ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατάθλιψη: Τα συμπτώματα και ο φαύλος κύκλος που προκαλεί τις κρίσεις

Ψυχική Υγεία
UNSPLASH
Συνήθως η κατάθλιψη δεν αναγνωρίζεται μέχρι να φτάσει στο δεύτερο ή το τρίτο στάδιο. Εκεί αρχίζει να γίνεται πιο εμφανής η επίδραση της στην καθημερινή μας ζωή και εργασία.
Δευτέρα, 18/08/2025 - 18:09
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ή κλινική κατάθλιψη, ή μείζονα κατάθλιψη, ή μονοπολική διαταραχή, είναι μία αρκετά κοινή διαταραχή της διάθεσης στα πλαίσια της συναισθηματικής και ψυχολογικής μας κατάστασης. Μπορεί να φτάσει και σε επίπεδο ψυχιατρικό. Η καθημερινότητα ενός ατόμου διαταράσσεται από την έντονη θλίψη, μελαγχολία ή/και απελπισία και μια γενική σύγχυση και αίσθημα αδιεξόδου, σύμφωνα με την Αικατερίνη Προκοπίου Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και Οικογενειακή Θεραπεύτρια η οποία εξηγεί παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Ο ρόλος της πανδημίας

Η κατάθλιψη επηρεάζει ποσοστό από 7 έως και 18% του πληθυσμού. Οι πραγματικοί αριθμοί όμως ίσως είναι πολύ πιο ψηλοί. Το τι μπαίνει στην ομπρέλα «κατάθλιψη» αυξήθηκε κατακόρυφα, με τα όσα ακολούθησαν την αρχική ανακοίνωση της ύπαρξης Covid για τα επόμενα 2-3 χρόνια και μέχρι σήμερα, και ίσως και για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Το ποσοστό αυτοκτονιών επίσης αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο, λόγω του ότι πολλά γεγονότα «ταίζαν» την τάση προς την κατάθλιψης, είτε το συνειδητοποιούσαμε είτε όχι.

Μια αρκετά υπόκρυφη κατάσταση που ξεκινά και χτίζει καθημερινά και ίσως για χρόνια και δεκαετίες… ενώ νομίζουμε ότι «όλα είναι μια χαρά». Ένας από τους κύριους λόγους του burn out, της «υπερθέρμανσης και εν τέλει αυτό-καταστραφής» της όλης ύπαρξης μας. Ένας κρυφός εχθρός για όλους μας, σε όποια ηλικία και αν είμαστε, όποιοι και αν είμαστε, ότι γνώσεις και ειδικότητες και να έχουμε, όποια οικονομική, κοινωνική, οικογενειακή, πολιτική θέση και αν κατέχουμε. Κι όμως, η κατάθλιψη ξεκινά από την παιδική ηλικία και -δυστυχώς- όλο και αυξάνεται στα παιδιά, ακόμα και σε αυτά του Νηπιαγωγείου.

Πως μας επηρεάζει

Όπως και αν ονομάσουμε την κατάθλιψη, είναι κάτι που μπορεί όλοι μπορεί να έχουμε περάσει σε κάποια φάση της ζωής μας, ή/και να την περνάμε τώρα, ή/και μπορεί να την περάσουμε σε κάποια φάση της ζωής μας στο αύριο. Επηρεάζει την σκέψη, την συμπεριφορά και τιςς σωματικές μας λειτουργίες. Η διάθεση μας μπορεί να ανεβο-κατεβαίνει από την μια στιγμή στην άλλη η να φαίνεται να είναι μόνιμα στα «πατώματα». Χάνουμε το ενδιαφέρον μας για πάρα πολλά στην ζωή, συμπεριλαμβανομένης τόσο της ερωτικής μας ζωής όσο και της θέλησής μια για ζωή. Κάπου χάνουμε το νόημα της ζωής και τότε μπορεί να έρθεί το μεγάλο γιατί: «γιατί να το προσπαθώ άλλο». Σκέψεις χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοσυντήρησης ξεπροβάλουν και μπορεί να φτάσουν μέχρι σκέψεις και πράξεις αυτό-τραυματισμού και αυτό-τιμωρίας ή ακόμα και θανάτου.

Συχνά έχουμε αλλαγές στην όρεξη. Ξαφνικά χάνουμε πολύ βάρος διότι δεν θέλουμε να φάμε ή ξεχνάμε πότε έχουμε φάει, η παίρνουμε πάρα πολλά κιλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί να παρατηρούμε υπερφαγία, βουλιμία, αδηφαγικό τσιμπολόγημα μέρα και νύχτα…. Πολλά μπορεί να μας οδηγούν η να μας έχουν ήδη οδηγήσει στην διατροφική διαταραχή. Ο ύπνος μου χαλάει και ξυπνάμε κουρασμένοι όσες ώρες και αν κοιμηθούμε, η θέλουμε να πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μόνο τρεις ώρες ύπνο και είμαστε μια χαρά.

Δυσκολεύομαστε να συγκεντρωθούμε, να θυμηθούμε ονόματα και βιώματα ζωής. Δυσκολεύομαστε να πάρουμε αποφάσεις και ευθύνες στο σπίτι, στην ζωή μας, στην δουλειά μας, και κάποιες φορές φτάνουμε στην ιδέα του «απόλυτου κυρίαρχου», δηλαδή του ανθρώπου που τα μπορεί όλα, για να μην αφήσουμε να φανεί η δυσκολία μας. Την ίδια ώρα έχουμε μεγάλα ξεσπάσματα θυμού και άλλες έντονες αντιδράσεις, όπως τα κλάματα, με το παραμικρό και όλα και όλοι μας φταίνε και μας απογοητεύουν γύρω μας.

Έχουμε μειωμένη ενέργεια, κουραζόμαστε εύκολα και αποδίδουμε όλο και λιγότερο – ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι αποδίδουμε στον υψηλότερο βαθμό. Τείνουμε να βλέπουμε τα πράγματα με αυτοκριτική, έντονη απαισιοδοξία και τάση για καταστροφολογία.

Το σημαντικό όμως είναι ότι η κατάθλιψη, ή το οποιοδήποτε σύμπτωμά της μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια ομάδας ειδικών. Μπορεί να χρειαστεί η λήψη κάποιων φαρμάκων για διάστημα τριών έως έξι μηνών, αλλά πάντα σε συνδυασμό με την σωστή ψυχοθεραπεία και την εξιδεικευμένη ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία στην περίπτωση που η κατάσταση μπλέκεται και με τες Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία.

Ο συνολικός έλεγχος της υγείας και η διατροφή

Σημαντικός είναι και ένας καλός συνολικός έλεγχος της υγείας μας, καθώς επίσης και η καλή συνεργασία με έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει πως να αναγνωρίζουμε την επίδραση του κάθε τι που βάζω στο στόμα μας, είτε πρόκειται για ως φαγητό είτε για υγρό όπως για παράδειγμα το αλκοόλ.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το γαστρεντερικό μας σύστημα, δίνει σωστές ή λανθασμένες οδηγίες στον εγκέφαλό μας, ο οποίος με τη σειρά του θα δώσει σωστές η «συγχυσμένες» και λάθος οδηγίες στο υπόλοιπο σώμα μας. Βεβαίως ο συναισθηματικός και ψυχικός μας κόσμος, με την σειρά του θα δώσει τις σωστές η λάθος πληροφορίες στο γαστρεντερικό μας σύστημα και στη συνέχεια στον εγκέφαλό μας και θα πάρει την σωστή η λάθος κατεύθυνση.

Η ανισορροπία που δημιουργούμε

Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη και την σημασία του φαύλου κύκλου που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να δημιουργούμε, «ταΐζοντας» μια ανισορροπία μεταξύ των τριών εγκεφάλων μας με χίλιους δύο τρόπους. Έτσι όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Βήμα-βήμα, σταθερά βήματα, αντιμετωπίζοντας την κάθε μέρα όλο και καλύτερα, αποδεχόμενοι και με καλή συνεργασία με την ειδική βοήθεια σε όλους τους τομείς των τριών εγκεφάλων του σώματός μας.

Πως μπορεί να παρουσιάζεται η κατάθλιψη σε εσάς ή στους δικούς σας ανθρώπους, στον/στην σύντροφο μου, στα παιδιά, στους γονείς, στους φίλους, στους γείτονες, στους συναδέλφους; Με ένα σύμπτωμα ή με συνδυασμό των συμπτωμάτων που αναφερθήκαν στις παραπάνω γραμμές. Συνήθως έχουμε ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων και η συχνότητα και η ένταση που παρουσιάζεται το κάθε σύμπτωμα, καθώς και ο συνδυασμός τους, είναι πολύ σημαντικές παράμετροι για την διαφοροποίηση της παρουσίας κατάθλιψης ή όχι.

  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η παρενόχληση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικής πάθησης για τις γυναίκες
Η παρενόχληση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικής πάθησης για τις γυναίκες 13 Αυγούστου 2025
Τα άτομα με ευαισθησίες είναι πιο ευάλωτα σε διαταραχές της διάθεσης 20 Αυγούστου 2025
Τα άτομα με ευαισθησίες είναι πιο ευάλωτα σε διαταραχές της διάθεσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάθλιψη και δερματίτιδα έχουν κοινό φλεγμονώδες αποτύπωμα - Νέες προοπτικές για στοχευμένη θεραπεία
Ψυχική Υγεία
01/04/2026 - 11:00

Κατάθλιψη και δερματίτιδα έχουν κοινό φλεγμονώδες αποτύπωμα - Νέες προοπτικές για στοχευμένη θεραπεία

Cicada:Η νέα παραλλαγή της COVID που εξαπλώνεται - Τι θέλουν να γνωρίζετε οι ειδικοί
Υγεία
30/03/2026 - 13:00

Cicada:Η νέα παραλλαγή της COVID που εξαπλώνεται - Τι θέλουν να γνωρίζετε οι ειδικοί

Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες
Health Talk
26/03/2026 - 19:03

Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες

Ξηροφθαλμία: Διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας
Health Talk
20/03/2026 - 17:38

Ξηροφθαλμία: Διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας

Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 13:00

Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
16/03/2026 - 20:14

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βέλγιο: Πολωνία και Ρουμανία υποχρεούνται να εξοφλήσουν την Pfizer για τα εμβόλια κατά της Covid 19
Pharma News
02/04/2026 - 03:42
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για την εκπρόθεσμη αποδοχή των ιατρικών πράξεων του Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 00:06
Διαδικτυακό σεμινάριο των δικτύων του ΠΟΥ για την προσέγγιση της «Ενιαίας Υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 23:27
Στο έλεος της κακοκαιρίας Erminio η χώρα με ανέμους 10 μποφόρ και τόνους νερού
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 22:34
Εμμηνόπαυση και ρευματικά νοσήματα: Μια σιωπηλή κρίση που απαιτεί άμεση δράση
Patient Talk
01/04/2026 - 22:11
Γεωργιάδης: «Προσωρινά τα προβλήματα από τα έργα, θα παραδώσω καινούργιο το Νοσοκομείο της Νίκαιας»
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 21:17
Διαδερμικά επιθέματα οιστραδιόλης στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη
Υγεία
01/04/2026 - 19:41
Οι προτάσεις της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας για τους συστηματικούς ελέγχους της όρασης των παιδιών
Health Talk
01/04/2026 - 18:46
Κρήτη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ηράκλειο από την αφρικανική σκόνη
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 18:18
Καρκίνος και άσκηση: Η σημασία της από την πρόληψη έως και την περίοδο μετά τη θεραπεία
Fitness
01/04/2026 - 17:52
ΑΣΕΠ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 478 θέσεις σε νοσοκομεία από επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ/2024
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 17:27
Πώς αλλάζει τα δεδομένα στη ρινοπλαστική η τεχνολογία Piezo και ποια τα πλεονεκτήματά της!
Health Talk
01/04/2026 - 17:02
Ο ΙΣΑ ζητεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για το clawback και όχι μόνο
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 16:37
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου
Υγεία
01/04/2026 - 16:21
Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ή ελλιποβαρή αντιμετωπίζουν αυξημένα μαθησιακά προβλήματα
Υγεία
01/04/2026 - 16:00
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ενημερωτική δράση βιωματικού χαρακτήρα από τον ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 15:39
Νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Ναι στις φυτικές πρωτεΐνες, όχι στα φουλ λιπαρά
Διατροφή
01/04/2026 - 15:00
Συστατικό φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σώσει ζωές παιδιών με σπάνιο νόσημα
Υγεία
01/04/2026 - 14:00
Πόνος οστεοαρθρίτιδας: Οι φυσιοθεραπευτικές επιλογές αποδεικνύονται πιο ανακουφιστικές από τα φάρμακα
Υγεία
01/04/2026 - 13:00
Οι φαρμακευτικές εταιρείες "παγώνουν" νέες κυκλοφορίες στην Ευρώπη λόγω της τιμολογικής πολιτικής Τραμπ
Pharma Policy
01/04/2026 - 12:51
Το σπάνιο δέντρο των ελληνικών βουνών που αποτελεί πρώτη ύλη για αντικαρκινικά φάρμακα
Υγεία
01/04/2026 - 12:00
Κατάθλιψη και δερματίτιδα έχουν κοινό φλεγμονώδες αποτύπωμα - Νέες προοπτικές για στοχευμένη θεραπεία
Ψυχική Υγεία
01/04/2026 - 11:00
Ποια είναι η χημική ουσία που έχει προκαλέσει τον θάνατο 74.000 νεογνών το 2018
Υγεία
01/04/2026 - 10:00
Ανήλικοι και social media: Γιατί η μείωση του χρόνου χρήσης δεν αρκεί για την προστασία του ψυχισμού τους
Ψυχική Υγεία
01/04/2026 - 09:00
Κρίσιμη η πρόσβαση στη συνεχή καταγραφή γλυκόζης για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Pharma News
01/04/2026 - 07:28
Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής για την επερχόμενη κακοκαιρία
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 03:44
Πρωτιά της ΔΑΚΟΑ με 65% στις εκλογές του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 00:09
Στον καθηγητή Ουρολογίας Δημήτρης Χατζηχρήστου το διεθνές βραβείο Career Award 2026
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 23:21
Δήμος Αθηναίων: Διεθνής ημέρα μηδενικών αποβλήτων με τη συμμετοχή 170 μαθητών δημοτικού
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 22:06
Πως η ρουτίνα στο καθημερινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους!
Διατροφή
31/03/2026 - 21:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσωποποιημένα φάρμακα από 3D εκτυπωτή στο φαρμακείο της γειτονιάς σε μία δεκαετία
Pharma News
30/03/2026 - 12:31
Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 13:39
Η MSD Ελλάδος στη λίστα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
30/03/2026 - 15:51
Έξυπνα tips για το πως θα φάτε σωστά αντί να μετράτε τις θερμίδες
Διατροφή
30/03/2026 - 18:03
Ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς του ΕΣΥ από την 2η ΥΠΕ με ισχυρά κίνητρα
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo