Ένα νέο αντιβιοτικό που έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές έχει εισέλθει στην τελευταία φάση των δοκιμών σε ανθρώπους.
Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δοκιμή ενός αντιβιοτικού κατά ενός κοινού βακτηρίου που προκαλεί σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία και σηψαιμία, στο τρίτο και τελικό στάδιο των δοκιμών.
Το αντιβιοτικό το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, θα δοκιμαστεί κατά του ανθεκτικού στα φάρμακα βακτηρίου acinetobacter baumannii.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) χαρακτηρίζουν το acinetobacter baumannii ως «επείγουσα απειλή», αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί αντιβιοτικά που να αντιδρούν σε αυτό για περισσότερα από 50 χρόνια.
Η Roche ανακοίνωσε ότι η φάση 3 της δοκιμής θα είναι μια ενιαία βασική μελέτη με περίπου 400 ασθενείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα λάβουν τυχαία είτε το νέο αντιβιοτικό είτε την τυπική θεραπεία.
Ο Michael Lobritz, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών της Roche, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε με νέες καινοτομίες στην καταπολέμηση της αντοχής στα αντιμικροβιακά φάρμακα, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών».
Ο Larry Tsai, ανώτερος αντιπρόεδρος και παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος ανοσολογίας και ανάπτυξης προϊόντων της Genentech, μιας μονάδας της Roche, δήλωσε ότι τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια «υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου».
Πρόσθεσε ότι «η καινοτόμος βιολογία που εμπλέκεται σε αυτή την έρευνα θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκαλύψει νέες πληροφορίες για τη δομή των βακτηριακών μεμβρανών, οδηγώντας πιθανώς στην ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών στο μέλλον».
Ελπίζεται ότι το πειραματικό φάρμακο θα εγκριθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η σηψαιμία εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 11 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο – έναν θάνατο κάθε 2,8 δευτερόλεπτα.
Παγκοσμίως, η πνευμονία κοινότητας(CAP) σκοτώνει τρία έως τέσσερα εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών.