ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τις μάσκες και αναμονή αναμνηστικής δόσης για όλους από Σεπτέμβριο

Πολιτική Υγείας
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τις μάσκες και αναμονή αναμνηστικής δόσης για όλους από Σεπτέμβριο
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην τηλεόραση ο οποίος και τόνισε ότι σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική. Αναμνηστική δόση αναμένεται να κάνουμε όλοι από Σεπτέμβρη την ώρα που επαναλοιμώξεις γίνονται ρουτίνα.
Τετάρτη, 18/05/2022 - 10:30
— Photo: INTIME
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο με τέταρτη δόση σημειώνοντας ότι «οι πολίτες βλέποντας τη φθίνουσα πορεία της πανδημίας και δεδομένου ότι όλοι περιμένουμε ότι σίγουρα τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει εμβολιασμός είτε με εμβόλιο με χαρακτηριστικά της γρίπης, δηλαδή ετήσιο, είτε με ενισχυτική δόση, δεν πάει τώρα να εμβολιαστεί».

«Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας στις 17/5 μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σήμερα δήλωσε στην ΕΡΤ τα εξής: «Η επιτροπή σήμερα θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά προφανέστατα καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις, τις οποίες θα μας τις εισηγηθεί η επιτροπή.

Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη κι έχει λόγο επιδημιολογικό, παραδείγματος χάρη έχω αναφέρει πολλές φορές τα νοσοκομεία, τους χώρους όπου υπάρχουν και φροντίζονται ευάλωτα άτομα και από κει και πέρα προφανέστατα θα υπάρχει και σύσταση στη χρήση μάσκας.

Βλέπετε ότι υπάρχει και μία κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου πλέον μιλάει για μη υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα.

Όλα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν από την Επιτροπή σήμερα. Προφανέστατα θα υπάρχουν τέτοια μέσα που θα κριθεί ότι είναι απαραίτητη η μάσκα. Αλλά, σας λέω, ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να πάμε στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο πλέον όπου αυτή είναι απαραίτητη».

«Παράλληλα, χθες είχε τονίσει ότι σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα αεροπλάνα, όπου έχει δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα, ότι υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα η μάσκα δε θα υποχρεωτική. Ωστόσο, εξήγησε ότι ως προς την εξειδίκευση εναπόκειται στο κράτος-μέλος σημειώνοντας ότι επειδή η μάσκα είναι ένας ήπιος περιορισμός, «πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή».

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι παρά την άρση των μέτρων, βρίσκεται σε ύφεση. «Όταν ανακοινώσαμε την άρση των μέτρων την 1η Μαΐου το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα, πήρε θέση κατά της απελευθέρωσης των μέτρων ότι δήθεν το κάνουμε λόγω του τουρισμού. Είμαστε πλέον στις 16 ημέρες και βλέπετε ότι η δυναμική της πανδημίας, όπως είχαμε προβλέψει, είναι πάρα πολύ χαμηλή. Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το φθινόπωρο ενδεχομένως να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid.

Ως προς τον εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας σχολίασε ότι με πολύ σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας η χώρα μας κατάφερε να φτάσει από το 55% στο 85% στον ενήλικο πληθυσμό, 75% στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 60 ετών το ποσοστό ξεπερνά το 90%. Διευκρίνισε δε ότι με τέταρτη δόση έχει εμβολιαστεί το 50% των άνω των 60.

Μάλιστα, προανήγγειλε τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο με τέταρτη δόση μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας ότι «οι πολίτες βλέποντας τη φθίνουσα πορεία της πανδημίας και δεδομένου ότι όλοι περιμένουμε ότι σίγουρα τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει εμβολιασμός είτε με εμβόλιο με χαρακτηριστικά της γρίπης, δηλαδή ετήσιο.

Από την άλλη, στην ΕΡΤ σήμερα δήλωσε ότι: «Είναι βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, θα έρθουν οι χειμερινοί μήνες, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, οπότε ακόμα και στις συνθήκες που δεν υπήρχε κορονοϊός και υπήρχε μεγάλη έξαρση της κοινής γρίπης, πάλι υπήρχε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Άρα, θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες από τώρα ότι η πανδημία βρίσκεται εδώ πέρα, προφανώς έχει μπει σε μία άλλη φάση αλλά δεν έχει εξαλειφθεί κι επομένως είναι βέβαιο ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι επαναλοιμώξεις θα γίνουν ρουτίνα

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι επαναλοιμώξεις πρόκειται για γίνουν ρουτίνα.

Το κεντρικό πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει πια γίνει πιο ικανός να επαναμολύνει τους ανθρώπους. Ήδη όσοι είχαν μολυνθεί από την πρώτη παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1), αναφέρουν δεύτερες μολύνσεις από άλλες υποπαραλλαγές, όπως η Όμικρον 2 (ΒΑ.2), η ΒΑ2.12.1, η ΒΑ.4 ή η ΒΑ.5.

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι κάλλιστα μπορεί να μολυνθούν για τρίτη ή και για τέταρτη φορά, ακόμη και φέτος, σύμφωνα με επιστήμονες. Μάλιστα ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς - ευτυχώς όχι μεγάλο - αναμένεται να έχει επίμονα συμπτώματα επί μήνες ή και χρόνια (η λεγόμενη "μακρά Covid-19").

«Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και πιθανώς πολλοί άνθρωποι θα έχουν πάρα πολλές επαναλοιμώξεις στη διάρκεια της ζωής τους», εκτίμησε η επιδημιολόγος Τζούλιετ Πούλιαμ του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Στέλενμπος.

Με βάση τα δεδομένα αυτά όλα δείχνουν ότι όπως κάνουμε αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο κάπως έτσι θα κάνουμε και κατά του κορονοϊού.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/05/2022 - 13:50
  • ΜΑΣΚΕΣ
  • ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ
  • ΜΑΣΚΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΠΑΝΑΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
  • ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλάδα: Αναμνηστική δόση σε εφήβους για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο εξωτερικό
Ελλάδα: Αναμνηστική δόση σε εφήβους για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο εξωτερικό 17 Μαϊος 2022
ΠΟΥ και Unicef προειδοποιούν ότι αναμένεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως 18 Μαϊος 2022
ΠΟΥ και Unicef προειδοποιούν ότι αναμένεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07

Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 5 εκατ. ευρώ η συνεισφορά μας στη GAVI
Επικαιρότητα
26/06/2025 - 07:55

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 5 εκατ. ευρώ η συνεισφορά μας στη GAVI

Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00

Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή

Στο επίκεντρο οι πραγματικές ανάγκες εμβολιασμού των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα
Health Talk
30/04/2025 - 15:23

Στο επίκεντρο οι πραγματικές ανάγκες εμβολιασμού των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα

Νέο «καμπανάκι» από το ECDC για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ - Πως θα καλυφθούν τα κενά
Pharma Policy
29/04/2025 - 21:44

Νέο «καμπανάκι» από το ECDC για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ - Πως θα καλυφθούν τα κενά

Η αναμνηστική δόση εμβολίου στο ίδιο μπράτσο έχει καλύτερα αποτελέσματα
Υγεία
29/04/2025 - 10:55

Η αναμνηστική δόση εμβολίου στο ίδιο μπράτσο έχει καλύτερα αποτελέσματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32
Θεμιστοκλέους από Ελευσίνα: «Περισσότερες από 10.000 αεροδιακομιδές έκανε το ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 15:37
Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;
Ψυχική Υγεία
31/07/2025 - 15:19
Hellenic Healthcare Group: Ασημένια διάκριση από τον EcoVadis για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 14:44
Συνάντηση Βαρδακαστάνη- Κικίλια για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην ακτοπλοΐα και τη νησιωτική πολιτική
Patient Talk
31/07/2025 - 14:19
Ξεκίνησε η αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 13:54
Τσιμπούρια: Μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων;
Υγεία
31/07/2025 - 13:37
ΠΟΝ: «Δέσμευση Θεμιστοκλέους για προκήρυξη θέσης Συντονιστή Διευθυντή στη Μεταμοσχευτική Μονάδα του "Ευαγγελισμού"»
Patient Talk
31/07/2025 - 12:53
Πιστοποίηση ποιότητας με υπογραφή για τα πολυϊατρεία Medifirst
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 12:34
Νέα μελέτη συνδέει το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου με 172 διαφορετικές ασθένειες
Υγεία
31/07/2025 - 12:17
Κρεατίνη και β-αλανίνη: Μπορεί ο συνδυασμός τους να βελτιώσει τα αποτελέσματα της άσκησης;
Διατροφή
31/07/2025 - 12:02
Γιατί θέλουμε το σεξ στη θάλασσα και τι πρέπει να ξέρουμε για την υγεία μας
Υγεία
31/07/2025 - 11:36
Μυωπία, αστιγματισμός: Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων για laser διαθλαστικές επεμβάσεις
Health Talk
31/07/2025 - 11:01
Ελληνική σφραγίδα σε καινοτόμο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
31/07/2025 - 10:38
ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες σε ποντίκια
Ψυχική Υγεία
30/07/2025 - 18:53
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη στο Τορίνο
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 18:13
Γιατί «κρεμάνε» οι όρχεις όταν έχει ζέστες - Μια απολύτως φυσική λειτουργία του σώματος
Υγεία
30/07/2025 - 17:46
Κεραυνοί: Τι πρέπει να προσέχουμε και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
30/07/2025 - 17:19
Προσωπικότητες της ισραηλινής διασποράς κατηγορούν την κυβέρνηση για επιβολή λιμού μέχρι θανάτου στη Γάζα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 14:23
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας ο πόνος στη μέση
Health Talk
30/07/2025 - 13:16
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48
Παραδόθηκε στο ΓΝΑ «Λαϊκό» κτήριο του ΕΟΠΥΥ για Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 12:11
Μπήκε στο χειρουργείο ο 15χρονος Δημήτρης – Βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 11:42
EFPIA: «Οι δασμοί στα φάρμακα είναι ένα εργαλείο που θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού»
Pharma News
30/07/2025 - 10:44
Βιβλικός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στις ακτές της Ρωσίας και προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:32
Ώρες αγωνίας στο Τορίνο - Έκκληση για μόσχευμα από τον πατέρα του 15χρονου που έπαθε θερμοπληξία
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:12
Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία
Διατροφή
30/07/2025 - 07:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο ΙΣΠ ζητεί αύξηση της αποζημίωσης στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 18:08
Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Δίπλα στις οικογένειες ακριτικών περιοχών για τη γέννηση τρίτου και πλέον παιδιού
Pharma News
29/07/2025 - 13:04
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24
Πέντε καλοί λόγοι για να έχετε τα σύκα στο πιάτο σας
Διατροφή
29/07/2025 - 12:12
Χωρίς χειρουργικό και διαγνωστικό τομέα το νοσοκομείο της Άρτας
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 12:44
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo