ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άδ. Γεωργιάδης: Στόχος είναι τα κανάλια φαρμάκων να φθάσουν σε ισότιμο clawback προς τα κάτω

Pharma Policy
Vas.Ang
Τραγωδία χαρακτήρισε την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, συγκεκριμένα στα νοσοκομεία, το 2023 ο Υπ. Υγείας, ο οποίος απομάκρυνε το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στο clawback, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.
Τρίτη, 21/01/2025 - 07:01
— Photo: Vas.Ang
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

«Το 2023 ήταν ένα anus horribilis, ένα τρομερό έτος, ένα έτος που δεν πρέπει να ξαναέρθει ποτέ», παραδέχθηκε ο Υπ. Υγείας αναφερόμενος στην πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μιλώντας στην εκδήλωση για της κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο Αδ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «η απόδοση μας το 2023 ήταν κακή». Τη συνέδεσε, ωστόσο, με τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις το ίδιο έτος.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στην πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου είχε σημειώσει ότι αυτά τα ύψη επιστροφών είναι απαράδεκτα και πως θα εφαρμοστούν μέτρα για την αντιμετώπιση τους. «Αυτή η στρατηγική βασίζεται σε δύο πυλώνες: αύξηση της δαπάνης και μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων για την ανάσχεση των επιστροφών, εξήγησε. Ηδη από το 2024 καταγράφεται βελτίωση της εικόνας, υποστήριξε.

Πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης: «Τραγωδία» στο νοσοκομειακό φάρμακο

Καταρχήν ο κ. Γεωργιάδης, διευκρίνισε ότι τα σημειώματα για το clawback του 2024 θα έρθουν με δέκα ημέρες καθυστέρηση, αντί της 25ς Ιανουαρίου που είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα αποσταλούν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης στο retail, στα φάρμακα που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, είναι ένα «σκάρτο τρία», υποστηρίζοντας πως στο κανάλι αυτό, πέραν της χρηματοδότησης, θα υπάρχει υποχώρηση στο clawback μεταξύ 2024 και 2023. «Αν υπολογίσουμε και τις αυξήσεις των τιμών στα φθηνά φάρμακα που αύξησε και τη συμμετοχή των ασθενών δείχνει ότι το 2024 πήγε καλύτερα από το 2023».

«Στο κανάλι των νοσοκομείων το 2023 είχαμε μια τραγωδία, επιπέδου Αισχύλου, Ευριπίδη και Σοφοκλέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

«Πήραμε κάποια πυροσβεστικά μέτρα στο τέλος του 2024, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση για 2023 και κυρίως για το 2024, μεγάλη πίεση ασκήθηκε στις διοικήσεις των νοσοκομείων και έτσι κλείνει το έτος με μια μικρή αύξηση λίγο πάνω από το μηδέν», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για σημαντική υποχώρηση του clawback το 2024 σε σχέση με το 2023, με την έξτρα χρηματοδότηση. Παραδέχθηκε, όμως, ότι «όταν έχεις φθάσει στο 83% το να πέσεις στο 70% δεν είναι καμία σημαντική επιτυχία. Αλλά το θέμα είναι πως το βλέπεις γιατί υπάρχει και χειρότερο από το 83%».

«Είναι η πρώτη χρονιά ωστόσο που κινηθήκαμε προς τα πίσω», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας πως δεν έπεσε το ποσοστό του clawback στο 50% «που θα ήταν ένας καλός στόχος».

Συμπλήρωσε, δε, πως αυτά τα μεγάλα ύψη στο clawback δεν αφορά στο σύνολο των νοσοκομειακών φαρμάκων, αλλά συγκεκριμένες περιπτώσεις που ήταν εκτός διαπραγμάτευσης.

«Τα υπόλοιπα με κάποιο τρόπο μπήκαν σε κάποιο υπόστεγο και καλύφθηκαν κάπως. Όσοι δεν μπήκαν βράχηκαν. Ο Υπουργός αγαπάει όλα τα παιδιά του το ίδιο, δεν θέλω να απομακρυνθώ των ευθυνών μου, οπότε δουλεύουμε και το 2025 θα πάμε καλύτερα», προσέθεσε με νόημα.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «δεν είναι ανεδαφικό να βάλουμε στόχο για το 2025 να είμαστε κοντά στο 60% με 63%, για τα φάρμακα της κατηγορίας Δ εκτός διαπραγμάτευσης».

Στην περίπτωση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) «δεν έχουμε πάει τόσο καλά», παραδέχθηκε επίσης. «Τα μέτρα δεν λειτουργήσαν και αυτό γιατί το βασικό διαρθρωτικό μέτρο που θα μπορούσε να αποδώσει, ο ‘ενεργός-μη ενεργός ΑΜΚΑ’ -ένα σύνθετο εγχείρημα- δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί», εξήγησε.

