ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώτη έκθεση σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα σε ολόκληρη την ΕΕ

Πολιτική Υγείας
Η πρώτη έκθεση σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα σε ολόκληρη την ΕΕ
Στη μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής και των άλλων απειλών για τη δημόσια υγεία, οι ευρωπαικές αρχές κατάρτισαν την πρώτη έκθεση για τη χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Η Ελλάδα ξεκίνησε να καταγράφει ηλεκτρονικά τα σχετικά δεδομένα μόλις την 1η Ιανουαρίου του 2025.
Τρίτη, 01/04/2025 - 10:00
News4Health Team News4Health Team

Για πρώτη φορά, και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ27), μαζί με την Ισλανδία και τη Νορβηγία, συνέλεξαν και ανέφεραν στοιχεία τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα στις χώρες τους. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην πρώτη ετήσια έκθεση επιτήρησης για τις ευρωπαϊκές πωλήσεις και τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών για την κτηνιατρική (ESUAvet). Τα δεδομένα καλύπτουν το έτος 2023, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας τακτικής άσκησης που θα καταλήγει σε ετήσιες εκθέσεις οι οποίες ,στο πλαίσιο του δόγματος One Health της ΕΕ, έχoυν ως στόχο να διατηρηθεί η δυνατότητα αποτελεσματικής θεραπείας των λοιμώξεων στον άνθρωπο και στα ζώα.

Για την Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το 2023 «καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2025. Μέχρι τότε τα δεδομένα συλλέγονταν από τα μητρώα θεραπείας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Εθνικές πολιτικές και πρωτοβουλίες για την μικροβιακή αντοχή»

«Οι προκλήσεις για την υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους και τα ζώα. Η πρωτοβουλία «One Health» αναγνωρίζει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών, της ασφάλειας των τροφίμων, της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η εφαρμογή αυτής της προσέγγισης σε διάφορους τομείς είναι το κλειδί για να καταστεί η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καλύτερα εξοπλισμένα για την πρόληψη, την πρόβλεψη, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία. Μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων και του κοινωνικού κόστους των απειλών αυτών ή ακόμη και στην πρόληψη της εμφάνισής τους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση των ανθρώπινων πιέσεων στο περιβάλλον και στη διασφάλιση βασικών κοινωνικών αναγκών, όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η πρόσβαση σε καθαρό αέρα και νερό.», », εξηγεί σχετικά η Emer Cook, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ.

Και προσθέτει: «Μια σημαντική πτυχή του One Health είναι η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής (AMR), η οποία εμφανίζεται όταν οι μικροοργανισμοί αναπτύσσουν αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά. Η AMR αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία, η οποία εκτιμάται ότι προκαλεί 35.000 ανθρώπινους θανάτους και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και απώλειες παραγωγικότητας στην ΕΕ κάθε χρόνο. Ο ΕΜΑ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και, προς υποστήριξη της προσέγγισης «Μία υγεία», προωθεί τη στενή συνεργασία μεταξύ του ανθρώπινου και του κτηνιατρικού τομέα. Στόχος είναι να διατηρηθεί η δυνατότητα αποτελεσματικής θεραπείας των λοιμώξεων στον άνθρωπο και στα ζώα»

Δεδομένα σχετικά με τις πωλήσεις

Οι πωλήσεις αντιβιοτικών για ζώα παραγωγής τροφίμων αντιστοιχούσαν στο 98% των συνολικών πωλήσεων κτηνιατρικών φαρμάκων που περιέχουν ουσίες με αντιβιοτική δράση στην ΕΕ. Η κατηγορία αντιμικροβιακών φαρμάκων με τις υψηλότερες πωλήσεις για ζώα παραγωγής τροφίμων ήταν οι πενικιλλίνες, ακολουθούμενες από τις τετρακυκλίνες και τις σουλφοναμίδες. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση AMEG των αντιβιοτικών για χρήση σε ζώα για συνετή και υπεύθυνη χρήση, η οποία αναπτύχθηκε από την ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΕΜΑ, περίπου το 65% των συνολικών πωλήσεων στην ΕΕ για τα ζώα παραγωγής τροφίμων αντιστοιχούσε σε ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία D (οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται ως θεραπείες πρώτης γραμμής, όποτε είναι δυνατόν), το 29% αντιστοιχούσε στην κατηγορία Γ (που θα πρέπει να εξετάζονται μόνο όταν δεν υπάρχουν αντιβιοτικά της κατηγορίας Δ που θα μπορούσαν να είναι κλινικά αποτελεσματικά), και το 6% αντιστοιχούσε στην κατηγορία Β (που είναι εξαιρετικά σημαντικές στην ανθρώπινη ιατρική αλλά η χρήση τους στα ζώα θα πρέπει να περιορίζεται για να μετριάζεται ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία).

Δεδομένα σχετικά με τη χρήση

Τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση συλλέχθηκαν για τέσσερα κύρια είδη ζώων που παράγουν τρόφιμα το 2023: βοοειδή, χοίροι, κοτόπουλα και γαλοπούλες. Οι κτηνίατροι διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη συλλογή δεδομένων, καθώς επιλέχθηκαν ως οι μοναδικοί πάροχοι δεδομένων από 16 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία. Οι υπόλοιπες 13 χώρες αναφοράς χρησιμοποίησαν άλλους παρόχους δεδομένων εκτός από τους κτηνιάτρους, συμπεριλαμβανομένων φαρμακείων, εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών, γεωργών ή εκτροφέων και λιανοπωλητών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που συλλέγονται δεδομένα σχετικά με τη χρήση σε ολόκληρη την ΕΕ. Πολλές χώρες βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία δημιουργίας ή βελτίωσης των συστημάτων συλλογής δεδομένων για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών. Ως εκ τούτου, τα κοινά δεδομένα για το 2023 δεν ήταν αρκετά πλήρη και ακριβή ώστε να αρχίσουν να αναφέρονται ποσοτικές πληροφορίες. Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να ενοποιήσουν τα συστήματα συλλογής δεδομένων για τη χρήση, με στόχο την αύξηση της ακρίβειας και της κάλυψης.

  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
  • ΕΜΑ
  • ONE HEALTH

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιες μονάδες και ποιες ιατρικές ομάδες μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
Ποιες μονάδες και ποιες ιατρικές ομάδες μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων 01 Απριλίου 2025
Γεωργιάδης: «Οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν πλέον να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις όποτε είναι αναγκαίο» 01 Απριλίου 2025
Γεωργιάδης: «Οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν πλέον να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις όποτε είναι αναγκαίο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μικροβιακή αντοχή: Δεν την τροφοδοτούν μόνο τα αντιβιοτικά - Τι έδειξε έρευνα για τα ζιζανιοκτόνα
Υγεία
25/06/2026 - 10:00

Μικροβιακή αντοχή: Δεν την τροφοδοτούν μόνο τα αντιβιοτικά - Τι έδειξε έρευνα για τα ζιζανιοκτόνα

Αντιβιοτικά: Το 45% του πληθυσμού λάμβανε τουλάχιστον ένα κουτί το χρόνο το 2024
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 12:49

Αντιβιοτικά: Το 45% του πληθυσμού λάμβανε τουλάχιστον ένα κουτί το χρόνο το 2024

Η κλιματική αλλαγή καθιστά τα αντιβιοτικά μη αποτελεσματικά με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς
Υγεία
27/05/2026 - 09:00

Η κλιματική αλλαγή καθιστά τα αντιβιοτικά μη αποτελεσματικά με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς

Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου
Pet
20/05/2026 - 15:00

Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου

Ευρεία σύσκεψη φορέων στη Λέσβο για τα μέτρα βιοασφάλειας απέναντι στον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:46

Ευρεία σύσκεψη φορέων στη Λέσβο για τα μέτρα βιοασφάλειας απέναντι στον αφθώδη πυρετό

Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων
Διατροφή
05/05/2026 - 11:00

Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Laser και νέες τεχνολογίες για αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος
Health Talk
04/07/2026 - 08:27
Ρώμη: Εκλάπησαν 80 φιάλες φαιντανύλης από το Ισραηλιτικό Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 03:54
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Τήλο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 00:03
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο προεδρείο του ΙΣΠ - Παρέμεινε πρόεδρος ο Πλατανησιώτης
Υγεία
03/07/2026 - 23:29
Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από το Kaizen Foundation
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 22:16
Οι ακτινολόγοι στην αιχμή του δόρατος για τη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Safe Hearts»
Υγεία
03/07/2026 - 21:39
Νέα έγκριση φαρμάκου για τον ορμονοευαίσθητο θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Pharma Policy
03/07/2026 - 21:03
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Με μηχανική θρομβεκτομή σώθηκε ασθενής που υπέστη μαζική πνευμονική εμβολή
Υγεία
03/07/2026 - 20:27
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ απάτες με εικονικές συνταγές
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 19:03
Μπορεί ο ήλιος να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;
Health Talk
03/07/2026 - 18:28
The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες
Υγεία
03/07/2026 - 18:06
Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29
ΕΟΠΕ: «Καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους βιοδείκτες» - Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας
Υγεία
03/07/2026 - 16:48
Πεπτίδια: Γιατί οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις παρενέργειες
Υγεία
03/07/2026 - 16:18
Θεσσαλονίκη: Έκανε χειρουργείο για κύστη κόκκυγος και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:56
Αναχώρησε το κλιμάκιο εθελοντών του ΕΕΣ για την σεισμόπληκτη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:37
Παρέμβαση του ΙΣΠ για τις 22 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που μετακινήθηκαν από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 15:16
Σύνδεση αναισθητικού με σπάνιες σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Βενεζουέλα
Υγεία
03/07/2026 - 15:00
Θεσσαλονίκη: Τρία νοσοκομεία εντάχθηκαν σε ψηφιακό σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών
Digital Health
03/07/2026 - 14:33
Γαλλία: 100 εκατ. ευρώ για κλιματισμό και «πατέντες» στα νοσοκομεία για τον καύσωνα
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 14:00
Η καθιστική στάση για πάνω από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
Υγεία
03/07/2026 - 13:00
Φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο για τον Παναγιώτη Νέστορα, σταθερή η Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 12:17
Ολοκλήρωση ανακαίνισης Παίδων Πεντέλης- Μητσοτάκης: «Το μετατρέψαμε σε ένα υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 11:34
Καύσωνας: Η καλή φυσική κατάσταση βοηθά τον οργανισμό να αντέχει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
03/07/2026 - 11:00
Ο πρωϊνός σας καφές καλημερίζει κυριολεκτικά το ήπαρ σας! - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
03/07/2026 - 10:00
Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, σχεδόν 440 νεκροί επισήμως
Υγεία
03/07/2026 - 09:00
Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 09:00
Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις του ΕΕΣ για τους άστεγους του Πειραιά
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 07:28
Η περίπτωση Μυλωνάκη αναδεικνύει τον ρόλο της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας
Health Talk
03/07/2026 - 03:46
Ανοιχτή Αγκαλιά: Ψυχολογική υποστήριξη και διατροφική εκπαίδευση σε Φούρνους και Λειψούς
Patient Talk
03/07/2026 - 00:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 20:12
Οικονόμου: «Περισσότεροι από 40.000 ασθενείς σε αβεβαιότητα με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 21:21
Στελέχωση, υποδομές και λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο επίκεντρο συνάντησης εργαζομένων με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 07:29
ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποίηση για την ένταξη όλων των επαγγελματιών υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 09:58
Νέα ιατρική διευθύντρια της Pfizer Hellas η Χριστίνα Μιχαηλίδη
Pharma News
02/07/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo