Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι δείχνουν οι έρευνες για τους κινδύνους αλλά και τα καλά νέα
Υγεία
07/04/2025 - 09:00

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι δείχνουν οι έρευνες για τους κινδύνους αλλά και τα καλά νέα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24
Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08
Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46
ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23
Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη
Pharma News
03/07/2025 - 15:59
Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
Η γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την ακοή σε πάσχοντες από κώφωση και βαρηκοΐα
Υγεία
03/07/2025 - 14:04
Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
03/07/2025 - 13:42
O Τομέας ΕΚΑΒ Άνδρου ενισχύθηκε με νέο, σύγχρονο ασθενοφόρο
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 13:17
Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 13:00
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00
Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμα και στα αναπαραγωγικά υγρά
Υγεία
03/07/2025 - 10:00
Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00
Πρόταση μομφής κατά φον ντερ Λάιεν από ακροδεξιούς βουλευτές για το σκάνδαλο των μηνυμάτων με φαρμακευτικό κολοσσό
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 08:02
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo