Οι εκθέσεις αυτές του ECDC καλύπτουν τους ιούς chikungunya, δάγκειο πυρετό, Ζίκα και Δυτικού Νείλου, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξελισσόμενης κατάστασης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι νέες ενημερώσεις επιτήρησης του ECDC αποσκοπούν στην έγκαιρη αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας και στην ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των χωρών. Προσφέροντας συνεπή, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο επιδημιολογικά δεδομένα, οι ενημερώσεις μπορούν να διαφωτίζουν τόσο τις εθνικές όσο και τις περιφερειακές στρατηγικές ελέγχου, ιδίως καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγαλύτερες και πιο έντονες εποχές κουνουπιών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Προκειμένου να υποστηριχθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες ετοιμότητας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, το ECDC δημοσιεύει επίσης νέες οδηγίες δημόσιας υγείας σχετικά με τις τοπικά μεταδιδόμενες από τον Aedes ασθένειες στην Ευρώπη. Το έγγραφο περιγράφει πρακτικά μέτρα επιτήρησης, πρόληψης και ελέγχου για τη νόσο του ιού chikungunya, τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο του ιού Zika, με συστάσεις προσαρμοσμένες σε τέσσερα επίπεδα κινδύνου με βάση την παρουσία φορέων, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την πρόσφατη μετάδοση. Διατίθεται επίσης παρόμοια καθοδήγηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Η καθοδήγηση περιλαμβάνει επίσης κριτήρια για την ταξινόμηση του κινδύνου, δράσεις για κάθε επίπεδο και στρατηγικές για τη διαχείριση των φορέων, την αντιμετώπιση των κρουσμάτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Είναι σχεδιασμένη για τις αρχές δημόσιας υγείας, τα εργαστήρια και τους σχεδιαστές έκτακτης ανάγκης, ώστε να τους βοηθήσει να αξιολογήσουν τους κινδύνους, να ιεραρχήσουν τους πόρους και να ενισχύσουν τον ολοκληρωμένο έλεγχο των φορέων.
Πως διαμορφώνεται η τρέχουσα κατάσταση
Οι κυριότεροι φορείς που προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη περιλαμβάνουν τον Aedes albopictus, ο οποίος μπορεί να μεταδώσει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του Zika- τον Aedes aegypti, ο οποίος μεταδίδει επίσης τον ιό του κίτρινου πυρετού- και τον Culex pipiens, τον κύριο φορέα του ιού του Δυτικού Νείλου. Τα είδη αυτά επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη. Ο Aedes albopictus έχει εγκατασταθεί σήμερα σε 16 χώρες και 369 περιοχές -από 114 περιοχές πριν από περίπου μια δεκαετία. Ο Aedes aegypti, που είχε εξαλειφθεί από την Ευρώπη, επανεμφανίστηκε στην Κύπρο. Εν τω μεταξύ, ο Culex pipiens συνεχίζει να επιτρέπει την ευρεία μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.
Πέρυσι, 304 τοπικά κρούσματα δάγκειου πυρετού αναφέρθηκαν στην Ευρώπη, μια αυξητική τάση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη (130 κρούσματα το 2023 και 71 κρούσματα το 2022). Το ίδιο έτος καταγράφηκαν 1 436 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με μολύνσεις που κάλυψαν 212 περιοχές σε 19 χώρες. Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν την αυξανόμενη γεωγραφική εξάπλωση και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια στην Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, το 2025, η Γαλλία έχει αναφέρει έξι κρούσματα τοπικά αποκτηθέντων κρουσμάτων της νόσου του ιού chikungunya, με έναρξη των συμπτωμάτων στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο. Αυτό υποδηλώνει μια πολύ πρώιμη έναρξη της περιόδου των κουνουπιών. Τα προηγούμενα έτη, τέτοια κρούσματα εμφανίζονταν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, γεγονός που υπογραμμίζει πώς οι μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες δημιουργούν μεγαλύτερες και πιο ευνοϊκές περιόδους για τη μετάδοση.
Τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας
Τα προσωπικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων που μεταδίδονται από κουνούπια, περιλαμβάνουν την εφαρμογή αντικουνουπικού στο εκτεθειμένο δέρμα, τη χρήση μακρύ μανικιού και παντελονιού, ιδίως κατά την αυγή και το σούρουπο, όταν η δραστηριότητα των κουνουπιών κορυφώνεται, και τον ύπνο κάτω από δίχτυα ή σε δωμάτια με σήτα ή κλιματισμό, αν είναι δυνατόν. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές όπου κυκλοφορούν ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός ή η νόσος του ιού chikungunya θα πρέπει να συνεχίσουν αυτές τις προφυλάξεις για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να αποφύγουν την εισαγωγή ιών σε περιοχές όπου υπάρχουν αρμόδιοι φορείς κουνουπιών.
Οι περιβαλλοντικές και κοινοτικές δράσεις είναι επίσης απαραίτητες για τη μείωση της αναπαραγωγής κουνουπιών και την πρόληψη των κρουσμάτων. Η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από δοχεία όπως γλάστρες, κουβάδες και φραγμένες υδρορροές μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις εστίες αναπαραγωγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν λαρβιδιοκτόνα σε μεγαλύτερα υδάτινα σώματα και να εφαρμοστούν ενήλικα κατά τη διάρκεια ενεργών εστιών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις οικολογικές επιπτώσεις.
Στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε ολόκληρη την Ευρώπη.