ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες μονάδες και ποιες ιατρικές ομάδες μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Πολιτική Υγείας
Freepik
Στην απόφαση του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους καταγράφονται τα κριτήρια για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διατήρηση, τη στελέχωση και τη λειτουργία της υλικοτεχνικής και ξενοδοχειακής υποδομής των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, την εξειδίκευση και ειδική κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας.
Τρίτη, 01/04/2025 - 07:43
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το νέο πλαίσιο με καθορισμό των όρων και των προδιαγραφών για τις Μονάδες Μεταμόσχευσεις και τις Αυτοτελείς Ομάδες Αφαίρεσης Συμπαγών Οργάνων δημοσιεύτηκε, με απόφαση του υφυπουργού υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εν μέσω κατακόρυφης αύξησης των δωρεών και των μεταμοσχεύσεων στη χώρας μας.

Το 2024 αναλογούσαν δέκα δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού ενώ το 2023 δότες ήταν 8,3 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το 2022 6,6, το 2021 4,7 και πριν 4,4.

Το 2024, μεταμοσχεύτηκαν 150 άτομα με νεφρό από 138 το 2023, 48 με ήπαρ από 40 , 22 με καρδιά από 14 και 12 με πνεύμονες. Οι ζώντες δότες το 2024 ήταν 111, το 2023 ήταν 103 και το 2022 ήταν 84.

Στην απόφαση καταγράφονται τα κριτήρια για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διατήρηση, τη στελέχωση και τη λειτουργία της υλικοτεχνικής και ξενοδοχειακής υποδομής των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, την εξειδίκευση και ειδική κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας. Πρόκειται για μονάδες που συνεργάζονται για τη διενέργεια των μεταμοσχεύσεων Η απόφαση αφορά στα πρωτόκολλα για την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των αφαιρούμενων οργάνων, καθώς και εν γένει τους όρους που απαιτούνται για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και της άδειας σκοπιμότητας των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων και στα κριτήρια διαπίστωσης ουσιαστικής συμβολής τους στην κάλυψη των αναγκών του συστήματος μεταμοσχεύσεων της χώρας, τη διαδικασία χορήγησης και ανάκλησής της, τη διαδικασία διενέργειας τακτικών ή κτακτων ελέγχων από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Η απόφαση καθορίζει τα κριτήρια και τη διαδικασία για την πιστοποίηση και την αδειοδότηση των αυτοτελών ομάδων αφαίρεσης, το νομικό καθεστώς τους, το πλαίσιο συνεργασίας τους με τις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων, τη διενέργεια τακτικών ή έκτακτων ελέγχων σε αυτές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία ανάκλησης της άδειας.

Οι άδειες

Άδεια για τη λειτουργία Μονάδας Μεταμόσχευσης μπορούν να αιτηθούν Νοσηλευτικά Ιδρύματα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για κάθε είδος οργάνου προς μεταμόσχευση χορηγείται αυτοτελής άδεια. Οι Μονάδες Μεταμόσχευσης οφείλουν να διαθέτουν Ομάδες Αφαίρεσης οργάνων, χωρίς ανάγκη λήψης ειδικής άδειας.

Άδεια για την λειτουργία Ομάδας Αφαίρεσης οργάνων από αποβιώσαντες δότες απαιτείται στις περιπτώσεις των αυτοτελών Ομάδων Αφαίρεσης. Άδεια μπορούν να αιτηθούν Νοσηλευτικά Ιδρύματα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον λειτουργούν νόμιμα κατά τις κείμενες διατάξεις και πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας.Επίσης, άδεια λειτουργίας Αυτοτελούς Ομάδας Αφαίρεσης οργάνων μπορούν να αιτηθούν και ομάδες ιδιωτών, υπό τις προϋποθέσεις της παρούσας.

Οι Μονάδες Μεταμόσχευσης οργανώνονται και λειτουργούν, ως Διατομεακές, στο πλαίσιο τωνοικείων τομέων της Ιατρικής Υπηρεσίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πρώτης παραγράφου που διαθέτουν τα αντίστοιχα προς το μεταμόσχευση όργανο τμήματα/κλινικές (παθολογικού και χειρουργικού τομέα). Οι Μονάδες Μεταμόσχευσης δύναται να λειτουργούν και μεταξύσυνεργαζόμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων (Διανοσοκομειακές), περίπτωση στην οποία διατηρείται ο διατομεακός τους χαρακτήρας.

Προϋποθέσεις

Η άδεια χορηγείται εφόσον οι υποψήφιες Μονάδες Μεταμόσχευσης και οι Αυτοτελείς Ομάδες ΑφαίρεσηςQ

α) πληρούν τις απαιτήσεις που προβλέπονται στην παρούσα,

β) οι Μονάδες Μεταμόσχευσης έχουν προηγουμένως λάβει άδεια σκοπιμότητας από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 που να τεκμηριώνει την ανάγκη δημιουργίας νέας Μονάδας Μεταμόσχευσης,

γ) υποβάλλουν σχετική αίτηση του Νόμιμου Εκπροσώπου του φορέα, συνοδευόμενη από φάκελο τεκμηρίωσης. Σε περίπτωση περισσότερων του ενός Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΔιανοσοκομειακέςΜονάδες Μεταμόσχευσης) την αίτηση καταθέτουν από κοινού οι Νόμιμοι Εκπρόσωποι αυτών.

δ) Για τις Αυτοτελείς Ομάδες Αφαίρεσης που θα αποτελούνται από ιδιώτες, η αίτηση υποβάλλεται υπογεγραμμένη από όλους τους αιτούντες.

Ο ρόλος του ΕΟΜ

Ακόμη προβλέπεται ότι ο ΕΟΜ, με απόφαση του ΔΣ, συγκροτεί τις Αυτοτελείς Ομάδες Αφαίρεσης και ορίζει τον Επιστημονικά Υπεύθυνο αυτών. Ο οργανισμός θα λάβει υπόψη τις μεταμοσχευτικές ανάγκες της χώρας και στη βάση ειδικών κριτηρίων (όπως γεωγραφικών, πληθυσμιακών, επιδημιολογικών, μεταμοσχευτικής δραστηριότητας) δύναται, κατόπιν συνεργασίας με αντίστοιχες ΥΠΕ, να εκδίδει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα των άνω ΥΠΕ, με σκοπό την Χορήγηση άδειας Μονάδες Μεταμόσχευσης (διατομεακής ή διανοσοκομειακής) ή Αυτοτελούς Ομάδας Αφαίρεσης. Επίσης, όταν κρίνεται απαραίτητο και βάσει των ανωτέρω κριτηρίων, ο ΕΟΜ εκδίδει ανάλογη πρόσκληση ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων χορήγησης άδειας Αυτοτελούς Ομάδας Αφαίρεσης από ιδιώτες. Ο ΕΟΜ συνάπτει συμφωνητικό συνεργασίας με την εκάστοτε αδειοδοτημένη Αυτοτελή Ομάδα Αφαίρεσης, στην οποία περιγράφονται οι όροι, η διάρκεια και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη λειτουργία της.

Ο Οργανισμός λαμβάνει μέριμνα για την κατά το δυνατόν υποστήριξη των ενδιαφερόμενων φορέων μέσω κυρίως της διενέργειας ενημερωτικών και τεχνικών συναντήσεων που αποσκοπούν στη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας για την κάλυψη των απαιτήσεων αδειοδότησης. Η άδεια χορηγείται για τρία έτη. Για την ανανέωση της άδειας τηρείται η ίδια διαδικασία με την εξαίρεση της έκδοσης άδειας σκοπιμότητας (δεν απαιτείται). Ομοίως, για τις Αυτοτελείς Ομάδες Αφαίρεσης, η άδεια χορηγείται για τρία έτη και δύναται να ανανεώνεται για ίσο χρόνο με την ίδια διαδικασία.

Έγκριση Πρωτοκόλλων Συνεργασίας του Ωνάσειου Νοσοκομείου

Για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΜ εγκρίνονται τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας που υποβάλει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ), για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων σε συνεργασία με αντίστοιχες κλινικές ελληνικών και αλλοδαπών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή με ειδικούς στις μεταμοσχεύσεις οργάνων (ιατρούς και λοιπό επιστημονικό προσωπικό), που εργάζονται ή έχουναποδεδειγμένα εργασθεί είτε στις ανωτέρω μονάδες/κλινικές ή σε αντίστοιχα καταξιωμένα κέντρα τουεξωτερικού, με σκοπό την ανάπτυξη και καθιέρωση των μεταμοσχεύσεων όλων των συμπαγών οργάνων.

Η έγκριση των πρωτοκόλλων παρέχεται εφόσον πληρούνται τεκμηριωμένα οι προϋποθέσεις για την διενέργεια μεταμοσχεύσεων, όπως καθορίζονται στην παρούσα αναφορικά με το προσωπικό, τις υποδομές και τον εξοπλισμό.

  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακυρώθηκε για δεύτερη φορά η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας- Το παρασκήνιο
Ακυρώθηκε για δεύτερη φορά η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας- Το παρασκήνιο 31 Μαρτίου 2025
Η πρώτη έκθεση σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα σε ολόκληρη την ΕΕ 01 Απριλίου 2025
Η πρώτη έκθεση σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα σε ολόκληρη την ΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 19:29

Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»

Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 15:58

Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:38

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 16:01

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ

Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 16:59

Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»

Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42

Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πράσινο φως από τον FDA δόσης τριπλάσιας της ανώτατης για το GLP-1 φάρμακο της Novo Nordisk
Pharma News
26/03/2026 - 16:19
Προσωπικοί βοηθοί σε 1.500 ΑμεΑ και ανακαινίσεις δομών δημόσιας υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 16:01
Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 15:03
Θεραπεία PRP στον κόλπο υπόσχεται βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας
Υγεία
26/03/2026 - 15:00
Καρκίνος του μαστού: Τα εμφυτεύματα με πολυουρεθάνη μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών
Υγεία
26/03/2026 - 14:00
Πώς επιδρά η νηστεία στον οργανισμό μας - Τι έδειξε ελληνική έρευνα
Διατροφή
26/03/2026 - 13:34
ΠΟΥ:Ενθαρρυντική πρόοδος στις πολιτικές υγείας χωρίς αποκλεισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 13:17
Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα
Υγεία
26/03/2026 - 13:00
Οι πιο συχνές εκσπερματίσεις φαίνεται να ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα
Υγεία
26/03/2026 - 12:00
Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Ασπίδα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
26/03/2026 - 11:00
Η διαδικασία της μαγειρικής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους
Υγεία
26/03/2026 - 10:00
Επιστολή επαγγελματιών υγείας προς τους ευρωβουλευτές: Αρνούμαστε να γίνουμε όργανα εκτέλεσης απελάσεων
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 08:54
Η αργία που «σπάει» την εβδομάδα: Δώρο ή παγίδα για την ψυχική μας υγεία;
Ψυχική Υγεία
25/03/2026 - 08:58
Ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 08:11
Στρατηγική συνεργασία με τη Siemens Healthineers για τον Όμιλο Ιατρόπολις
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 03:46
Στις κάλπες 5.500 οδοντίατροι της Αττικής στις 29 και 30 Μαρτίου
Επικαιρότητα
25/03/2026 - 00:09
Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη
Υγεία
24/03/2026 - 21:42
Συντονιστικό ΠΦΥ: «Δεν υφίσταται διαθέσιμο υπόλοιπο για την αποπληρωμή του clawback του 2023»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 21:17
Ο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ του Σουδάν
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 20:49
Προειδοποιήσεις ειδικών για την ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών D και B12 - Γιατί είναι επικίνδυνη
Υγεία
24/03/2026 - 20:24
Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52
Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 19:29
Κομισιόν: Μείωση κατά 22% των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:52
Κονδύλι 12.299 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:18
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
Τρία νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 17:11
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Λεύκανση δοντιών: Νέα σκόνη υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα προστατεύοντας το σμάλτο
Υγεία
24/03/2026 - 16:02
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
Γιατί οι άνδρες πρέπει να σκουπίζονται μετά την ούρηση
Υγεία
24/03/2026 - 15:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κολπική ξηρότητα: Υπάρχει λύση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων
Pharma News
23/03/2026 - 16:51
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σύνδεση με προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του εμβρύου
Διατροφή
24/03/2026 - 10:00
Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo