Η κατανάλωση ράμεν περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Το ράμεν, μια σούπα που συνδυάζει νουντλς με ζεστό ζωμό, συχνά με βάση το χοιρινό, φέτες κρέατος, φύκια και λαχανικά, είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο που έχει γίνει μια όλο και πιο δημοφιλής επιλογή για μεσημεριανό και βραδινό γεύμα
Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, Health and Ageing συνέδεσε αυτό το γευστικό γεύμα με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε ορισμένα άτομα.
Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 6.500 συμμετέχοντες — 2.361 άνδρες και 4.385 γυναίκες — ηλικίας 40 ετών και άνω που ζούσαν στην περιοχή Yamagata της Ιαπωνίας, ταξινομώντας τους σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την ποσότητα ράμεν που κατανάλωναν κάθε εβδομάδα.
Αυτές ήταν: λιγότερο από μία φορά το μήνα, μία έως τρεις φορές το μήνα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα και τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Η μελέτη σημείωσε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες έτρωγαν ράμεν τουλάχιστον μία φορά το μήνα και σχεδόν ένας στους τρεις το έτρωγε κάθε εβδομάδα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν συχνά ράμεν ήταν συνήθως νεότεροι άνδρες που κάπνιζαν, έπιναν αλκοόλ και ήταν υπέρβαροι.
Επίσης, ήταν πιο πιθανό να έχουν συνοδά νοσήματα, όπως διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους συμμετέχοντες πόσο από το ζωμό του ράμεν συνήθως έπιναν, χωρίζοντάς το σε «μέχρι το μισό» και «τουλάχιστον το μισό».
Παρακολούθησαν την ομάδα μετά από 4,5 χρόνια και, στην περίπτωση που κάποιος πέθαινε, χρησιμοποίησαν επίσημα αρχεία θανάτου για να προσδιορίσουν την αιτία θανάτου.
Ανακάλυψαν ότι 145 άτομα είχαν πεθάνει, 100 από καρκίνο και 29 από καρδιακές παθήσεις.
Το προφίλ του καταναλωτή ράμεν
Μετά την επεξεργασία των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έπιναν τουλάχιστον το μισό από το αλμυρό ζωμό ράμεν και επίσης έτρωγαν συχνά ράμεν, είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Ωστόσο, όσοι έτρωγαν ράμεν περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα και έπιναν αλκοόλ είχαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν ράμεν λιγότερο συχνά.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες ηλικίας κάτω των 70 ετών που έτρωγαν συχνά ράμεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου — και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ζωμός του ράμεν τείνει να είναι πολύ αλμυρός.
«Η συχνή κατανάλωση ράμεν μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο θνησιμότητας σε άνδρες ηλικίας κάτω των 70 ετών και σε όσους κατανάλωναν πάνω από το 50% της σούπας με νουντλς και αλκοόλ», έγραψαν.
«Τα νουντλς ράμεν και η σούπα τους περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Επομένως, η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές ποσότητες νατρίου, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το αλάτι, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνος του στομάχου.
«Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι κάτοικοι της ιαπωνικής κοινότητας καταναλώνουν συχνά νουντλς ράμεν και η υψηλή κατανάλωση συνδέεται με διάφορες συννοσηρότητες».
Οι περιορισμοί της έρευνας
Παρά το μεγάλο μέγεθος του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, είναι αδύνατο να πούμε ότι η τακτική κατανάλωση ράμεν προκαλεί πρόωρο θάνατο, ειδικά χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, γενική υγεία, διατροφικές συνήθειες και άσκηση, καθώς και η συνέπεια των δεδομένων που υποβλήθηκαν.
Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, η οποία βασίστηκε σε ημερολόγια διατροφής που μπορούν να προσφέρουν μόνο μια στιγμιαία εικόνα των διατροφικών συνηθειών ενός ατόμου — η διατροφή των ανθρώπων αλλάζει ανάλογα με την εποχή, και αν τους ζητήθηκε να αλλάξουν τη διατροφή τους για ιατρικούς λόγους μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, τα δεδομένα που παρείχαν δεν είναι πλέον ακριβή.
Ο τρόπος συλλογής των δεδομένων —μέσω ημερολογίων που συμπλήρωσαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες— σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει σημείο αναφοράς για το πόσο ράμεν αποτελεί μια μερίδα ή ποια συστατικά ή άλλα τρόφιμα καταναλώθηκαν μαζί με αυτό.
«Το ερωτηματολόγιο βασίζεται σε δεδομένα που συμπλήρωσαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και σε ευρέως καθορισμένες κατηγορίες, χωρίς λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος της μερίδας και τον τύπο του ράμεν που καταναλώθηκε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίσεις μεταξύ της αναφερόμενης και της πραγματικής πρόσληψης.
«Δεν ήταν διαθέσιμες πληροφορίες για παράγοντες όπως η ποσότητα ράμεν που καταναλώθηκε ανά μερίδα (g), η πρόσληψη άλλων τροφίμων και οι συνήθειες άσκησης», γράφουν οι ερευνητές.
Ο τρίτος περιορισμός ήταν η έλλειψη δεδομένων σχετικά με υπάρχουσες παθήσεις ή συννοσηρότητες, όπως χρόνια νεφρική νόσος ή καρκίνος, ούτε καταγράφηκε εάν τα άτομα ασκούνταν και, εάν ναι, πόσο.
Πολύ αλάτι
Παρά τα παραπάνω, οι ερευνητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους παρέχουν επαρκή στοιχεία για να συμβουλεύσουν τους ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωση ράμεν σε περιστασιακές γεύματα και να αποφεύγουν να πίνουν υπερβολική ποσότητα σούπας εάν συνοδεύουν το γεύμα τους με αλκοόλ.
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται από καιρό με κακή υγεία, ασθένειες που περιορίζουν τη διάρκεια ζωής και θάνατο.
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι η κύρια αιτία της αύξησης της αρτηριακής πίεσης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πηγή: Daily Mail