Στο συγκεκριμένο κανάλι υπάρχει μια αύξηση 8 με 8,5% του growth, που είναι λογικό, σύμφωνα με τον Υπουργό, αν και εκεί ενισχύθηκε η χρηματοδότηση για να συγκρατηθεί η αύξηση του clawback. «Θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας στα ΦΥΚ το 2025, ενώ έχουμε την εκκρεμότητα να περάσουμε κάποια από τα ΦΥΚ στα φαρμακεία», πρόσθεσε.

Αποκλείεται «ταβάνι» στο clawback

Σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για την εφαρμογή ανώτατου ορίου στο clawback, ο κ. Γεωργιάδης δεν φαίνεται διατεθειμένος να προωθήσει σχετικό μέτρο.

«Οι δημοσιονομικoί κανόνες της ΕΕ από φέτος έχουν αλλάξει και θέτουν όριο δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένα χρήματα που μπορούμε να ξοδεύουμε το χρόνο. Εάν ψηφίσουμε έναν νόμο που θα πει δεσμευόμαστε ότι το ανώτατο όριο clawback θα είναι πχ 60, αυτό για τους δημοσιονομικούς κανόνες έχει ένα βαθμό ρίσκου», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Ο βαθμός ρίσκου σημαίνει ότι θα πρέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δεσμεύσει ένα χρηματικό ποσό το οποίο θα είναι στη διάθεση του ΓΛΚ για την περίπτωση που θα πέσει έξω στους προϋπολογισμούς του».

«Άρα αυτό που ζητάτε είναι να έχουμε δεσμευμένη χρηματοδότηση που δεν θα μπορούμε να ξοδέψουμε. Δεν το θεωρώ πολύ καλή ιδέα. Ιδιαίτερα τώρα που βλέπετε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε και σοβαρά είναι και τίμια αποδίδουν», συμπλήρωσε.

Μετά από μια δεκαετία χωρίς αύξηση στην φαρμακευτική δαπάνη, τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια σταθερή αύξηση της, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Υποστήριξε, μάλιστα, πως αν και προφανώς υπάρχει περίπου ένα 1,5 δις. ευρώ χρηματοδοτικό «κενό» από τη δεκαετία , «το σύστημα έχειο ακόμη μέσα αέρα».

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προστέθηκαν 470 εκατ. ευρώ το 2024, θα μπουν 580 εκατ. ευρώ για το 2025 και 690 εκατ. ευρώ το 2026, με έτος αναφοράς το 2020.

Κανάλι καινοτομίας και Σύμφωνο Συνεργασίας

«Εκκρεμότητα είναι το κανάλι καινοτομίας για το οποίο δεσμεύομαι να βρω χρηματοδότηση και θα ανακοινώσω το σχέδιο», ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας πως με τα μέτρα που λαμβάνονται θα υπάρχει εξοικονόμηση δαπάνης, για να αναφερθεί και στην επίτευξη του στόχου εκπόνησης προϋπολογισμών για τα δημόσια νοσοκομεία στην αρχή της χρονιάς.

«Έπαιξε ρόλο στο να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία το 2024. Όπως θα παίξει ρόλο και η ηλεκτρονική συνταγρογάφηση στα νοσοκομεία και η εγκατάσταση συστημάτων για την καταγραφή κάθε γιατρού/ χειρουργού, ανά ασθενή και ασθένεια πόσο κοστίζει και ποια θεραπεία επιλέγει».

«Το σύστημα που εγκαθιστούμε στον Ευαγγελισμό πιλοτικά θα μας δίνει ανά χειρουργό, ανά ίδια επέμβαση, ανά κλινική ανά ασθενή το μέσο κόστος. Έχει περιθώριο το σύστημα αρκετό για να εξοικονομήσουμε μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης, επανέλαβε ότι αναμένει τα σχέδια των φορέων που εκπροσωπούν το φάρμακο για το Σύμφωνο Συνεργασίας, με το PIF να έχει δηλώσει πως θα το καταθέσει εντός της εβδομάδας.

«Με τον ενεργό-μη ενεργό ΑΜΚΑ, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία, με νέα κλειδωμένα πρωτόκολλα θα έχουμε περαιτέρω απόδοσή στα μέτρα εντός του 2025 και άρα καλύτερα νούμερα», εκτίμησε.

«Στόχος είναι τα κανάλια να φθάσουν σε ισότιμο clawback προς τα κάτω, αλλά οι πολιτικές στο φάρμακο δεν αποδίδουν σε 24 ώρες», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/01/2025 - 09:46
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΣΦΕΕ
  • CLAWBACK
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πράσινο φως από τον ΕΜΑ σε δύο νέα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό προβάτων και βοοειδών
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ σε δύο νέα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό προβάτων και βοοειδών 20 Ιανουαρίου 2025
ΠΦΣ: «Να αξιοποιηθεί και το δίκτυο των 11.000 φαρμακείων για τα ΦΥΚ» 21 Ιανουαρίου 2025
ΠΦΣ: «Να αξιοποιηθεί και το δίκτυο των 11.000 φαρμακείων για τα ΦΥΚ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00

ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας

Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 16:32

Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ

Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:45

Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ

Αντίδραση Γεωργιάδη για το περιστατικό μηνιγγίτιδας στη Ζάκυνθο - Σε αναστολή καθηκόντων η παιδίατρος
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:33

Αντίδραση Γεωργιάδη για το περιστατικό μηνιγγίτιδας στη Ζάκυνθο - Σε αναστολή καθηκόντων η παιδίατρος

Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 18:52

Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»

EFPIA-ΣΦΕΕ: 35.000 επιπλέον ασθενείς θα βρουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εάν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ
Pharma Policy
24/02/2026 - 18:11

EFPIA-ΣΦΕΕ: 35.000 επιπλέον ασθενείς θα βρουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εάν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας: Ενημερωτική δράση από ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
27/02/2026 - 19:19
Η πρόκληση των σπάνιων παθήσεων: Από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση και το πλαίσιο για τις θεραπείες πλάσματος
Pharma News
27/02/2026 - 18:37
Καρδιακά επεισόδια: Παρουσιάζουν οι γυναίκες μεγαλύτερη ευαισθησία;
Υγεία
27/02/2026 - 18:04
ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00
Θεραπεία με βλαστοκύτταρα στα μήτρα μπορεί να αναστρέψει εγκεφαλικές διαταραχές λόγω δισχιδούς ράχης
Υγεία
27/02/2026 - 15:30
Καταγγελία σε σκληρή γλώσσα των νεφροπαθών για το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αίγινας
Patient Talk
27/02/2026 - 14:47
Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30
Έφυγε από τη ζωή η Αναπληρώτρια Ταμίας του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης
Επικαιρότητα
27/02/2026 - 13:44
Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου
Υγεία
27/02/2026 - 13:30
Chikungunya: Συναγερμός για αυξημένα κρούσματα σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις Σεϋχέλλες
Πολιτική Υγείας
27/02/2026 - 12:30
Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 11:30
Νέο χάπι GLP-1 βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και 8% του σωματικού τους βάρους
Υγεία
27/02/2026 - 10:30
Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πέντε είδη καρκίνων
Διατροφή
27/02/2026 - 09:30
Χρήσιμες συμβουλές για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες
Health Talk
27/02/2026 - 08:23
Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026
Patient Talk
27/02/2026 - 08:22
Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις
Patient Talk
27/02/2026 - 03:39
Αντίδραση εργαζομένων σχετικά με τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για κλείσιμο των κέντρων πρόληψης το 2027
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 00:09
ΗΠΑ: Το Instagram θα ενημερώνει τους γονείς αν το παιδί τους εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:57
Πως μπορείτε να πάτε διακοπές στη Σουηδία με συνταγή γιατρού - Ο ρόλος της Marketing Greece
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:34
Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πότε η διατροφή που λειτουργεί ως «καταφύγιο»
Ψυχική Υγεία
26/02/2026 - 21:09
Αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «δημογραφική αλλαγή» σε Δυτική Όχθη και Γάζα
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:44
Μέγαρο Μουσικής ανοιχτό σε όλους: Το αναλυτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας για το 2026
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:21
ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
26/02/2026 - 19:53
Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ
Υγεία
26/02/2026 - 19:28
Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04
Διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα στο Τζάνειο 26χρονος από τον Πύργο
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:38
Η Κύπρος επιδιώκει μεγαλύτερη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση φαρμακευτικών θεραπειών
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 18:33
Εικόνες και βίντεο από τη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τις σπάνιες παθήσεις
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:11
Συνεργασία Angelini Pharma και Quiver Bioscience για καινοτόμες θεραπείες σχετικά με τις γενετικές επιληψίες
Pharma News
26/02/2026 - 17:39
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη
Υγεία
26/02/2026 - 17:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

InteramerICAN Day: Μία ημέρα αφιερωμένη στoν εθελοντισμό
Υπηρεσίες Υγείας
25/02/2026 - 07:58
Δεκαπέντε πολιτείες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ για τον παιδικό εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 09:00
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ βρίσκεται στην καλύτερη φάση που έχει υπάρξει ποτέ
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 13:13
Αναβάθμιση της πυρασφάλειας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 14:34
Δεν είναι μόνο ο καφές ή το τσάι - Ποια τρόφιμα και ποτά «κρύβουν» καφεΐνη!
Διατροφή
25/02/2026 - 18:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo