ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ και Unicef προειδοποιούν ότι αναμένεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως

Πολιτική Υγείας
ΠΟΥ και Unicef προειδοποιούν ότι αναμένεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως
Η νέα έκθεση του ΠΟΥ και της Unicef προειδοποιεί ότι μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς αναμένεται παγκοσμίως λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης που παρατηρείται. Δεν φταίει μόνο η πανδημία για αυτό, καθώς είναι πολύ οι λόγοι που εμποδίζουν τον κόσμο να εμβολιάσει τα παιδιά του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τετάρτη, 18/05/2022 - 12:00
— Photo: Shutterstock
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Πάνω από 17.000 περιπτώσεις έχουν ήδη αναφερθεί παγκοσμίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, μια αύξηση που έχει φτάσει περίπου το 80% των 9.665 περιπτώσεων την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο. Η ίδια έκθεση τονίζει ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού τα προηγούμενα χρόνια είναι ένας από τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο σε αυτή την αύξηση. Η ιλαρά είναι μια ασθένεια που θεραπεύεται, αυτό που είναι ανησυχητικό είναι τα κρούσματα που αυξάνονται. Η ιλαρά προλαμβάνεται εύκολα με ένα εμβόλιο που είναι διπλής δόσης και συνήθως χορηγείται στα παιδιά που φτάνουν την ηλικία των 4 ετών. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία για όλη τη ζωή ενός ατόμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιλαράς

Η ιλαρά προκαλείται από έναν ιό ο οποίο διασπείρεται μέσω των ιικών σταγονιδίων όταν ένα άτομο που έχει τον ιό βήχει ή φτερνίζεται. Όπως αναφέρει ο λέκτορας Μικροβιολογίας στο The Converastion, Conor Meehan, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, κόκκινα μάτια και εξάνθημα. Η ιλαρά είναι κολλητική και είναι ένας από τους πιο εύκολα μεταδιδόμενους ιούς που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά, που μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία και διόγκωση του εγκεφάλου ως αποτέλεσμα της ιλαράς.

Μπορεί να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο άτομο από τέσσερις ημέρες πριν έως τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει ενεργός και μεταδοτικός στον αέρα ή σε μολυσμένες επιφάνειες έως και δύο ώρες.

Το πρώτο σημάδι της ιλαράς είναι συνήθως ο υψηλός πυρετός, ο οποίος μπορεί να αρχίσει οπουδήποτε από 7 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό – αν και οι 10-12 ημέρες είναι οι πιο συνηθισμένες – και διαρκεί τέσσερις έως επτά ημέρες.

Στο αρχικό στάδιο μπορεί να εμφανιστεί ρινική καταρροή, βήχας, κόκκινα και υγρά μάτια και μικρές λευκές κηλίδες στο εσωτερικό των μάγουλων.

Μετά από αρκετές ημέρες, ξεσπά ένα εξάνθημα, συνήθως στο πρόσωπο και στο άνω μέρος του λαιμού. Σε διάστημα περίπου τριών ημερών, το εξάνθημα εξαπλώνεται, φτάνοντας τελικά στα χέρια και τα πόδια. Το εξάνθημα διαρκεί για πέντε έως έξι ημέρες και στη συνέχεια εξασθενεί. Κατά μέσο όρο, το εξάνθημα εμφανίζεται 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό (εντός ενός εύρους 7 έως 18 ημερών).

Οποιοδήποτε μη ανοσοποιημένο άτομο – όποιος δεν έχει νοσήσει στο παρελθόν, δεν έχει εμβολιαστεί ή εμβολιάστηκε αλλά δεν ανέπτυξε ανοσία – μπορεί να μολυνθεί.

Εάν το παιδί είναι άνω των 6 μηνών, η καλύτερη στρατηγική είναι να γίνει το εμβόλιο MMR εντός 72 ωρών από την επαφή. Εάν είναι κάτω των 6 μηνών, τότε μπορεί να συνιστάται μια ένεση «ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης» ή «HNIG«. Αυτό πρέπει να χορηγηθεί εντός έξι ημερών από την έκθεση και παρέχει προσωρινή αλλά άμεση προστασία. Ένα παιδί με ιλαρά θα πρέπει να μείνει εκτός σχολείου τουλάχιστον τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ιλαράς

Οποιοσδήποτε πάσχει από ιλαρά μπορεί να εμφανίσει σοβαρές ή και θανατηφόρες επιπλοκές, αλλά οι επιπλοκές είναι πιο συχνές σε παιδιά κάτω των 5 ετών ή σε ενήλικες άνω των 30 ετών.

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς περιλαμβάνουν:

απώλεια της όρασης
εγκεφαλίτιδα (λοίμωξη που προκαλεί διόγκωση του εγκεφάλου)
σοβαρή διάρροια
σχετική αφυδάτωση
λοιμώξεις των αυτιών
σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως πνευμονία

Δεν υπάρχει ειδική αντιιική θεραπεία για τον ιό της ιλαράς. Ωστόσο, οι σοβαρές επιπλοκές από την ιλαρά μπορούν να αποφευχθούν μέσω υποστηρικτικής φροντίδας που εξασφαλίζει καλή διατροφή, επαρκή πρόσληψη υγρών και θεραπεία της αφυδάτωσης. Αντιβιοτικά πρέπει να συνταγογραφούνται για τη θεραπεία των λοιμώξεων των ματιών και των αυτιών και της πνευμονίας.

Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εξαπλώνεται οπουδήποτε υπάρχει μια ομάδα ευπαθών ατόμων. Ορισμένοι γονείς βασίζονται στην «ανοσία της αγέλης«, δηλαδή στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι έχουν ανοσία και ότι επομένως ο κίνδυνος επαφής είναι σχετικά χαμηλός. Ωστόσο, αρκεί να είναι λίγοι άνθρωποι ανεμβολίαστοι για να ξεκινήσει μια μίνι επιδημία, ή το παιδί μπορεί να συναντήσει τη μόλυνση ενώ ταξιδεύει στο εξωτερικό.

φωτογραφία: CDC

paidi cdc

Ποιες χώρες έχουν την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη

Στα μέρη όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλό το επίπεδο μόλυνσης και θανάτων. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ιλαρά «χτυπά» ακόμα και σήμερα και δεν γνωρίζει από σύνορα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι περιπτώσεις αυτές αυξάνονται πιο γρήγορα σε περιοχές όπου ο εμβολιασμός είναι χαμηλός. Η Σομαλία, Η Υεμένη, Το Αφγανιστάν, Η Νιγηρία και η Αιθιοπία είναι οι χώρες στην οποίες τον τελευταίο χρόνο εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Σε αυτές τις περιοχές μόνο το 46% -68% του πληθυσμού εμβολιάζεται κατά της ιλαράς. Τυπικά, προτείνεται να είναι εμβολιασμένο το 95% του πληθυσμού της κάθε χώρας.

Τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού σε αυτές τις χώρες έχουν τη ρίζα του προβλήματος σε πολλούς λόγους όπως η χαμηλή επένδυση στα υγειονομικά συστήματα όπως επίσης στις συγκρούσεις και τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τα εμβολιαστικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά παιδιά δεν έκαναν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου της ιλαράς κατά την διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αυτοί οι λόγοι σίγουρα εμποδίζουν τον κόσμο να πάει να εμβολιάσει τα παιδιά του. Η ιλαρά είναι κολλητική όμως και όταν πολλοί άνθρωποι είναι μαζί συγκεντρωμένοι όπως συμβαίνει στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σίγουρα η κατάσταση επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται και σε άλλες περιοχές όπως είναι η Βρετανία. Το 2019, τα 119 από τα 94 κράτη - μέλη του ΠΟΥ είχαν φτάσει το 90% της εμβολιαστικής κάλυψης. Το 2020 αυτό το ποσοστό έπεσε στις 75 χώρες και οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ολλανδία, την Αρμενία και την Αρμενία. Μόνο στην Βρετανία το 87% των ατόμων είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της ιλαράς ανάλογα την περιοχή με κάποιες περιοχές όπως το Λονδίνο να έχουν ένα ποσοστό που αγγίζει το 75%. Τα ίδια καταγράφονται και στις ΗΠΑ με τις περιπτώσεις να αυξάνονται από το 2020 και έπειτα.

Πέρα από την πανδημία και τον πόλεμο υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας που επίσης συμβάλει στην ολοένα και χαμηλότερα εμβολιαστική κάλυψη και αυτός δεν είναι άλλος από την διστακτικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και ειδικά όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλια οι οποίοι μπορεί με τη σειρά τους να κολλήσουν άλλους ανεμβολίαστους ανθρώπους. Για αυτό είναι σημαντική η διασφάλιση ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα θα συνεχίσουν και ότι ο κόσμος εκπαιδεύεται σωστά γύρω από τα οφέλη του εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο.

Πηγές: https://theconversation.com, https://patient.info/skin-conditions/viral-rashes/measles#nav-1, https://www.who.int/news

Τελευταία τροποποίηση στις 18/05/2022 - 12:23
  • ΙΛΑΡΑ
  • ΠΟΥ
  • UNICEF
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τις μάσκες και αναμονή αναμνηστικής δόσης για όλους από Σεπτέμβριο
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τις μάσκες και αναμονή αναμνηστικής δόσης για όλους από Σεπτέμβριο 18 Μαϊος 2022
Πλεύρης για μάσκες: «Δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή», αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής 18 Μαϊος 2022
Πλεύρης για μάσκες: «Δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή», αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 5 εκατ. ευρώ η συνεισφορά μας στη GAVI
Επικαιρότητα
26/06/2025 - 07:55

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 5 εκατ. ευρώ η συνεισφορά μας στη GAVI

Επιβραδύνεται ο εμβολιασμός των παιδιών παγκοσμίως - Συναγερμός για εκατομμύρια ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 10:00

Επιβραδύνεται ο εμβολιασμός των παιδιών παγκοσμίως - Συναγερμός για εκατομμύρια ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απειλούν την αντικαπνιστική καμπάνια προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
24/06/2025 - 11:00

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απειλούν την αντικαπνιστική καμπάνια προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Πώς επηρεάζει η ακραία ζέστη τον οργανισμό - Μέτρα αυτοπροστασίας
Υγεία
24/06/2025 - 09:04

Πώς επηρεάζει η ακραία ζέστη τον οργανισμό - Μέτρα αυτοπροστασίας

ΠΟΥ: Οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της φροντίδας των εγκύων με δρεπανοκυτταρική νόσο
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 16:00

ΠΟΥ: Οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της φροντίδας των εγκύων με δρεπανοκυτταρική νόσο

Δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγο για παιδιά από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF- Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
17/06/2025 - 10:43

Δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγο για παιδιά από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF- Η διαδικασία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23
Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 17:51
VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας
Digital Health
30/06/2025 - 17:37
Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ-ΕΚΠΑ για τα περιοδοντικά περιστατικά δωρεάν για τους ασφαλισμένους
Υγεία
30/06/2025 - 17:12
WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 16:49
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Για 5η χρονιά επίσημος ιατρικός υποστηρικτής του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025»
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 15:34
Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 15:18
Πέντε βήματα για ανάκτηση της συγκέντρωσής μας στην εποχή της διάσπασης της προσοχής
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 15:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην ογκολογική φροντίδα μέσω του EUnetCCC
Υγεία
30/06/2025 - 14:21
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών
Υγεία
30/06/2025 - 14:00
ΕΕΠΕ: Ο κομβικός ρόλος του Παθολόγου στο σύστημα Υγείας - Να σταματήσει η απαξίωση της ειδικότητας
Health Talk
30/06/2025 - 13:23
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Health Talk
30/06/2025 - 11:00
Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00
Oι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από βλάβες στα νεφρά και φλεγμονή λόγω καύσωνα
Υγεία
30/06/2025 - 08:00
Πέντε φάρμακα που δυσκολεύουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη ζέστη
Υγεία
29/06/2025 - 09:26
Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Κεραυνοί: Γιατί πρέπει να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα ακόμα και όταν ακούσετε βροντή από μακριά
Υγεία
28/06/2025 - 10:01
Διαγνωστικές μέθοδοι για τις νεφρολογικές παθήσεις των παιδιών - Τι λένε δύο ειδικοί
Health Talk
28/06/2025 - 08:37
Δεύτερο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στη Λάρισα: Νόσησε η γιατρός που φρόντισε τον άτυχο 70χρονο
Υγεία
28/06/2025 - 08:35
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος: Ένα βλέμμα στις αόρατες μάχες των ανθρώπων με το σπάνιο αυτοάνοσο
Patient Talk
28/06/2025 - 06:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo