ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώτη έκθεση σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα σε ολόκληρη την ΕΕ

Πολιτική Υγείας
Η πρώτη έκθεση σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα σε ολόκληρη την ΕΕ
Στη μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής και των άλλων απειλών για τη δημόσια υγεία, οι ευρωπαικές αρχές κατάρτισαν την πρώτη έκθεση για τη χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Η Ελλάδα ξεκίνησε να καταγράφει ηλεκτρονικά τα σχετικά δεδομένα μόλις την 1η Ιανουαρίου του 2025.
Τρίτη, 01/04/2025 - 10:00
News4Health Team News4Health Team

Για πρώτη φορά, και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ27), μαζί με την Ισλανδία και τη Νορβηγία, συνέλεξαν και ανέφεραν στοιχεία τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα στις χώρες τους. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην πρώτη ετήσια έκθεση επιτήρησης για τις ευρωπαϊκές πωλήσεις και τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών για την κτηνιατρική (ESUAvet). Τα δεδομένα καλύπτουν το έτος 2023, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας τακτικής άσκησης που θα καταλήγει σε ετήσιες εκθέσεις οι οποίες ,στο πλαίσιο του δόγματος One Health της ΕΕ, έχoυν ως στόχο να διατηρηθεί η δυνατότητα αποτελεσματικής θεραπείας των λοιμώξεων στον άνθρωπο και στα ζώα.

Για την Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το 2023 «καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2025. Μέχρι τότε τα δεδομένα συλλέγονταν από τα μητρώα θεραπείας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Εθνικές πολιτικές και πρωτοβουλίες για την μικροβιακή αντοχή»

«Οι προκλήσεις για την υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους και τα ζώα. Η πρωτοβουλία «One Health» αναγνωρίζει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών, της ασφάλειας των τροφίμων, της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η εφαρμογή αυτής της προσέγγισης σε διάφορους τομείς είναι το κλειδί για να καταστεί η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καλύτερα εξοπλισμένα για την πρόληψη, την πρόβλεψη, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία. Μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων και του κοινωνικού κόστους των απειλών αυτών ή ακόμη και στην πρόληψη της εμφάνισής τους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση των ανθρώπινων πιέσεων στο περιβάλλον και στη διασφάλιση βασικών κοινωνικών αναγκών, όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η πρόσβαση σε καθαρό αέρα και νερό.», », εξηγεί σχετικά η Emer Cook, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ.

Και προσθέτει: «Μια σημαντική πτυχή του One Health είναι η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής (AMR), η οποία εμφανίζεται όταν οι μικροοργανισμοί αναπτύσσουν αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά. Η AMR αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία, η οποία εκτιμάται ότι προκαλεί 35.000 ανθρώπινους θανάτους και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και απώλειες παραγωγικότητας στην ΕΕ κάθε χρόνο. Ο ΕΜΑ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και, προς υποστήριξη της προσέγγισης «Μία υγεία», προωθεί τη στενή συνεργασία μεταξύ του ανθρώπινου και του κτηνιατρικού τομέα. Στόχος είναι να διατηρηθεί η δυνατότητα αποτελεσματικής θεραπείας των λοιμώξεων στον άνθρωπο και στα ζώα»

Δεδομένα σχετικά με τις πωλήσεις

Οι πωλήσεις αντιβιοτικών για ζώα παραγωγής τροφίμων αντιστοιχούσαν στο 98% των συνολικών πωλήσεων κτηνιατρικών φαρμάκων που περιέχουν ουσίες με αντιβιοτική δράση στην ΕΕ. Η κατηγορία αντιμικροβιακών φαρμάκων με τις υψηλότερες πωλήσεις για ζώα παραγωγής τροφίμων ήταν οι πενικιλλίνες, ακολουθούμενες από τις τετρακυκλίνες και τις σουλφοναμίδες. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση AMEG των αντιβιοτικών για χρήση σε ζώα για συνετή και υπεύθυνη χρήση, η οποία αναπτύχθηκε από την ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΕΜΑ, περίπου το 65% των συνολικών πωλήσεων στην ΕΕ για τα ζώα παραγωγής τροφίμων αντιστοιχούσε σε ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία D (οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται ως θεραπείες πρώτης γραμμής, όποτε είναι δυνατόν), το 29% αντιστοιχούσε στην κατηγορία Γ (που θα πρέπει να εξετάζονται μόνο όταν δεν υπάρχουν αντιβιοτικά της κατηγορίας Δ που θα μπορούσαν να είναι κλινικά αποτελεσματικά), και το 6% αντιστοιχούσε στην κατηγορία Β (που είναι εξαιρετικά σημαντικές στην ανθρώπινη ιατρική αλλά η χρήση τους στα ζώα θα πρέπει να περιορίζεται για να μετριάζεται ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία).

Δεδομένα σχετικά με τη χρήση

Τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση συλλέχθηκαν για τέσσερα κύρια είδη ζώων που παράγουν τρόφιμα το 2023: βοοειδή, χοίροι, κοτόπουλα και γαλοπούλες. Οι κτηνίατροι διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη συλλογή δεδομένων, καθώς επιλέχθηκαν ως οι μοναδικοί πάροχοι δεδομένων από 16 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία. Οι υπόλοιπες 13 χώρες αναφοράς χρησιμοποίησαν άλλους παρόχους δεδομένων εκτός από τους κτηνιάτρους, συμπεριλαμβανομένων φαρμακείων, εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών, γεωργών ή εκτροφέων και λιανοπωλητών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που συλλέγονται δεδομένα σχετικά με τη χρήση σε ολόκληρη την ΕΕ. Πολλές χώρες βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία δημιουργίας ή βελτίωσης των συστημάτων συλλογής δεδομένων για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών. Ως εκ τούτου, τα κοινά δεδομένα για το 2023 δεν ήταν αρκετά πλήρη και ακριβή ώστε να αρχίσουν να αναφέρονται ποσοτικές πληροφορίες. Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να ενοποιήσουν τα συστήματα συλλογής δεδομένων για τη χρήση, με στόχο την αύξηση της ακρίβειας και της κάλυψης.

  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
  • ΕΜΑ
  • ONE HEALTH

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιες μονάδες και ποιες ιατρικές ομάδες μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
Ποιες μονάδες και ποιες ιατρικές ομάδες μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων 01 Απριλίου 2025
Γεωργιάδης: «Οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν πλέον να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις όποτε είναι αναγκαίο» 01 Απριλίου 2025
Γεωργιάδης: «Οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν πλέον να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις όποτε είναι αναγκαίο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιβιοτικά: Πρέπει τελικά να παίρνουμε πάντα όλη την αγωγή;
Υγεία
31/08/2026 - 14:00

Αντιβιοτικά: Πρέπει τελικά να παίρνουμε πάντα όλη την αγωγή;

Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
28/08/2026 - 11:00

Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Lancet: Οι πυρκαγιές που τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε κρίση δημόσιας υγείας
Υγεία
03/08/2026 - 16:02

Lancet: Οι πυρκαγιές που τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε κρίση δημόσιας υγείας

Καμπανάκι από το ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τις λοιμώξεις - Οι βασικότερες απειλές
Υπηρεσίες Υγείας
30/07/2026 - 13:00

Καμπανάκι από το ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τις λοιμώξεις - Οι βασικότερες απειλές

Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 14:05

Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών

Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης
Υγεία
23/07/2026 - 14:00

Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07
Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52
Η φάση του κύκλου φαίνεται να επηρεάζει πόσο ακριβές αγορές θα κάνει μια γυναίκα
Υγεία
05/09/2026 - 07:41
Ιός Δυτικού Νείλου: Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για συνέχιση της διασποράς στην Αττική και τον Σεπτέμβριο
Υγεία
04/09/2026 - 18:00
Έμπολα στο Κονγκό: Ενδείξεις επιβράδυνσης στο επίκεντρο, αλλά η επιδημία εξαπλώνεται
Υγεία
04/09/2026 - 17:00
Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Health Talk
04/09/2026 - 16:00
Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
04/09/2026 - 15:00
Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!
Επικαιρότητα
04/09/2026 - 14:50
Πώς μάς επηρεάζουν οι «κουβέντες» με τα κατοικίδιά μας
Pet
04/09/2026 - 14:00
Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
Pharma Policy
04/09/2026 - 13:30
Smartwatch: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις θερμίδες που δείχνει
Fitness
04/09/2026 - 13:00
Πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: «Τα πρώτα λεπτά σώζουν ζωές»
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 12:00
Air fryer: Τα 13 συχνότερα λάθη στη χρήση του
Διατροφή
04/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 10:30
Γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου κράτησε στη ζωή ασθενή για εννέα μήνες
Υγεία
04/09/2026 - 10:00
Επιστροφή στο σχολείο: Οδηγός ομαλής προσαρμογής για μαθητές και γονείς
Ψυχική Υγεία
04/09/2026 - 09:00
Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα
Pharma Policy
03/09/2026 - 18:32
50+: Pause στη φθορά, reset στην επιδερμίδα
Ομορφιά
03/09/2026 - 18:00
«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»
Υγεία
03/09/2026 - 17:00
Μπορεί η κατάσταση του στόματος να καθορίσει την υγεία του εγκεφάλου;
Health Talk
03/09/2026 - 16:00
Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30
Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις
Υγεία
03/09/2026 - 15:00
Σχεδόν το ήμισυ των αγροτών παγκοσμίως δηλητηριάζεται κάθε χρόνο από τα φυτοφάρμακα
Υγεία
03/09/2026 - 14:00
GSK: Συμφωνία ύψους έως 1,2 δισ. δολαρίων για νέο αντικαρκινικό φάρμακο της HUTCHMED
Pharma News
03/09/2026 - 13:00
Η εργασία με διακεκομμένο, νυχτερινό ωράριο ή τα σαββατοκύριακα βλάπτει!
Υγεία
03/09/2026 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08
Μαθητές: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος σε ΩΡΛ πριν το πρώτο κουδούνι
Health Talk
03/09/2026 - 11:00
Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30
Αναβλητικότητα: οι κρυφές αιτίες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης
Ψυχική Υγεία
03/09/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα
Υγεία
03/09/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 10:30
Air fryer: Τα 13 συχνότερα λάθη στη χρήση του
Διατροφή
04/09/2026 - 11:00
Πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: «Τα πρώτα λεπτά σώζουν ζωές»
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 12:00
Πώς μάς επηρεάζουν οι «κουβέντες» με τα κατοικίδιά μας
Pet
04/09/2026 - 14:00
Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo