Αρχικά, όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής: «Έχουμε ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα και έχω δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού ότι θα κάνω το παν για να μειώσω τη μεγάλη ταλαιπωρία που αισθάνονται οι πολίτες κατά τις μεγάλες εφημερίες. Εκτελούμε το πιο συγκροτημένο και πυκνό σε μέτρα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος εδώ και πολλές δεκαετίες. Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα; Έχουμε αλλάξει τον τρόπο στην εφημέρευση των νοσοκομείων, προσφέροντας περισσότερα νοσοκομεία στις εφημερίες. Έχουμε προσλάβει περισσότερους γιατρούς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων. Έχουμε προσλάβει 500 τραυματιοφορείς. Έχουμε προσλάβει 25 εξειδικευμένους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία στην εφημερία της Αττικής - Γεννηματάς, Ευαγγελισμός και Αττικόν. Έχουμε περάσει τη δυνατότητα για τηλεδιάγνωση των απεικονιστικών εξετάσεων το βράδυ, αν δεν υπάρχει ακτινολόγος. Και από σήμερα ξεκινάει και το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών, το γνωστό βραχιολάκι. Άρα, δεν είναι ένα μέτρο, είναι μία σειρά μέτρων που λαμβάνουμε, τα οποία προστίθενται σε άλλα μέτρα, όπως στην μεγάλη ανακαίνιση όλων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων και στην αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπου τα περισσότερα μηχανήματα είναι για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Έχουμε μία σειρά δέκα μέτρων, που εφαρμόζονται το ένα μετά το άλλο ανά εβδομάδα, με τελικό στόχο στο τέλος της εφαρμογής αυτών των μέτρων να είναι ορατή και αισθητή πια η διαφορά στο να μειώνονται οι χρόνοι αναμονής στα ΤΕΠ. Ήδη είναι αισθητή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο, έχουμε μείωση στο μέσο χρόνο αναμονής στην εφημερία 17%. Άρα, τα μέτρα έχουν αρχίσει και αποδίδουν».
«Τι θα πετύχουμε με το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης»
Σχετικά με την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στα ΤΕΠ ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως «με το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης που σήμερα ξεκινάει πιλοτικά στον Ευαγγελισμό - και μέχρι τέλος του μήνα σε άλλα έντεκα μεγάλα νοσοκομεία και μέχρι τέλος του χρόνου σε όλα τα νοσοκομεία- τι θα πετύχουμε; Πρώτα απ΄ όλα θα ξέρουμε αν κάποιος καθυστερεί παράλογα σε ένα ΤΕΠ, διότι το σύστημα θα κάνει alert και θα ειδοποιεί τη διοίκηση του νοσοκομείου. Δεύτερον και κυριότερον, αφού περάσουν κάποιες βδομάδες και έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία από τα νοσοκομεία, θα ανοίξουμε μία πλατφόρμα όπου θα μπορούν όλοι οι ασθενείς, εξερχόμενοι των μεγάλων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, να στέλνουν από το κινητό τους τηλέφωνο τις εντυπώσεις τους, να βαθμολογούν το νοσοκομείο και να μας λένε τι πήγε καλά και τι πήγε άσχημα. Αυτά θα είναι στοιχεία προς πλήρη αξιοποίηση από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και από τις διοικήσεις, διότι έτσι θα εντοπίζουμε στην πράξη ποιο είναι το σημείο, στο οποίο ο πολίτης ταλαιπωρήθηκε περισσότερο. Τρίτον, εφόσον έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία, θα ανοίξουμε μέσα στο καλοκαίρι δημόσια την πληροφορία για το μέσο χρόνο αναμονής ανά νοσοκομείο. Θα μπορείς να βλέπεις στο κινητό σου, πριν ξεκινήσεις για ένα νοσοκομείο, ότι αν πας τώρα π.χ. στο Σισμανόγλειο ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 4 ώρες αλλά αν πας στον Ευαγγελισμό ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 8 ώρες».
Για τη λειτουργία της εφαρμογής myHealth app ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: «Φτιάξαμε το ηλεκτρονικό σύστημα που δουλεύει μέσα από το ΜyHealth app και πλέον, απο εκεί που περίμενες 2 μήνες, έχεις τη δυνατότητα να βρίσκεις δωρεάν ραντεβού με γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή σε κέντρο υγείας μέσα σε 2 μέρες έως μια εβδομάδα. Μέχρι τέλος του μήνα στο myHealth app θα έχουν μπει και οι γιατροί των νοσοκομείων. Άρα, θα έχει ο ασθενής τη δυνατότητα να πηγαίνει σε νοσοκομείο, σε κέντρο υγείας και σε συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ από το κινητό του, σε διάστημα 48 ωρών».
«Η μισθοδοσία του ΕΣΥ κοστίζει 3 δισεκατομμύρια»
Ερωτηθείς για τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ ο υπουργός ανέφερε πως «έδωσε η Κυβέρνηση περισσότερο μέσο όρο αύξηση μισθών στο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ από ότι σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο του δημοσίου στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι, ναι. Έδωσε αυτό που θα ήθελαν οι γιατροί για να παίρνουν τους ίδιους μισθούς με άλλες χώρες της Ευρώπης; Η απάντηση είναι, όχι. Μπορούσε να το δώσει; Όχι. Η μισθοδοσία του ΕΣΥ κοστίζει 3 δισεκατομμύρια. Εγώ δέχομαι ότι οι γιατροί υποαμείβονται στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, από την άλλη δεν μπορώ να μην πω την αλήθεια. Το κράτος έχει εξαντλήσει τη δυνατότητά του γιατί τους έχει δώσει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό. Άρα, το κράτος έχει αναγνωρίσει ότι εκεί πρέπει να δώσει προτεραιότητα, αλλά υπάρχουν κι άλλοι δημόσιοι λειτουργοί που περιμένουν. Για αυτό το λόγο άλλωστε δώσαμε τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ για να μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους και ήδη 20% των γιατρών του ΕΣΥ έχει κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας».
Τα απογευματινά χειρουργεία
Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των απογευματινών χειρουργείων, επισήμανε τα εξής: «Αναφορικά με τη μεγάλη κουβέντα ότι έμειναν απλήρωτοι οι γιατροί των απογευματινών χειρουργείων, πρέπει να σας πω ότι χθες πληρώθηκαν όλοι. Ο λόγος που είχε γίνει καθυστέρηση στην πληρωμή τους ήταν διότι αλλάξαμε την ΚΥΑ, δεχόμενοι κάποια αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών, αυξάνοντας τις αμοιβές τους σε κάποιες από τις ιατρικές επεμβάσεις. Για να αυξηθούν οι αμοιβές έπρεπε να αλλάξει το τεχνικό δελτίο και να υπογραφεί νέα ΚΥΑ, κάτι που δυστυχώς γραφειοκρατικά είναι μία μεγάλη διαδικασία. Να σας πω μόνο ότι η ΚΥΑ έχει υπογραφές έξι υπουργών, άρα έπρεπε να περάσει από έξι υπουργεία».
Σχετικά με τη διενέργεια των απογευματινών χειρουργείων σε ιδιωτικές κλινικές ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως «από την αρχή το Ταμείο Ανάκαμψης είχε προβλέψει 9 εκατομμύρια προς τον ιδιωτικό τομέα. Σε κάποιες επεμβάσεις, παραδείγματος χάριν καταρράκτες, που είναι πάρα πολλά τα περιστατικά σε αναμονή στο ΕΣΥ, δίνουμε την δυνατότητα στον ασθενή, αν το επιθυμεί, να πάει σε ιδιωτική κλινική και να το κάνει δωρεάν. Αυτό δεν είναι κρυφό, προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είδα μία ανάρτηση του κυρίου Πολάκη πριν από δύο βδομάδες που λέει ότι «ο Υπουργός Υγείας κόβει τα λεφτά από το ΕΣΥ για να τα δώσει στους ιδιώτες». Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τεχνικό δελτίο και κανόνες. Είναι άλλα τα λεφτά που πάνε στο ΕΣΥ, άλλα τα λεφτά που πάνε στους ιδιώτες».
Τέλος για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και υλικό στα νοσοκομεία είπε: «Θεωρώ πολύ άδικο για το ΕΣΥ, να έχεις ένα σύστημα που αν δυστυχώς νοσείς από μια βαριά μορφή καρκίνου να μπαίνεις σε ένα μεγάλο νοσοκομείο π.χ. στον Άγιο Σάββα ή στο Παπανικολάου, να σου παρέχει το σύστημα δωρεάν ανοσοθεραπεία, δηλαδή μία θεραπεία που κάνει 500 χιλιάδες ευρώ, και να βγαίνεις και να λες "δεν βρήκα σεντόνι". Αδικείται πάρα πολύ το σύστημά μας από αυτή την εικόνα, η οποία όμως είναι πραγματική και σύντομα θα βρούμε λύση και γι΄ αυτό. Έχουμε σχέδιο και όταν είμαστε έτοιμοι θα σας κάνω τις σχετικές ανακοινώσεις».
{https://www.youtube.com/watch?v=SSy_qlNMtII}